Opleiding Verandermanagement | Training Implementatiemanagement
De werkwijze ook echt veranderen met onze 3-daagse opleiding in Verandermanagement.

Download de brochure

Veranderingen implementeren is niet eenvoudig, maar wél te leren

In deze 3-daagse opleiding Verandermanagement & Implementatiekunde leer je veranderingen met succes te implementeren. Je krijgt niet alleen de theoretische kaders mee, maar gaat ook zelf aan de slag. Want veranderen en implementeren is denken en doen, besluiten en uitvoeren. En daar zit nu net de crux. In deze opleiding ligt daarom juist de nadruk op het geheel en de vertaalslag naar de praktijk.

De werkwijze ook echt veranderen

Een besluit nemen over een verandering of een nieuw softwarepakket aanschaffen, is relatief eenvoudig. Het is veel moeilijker om de werkwijze ook echt te veranderen. En dat medewerkers de software ook echt gaan gebruiken, op de manier waarvoor die bedoeld is. Daarvoor moet je niet alleen kiezen of kopen, maar je moet ook implementeren en iets veranderen binnen de organisatie. En implementeren en veranderen kost moeite en doet pijn.

Praktische informatie

Locatie:
Berghotel Amersfoort
Duur:3 dagen
Data:
11 t/m 13 december 2019
18 t/m 20 maart 2020
3 t/m 5 juni 2020
7 t/m 9 oktober 2020
Meer data...
9 t/m 11 december 2020
Punten:
PA15
Deze opleiding Verandermanagement & Implementatiekunde van Passionned Academy geeft je recht op PA-punten. Bij een totaal van 150 PA-punten ontvang je een certificaat van bekwaamheid. En je mag jezelf 'Master of Organizational Intelligence' noemen.certificaat van bekwaamdheid
PE-punten
Vraag bij je vakvereniging (bijvoorbeeld de Vereniging van Registrercontrollers, de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants, et cetera) na hoeveel PE-punten/uren je kunt registreren voor je Permanente Educatie (PE).PE-punten registreren voor opleiding Verandermanagement & Implementatiekunde
Prijs:1.895 EUR p.p.

Veel implementaties mislukken of komen niet van de grond

Deze twee voorbeelden schetsen de problematiek van implementeren en verandermanagement:

 • Een organisatie besluit dat de klantgerichtheid kan worden vergroot door organisatiebreed een CRM-systeem te gaan gebruiken. Toch gebruiken een half jaar na de aanschaf slechts een paar medewerkers op de afdeling sales het CRM-pakket. De rest van de organisatie werkt nog steeds op de oude manier.
 • Een bedrijf wil datagedreven gaan werken en kiest hiervoor een bekend BI-product. Het product moet een centrale rol vervullen voor de gehele organisatie. Na een jaar blijkt dat diverse afdelingen hardnekkig blijven weigeren met het product te werken. Hierdoor is de data die de business intelligence tool produceert onbetrouwbaar en voor het management niet geschikt om op te sturen.

Dat de invoering van de verandering in deze twee voorbeelden deels mislukt, heeft niets te maken met de gekozen producten of pakketten. Het is de implementatie zelf die is mislukt. Niet alle betrokken medewerkers gingen mee in de verandering. En dat is een bekend probleem: te veel implementaties mislukken daardoor gedeeltelijk of geheel.

Herken je dit en worstel je met vragen als:

 • Ik weet wat er binnen mijn organisatie moet veranderen, maar hoe pak ik dat aan?
 • Het verandertraject is al klaar maar sommige medewerkers of afdelingen blijven doorgaan op de oude manier. Hoe zorg ik dat iedereen meedoet?
 • Er zijn zoveel mensen en partijen betrokken bij de verandering en iedereen heeft een ander belang. Hoe pak ik dit planmatig aan zodat ik iedereen op de juiste wijze kan betrekken bij een succesvolle implementatie?
 • Elke medewerker reageert anders op veranderingen. Hoe krijg ik ze allemaal mee, of is dat een illusie?
 • Eigenlijk vind ik zelf veranderen ook niet zo leuk. Kan ik daar wat aan doen?

Spreken deze thema’s je aan? Dan is onze 3-daagse opleiding Implementatie- en verandermanagement echt een aanrader voor jou.

hier aanmelden

Succesvol veranderen en implementeren

In drie intensieve dagen leer je de ins en outs van implementeren en veranderen. Je krijgt te maken met zowel de verschillende onderdelen en aspecten als het ontwerpen van een implementatie. Je ontdekt al doende waarom het moeilijk is om jezelf en anderen te veranderen. Maar vooral hoe je die verandering het beste in gang kan zetten. Uiteraard leer je ook hoe je een implementatie en verandering planmatig aanpakt als verantwoordelijk leidinggevende.

Wat zeggen onze klanten?

“De docenten van Passionned Group hebben een schat aan ervaring en delen dat met groot enthousiasme met de cursisten.”

André Drenth
Gemeente Almere

Praktische opleiding in verandermanagement

Het is zeker niet alleen theorie die je krijgt voorgeschoteld tijdens de training Verandermanagement & Implementatiekunde. De drie dagen zitten boordevol individuele en groepsopdrachten, oefeningen en rollenspelen. Deze zeer praktische en interactieve opleiding biedt je verrassende inzichten in je medewerkers, je organisatie, maar ook in jezelf. Je krijgt daarbij handvatten en een planmatig model om meteen mee aan de slag te gaan. Ook is er volop ruimte om ervaringen uit te wisselen en te discussiëren.

Inhoud opleiding Verandermanagement & Implementatiekunde

Doel van deze opleiding is aan de ene kant om je praktische hulp te bieden bij het implementeren en veranderen binnen jouw organisatie. Aan de andere kant krijg je theoretische bagage mee en een zeer ruim inzicht in de menselijke kant van veranderen. Je leert op een andere manier naar je medewerkers, je organisatie en jezelf te kijken.

Dag 1: Implementeren: stakeholders, communicatie & draaiboek

Op de eerste dag wordt dieper ingegaan op de theorie en praktijk van het implementeren.

 • Je leert wat implementeren is en welke soorten implementaties er zijn.
 • Je krijgt inzicht in de vele soorten stakeholders die er kunnen zijn.
 • De verschillende categorieën stakeholders komen aan bod, maar ook de verschillende typen.
 • Je ervaart wat stakeholdermanagement is, wat een stakeholdermatrix is, een participatieplan en een communicatieplan.
 • Je leert over de communicatie met stakeholders en de mate van stakeholder participatie.
 • Je krijgt voorbeelden van een implementatiedraaiboek.
 • Je maakt groepsgewijs diverse implementatieplannen.

Dag 2: Veranderen: mensen, macht, leiderschap, afweer & interventies

De tweede dag staat in het teken van de mens in organisaties. Waarom zijn mensen de doorslaggevende factor, waarom vinden wij veranderen zo moeilijk?

 • Je leert en ervaart waarom we zo gehecht zijn aan het oude en daarom het nieuwe niet meteen omarmen.
 • Je maakt kennis met de persoonlijkheid van mensen en het belang hiervan bij organisatieverandering.
 • Je oefent met het uitoefenen van macht en leiderschap.
 • Je ervaart de vele afweerreacties bij anderen en bij jezelf.
 • Je ervaart de overeenkomsten tussen het menselijk karakter en de organisatiecultuur.
 • Je leert en bestudeert de fasering binnen een veranderingsproces.
 • Je maakt kennis met de oorzaken van weerstand tegen verandering.
 • Je leert weerstand te onderzoeken en vervolgens interventies te kiezen om de weerstand te verminderen.
 • Je wordt in rollenspelen getraind om te gaan met afweerreacties en weerstand en deze op een constructieve manier te gebruiken.

Dag 3: De combinatie succesvol veranderingen implementeren

De laatste dag staat grotendeels in het teken van de afsluitende groepsopdracht, die een flink beroep doet op je inzet, teamspirit en creativiteit.

 • Je krijgt een korte samenvatting van de theorie van het implementeren.
 • Je ontvangt een model implementatie- en veranderplan dat je meteen kunt gebruiken.
 • De theorie van het veranderen van mensen (inclusief jijzelf) komt nog eens kort voorbij.
 • Je presenteert samen met je groep in een kick-off bijeenkomst op doordachte en creatieve wijze een implementatie- en/of verandertraject waarin je de opgedane kennis en ervaring van de voorgaande dagen goed kunt gebruiken en ook demonstreert aan de groep.

Wat kun je als je deze opleiding hebt afgerond?

Na deze opleiding Verandermanagement & Implementatiekunde ben je:

 • bedreven in stakeholderanalyse en stakeholdermanagement
 • in staat een stakeholdermatrix, een participatieplan, communicatieplan en een implementatiedraaiboek te maken
 • getraind in het omgaan met weerstand en afweerreacties binnen een veranderproces
 • in staat een gedegen en bruikbaar implementatieplan te maken voor de diverse soorten implementaties
 • bedreven in het vooraf inschatten van de weerstand en afweerreacties bij de diverse interne en externe betrokkenen bij een verandering
 • in staat je eigen rol, positie en houding in een veranderingsproces kritisch te analyseren en waar nodig aan te passen

Aanvullende informatie van deze training

De prijs van deze opleiding is inclusief lunchbuffet in het Restaurant Smaakmakers, onbeperkt thee en koffie, overige drankjes en hapjes tijdens de breaks. Je ontvangt ook een exemplaar van het gloednieuwe boek ‘Datacratisch werken‘ van Daan van Beek.

HBO+ niveau
vrijgesteld van BTW
geen studiebelasting
interactief & praktijkgericht
gewaarmerkt digitaal certificaat
van 9:00 tot 17:00

Voor wie is deze opleiding Verandermanagement geschikt?

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die een leidinggevende of sturende rol heeft bij organisatieveranderingen en implementaties of die zo’n rol zou willen vervullen. Onze opleiding wordt veel gevolgd door: business managers, (aankomend) projectleiders Performance Management, financial controllers, business controllers, business consultants, managers Financiën, Business Analytics managers, kwaliteitsmanagers, CIO’s en IT managers. Je wordt in drie intensieve dagen theoretisch en praktisch geschoold als implementatie- en verandermanager.

Aanmelden voor deze unieke 3-daagse opleiding

Met het inschrijfformulier kun je je direct aanmelden voor de opleiding Verandermanagement & Implementatiekunde. Heb je vragen, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag verder.

direct inschrijven

Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met opleiding verandermanagement (training implementatiemanagement) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15