Datagedreven organisatieadvies: onafhankelijk, objectief en onpartijdig volgens 4 fasen

Foto drs. Wouter Huisman
Auteur: drs. Wouter Huisman
Management adviseur
Inhoudsopgave
9 / 10

Je bent manager, directeur, bestuurder of toezichthouder. Strategie executie, dat is jouw domein. Strategische heroriëntaties, herpositioneringen en reorganisaties, daar weet je inmiddels ook wel raad mee. Alles draait om denkkracht, daadkracht en veerkracht. Maar ook creativiteit, tact en wijsheid zijn dringend gewenst. Externe ondersteuning is dan vaak meer dan welkom. Wat te denken van een deskundige adviseur die meedenkt, meewerkt én meeontwikkelt. Gezamenlijk werk je dan aan een strategisch advies, innovatie advies, data management advies of “gewoon” een BI-advies. Cruciaal is dat zo’n organisatieadvies, inclusief het bijbehorende implementatie advies, objectief is opgesteld en dat de adviseur en het organisatieadviesbureau vanuit een 100% onafhankelijke, integere positie opereren. Passionned Group heeft die adviseurs in huis.

Wat maakt iemand tot een goede adviseur?

Een goede adviseur is analytisch, deskundig, empathisch, integer, coöperatief, betrouwbaar, flexibel én vooral kritisch. Aan adviseurs die je alleen maar naar de mond praten, heb je immers niet zoveel. Competente adviseurs hebben bovendien een scherpe focus. Een betrokken en gedreven adviseur laat organisaties, mensen en systemen beter functioneren en brengt (weer) rust in de tent. Dankzij een uitgebalanceerd strategisch IT advies, een supply chain advies, een data governance advies, CRM advies of een juridisch waterdicht AVG advies.

Aan adviseurs die je alleen maar naar de mond praten, heb je niet zoveel

Adviseurs die praktisch zijn ingesteld en zich ook sterk maken voor de implementatie van het door hen gepresenteerde advies zijn schaars. Of het nu gaat om een strategie advies, het digitale transformatie advies of een BI-advies, dat maakt niet uit. Dergelijke topconsultants vind je dus bij ons. Bij onze adviseurs ligt de focus op het beproefde concept van De intelligente, datagedreven organisatie. Adviseurs van Passionned Group hebben daarnaast een heldere, uitgesproken visie op datagedreven werken, het concept van continu verbeteren, verandermanagement en alles wat daarmee samenhangt.

schakel een adviseur in

Wat is organisatieadvies?

Wat is nu een goede omschrijving van organisatieadvies (definitie advies)? ‘Organisatieadvies is het, ten behoeve van een opdrachtgever, leveren van een bijdrage aan het vaststellen, analyseren en oplossen van vraagstukken van bestuur, beleid, organiseren en functioneren, die zich binnen en/of met betrekking tot een organisatie en/of tussen organisaties voordoen (bron: Ooa).

Deze dienstverlening, het strategisch advies formuleren, geschiedt altijd vanuit een onafhankelijke positie ten opzichte van de opdrachtgever.’ Kernwaarden zijn: deskundigheid, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid en professionele onafhankelijkheid. Adviseurs die deze kernwaarden niet alleen onderschrijven maar ook daadwerkelijk uitdragen verdienen hun fee altijd terug.

3 tips voor het omgaan met een strategisch adviesbureau

De delicate relatie die een opdrachtgever onderhoudt met een organisatieadviesbureau en zijn adviseurs is voor 100% gebaseerd op vertrouwen. Je laat immers niet iedereen in je keuken kijken. Maar ook als de sfeer eenmaal vertrouwd is, is het verstandig om alert en zakelijk te blijven. Drie praktische tips helpen hierbij.

 1. Pin de adviseur vast op haalbare resultaten. Een integere adviseur voelt zich medeverantwoordelijk voor de eindresultaten. Het ambitieniveau van onze adviseurs ligt dan ook een stuk hoger dan in bovenstaande definitie is geformuleerd. Adviseurs van Passionned Group willen niet alleen ‘een bijdrage’ leveren, maar nadrukkelijk ook verantwoordelijkheid nemen voor de uitrol- en implementatiefase, inclusief de eindresultaten op basis van SMART doelen. ‘Don’t base your decisions on the advice of those who don’t have to deal with the results’. Met andere woorden accepteer geen vrijblijvende adviezen van adviseurs die zelf nooit “met hun voeten in de modder hebben gestaan”.
 2. Laat een welgemeend advies eerst goed bezinken. Laat de conclusies en aanbevelingen tot je doordringen. Reageer vooral niet primair. Laat het advies beklijven, want zoals de Engelse dichter Samuel Taylor Coleridge al wist: ‘Advice is like snow – the softer it falls, the longer it dwells upon, and the deeper it sinks into the mind.’ Vrij vertaald: ontvang het advies met een open mind. Maar lees ook tussen de regels door en handel vervolgens niet alleen naar de letter, maar ook in de geest van het advies. Zo haal je een maximaal rendement uit het strategisch organisatie advies. Of zoals de Amerikaanse auteur Harper Lee het kernachtig uitdrukte: ‘Many receive advice, only the wise profit from it.’
 3. Maak sluitende afspraken over het omgaan met data. Organisatieadviseurs beheren vaak veel (privacygevoelige) gegevens van klanten en medewerkers en lopen naast het risico op een datalek ook het gevaar dat ze onderweg data verliezen en dat brengt ook steeds vaker behoorlijke bedrijfsrisico’s met zich mee. Een groot datalek kan zelfs de reputatie van je organisatie op het spel zetten en tot een faillissement leiden. Laat altijd een data advies, data governance advies en/of AVG advies opstellen en maak goede afspraken met de externe adviseur hoe hij met jouw data omgaat.

Passionned Group: de beste keuze in organisatieadvies

Je wilt er zeker van zijn dat je niet alleen de juiste maar ook de beste keuze maakt en een overeenkomstig integraal advies krijgt. Of het nu gaat om een CRM software advies, een proces advies, een advies nieuwe business, of een customer experience advies, de consultants en organisatieadviseurs van de Passionned Group helpen je graag verder.

Strategie & advies: dit zijn onze specialisaties

De adviseurs en data-specialisten van Passionned Group zijn deskundig en geven onder meer advies op de volgende terreinen:

Wij adviseren niet vanuit één domein of een silo. We zijn gewend om integraal naar vraagstukken te kijken. Daarmee wordt de oplossing als vanzelf meer duurzaam.

Jaarlijks investeren we veel tijd in onderzoek & opleidingen

Wij werken vrijwel alleen met senior consultants die hun sporen in talloze adviestrajecten in diverse sectoren al ruimschoots hebben verdiend. Jaarlijks investeren we veel tijd en geld in onderzoek en opleidingen om te zorgen en te borgen dat ons (organisatie)advies van hoge kwaliteit blijft.

Neem nu contact met ons op

Smart advies: laat ook jouw bedrijf slimmer werken

Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in organisatieadvies met als focus het bouwen aan en het realiseren van een intelligente, datagedreven organisatie. Maar ook voor organisatieadvies op onderdelen kun je natuurlijk bij ons terecht. Het voordeel voor jou is dat we altijd een stapje extra zetten. Een integrale visie en een pragmatische aanpak vergroten de slagingskans van jouw projecten aanzienlijk.

Strategie en advies: kies voor een helder adviesproces in 4 fasen

In elk adviestraject doorlopen we een aantal concrete fasen die gaan leiden tot de gewenste duidelijkheid. Afhankelijk van jouw situatie, de door jou gewenste adviesrol en het soort advies (organisatieadvies, strategisch advies, software-advies, et cetera) kunnen we de specifieke fasen al dan niet breder of dieper uitwerken. Of juist minder diep of breed. Op maat dus. Stap voor stap komen we tot een objectief, onderbouwd en onafhankelijk advies:

 1. Helder krijgen van het vraagstuk: op basis van interviews, workshops en documentatie doen we meer kennis op van het precieze vraagstuk. We verdiepen ons ook in de achterliggende problematiek en de gewenste toekomstige situatie en het waarom (noodzaak).
 2. Contextuele analyse: indien relevant worden technologie, branche- en marktontwikkelingen meegenomen en -gewogen. De wereld om ons heen verandert immers in een steeds rapper tempo en daar geen rekening mee houden kan funest zijn.
 3. Analyse van de situatie: op basis van de resultaten uit stap 1 en 2 maken we een eerste analyse die we bespreken en laten toetsen door diverse betrokkenen en domeinexperts. Vervolgens schrijven we onze bevindingen, conclusies en aanbevelingen op. Daar waar nodig passeren verschillende oplossingsrichtingen en scenario’s de revue. Ook die toetsen we eerst met de direct betrokkenen.
 4. Presentatie van het advies: het uiteindelijke advies komt tot stand, inclusief een samenvatting van de stappen die zijn gezet. Het advies presenteren we in de vorm van een miniconferentie aan jou als opdrachtgever, de betrokkenen en beslissers.

Aansluitend volgt een evaluatie en bepalen we eventuele vervolgstappen, bijvoorbeeld de start van de implementatie van het advies.

Het resultaat: onafhankelijk advies met een gouden randje

Daan van Beek, adviseur“In mijn optiek creëren we bij adviestrajecten altijd samen − opdrachtgever en adviseur − de gewenste helderheid. Daar waar eerst de situatie diffuus leek en de verschillende opties niet helder waren, staat op een gegeven moment bij iedereen scherp op het netvlies welke keuze de organisatie moet of kan maken.

Bovendien wordt het waarom goed zichtbaar. En dat is dan ook nog eens voor alle betrokkenen glashelder. Hierdoor kan geen ruis ontstaan bij de implementatie. Kortom: we geven advies met een gouden randje.” — Daan van Beek, Eindbaas Passionned Group

Vraag interim advies aan

Kies uit verschillende adviestrajecten

Afhankelijk van jouw situatie en de omvang en impact van de te maken keuze kun je kiezen uit verschillende adviesrollen en adviestrajecten:

Verschillende adviesrollen
Figuur 1: Je hebt bij ons keuze uit meerdere adviesrollen.

Hoe meer je naar rechts beweegt, hoe steviger we de adviesrol invullen, en hoe hechter de samenwerking is met jouw organisatie en je mensen. Bij grootschalige trajecten kiezen we vaak voor interim-management.

De voordelen van Passionned Group

 • 100% onafhankelijk van leveranciers of derden, geen twijfel over ons belang
 • Integrale aanpak, waardoor je zeker bent van de uitvoerbaarheid van onze adviezen
 • De adviseurs zijn ook implementators en weten waarop adviezen kunnen stranden
 • Je kunt ook bij ons terecht voor een second opinion of implementatie van het advies

Wil je ook objectief advies?

Ben je op zoek naar een strategisch management advies, data science advies, een digitale transformatie advies, een strategisch ICT advies, een lean six sigma advies of een proces optimalisatie advies? Onze adviezen snijden altijd hout en onze organisatieadviezen kunnen echt het verschil maken. Door onze integrale aanpak worden de aanbevelingen in jouw organisatie breed gedragen en zijn ze goed uitvoerbaar. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak om kennis te maken.

Over Passionned Group

logo van Passionned Group, voor 100% onafhankelijk organisatieadviesPassionned Group is specialist in het adviseren over en het implementeren van datagedreven, intelligente organisaties. Onze gedreven en bevlogen adviseurs helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligent bedrijf. Om het jaar organiseren wij de Dutch BI & Data Science Award™, de verkiezing van de Slimste organisatie van Nederland.

Neem contact met ons op

Reviews over Organisatieadvies

Aantal reviews: 2Gemiddelde score: 9 / 10
10 / 10
Fons Catau | De Woonplaats | 20 januari 2022

De adviseurs van Passionned Group dagen je organisatie uit. Ze zijn niet snel tevreden met een oplossing en weten daardoor te bereiken dat daadwerkelijk resultaten worden geboekt.

neem contact met ons op
8 / 10
Eric Ossel | Directeur Middelen | Gemeente Delft | 20 januari 2022

De opdracht is uitstekend uitgevoerd, we kregen scherpe adviezen en de samenwerking was prima.

neem contact met ons op
Plaats een review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Waardering
Dit veld is verplicht!
Naam Dit veld is verplicht!optioneel
E-mail Dit veld is verplicht!optioneel
Organisatie Dit veld is verplicht!optioneel
Je mening in enkele zinnen Dit veld is verplicht!
Review verzenden
Het formulier bevat fouten.

Selectie van onze adviseurs

» Bekijk alle experts

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Strategisch advies
Strategisch advies
Uitgelichte afbeelding Artikel: Kwaliteit en performance vanuit strategisch perspectief
Artikel: Kwaliteit en performance vanuit strategisch perspectief
Uitgelichte afbeelding Advies: informatiegestuurd werken bij een gemeente
Advies: informatiegestuurd werken bij een gemeente

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met organisatieadvies in het domein van data of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Wouter Huisman - Management adviseurdrs. WOUTER HUISMANManagement adviseur

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring