De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Blog over Intelligente, datagedreven organisaties

IT-strategie NVM staat als een huis

IT-strategie NVM staat als een huisMei 2024IT wordt meer en meer een strategische partner van de businessDe NVM heeft als het ware een IT shared services center ingericht voor de verschillende NVM-onderdelen. Zij hebben bedrijfsdoelstellingen die ondersteund worden door flexibele, hoogwaardige en robuuste IT-oplossingen. De branchevereniging voor makelaars-taxateurs stond voor de uitdaging de IT-strategie nog meer toekomstbestendig te maken. Daartoe heeft zij de bestaande IT-omgeving tegen het licht gehouden, heeft zij alle ambities en bedrijfsdoelstellingen geïnventariseerd en vervolgens een reeks roadmaps uitgestippeld. Dit leverde een toekomstbestendige IT-strategie op, die in samenwerking met partner Passionned Group tot stand is gekomen en nu wordt toegepast in de organisatie.

Lees verder…

Bouw een beeldschone beslisdoos en geen kortzichtige kijkdoos

Bouw een beeldschone beslisdoos en geen kortzichtige kijkdoosApril 2024Van stilstaand water naar een kolkende rivierDatagedreven werken is wat de klok slaat. Elke organisatie wil het of heeft het in de strategie verankerd. De wil is er en dat is natuurlijk goed nieuws. Maar vervolgens bouwen veel organisaties een kortzichtige kijkdoos die vrijwel alleen maar achteruitkijken faciliteert. Ze maken weliswaar supercoole dashboards en timmeren een datawarehouse volgens het boekje in elkaar maar ze blijven worstelen met datagedreven werken. Want die term veronderstelt namelijk dat het handelen van iedereen in de organisatie geleid wordt door data en de inzichten die daaruit voortvloeien. Met een kijkdoos kan daar nauwelijks sprake van zijn. Je kijkt naar stilstaand water dat met de tijd ook nog eens vertroebelt. Je gaat steeds slechter zien en je kano dobbert maar wat rond. Beslissingen worden op basis van kennis, ervaring, meningen en onderbuikgevoel genomen.

Lees verder…

Strategie moet een voortdurende stroom zijn van doordachte beslissingen

Strategie moet een voortdurende stroom zijn van doordachte beslissingenFebruari 2024Bouw simulaties en laat je organisatie vliegenOndanks dat we ongelofelijk veel tijd, geld en energie steken in performance management, datagedreven werken en KPI dashboards is het niveau van strategische beslissingen in veel organisaties nog steeds belabberd. Intenties, wensdenken en politiek voeren de boventoon. Hoe anders is dat in de luchtvaart. Allerlei mogelijke situaties zijn tevoren doordacht en er zijn effectieve handelingsprotocollen voor ontwikkeld. En nog belangrijker: piloten oefenen er intensief mee voordat ze de lucht in mogen. In deze blog houd ik een pleidooi om ‘levende businessmodellen’ (KPI-simulators) te gebruiken voor strategische besluitvorming. Hiermee kan een organisatie zich professioneel gebaseerd op onderzoek en harde feiten op een gewenste transitie voorbereiden. Kwantitatieve veranderingen in het businessmodel en de output laten de beslisser – binnen een helder en krachtig kader – spelen met mogelijke toekomstige realiteiten. Dit geeft niet alleen diepgaand inzicht maar je ziet ook onmiddellijk de samenhang. Hiermee kan een nieuwe fase van prestatiemanagement worden ingeluid. Het idee is dat je ontwerpt hoe jouw strategie zou moeten werken én dat vervolgens test in de simulator vóórdat je gaat implementeren.

Lees verder…

De 15 grootste hindernissen in Business Intelligence

De 15 grootste hindernissen in Business IntelligenceFebruari 2024Het succes van BI staat of valt met de antwoorden die je formuleertHet implementeren van Business Intelligence in een organisatie brengt meerdere grote hindernissen met zich mee. De omvang van de hindernis hangt onder meer af van de grootte, de volwassenheid van BI, de middelen, de cultuur in de organisatie en de bedrijfsomgeving van de organisatie. Grote organisaties hebben vaak heel veel data en zo heb je bijvoorbeeld veel grotere kans op prestatieproblemen. In ouderwetse organisaties die nog ver af staan van het gedachtegoed van datagedreven werken zul je vaker weerstand bij medewerkers ondervinden. Zo kent elke organisatie zijn eigen hindernissen en uitdagingen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende hindernissen die je tegen gaat komen tijdens de implementatie van BI. Het succes ervan staat of valt met de antwoorden die je op deze uitdagingen weet te formuleren. Verslik je niet in BI, voorkom een valse start en verdiep je in de lijst.

Lees verder…

Achtste druk van ‘De intelligente, datagedreven organisatie’ nu beschikbaar

Achtste druk van 'De intelligente, datagedreven organisatie' nu beschikbaarJanuari 2024Stap in de wereld van generatieve AI en datagedreven besluitvormingHet is een spannende tijd voor iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van data en kunstmatige intelligentie (AI). Met trots kondigen wij aan dat de 8e druk van ons boek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’ nu beschikbaar is. Deze nieuwe editie markeert niet alleen een mijlpaal in de voortdurende evolutie van dit veld, maar biedt ook een diepgaand inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen van AI en datagedreven besluitvorming. Een compleet boek waar (generatieve) AI, Business Intelligence, Big Data, machine learning en Data Governance als integraal concept wordt behandeld. Het geheel is immers veel meer dan de som van de afzonderlijke delen. De auteur heeft gezorgd voor een zéér consistent en samenhangend verhaal dat iedereen kan bevatten.

Lees verder…

De top 7 BI trends, big data trends & AI trends van 2024

De top 7 BI trends, big data trends & AI trends van 2024December 2023AI & BI toepassingen bereiken nieuwe hoogtenWelkom in het tijdperk van algoritme-almacht. Op de drempel van 2024 zien we hoe Artificial Intelligentie (AI) en big data toepassingen nieuwe hoogten bereiken. AI integreert dieper in verschillende sectoren, en verandert het werk radicaal. Databases behoren binnen het vakgebied van Business Intelligence tot de verleden tijd en de metaverse zal de manier veranderen waarop we socialiseren, werken en de digitale wereld ervaren. Ontwikkelingen op het gebied van AI zijn extra spannend in een tijd waarin er behoorlijk veel geopolitieke veranderingen (op komst) zijn. De grenzen tussen fake en echt zullen steeds meer vervagen. Dit terwijl we bedoeld of onbedoeld toewerken naar een tijdperk van algoritme-almacht. Daarnaast wordt het een steeds belangrijker vraagstuk hoe je nu eigenlijk mens kunt zijn in dit tijdperk waar AI de dienst lijkt uit te gaan maken. In lijn daarmee wordt de roep om ethiek steeds luider. De black box van AI moet verder open.

Lees verder…

Rabobank Real Estate Finance schakelt over op een datagedreven PDCA

Rabobank Real Estate Finance schakelt over op een datagedreven PDCASeptember 2023Van actionable insights naar datagedreven werkenBinnen de Rabobank financiert Rabo Real Estate Finance grote en kleine vastgoedondernemers en -projecten in heel Nederland. In 2022 bedroeg de omvang van deze commerciële vastgoedportefeuille circa 21 miljard euro. De onderneming levert hierbij passende financieringsoplossingen voor ontwikkeling, bouw, transformatie, renovatie en vastgoedbeleggingen. En ze faciliteert ondernemers bij het ondernemen in toekomstbestendig vastgoed en bij het behalen van een gezond rendement. Het verzamelen, ontsluiten, analyseren en combineren van verschillende datasets staat hierbij centraal. In deze case lees je hoe Rabo Real Estate Finance datagedreven werken succesvol toepast en hoe zij in 6 stappen de cijfers voortdurend monitoren gebruikmakend van de PDCA-cyclus.

Lees verder…

Benut de kracht van Generatieve AI, maar blijf kritisch en waakzaam

Benut de kracht van Generatieve AI, maar blijf kritisch en waakzaamAugustus 2023ChatGPT: simpele instructies voor ronkende tekstenSinds de overrompelende lancering van ChatGPT door het bedrijf OpenAI eind 2022 is de geest uit de fles. Generatieve AI is al wat de klok slaat. Iedereen in de tech- en mediasector is overdonderd door deze nieuwe, bijzondere krachtige technologie. De prestaties van ChatGPT zijn op het eerste gezicht dan ook heel indrukwekkend. De “taalvirtuoos” heeft slechts een paar simpele instructies nodig om ronkende teksten of programmacode op te hoesten. Ook kan het moeiteloos data analyseren en in een handomdraai grafieken maken. Theoloog, data-expert en AI evangelist Jack Esselink volgt de ontwikkelingen op de voet. In zijn lezingen, presentaties en in deze blog predikt hij vooral om nuchter te blijven kijken naar al het kunst- en vliegwerk. “Het is natuurlijk niet allemaal hosanna. ChatGPT slaat de plank soms volledig mis en hallucineert er soms driftig op los. Ethische dilemma’s dringen zich op.”

Lees verder…

AI is een systeemtechnologie met enorme impact

AI is een systeemtechnologie met enorme impactApril 2023Onderschat nooit de power van datagedreven innovatie’Organisaties onderschatten massaal de kracht van datagedreven innovatie.’ Dit stelt prof. dr. Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Innovation aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Er is volgens hem nog een wereld te winnen. Het gebruik van data en analytics om de bestaande business te verbeteren is gemeengoed, maar te weinig organisaties benutten de kansen om écht te innoveren door nieuwe datagedreven producten en diensten te ontwikkelen. ‘Je hoeft managers echt niet meer uit te leggen hoe belangrijk data is. De meeste organisaties gebruiken data bijvoorbeeld om de supply chain te optimaliseren, zodat de klantbeleving maximaal is. Dat je data ook kunt gebruiken om relevant te blijven door nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, dat is voor veel organisaties wel een echte eyeopener.’

Lees verder…

Elke euro die je investeert in technologie, investeer je ook in de mens

Elke euro die je investeert in technologie, investeer je ook in de mensApril 2023Overbrug de kloof tussen mens en techniek70% van alle BI-projecten mislukt. De schrik zou er goed in moeten zitten. Niets is minder waar. Organisaties blijven maar datawarehouses uit de grond stampen en datalakes aanleggen. Ondanks de enorme databergen vertrouwt 75% van de leidinggevenden hun eigen data niet (bron: HFS Research). Ze negeren de data en beslissen irrationeel. Om de kloof tussen mens en techniek, de data literacy gap, te dichten, gaan Thomas Abramse en Caroline Raaijmaakers, datacoaches bij Passionned Group, de barricaden op. Van elke euro die je wilt investeren in een BI-project, zou je direct een halve euro moeten afromen en reserveren voor training en opleiding. Alleen zo ontwikkel je de datageletterdheid van medewerkers. Investeren in datageletterdheid vergt wel een andere mindset. Onze datacoaches leggen uit welke.

Lees verder…

Passionned Group ontvangt het NRTO-keurmerk

Passionned Group ontvangt het NRTO-keurmerkFebruari 2023“Passionned Academy is helder over de leeruitkomsten”Passionned Group kondigt met trots aan dat zij onlangs het NRTO-keurmerk heeft ontvangen. Het keurmerk is een onafhankelijke erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingenmarkt. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de brancheorganisatie voor trainen en opleiden. Het certificaat stelt nieuwe cursisten van Passionned Academy in staat om gebruik te maken van de nieuwe subsidieregeling van de Rijksoverheid: het zogenoemde STAP-budget.

Lees verder…

Vacature: Sales Consultant / Recruiter AI

Vacature: Sales Consultant / Recruiter AIJanuari 2023Bewandel de steile leercurveBen jij een zelfstandig en resultaatgericht persoon die zich als sales professional verder wil ontwikkelen in een branche waar altijd iets te doen is? Ben jij ook iemand die van steile leercurves houdt en snel carrière wil maken zonder zichzelf daarbij te verliezen? Ben jij nieuwsgierig naar de échte drijfveren van mensen? Kun jij ook nog eens tactvol opereren in competitieve markten? Als jij jezelf herkent in dit profiel, dan komt Passionned Group graag met jou in contact om te praten over de concrete invulling van de functie van Sales Consultant (junior/medior).Wat zijn jouw verantwoordelijkheden?Check de vereiste competentiesProfiteer van onze trainingenOver Passionned GroupSolliciteer nu

Lees verder…

Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2023 geopend

Nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2023 geopendJanuari 2023Neem deel aan deze superspannende competitiePassionned Group kondigt met trots aan dat de nominatieperiode voor de Dutch BI & Data Science Award 2023 vanaf vandaag officieel is geopend. Deze award, die elke twee jaar wordt toegekend aan de “Slimste Organisatie van Nederland”, is een zeer gewilde prijs die al sinds 2005 wordt uitgereikt. Elke organisatie met meer dan 50 werknemers in Nederland mag in principe meedingen. De prestigieuze prijs wordt dit jaar op donderdag 7 december 2023 live uitgereikt tijdens een vakcongres waar de finalisten in het zonnetje worden gezet en er alle ruimte is voor het netwerken.

Lees verder…

De top 7 BI trends, big data trends & AI trends van 2023

De top 7 BI trends, big data trends & AI trends van 2023December 2022Welkom in de nieuwe realiteitWe moeten nog even door de zure appel heen bijten. Turbulente geopolitiek met militair machtsvertoon, een nieuwe koude oorlog, mega-inflatie, een (dreigende) recessie en de opeenhoping van deels door politici zelf veroorzaakte crises gooiden het afgelopen jaar veel roet in het eten. Met dit overwegend negatieve sentiment is het verrassend dat de IT-industrie er ook dit jaar toch weer in is geslaagd veelbelovende AI- en BI-technologie uit de hoge hoed te toveren. Zoals altijd beoordeelt Passionned Group de nieuwste op big data gebaseerde trends voor jou op relevantie, haalbaarheid en praktische toepasbaarheid. We geven je hierbij de belangrijkste BI trends en de trends in AI & Big Data.

Lees verder…

Data mesh zet het mes in centrale BI-club en datawarehouse

Data mesh zet het mes in centrale BI-club en datawarehouseNovember 2022Gooi het over een andere boeg met een data meshDe term data mesh duikt steeds vaker op. Weinig mensen kunnen echter uitleggen wat het precies is en waar het voor staat. Praat je met data engineers en architecten over de data mesh, dan vliegen de datapijplijnen, connectoren, controllers en processoren je al snel om de oren. Dat is leuk als je een “techneut” bent, maar als business manager wil je zaken kunnen duiden en het complete plaatje voor je zien. En als architect wil je begrijpen hoe een data mesh past in de enterprise architectuur. Multinationals als Netflix, Zalando, VistaPrint en Intuit zijn enthousiast. Maar wat behelst deze filosofie eigenlijk en is data mesh niet de zoveelste hype? We wilden nu wel eens het naadje van de kous weten en vroegen experts Rick van der Linden en Daan van Beek van Passionned Group het hemd van het lijf.

Lees verder…

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring