De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

De 5 eyeopeners van de opleiding Business Intelligence

Foto Daan van Beek MSc
Auteur: Daan van Beek MSc
senior BI consultant & docent
Inhoudsopgave

Of je nu gordijnen ontwerpt en fabriceert, de belangen van tomaten- en paprikatelers behartigt of op de bres staat voor de auteursrechten van muzikanten, dat maakt voor de strategievorming en het basisbegrip van KPI’s in wezen niet zoveel uit. Je zult op een gestructureerde maar tegelijkertijd creatieve manier te werk moeten gaan om uiteindelijk resultaten te boeken. Het helpt absoluut als je daarbij ook eens in de keuken mag kijken van andere cursisten die in een hele andere branche werken. Het is een eyeopener als je dan ziet dat iedereen met soortgelijke problemen worstelt. Zeker als het gaat om digitalisering, het omgaan met data, privacy en logistieke uitdagingen. Dit bleek onder meer tijdens de driedaagse Business Intelligence opleiding die onlangs werd georganiseerd door Passionned Academy.

Eyeopener 1: KPI’s zijn bijna nooit financieel van aard

Het klinkt misschien vreemd, maar waar je als BI manager, manager automatisering of informatieanalist ook werkt – bij een gemeente, in een academisch ziekenhuis, de fruitteelt of de catering – je zult in elke branche regelmatig goed moeten nadenken over je missie, visie en strategie en tijdig moeten bijsturen. En dan is het altijd geruststellend als je merkt dat iedereen worstelt met zijn of haar operationele KPI’s. Dat die KPI’s bijna nooit financieel van aard zijn, blijkt dan telkens weer opnieuw de echte eyeopener te zijn voor cursisten, zo is de ervaring van docent Daan van Beek.

Een gemêleerd gezelschap

Een gemêleerd gezelschapHet was een gemêleerd gezelschap dat zich 2, 3 en 4 maart in het Amersfoortse Berghotel verzamelde om de driedaagse populaire BI-opleiding te gaan volgen. Vertegenwoordigers van de internationale telerscoöperatie Harvest House, Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten, gordijnenfabrikant A House of Happines, Maastricht UMC+ en cateringorganisatie Huuskes hadden zich voor een periode van drie dagen even helemaal losgemaakt van hun dagelijkse beslommeringen om zich helemaal te laten onderdompelen in de wereld van BI en Artificial Intelligence en alles wat daarbij tegenwoordig komt kijken. Ook de gemeentelijke overheid was goed vertegenwoordigd omdat de informatieanalist van gemeente Tilburg en de specialist Informatie & Automatisering van Gemeente Krimpenerwaard zich ook hadden ingeschreven voor de opleiding.

De principes van Business Intelligence zijn volgens docent Daan van Beek nog steeds universeel toepasbaar. Hoewel er binnen het bedrijfsleven en gemeenten steeds vaker wordt gesproken over data science, datagedreven werken of informatiegestuurd werken, staat de essentie van business intelligence nog steeds fier overeind.

Eyeopener 2: Je zult je eigen datamodel moeten bouwen

“In deze hectische wereld zul je op basis van een overvloed aan externe en interne bronnen en relevante signalen je eigen datamodel moeten bouwen. Daar ontkom je niet aan. Een model dat de werkelijkheid idealiter zo dicht mogelijk benadert”, zo betoogt Daan van Beek. BI is en blijft volgens hem het overkoepelende vakgebied. Het omvat het geheel aan concepten, processen, strategieën, cultuur, structuur, methodieken, standaarden en IT-hulpmiddelen dat ervoor zorgt dat organisaties zich blijvend intelligenter en meer datagedreven kunnen gedragen en ontwikkelen.

Eyeopener 3: Benut de wisdom of the crowd

Dat klinkt misschien wat abstract in de oren, maar tijdens de opleiding draait alles om de praktijk. Elke module bevat opdrachten om de theorie te vertalen naar de praktijk. Zo mochten de cursisten de tweede dag in kleine groepjes praktisch aan de slag: ontwikkel een toekomstscenario voor 2030, zo luidde een van de vele korte opdrachten. En het liefst een positief scenario, er is immers al ellende genoeg op de wereld vandaag de dag.

Het resultaat was verbluffend. In betrekkelijk korte tijd presenteerden de drie groepjes dankzij de “wisdom of the crowd” op een groot papieren vel beeldend hun visie op 2030. Robot- en sensortechnologie toegepast in verschillende sectoren zoals bij de fruitoogst en in de zorg, het is allang geen toekomstmuziek meer, maar inmiddels realiteit. Maar de cursisten verkenden in groepjes nog meer trends zoals de deel- en circulaire economie, de blockchain en het Internet of Things. Een groepje cursisten had zelfs een nieuwe “participatieladder” ontwikkeld en de contouren geschetst van een niet-hiërarchische, technologiedreven, maar tegelijkertijd blije samenleving. Inderdaad, een echte utopie.

Uitwerking toekomstscenario 2030 van groep 3
Figuur 1: Uitwerking toekomstscenario 2030 van groep 3

Uitwerking toekomstscenario 2030 van groep 2
Figuur 2: Uitwerking toekomstscenario 2030 van groep 2

Uitwerking toekomstscenario 2030 van groep 1
Figuur 3: Uitwerking toekomstscenario 2030 van groep 1

Eyeopener 4: Brainstormen met vakgenoten inspireert

De cursisten hebben met name het out-of-the-box denken en het brainstormen met vakgenoten over kansen en bedreigingen tijdens de opleiding als verfrissend en inspirerend ervaren. Ook het feit dat ze drie dagen volledig uit hun vertrouwde werkomgeving mochten stappen leverde hen nieuwe inzichten op. Ook al werk je in een hele andere branche, heilige principes als kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en doorlooptijd zijn universeel toepasbaar, zo waren de cursisten unaniem van mening. Dat geldt zowel voor Harvest House als voor House of Happiness. Maar ook voor een academisch ziekenhuis is bijvoorbeeld doorlooptijd van patiënten een cruciale KPI en tegelijkertijd een uitstekende voorspeller als het gaat om een al dan niet voorspoedig herstel.
De opleiding Business Intelligence Afbeelding van De opleiding Business IntelligenceWil je ook belangrijke eyeopeners ervaren? Samen met docent Daan van Beek, auteur van De intelligente, datagedreven organisatie, ga je het totale palet aan BI oplossingen, tools & methodieken verkennen én in de praktijk toepassen. De inhoud van deze unieke opleiding: KPI's, datawarehousing, internationale BI-trends, BI-projectmanagement, verandermanagement, datavisualisatie, Big Data en de succesfactoren van BI, Analytics & Data Science.Volg de opleiding Business Intelligence

Eyeopener 5: Een andere omgeving maakt je geest vrij

“Door het volgen van de opleiding ben je even los van je dagelijkse proces. Dat Daan tijdens de opleiding de rode draad van het boek De intelligente, datagedreven organisatie volgt, is alleen maar prettig. Dit is een prima en duidelijk geschreven studieboek, met de nadruk op studie”, zo vertelt commercieel directeur Yvonne Geurten van Harvest House met een knipoog.

Door het volgen de opleiding ben je even los van je dagelijkse proces – Yvonne Geurten van Harvest House

De cursisten hebben volgens eigen zeggen genoeg handvatten gekregen om voortvarend aan de slag te gaan met digitalisering, BI-principes en de onvermijdelijke en veelbesproken KPI’s. Universeel toepasbaar, maar wel altijd geënt op de eigen bedrijfssituatie.

De driedaagse opleiding Business Intelligence staat onder meer in het teken van trends in Data Analytics, managementinformatie, besluitvorming, artificial intelligence, cloud computing, big data, datakwaliteit (bad data), data warehousing, data governance en last but not least KPI’s.

De driedaagse opleiding Business Intelligence wordt later in dit jaar (in juni en oktober) voor nieuwe groepen cursisten gegeven. Inschrijven is nog mogelijk. Wees wel snel, want vol is echt vol.

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding De 12 grootste pijnpunten bij Business Intelligence
De 12 grootste pijnpunten bij Business Intelligence
Uitgelichte afbeelding Groothandel floreert dankzij Business Intelligence
Groothandel floreert dankzij Business Intelligence
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence moet flexibeler, sneller en goedkoper
Business Intelligence moet flexibeler, sneller en goedkoper

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Business Intelligence & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring