Definitie BI | Definitie Business Intelligence & analytics

Wat is een goede definitie van BI?

Geschreven door
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Definities van Business Intelligence

Cover De intelligente organisatie | Definitie Business IntelligenceIn deze blog van De intelligente organisatie gaan we het hebben over definities van Business Intelligence. Wat is een goede definitie, die kort en krachtig is, en toch laat zien dat BI meer is dan het verwerken van data tot informatie en kennis die aanzet tot actie. Synoniemen voor Business Intelligence zijn: Business Analytics, informatiegestuurd werken of datagedreven werken.

Definitie 1: BI als proces

Business Intelligence is het continu proces waarmee organisaties op gerichte wijze data verzamelen en registreren, analyseren en de daaruit resulterende informatie en kennis in besluitvormingsprocessen toepassen om de prestaties van de organisatie te verbeteren.

Definitie 2: BI als technologie

Business Intelligence is de verzameling van ICT-hulpmiddelen dat BI als proces in organisaties ondersteunt en daadwerkelijk vorm en inhoud geeft. Het gaat hier om Business Intelligence tools, ETL software en data discovery software, die vergelijkbaar zijn met selfservice BI tools.

Definitie 3: BI als fenomeen of discipline

Business Intelligence is het geheel aan concepten, processen, strategieën, cultuur, structuur, methodieken, standaarden en ICT-hulpmiddelen die er voor zorgen dat organisaties zich intelligenter kunnen gedragen en ontwikkelen.

Het Business Intelligence boek

Deze drie definities komen uit het Business Intelligence-boek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’. Het boek bestel je hier. Als je het vandaag bestelt heb je het morgen al in huis.

Reacties op dit artikel

Wouter schreef op 15.04.2009 - 15:04:

Volgens mij is BI ‘het beter doen dan je concurrenten’ en slimme bedrijven gebruiken BI om nog beter te presteren, ‘domme’ organisaties zullen net als alle andere dingen die ze doen, door BI niet zomaar beter gaan scoren.

Jeroen schreef op 15.04.2009 - 15:04:

BI = grip op de zaak

Martin ter Horst schreef op 15.04.2009 - 16:04:

Ik denk dat organisaties zich moeten laten inspireren door de vele verschillende definities van BI, maar zich er vooral niet zomaar aan moeten conformeren. Er zijn er simpelweg te veel én ze zijn veelal op veel verschillende manieren te interpreteren.

Iedere organisatie moet voor zichzelf bepalen wat zij onder BI wil verstaan. Veel belangrijker is dat die ‘eigen’ definitie helder en eenduidig binnen de organisatie gedragen wordt en dat zij de basis vormt voor alle BI initiatieven.

Als analogie zou ik zeggen dat een definitie van “sport” vergelijkbaar is met die van “BI”: er is ongetwijfeld een uniforme variant van te vinden, maar wil je er echt iets mee kunnen moet ze concreter (en dus minder generiek) gefomuleerd worden. Besluiten om samen te gaan sporten is niet genoeg. Je moet ook nog even afspreken wat je eronder verstaat, anders staat de een er straks met een tennisracket, en de ander op voetbalschoenen…

(ps. De genoemde definities dekken de lading goed. Ik vind vooral de scheiding naar technologie, processen en ‘het fenomeen’ een waardevolle nuancering! Zelf kijk ik naar BI vanuit vier perspectieven: Strategie, Processen, Organisatie en Technologie)

Gerrit schreef op 29.04.2009 - 10:04:

Informatie (en daarmee BI) als productiefactor

Barry schreef op 02.01.2010 - 14:01:

De processen die besluitvorming binnen de organisatie ondersteunen door data in bruikbare informatie en kennis om te zetten.

Marcel Wiedenbrugge schreef op 23.03.2011 - 13:03:

BI is een tool die een organisatie helpt om :

– meer inzicht in business processen te krijgen
– beter door data onderbouwde beslissingen te nemen
– sneller door data onderbouwde beslissingen te kunnen nemen

Echter zonder visie, is de waarde van BI beperkt. Wat wil je meten en waarom wil je dat meten? Wat ga of kun je met de verkregen informatie en rapportages doen?

Het (meetbare) eindresultaat van het toepassen van BI moet zijn, dat je beter (dan de concurrentie) in staat bent om winstgevende klantrelaties te krijgen, behouden en groeien en de bedrijfsprocessen die daarop van invloed zijn beter kunt (leren) beheersen.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met definitie bi (definitie business intelligence & analytics) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST