Passionned Group™

Blog over Intelligente, datagedreven organisaties

Rabobank Real Estate Finance schakelt over op een datagedreven PDCA

Rabobank Real Estate Finance schakelt over op een datagedreven PDCASeptember 2023Binnen de Rabobank financiert Rabo Real Estate Finance grote en kleine vastgoedondernemers en -projecten in heel Nederland. In 2022 bedroeg de omvang van deze commerciële vastgoedportefeuille circa 21 miljard euro. De onderneming levert hierbij passende financieringsoplossingen voor ontwikkeling, bouw, transformatie, renovatie en vastgoedbeleggingen. En ze faciliteert ondernemers bij het ondernemen in toekomstbestendig vastgoed en bij het behalen van een gezond rendement. Het verzamelen, ontsluiten, analyseren en combineren van verschillende datasets staat hierbij centraal. In deze case lees je hoe Rabo Real Estate Finance datagedreven werken succesvol toepast en hoe zij in 6 stappen de cijfers voortdurend monitoren gebruikmakend van de PDCA-cyclus.

Lees verder…

Benut de kracht van Generatieve AI, maar blijf kritisch en waakzaam

Benut de kracht van Generatieve AI, maar blijf kritisch en waakzaamAugustus 2023Sinds de overrompelende lancering van ChatGPT door het bedrijf OpenAI eind 2022 is de geest uit de fles. Generatieve AI is al wat de klok slaat. Iedereen in de tech- en mediasector is overdonderd door deze nieuwe, bijzondere krachtige technologie. De prestaties van ChatGPT zijn op het eerste gezicht dan ook heel indrukwekkend. De “taalvirtuoos” heeft slechts een paar simpele instructies nodig om ronkende teksten of programmacode op te hoesten. Ook kan het moeiteloos data analyseren en in een handomdraai grafieken maken. Theoloog, data-expert en AI evangelist Jack Esselink volgt de ontwikkelingen op de voet. In zijn lezingen, presentaties en in deze blog predikt hij vooral om nuchter te blijven kijken naar al het kunst- en vliegwerk. “Het is natuurlijk niet allemaal hosanna. ChatGPT slaat de plank soms volledig mis en hallucineert er soms driftig op los. Ethische dilemma’s dringen zich op.”

Lees verder…

AI is een systeemtechnologie met enorme impact

AI is een systeemtechnologie met enorme impactApril 2023‘Organisaties onderschatten massaal de kracht van datagedreven innovatie.’ Dit stelt prof. dr. Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Innovation aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Er is volgens hem nog een wereld te winnen. Het gebruik van data en analytics om de bestaande business te verbeteren is gemeengoed, maar te weinig organisaties benutten de kansen om écht te innoveren door nieuwe datagedreven producten en diensten te ontwikkelen. ‘Je hoeft managers echt niet meer uit te leggen hoe belangrijk data is. De meeste organisaties gebruiken data bijvoorbeeld om de supply chain te optimaliseren, zodat de klantbeleving maximaal is. Dat je data ook kunt gebruiken om relevant te blijven door nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, dat is voor veel organisaties wel een echte eyeopener.’

Lees verder…

Elke euro die je investeert in technologie, investeer je ook in de mens

Elke euro die je investeert in technologie, investeer je ook in de mensApril 202370% van alle BI-projecten mislukt. De schrik zou er goed in moeten zitten. Niets is minder waar. Organisaties blijven maar datawarehouses uit de grond stampen en datalakes aanleggen. Ondanks de enorme databergen vertrouwt 75% van de leidinggevenden hun eigen data niet (bron: HFS Research). Ze negeren de data en beslissen irrationeel. Om de kloof tussen mens en techniek, de data literacy gap, te dichten, gaan Thomas Abramse en Caroline Raaijmaakers, datacoaches bij Passionned Group, de barricaden op. Van elke euro die je wilt investeren in een BI-project, zou je direct een halve euro moeten afromen en reserveren voor training en opleiding. Alleen zo ontwikkel je de datageletterdheid van medewerkers. Investeren in datageletterdheid vergt wel een andere mindset. Onze datacoaches leggen uit welke.

Lees verder…

Passionned Group ontvangt het NRTO-keurmerk

Passionned Group ontvangt het NRTO-keurmerkFebruari 2023Passionned Group kondigt met trots aan dat zij onlangs het NRTO-keurmerk heeft ontvangen. Het keurmerk is een onafhankelijke erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingenmarkt. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de brancheorganisatie voor trainen en opleiden. Het certificaat stelt nieuwe cursisten van Passionned Academy in staat om gebruik te maken van de nieuwe subsidieregeling van de Rijksoverheid: het zogenoemde STAP-budget.

Lees verder…

Vacature: Sales Consultant / Recruiter AI

Vacature: Sales Consultant / Recruiter AIJanuari 2023Ben jij een zelfstandig en resultaatgericht persoon die zich als sales professional verder wil ontwikkelen in een branche waar altijd iets te doen is? Ben jij ook iemand die van steile leercurves houdt en snel carrière wil maken zonder zichzelf daarbij te verliezen? Ben jij nieuwsgierig naar de échte drijfveren van mensen? Kun jij ook nog eens tactvol opereren in competitieve markten? Als jij jezelf herkent in dit profiel, dan komt Passionned Group graag met jou in contact om te praten over de concrete invulling van de functie van Sales Consultant (junior/medior).

Lees verder…

Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2023 geopend

Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2023 geopendJanuari 2023Passionned Group kondigt met trots aan dat de nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2023 vanaf vandaag officieel is geopend. Deze award, die elke twee jaar wordt toegekend aan de “Slimste Organisatie van Nederland”, is een zeer gewilde prijs die al sinds 2005 wordt uitgereikt. Elke organisatie met meer dan 50 werknemers in Nederland mag in principe meedingen. De prestigieuze prijs wordt dit jaar op donderdag 7 december 2023 live uitgereikt tijdens een vakcongres waar de finalisten in het zonnetje worden gezet en er alle ruimte is voor het netwerken.

Lees verder…

De top 7 BI trends, big data trends & AI trends van 2023

De top 7 BI trends, big data trends & AI trends van 2023December 2022We moeten nog even door de zure appel heen bijten. Turbulente geopolitiek met militair machtsvertoon, een nieuwe koude oorlog, mega-inflatie, een (dreigende) recessie en de opeenhoping van deels door politici zelf veroorzaakte crises gooiden het afgelopen jaar veel roet in het eten. Met dit overwegend negatieve sentiment is het verrassend dat de IT-industrie er ook dit jaar toch weer in is geslaagd veelbelovende AI- en BI-technologie uit de hoge hoed te toveren. Zoals altijd beoordeelt Passionned Group de nieuwste op big data gebaseerde trends voor jou op relevantie, haalbaarheid en praktische toepasbaarheid. We geven je hierbij de belangrijkste BI trends en de trends in AI & Big Data.

Lees verder…

Data mesh zet het mes in centrale BI-club en datawarehouse

Data mesh zet het mes in centrale BI-club en datawarehouseNovember 2022De term data mesh duikt steeds vaker op. Weinig mensen kunnen echter uitleggen wat het precies is en waar het voor staat. Praat je met data engineers en architecten over de data mesh, dan vliegen de datapijplijnen, connectoren, controllers en processoren je al snel om de oren. Dat is leuk als je een “techneut” bent, maar als business manager wil je zaken kunnen duiden en het complete plaatje voor je zien. En als architect wil je begrijpen hoe een data mesh past in de enterprise architectuur. Multinationals als Netflix, Zalando, VistaPrint en Intuit zijn enthousiast. Maar wat behelst deze filosofie eigenlijk en is data mesh niet de zoveelste hype? We wilden nu wel eens het naadje van de kous weten en vroegen experts Rick van der Linden en Daan van Beek van Passionned Group het hemd van het lijf.

Lees verder…

7 doordenkers voor het demonteren van desinformatie

7 doordenkers voor het demonteren van desinformatieSeptember 2022Fake it until you make it. Dankzij Photoshop en slimme filters kunnen we onze eigen, relatief onschuldige schijnwereld creëren. Nepnieuws daarentegen, dat is andere kost. Door tekst, beeld en geluid te combineren met kunstmatige intelligentie kun je leuke dingen doen, maar ook een giftige cocktail mixen. Een cocktail die onze zo gekoesterde Westerse democratie aantast en de sociale cohesie in onze samenleving afbreekt. Iedereen zou daarom superalert moeten zijn op allerlei vormen van nepnieuws en deepfakes. Maar hoe voorkom je dat je verstrikt raakt in een web van verhalen? Weerbaarheid tegen een ongezond narratief begint met het ontwikkelen van een kritische geest. De altijd positief-kritische denktank van Passionned Group ging er eens goed voor zitten en bedacht 7 doordenkers waarmee je mediawijzer en datageletterd kunt worden.

Lees verder…

De 20 beste tips voor zuivere decision making

De 20 beste tips voor zuivere decision makingAugustus 2022Wij zijn slechte beslissers en ons brein functioneert maar matig, zo blijkt uit tal van onderzoeken. Het proces van decision making was lang een black box, maar stap voor stap krijgen we steeds meer inzichten. Nu datagedreven werken de norm wordt, is het verbeteren van decision making een must. Daarom kruipen we in het brein van beslissers om te zien wat decision making is, hoe het brein functioneert en wat je kan doen om biases te bestrijden. Waarom nemen goedopgeleide en doorgaans verstandige managers en toegewijde, gemotiveerde werknemers verkeerde beslissingen? Hoe voorkom je biases en ruis tijdens het cruciale proces van decision making in organisaties? Deze blog gaat over decision making en het taaie gevecht tegen biases. Raadpleeg onze 20 tips en zet direct je eerste stap op weg naar betere beslissingen.

Lees verder…

Zonder data-analyse is BI een zinloze zaak

Zonder data-analyse is BI een zinloze zaakJuni 2022“Dekt BI nog wel de lading?”, zo hoor je regelmatig in de wandelgangen. Vooral als het beloofde rendement op de investeringen in datawarehouses, data lakes en kpi dashboards tegenvalt en niemand begrijpt waarom dit zo is. Bijna altijd komt deze onzekerheid voort uit een gebrekkige of vergeten data-analyse. “Zonder data-analyse is BI een lege huls. Een zinloos en zielloos initiatief zonder inhoud.” Dit stellen eindbaas Daan van Beek en associate partner Thomas Abramse van Passionned Group in een duo-interview op basis van onderzoek en jarenlange ervaring bij klanten.

Lees verder…

Provincie Zuid-Holland boekt succes met datagedreven werken

Provincie Zuid-Holland boekt succes met datagedreven werkenMei 2022Provincie Zuid-Holland (PZH) werkt dagelijks vanuit een integrale ketenvisie met veel ambitie en passie aan de oplossing van complexe maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen. Denk hierbij aan schone energie voor iedereen, natuur(beleving), bereikbaarheid, sterke steden en dorpen en een gezonde en veilige woon-, leef- en werkomgeving voor inwoners, werknemers en ondernemers. Om de kwaliteit van de beleidsontwikkeling te verhogen en de slagkracht en de dienstverlening structureel te verbeteren, kiest het provinciebestuur bewust voor datagestuurd werken. De specialisten van Passionned Group ontwikkelden hiervoor een uitgebalanceerd trainings- en opleidingsprogramma op maat. Hiermee werden al snel verbluffende resultaten geboekt.

Lees verder…

Analytics bij uitgeverij: 13% meer rendement

Analytics bij uitgeverij: 13% meer rendementApril 2022Een grote Duitse uitgeverij van managementboeken wil het rendement op haar uitgaven drastisch vergroten en boekvoorstellen sneller kunnen beoordelen op het te verwachten rendement. Men denkt door toepassing van Business Analytics en meer specifiek Predictive Analytics een belangrijk concurrentievoordeel te kunnen behalen. Uitgevers krijgen elke weer meerdere boekvoorstellen en manuscripten toegestuurd maar ze hebben geen tijd om die allemaal goed te beoordelen. Een typische klusje voor een algoritme.

Lees verder…

De 5 eyeopeners van de opleiding Business Intelligence

De 5 eyeopeners van de opleiding Business IntelligenceApril 2022Of je nu gordijnen ontwerpt en fabriceert, de belangen van tomaten- en paprikatelers behartigt of op de bres staat voor de auteursrechten van muzikanten, dat maakt voor de strategievorming en het basisbegrip van KPI’s in wezen niet zoveel uit. Je zult op een gestructureerde maar tegelijkertijd creatieve manier te werk moeten gaan om uiteindelijk resultaten te boeken. Het helpt absoluut als je daarbij ook eens in de keuken mag kijken van andere cursisten die in een hele andere branche werken. Het is een eyeopener als je dan ziet dat iedereen met soortgelijke problemen worstelt. Zeker als het gaat om digitalisering, het omgaan met data, privacy en logistieke uitdagingen. Dit bleek onder meer tijdens de driedaagse Business Intelligence opleiding die onlangs werd georganiseerd door Passionned Academy.

Lees verder…

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen ___
Trainingen & workshops ___
Deelnemers opgeleid ___
Beoordeling klanten 8,9
Consultants & docenten ___
Kantoren 3
Jaar ervaring 18