Tijdens deze 5-daagse Lean Opleiding Black Belt krijg je niet alleen alle principes uit de Lean filosofie aangereikt en helder uitgelegd, maar ga je hiermee ook uitgebreid oefenen in een simulatiespel: de Lean Game. Ook krijg je inzicht in de best practices, real-life cases en enkele handige tools die het gedachtegoed van Lean verder ondersteunen. Met deze bagage kun je vervolgens individueel en in teamverband serieus aan de slag gaan met procesverbetering, procesoptimalisatie en het reduceren van verspillingen in jouw organisatie. Schrijf je nu in voor deze Lean training en krijg les op het hoogste niveau van Lean Management.

Waarom deze Black Belt training volgen?

Veel deelnemers volgden deze Lean Black Belt training omdat ze een helder antwoord wilden op de volgende organisatievraagstukken en issues:

 • Zie je dat je operationele kosten sterk oplopen en wil je hieraan een halt toeroepen?
 • Wil je voortaan alleen nog maar perfecte eindproducten van absolute topkwaliteit afleveren?
 • Heb je intuïtief het gevoel dat er geld wordt verspild, maar krijg je je vinger er niet achter?
 • Streef je naar een foutloos inkoop- en facturatieproces?
 • Wil je de werkwijze van je contract- en projectteams verbeteren?
 • Wil je sneller beschikken over betrouwbare KPI’s en stuurinformatie?
 • Overweeg je om efficiënter, meer datagedreven, Lean te gaan werken?
 • Ben je nieuwsgierig hoe je de vertaalslag maakt van Lean naar de intelligente, datagedreven organisatie?
 • Wil je aan de slag met de PDCA-cirkels en de besturing van de organisatie robuuster maken?
 • Heb je een passie voor cijfers, mensen én data en wil je deze met elkaar verbinden?

Praktische informatie: locatie, duur, data en prijs

Door onze registratie in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) zijn onze opleidingen vrijgesteld van 21% BTW. Die brengen we dus niet in rekening.

Locatie:
Berghotel Amersfoort
Duur: 5 dagen
Data:
16 t/m 31 mei 2024
7 t/m 22 november 2024
15 mei t/m 20 juni 2025
6 t/m 21 november 2025
Punten:
PA25
Deze Lean Training Black Belt geeft je recht op PA-punten net als al onze andere trainingen. Bij een totaal van 150 PA-punten én na het succesvol afleggen van een examen ontvang je een certificaat van bekwaamheid. Je ontvangt daarnaast de badge 'Certified Data & Decisions Professional' voor op LinkedIn.
PE-punten
Informeer bij je vakvereniging - bijvoorbeeld de Vereniging van Registrercontrollers of de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants - hoeveel PE-punten/uren je kunt registreren voor je Permanente Educatie (PE).
Prijs: 3.295 euro

Investering in Lean Opleiding Black Belt verdient zich snel terug

Als je worstelt met bovenstaande organisatievraagstukken en issues en deze duurzaam wilt oplossen, dan is de Lean Opleiding Black Belt een investering die zich al heel snel terugverdient. Al dan niet afdelingsoverstijgende projecten met een verbeterpotentieel van meer dan 100.000 euro zijn namelijk eerder de regel dan de uitzondering, als je processen gaat analyseren met een Lean-bril op.

Leer hoe je effectief leidinggeeft aan het Lean verbeterteam

Een Black Belt is een functionaris die fulltime met de Lean Six Sigma methode werkt en het Lean Six Sigma-programma verder uitwerkt en het gedachtegoed verder uitdraagt binnen en buiten het Black Belt team. Na het volgen van deze Black Belt Lean Opleiding ben je als Black Belt dan ook in staat om zelfstandig veranderings- en procesverbetertrajecten binnen een afdeling (bijvoorbeeld Finance), een divisie of bedrijfscluster te leiden en te begeleiden. Je leidt en coacht dagelijks het Lean verbeterteam en je beschikt over genoeg kennis en leiderschap om daarnaast de Green Belts in je organisatie optimaal te begeleiden en te coachen.

Enkele definities relevant voor deze opleiding

Voor de nieuwkomers geven we hier enkele definities:

Wat is Lean Black Belt?

Lean Black Belt is een bewezen methodiek voor het duurzaam, aantoonbaar en datagedreven verbeteren van je processen en organisatie.

Black Belt betekenis

Een Black Belt is iemand die fulltime volgens het Lean programma werkt. Binnen het Lean Six Sigma trainingsprogramma kun je in het kader van een Lean training, naar analogie van enkele vechtsporten, verschillende ‘belts’ (banden) halen. Dit zijn respectievelijk de yellow, green en black belt.

DMAIC Black Belt

DMAIC biedt een aanpak waarmee organisaties op een gestructureerde wijze volgens de stappen Define, Measure, Analyse, Improve en Control (DMAIC) concrete resultaten kunnen boeken met behulp van continu verbeteren.

Programma van de 5-daagse Lean Opleiding Black Belt

In deze Lean Opleiding Black Belt staan verschillende real-life cases en oefeningen centraal en zullen de trainers hun brede ervaring in Lean transparant met je delen. Je gaat een hands-on simulatiespel spelen waarin geoefend wordt met het oplossen van reële bedrijfsproblemen. Ook leer je hoe je een flow creëert in een proces. Het totale programma van de Lean Opleiding Black Belt beslaat in totaal vijf dagen en elke dag behandelt de docent twee modules van elk drie uur. In totaal worden er dus tien verschillende modules aangeboden.

Dag 1: Kennismaking, definities, bronnen van verspilling, het oplossen van bottlenecks

De eerste dag van de Lean Opleiding Black Belt staat in het teken van een korte kennismaking met de mede-cursisten, de docent en de lesstof. Daarna gaat de docent uitgebreid in op de definities binnen het Lean gedachtegoed en passeren alle mogelijke bronnen van verspilling de revue.

Lees verder
 • Definities: wat is lean? Wat houdt de Lean filosofie in? Hoe kan ik onze bedrijfsdoelstellingen definiëren vanuit het klantperspectief? Wat is het essentiële verschil tussen Value Added en Non Value Added? Wat is het onderscheid tussen CTQ (Critical to Quality) en Critical to Customer (CTC)? Hoe stel je een CTQ-boomdiagram of Flow Down chart op? Welke rol speelt het KANO-model bij het overtreffen van je klantverwachtingen? Hoe kom je in een ononderbroken Flow terecht? En welke rol speelt de Theory of Constraints bij het oplossen van bottlenecks (flessenhalzen)? De docent legt het allemaal geduldig uit.
 • Verspillingen: wat zijn verspillingen volgens de Lean filosofie? Hoe kun je je processen instellen op basis van het ritme van de vraag van de klant? Hoe kun je de 8 vormen van verspilling nooit meer vergeten? Welk ezelsbruggetje kies jij: DOWNTIME of TIM WOODS? Hoe kun je het Pull systeem inzetten voor het produceren op basis van de marktvraag? Welke rol speelt ConWip in het kader van de werklastbeheersing? Wat geeft het van oorsprong Duitse begrip Takt-tijd precies aan? Hoe kun je de Yield maximaliseren en processen balanceren? En hoe kun je pieken en dalen in het werk nivelleren met behulp van de Heijunka-techniek?

Dag 2: De Lean Game, de oorzaken van bedrijfsproblemen, root-cause analyses

Tijdens de tweede dag van de Lean Opleiding Black Belt staat het spelen van de Lean Game centraal. Daarnaast behandelt de docent verschillende technieken voor het uitvoeren van oorzaak-gevolg analyses.

Lees verder
 • Speel de Lean Game: ervaar zelf in een simulatiespel hoe je vanuit jouw rol in het team processen kunt verbeteren en verspillingen kunt elimineren om zoveel mogelijk waarde voor de klant te realiseren.
 • Oorzaak-gevolg relaties: hoe kom je tot de werkelijke oorzaak van een probleem? Welke basisstappen moet je allemaal zetten voor een grondige root-cause analyse? Welke rol spelen de 6 M’s bij het tekenen van een Ishikawa-diagram (ook wel visgraatdiagram genoemd)? Hoe stel ik een zogenoemde C&E matrix op? En hoe kan ik omsteltijden reduceren met behulp van SMED (Single Minute of Dies)?

Dag 3: Value Stream Mapping, Makigami Mapping, RPA en werkplekoptimalisatie

Ook tijdens de derde dag van de Lean Black Belt Cursus moeten de cursisten flink aan de bak. Het visualiseren van processen staat centraal, maar daarnaast besteedt de docent ook uitgebreid aandacht aan een optimaal ingerichte werkplek en procesautomatisering (RPA).

Lees verder
 • Value Stream Mapping en Makigami Mapping: hoe maak ik een volledig bedrijfsproces inzichtelijk voor medewerkers van verschillende afdelingen? Hoe kan ik met behulp van Makigami mapping de pijnpunten en inefficiënties in processen visueel in kaart brengen?
 • Procesversnelling en foutpreventie: hoe kan ik sneller werken en tegelijkertijd fouten voorkomen? Wat zijn de belangrijkste principes van Kanban? Wat is 5S en hoe belangrijk is een optimaal ingerichte werkplek(omgeving), zowel fysiek als digitaal, voor de procesefficiency en foutpreventie? Wat zijn de belangrijkste Kanban-principes? Waarom zal RPA (Robotic Process Automation) een hoge vlucht nemen? En welke rol speelt Poka Yoke bij het streven naar foutbestendige processen?

Dag 4: Organisatie en inbedding van Lean in je organisatie: PDCA, Kaizen, Scrum

Tijdens de vierde dag van de Lean Opleiding Black Belt gaan de cursisten samen met de docent in op de vraag hoe je nu het beste een Lean-project kunt organiseren en inbedden in je organisatie. Daarnaast introduceert de docent weer een aantal bewezen technieken, werkmethoden en instrumenten die je hierbij helpen.

Lees verder
 • Het organiseren van een Lean-project: welke methodes bestaan er om een Lean-project zo effectief en efficiënt in te richten en te organiseren? Welke rol spelen de continue verbetercyclus PDCA (Plan, Do, Check en Act), het Kaizen model en de A3-methodiek hierbij?
 • Inbedding in de organisatie: hoe kun je de Lean methode en haar instrumenten optimaal inzetten? Hoe kun je met medewerkers continu bouwen aan een betere, meer datagedreven organisatie? De docent gaat uitgebreid in op het belang van communicatie en Visueel Management als tool binnen Lean om effectief te communiceren met behulp van visuele middelen. Hij presenteert de Scrum-methode als een manier om Agile te gaan werken. Tot slot laat hij zien hoe je de Hoshin Kanri matrix (X-matrix) kunt gebruiken als kompas voor het bepalen van strategische doelen en de vertaling hiervan naar de werkvloer.

Dag 5: Verander- en risicomanagement, de voorbereiding en het afleggen van het examen

De laatste dag van de Lean Opleiding Black Belt staat voor een groot deel in het teken van de voorbereiding op het examen. Voordat het zover is, gaat de docent nog uitgebreid in op de thema’s verandermanagement en risicobeheersing, het belang van standaardprocedures en basisstatistieken in het kader van Lean.

Lees verder
 • Verander- en risicomanagement: hoe kun je begripvol inspelen op de gevoelens bij medewerkers tijdens een veranderproces? Hoe ga je om met weerstand tegen verandering? Hoe zorg je dat iedereen blijft meedoen en dat er niemand afhaakt tijdens het verandertraject? Wat is de waarde van het zogenoemde FMEA-model als risicoanalysemodel en het herkennen van faalfactoren? En wat is het belang van SOP (Standard Operating Procedure) in de context van Lean.
 • Het examen: hoe kun je je het beste voorbereiden op het examen? Na het behandelen van de module Basisstatistieken is het nu de hoogste tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Alles is gericht op het slagen voor het examen. Hiermee begint ook de daadwerkelijke voorbereiding op het uiteindelijke examen. Na het behalen van je examen ben je gediplomeerd Lean Black Belt.

Waarom kiezen voor deze training Lean Black Belt?

Waarom kiezen voor deze training Lean Black Belt?Processen optimaliseren, sturen op betrouwbare data en (lean) continu verbeteren staan bij veel organisaties hoog op de prioriteitenlijst. Logisch, want niet eenduidige, onbetrouwbare data kan leiden tot onjuiste beslissingen. Om te kunnen sturen op betrouwbare data, zal je de processen moeten begrijpen en deze continu blijven monitoren en verbeteren. Om dit te realiseren heb je mensen nodig die de juiste skills en drive hebben om deze processen te doorgronden, te monitoren en te ontdoen van elementen die betrouwbare data verstoren.

Kortom, je hebt mensen nodig die beschikken over zowel proces-, data- als rapportagekennis. En met de opleiding Lean Opleiding Black Belt zorgen wij ervoor dat je de juiste inzichten gaat krijgen en dat je skills op het hoogste niveau komen. Dit stelt jou in staat om uit te groeien tot de spil binnen organisaties waar het gaat om voorspelbare processen, betrouwbare data en continu verbeteren.

Wat ga je straks als Lean Black Belt doen?

De Lean Black Belt gaat in zijn eigen organisatie de interne processen beoordelen en deze klantgericht, zonder verspillingen, eensluidend en foutloos maken. Hoe? Door met Lean-kennis naar deze processen te kijken, te analyseren en deze processen steeds verder te optimaliseren. In dit continue streven naar foutloze processen zonder verspillingen is geen plaats meer voor processtappen die geen waarde toevoegen. Slechts processtappen die waarde toevoegen voor de klant worden nog toegestaan.

Black Belt team streeft naar eensluidende operationele definities

Daarnaast ga je KPI’s opstellen, afspreken en definiëren en deze ook meten, waardoor je consequent kunt bijsturen. Door vervolgens de opbouw van de managementinformatie centraal te houden, kun je eensluidende operationele definities bepalen en bewaken. Managers krijgen voor hun discipline bepaalde Data Marts aangereikt die zij via een Business Intelligence tool kunnen doorspitten. Zo wordt het principe van “vrijheid in gebondenheid” nageleefd.

Lean Opleiding Black Belt: kijk met andere bril naar processen en data

Tijdens de Black Belt Lean Opleiding leer je vooral om op een Lean-manier naar processen en data te kijken. Los van afdelingen en managers kijk je integraal naar processen en de data die hieruit voortkomt. Elk proces, of het nu gaat om order-to-cash (O2C) of purchase-to-pay (P2P), start op een bepaald moment en loopt door totdat het gehele proces is afgerond. De Lean Black Belt beoordeelt het integrale proces.

Black Belt team bepaalt de noodzakelijke processtappen

De Lean Black Belt organiseert zogenoemde Brown Paper-sessies en laat mensen inzien hoe het proces verloopt, waar er fouten kunnen ontstaan en hoe je die gezamenlijk – met de kennis van de werkvloer – kan voorkomen. Ook zal er dan kritisch naar de processtappen worden gekeken. Het team bepaalt vervolgens welke processtappen noodzakelijk zijn en welke niet. Ook kijkt een Lean Black Belt naar de datastromen die uit processen komen. We gaan er in een organisatie vaak (ten onrechte) van uit dat de “eigen” data gestructureerd en opgebouwd is conform de eensluidende definities en business rules die voor het hele bedrijf gelden. De praktijk leert echter dat zelfs de meest simpele definities, zoals bijvoorbeeld omzet, vaak voor meerdere uitleg vatbaar zijn.

Praktische informatie Lean Opleiding Black Belt

De 5 trainingsdagen van de Lean Black Belt opleiding starten om 09.00 uur en duren tot ongeveer 16.00 uur met een uur lunchpauze. De opleiding wordt op een centrale plaats in Nederland georganiseerd. De groepsgrootte varieert van 8 tot 14 mensen. Tijdens deze Lean Opleiding Black Belt zullen bovendien de belangrijkste Lean tools en technieken de revue passeren die voor een Lean-werkwijze van belang zijn. De opleiding voldoet aan de ASQ-norm (American Society for Quality).

Profiteer van onze flexibele incompany trainingsmogelijkheden

De Lean training kan ook in-company worden gegeven waarbij het mogelijk is de training doordeweeks of in het weekend te laten plaatsvinden. Ook kan er gekozen worden voor een lesprogramma van 13.00 uur tot 21.00 uur. Een ander alternatief kan zijn 10 avondsessies van bijvoorbeeld 19.00 tot 21.00 uur. Kortom, er is veel mogelijk en wij spelen graag in op de specifieke behoefte van jouw organisatie.

Haal een maximaal rendement uit je Black Belt training

Gefeliciteerd, je hebt je examen Lean Opleiding Black Belt gehaald: hoe nu verder? Het is nu zaak om rendement te halen uit je opleiding. Je bent tenslotte in Lean getraind. De principes die je geleerd hebt moet (en wil) je nu in de praktijk gaan toepassen. De theoretische kennis is aanwezig, maar de ervaring met dit soort processen nog niet. Je bereikt pas een Master-niveau na ongeveer 10.000 vlieguren. Niemand verwacht van een kersvers getrainde Lean Black Belt dat hij of zij de processen direct volledig zelfstandig kan verbeteren. Passionned Group biedt daarom extra hulp.

Uniek aanbod: intensieve begeleiding ná de opleiding

De docenten van Passionned Groep zijn bij uitstek in staat om cursisten zoals jij intensief te begeleiden bij je eerste live projecten. Je gaat het project zelfstandig doen, maar krijgt een ervaren Master Black Belt aan je zijde om je focus scherp te houden, je advies te geven, te “spiegelen” en te coachen. Hierdoor ben je in staat om voor jezelf en voor je organisatie tot succesvolle projecten te komen. Als je hier behoefte aan hebt, kunnen we desgewenst hiervoor een aparte offerte op maat maken.

Certificering Lean Black Belt

Daarmee is de kous nog niet af. Na de afgeronde Lean Black Belt cursus heb je de mogelijkheid om een Lean Black Belt certificering te behalen. Dit is een praktijkcertificering waarbij je een verbeteropdracht gaat uitvoeren die aan een aantal eisen moet voldoen, zijnde:

 • De opdracht die je hebt uitgevoerd binnen de eigen organisatie heeft een totale besparing opgeleverd voor de organisatie van minstens 50.000 euro op jaarbasis.
 • Je hebt hierbij de projectmethodiek van de A3-techniek toegepast.
 • Alle processtappen binnen de opdracht moet je goed hebben beschreven, alternatieven moeten zijn onderzocht en je moet je keuzes kunnen verklaren.
 • Je hebt de meest logische keuzes gemaakt uit de Lean Tools die je tot je beschikking hebt.
 • Alle veranderaspecten zijn in het proces meegenomen en heb je correct toegepast.
 • Je opdracht is positief beoordeeld door een Master Black Belt Lean Six Sigma. Bij een positief oordeel word je gecertificeerd Lean Black Belt.

Ook deze praktijkcertificering kan Passionned Groep separaat offreren. Deze praktijkopdracht met praktijkcertificering kan ook worden gecombineerd met een begeleiding door een Master Black Belt Lean Six Sigma.

Voor wie is deze Lean Opleiding Black Belt bedoeld?

Deze Lean-training is bedoeld voor backoffice medewerkers. Mensen die in hun dagelijkse werkzaamheden te maken hebben met continu verbeteren, business management, procesoptimalisatie en rapporteren van data. Deze Lean Black Belt cursus is bij uitstek geschikt voor de mensen die nu werkzaam zijn binnen Finance, zoals een business controller, financial controller, business analist, de BI manager, financieel adviseurs et cetera. Deze Lean Opleiding Black Belt is voor hen een absolute verrijking van de al aanwezige kennis en inzichten. De opleiding is zowel voor profit als non-profitorganisaties bedoeld.

Behaalde leerdoelen aan het eind van deze Lean Black Belt cursus:

 • Je begrijpt en kunt Lean filosofie aan iedereen uitleggen.
 • Je definieert bedrijfsdoelen vanuit klantperspectief voor de werkvloer.
 • Je identificeert de belangrijkste verspillingen in jouw bedrijf.
 • Je afstemt processen op de marktvraag.
 • Je hebt ervaren hoe bedrijfsprocessen te verbeteren zijn.
 • Via de Lean Game heb je praktische inzichten opgedaan.
 • Je zet stappen om de oorzaak van problemen te vinden.
 • Je maakt bedrijfsprocessen inzichtelijk voor alle afdelingen.
 • Je leert efficiënter werken en fouten voorkomen.
 • Je beheerst Lean projectmethodes en implementeert deze.
 • Je werkt toe naar een intelligente, datagedreven organisatie.
 • Je past technieken als PDCA, Scrum, Kaizen juist toe.
 • Je begrijpt en begeleidt medewerkers in veranderprocessen.
 • Als Lean Black Belt leid je effectief Lean verbeterteams.

Slaag ook met vlag en wimpel voor je Lean Black Belt Certificering

Meld je nu aan voor deze topopleiding binnen de Passionned Academy en slaag met vlag en wimpel. Dankzij onze Lean Black Belt Opleiding opereer je op hoogste niveau binnen Lean Six Sigma. Je fungeert voortaan als de “thought leader” en hét aanspreekpunt voor Lean binnen jouw organisatie. Heb je vragen over de inhoud van deze Lean training, de incompany mogelijkheden en andere Lean opleidingen? Neem dan direct contact met ons op voor meer informatie, of schrijf je in voor deze Lean Black Belt opleiding.

Over de docent

Daan van BeekDeze Lean Black Belt cursus wordt gegeven door een gecertificeerde, zeer ervaren docent, coach, trainer, ontwikkelaar van opleidingen en workshops die zelf al beschikt over zijn Master Black Belt Lean Six Sigma. Je krijgt dus les op het allerhoogste niveau van Lean management principes.

direct inschrijven

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Lean
Lean
Uitgelichte afbeelding Lean Consultant
Lean Consultant
Uitgelichte afbeelding Lean Six Sigma
Lean Six Sigma

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Lean trainingen en continu verbeteren of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring