De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Dundas BI & Analytics

Foto Daan van Beek MSc
Auteur: Daan van Beek MSc
Managing Director
Inhoudsopgave

In dit achtergrondartikel tonen we een uitgebreid overzicht van onze recent geactualiseerde, onafhankelijke BI & Analytics studie naar de softwareleverancier Dundas en zijn productenpakket (zoals Dundas Data Visualization, Dundas Dashboard en Dundas BI Data Flow). Dundas BI & Analytics scoort in onze onafhankelijke studie beter dan datapine maar iets slechter dan Hitachi Vantara. Dundas is het meest ontwikkeld in multidimensionale modellen en het minst sterk in big data. Dit hebben we objectief kunnen vaststellen. De belangrijkste voor- en nadelen van Dundas BI, binnen de context van BI & Analytics, hebben we per onderdeel (business intelligence, big data, Artificial Intelligence en data science) voor je klaargezet. Ook benoemen we de sterke punten van de belangrijkste producten zoals Dundas Data Visualization, Dundas Dashboard en Dundas BI Data Flow et cetera.

Hoe scoort Dundas BI & Analytics op diverse onderdelen?

In ons uitgebreide onderzoek onderzochten wij ook de diverse tools van Dundas software. Daarbij zijn meer dan 720 criteria gebruikt. Het onderzoek is gerealiseerd vanuit een 100% onafhankelijke blik (we hebben geen banden met de leveranciers) en onze jarenlange ervaring in de BI-markt. De hieronder getoonde scorekaart geeft goed inzicht in de sterke en minder sterke aspecten van Dundas BI in vergelijking met de belangrijkste concurrenten.

Score van Dundas BI software.
Figuur 1: Scorekaart van de BI-aanbieder Dundas. Je kunt maximaal 100% in de wacht slepen. Bron: de BI & Analytics Guide 2024. Wil je verdieping en meer informatie over ons onderzoek? Klik hier om deze kopersgids te downloaden.

De Dundas-analyse is tot stand gekomen door heel veel openbare big data af te tappen en die vervolgens nauwgezet te analyseren. Meer dan 3.791 documenten hebben we in de afgelopen jaren van Dundas onder de loep genomen. Hierbij hebben zowel algoritmes als de materiedeskundigheid van een BI-adviseur op het terrein van BI & Analytics een belangrijke rol gespeeld bij het uitvoeren van de validatie.Dundas in onze BI & Analytics Guide 2024 Afbeelding van Dundas in onze BI & Analytics Guide 2024In onze 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics Guide hebben we alle ins en outs van Dundas BI & Analytics voor je verzameld. Je krijgt toegang tot honderden (kortere) trainingen, tech talks, colleges, demo’s, tutorials, enzovoorts en beschikt altijd over het laatste BI- & AI-nieuws. Deze minicursus assisteert je ook in het verdiepen van je kennis over BI & Analytics.bekijk de BI & Analytics Guide™

Dundas en het complete BI & Analytics productportfolio

Het bedrijf Dundas kent (minimaal) 4 producten in de sfeer van BI & Analytics. Op volgorde van populariteit zetten we de belangrijkste hier op een rij:

Wat is Dundas BI?

Hieronder beschrijven we de belangrijkste features van Dundas BI, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Deze productgroep bestaat uit Dundas Data Visualization, Dundas Dashboard en Dundas BI Data Flow. Het product Dundas BI kenmerkt zich onder andere door de volgende functionaliteiten:

 • analytics
 • analytics platform
 • business intelligence
 • dashboards
 • datavisualisatie
 • embedded business intelligence
 • interactieve datavisualisaties
 • Microsoft Excel
 • real-time
 • reporting

Wil je het fijne weten van alle functionaliteiten (100+) van Dundas BI? Bestel dan hier de BI & Analytics Guide™ 2024.

Wil je een Dundas BI specialist inhuren?

Zoek je een interim Dundas BI consultant die materiedeskundig is en een Dundas BI-applicatie kan implementeren? Dat kan via onze interim dienstverlening. Dundas BI ontwikkelaars in dienst nemen is niet altijd opportuun. Laat hier een bericht achter en we nemen snel contact met je op.

Screenshot van Dundas BI software.
Afbeelding van Dundas BI tools.
Schema van Dundas BI.
Figuur 2, 3 en 4: Bovenstaande figuren laten de werking zien van Dundas BI. Klik op de afbeelding om die uit te vergroten. Credits: Dundas & partners.

Wat is Dundas Data Visualization?

Onder deze kop geven we een beschrijving van Dundas Data Visualization, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. De Dundas Data Visualization-software kenmerkt zich onder andere door de volgende functionaliteiten:

 • analyse
 • analytics
 • business intelligence
 • dashboards
 • datavisualisatie
 • embedded analytics
 • OLAP
 • performance management
 • reporting
 • Sharepoint

Ben je benieuwd naar alle eigenschappen (100+) van Dundas Data Visualization? Bestel dan hier de BI & Analytics Guide™ 2024.

Screenshot van Dundas Data Visualization software.
Afbeelding van Dundas Data Visualization tools.
Schema van Dundas Data Visualization.
Figuur 5, 6 en 7: Diverse figuren laten de werking zien van Dundas Data Visualization. Klik op de afbeelding om die groter te maken. Credits: Dundas & partners.

Wat is Dundas Dashboard?

In deze paragraaf beschrijven we de belangrijkste features van Dundas Dashboard, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. De Dundas Dashboard-software kenmerkt zich onder andere door de volgende functionaliteiten:

 • analytics
 • analytics platform
 • business intelligence
 • CRM
 • dashboards
 • datavisualisatie
 • embedded analytics
 • in-memory
 • Microsoft Excel
 • reporting

Ben je benieuwd naar alle features (100+) van Dundas Dashboard? Download hier direct onze BI & Analytics Guide™ 2024.

Screenshot van Dundas Dashboard software.
Afbeelding van Dundas Dashboard tools.
Schema van Dundas Dashboard.
Figuur 8, 9 en 10: Verschillende afbeeldingen tonen de werking van Dundas Dashboard. Klik op een afbeelding om die uit te vergroten. Credits: Dundas & partners.

Wat is Dundas BI Data Flow?

Onder deze kop rapporteren we de belangrijkste kenmerken van Dundas BI Data Flow, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Dit product / deze groep producten kenmerkt zich onder andere door de volgende eigenschappen:

 • analytics
 • dashboards
 • datavisualisatie

Ben je benieuwd naar alle features (100+) van Dundas BI Data Flow? Download dan hier onze BI & Analytics Guide™ 2024.

Screenshot van Dundas BI Data Flow software.
Afbeelding van Dundas BI Data Flow tools.
Schema van Dundas BI Data Flow.
Figuur 11, 12 en 13: Bovenstaande afbeeldingen illustreren de functionaliteit van Dundas BI Data Flow. Klik op de afbeelding om die uit te vergroten. Credits: Dundas & partners.

Recente innovaties van Dundas BI-tools en de versiehistorie

Momenteel signaleren we bij Dundas een positieve trend wat betreft BI & Analytics-functionaliteit en support voor dataconnecties en besturingssystemen. De laatste innovaties liggen op het terrein van analytics > marketing analytics, artificial intelligence > lineaire regressie en data discovery > analyse > correlatieanalyse > correlatiematrix.

Van Dundas BI & Analytics hebben we de meest actuele versies beoordeeld van haar productportfolio. Hieronder geven we een overzicht van de diverse releases van alle ons bekende BI & Analytics-producten van Dundas:

 • Dundas BI: Bi 2.5 Bi 10
 • Dundas Dashboard: 5.0 4 2.5 2

Achter elk product staan de versienummers, de meest recente versies staan vooraan.

Wat zijn de licentiekosten van Dundas Data Visualization, Dundas Dashboard en Dundas BI Data Flow?

In veel gevallen kan het lastig zijn om de licentiekosten van Dundas BI & Analytics te bepalen omdat dit afhankelijk is van het land, het aantal gebruikers (of het aantal CPU’s bij server software), de connectoren naar databronnen en op welke moment in het jaar je een offerte aanvraagt. Vraag je een offerte aan net voor het einde van de fiscale periode van Dundas dan kun je vermoedelijk een behoorlijke reductie krijgen op de licentiekosten. Overigens adviseren wij om de software in de cloud te draaien. Je betaalt dan alleen voor wat je gebruikt. De aanschafkosten van Dundas Data Visualization, Dundas Dashboard en Dundas BI Data Flow zijn misschien niet de grootste bedragen, maar de onderhoudskosten en support komen wel elk jaar terug op je begroting.

Wat maakt Dundas BI & Analytics uniek?

In onze studie zien we dat Dundas op het terrein van BI & Analytics software een aantal specifieke eigenschappen kent die karakteristiek zijn. Dit maakt Dundas BI min of meer uniek: Extract-Transform-Load, paginated reports, set analyse, plot chart en Microsoft Dynamics 365.

De voor- en nadelen van Dundas BI

Tag cloud van Dundas BI tools.Figuur 14: Word cloud van de plus- & minpunten van Dundas BI & Analytics

Per onderzoeksthema (business intelligence, big data, Artificial Intelligence en data science) benoemen we alle voor- en nadelen van Dundas BI & Analytics, Dundas Data Visualization, Dundas Dashboard en Dundas BI Data Flow, et cetera. Dit overzicht en de scores zijn niet rigide: Dundas kan momenteel werken aan het ontwikkelen van nieuwe features (zoals ondersteuning voor active directory, infrastructuur, artificial intelligence, Impala, ADFS, machine learning, augmented analytics, OAuth, datakwaliteit en schaalbaarheid). Het kan ook zijn dat een feature nog onvoldoende is beschreven.

Deel je mening over Dundas hier

Laat hier een review achter over Dundas BI & Analytics. Jouw ervaringen kunnen dan eventueel gaan meewegen bij een nog objectievere beoordeling van de scores van Dundas BI.

1. Dundas Multidimensionale Modellen

50%

Dundas scoort in ons actuele BI & Analytics-onderzoek goed op het onderwerp ‘Multidimensionale Modellen’ met een score van 50%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: OLAP, kubus en MDX. In totaal onderzochten we 14 features binnen deze discipline. Wil je de diepte in met het onderwerp Multidimensionale Modellen? Download dan hier onze BI & Analytics Guide.

2. Dundas Business Intelligence

43%

Dundas doet het in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek matig op het onderwerp ‘Business Intelligence’, gegeven dat ze hierop 43% scoren. De volgende factoren hebben we laten meewegen: reporting, dashboards en CRM. We hebben daarbij de volgende drie producten geanalyseerd: Dundas BI, Dundas Data Visualization en Dundas Dashboard. In totaal onderzochten we 73 features binnen deze discipline. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Business Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Guide. Of zoek de verdieping in de volgende content:

3. Dundas Data Discovery

37%

Dundas doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons actuele BI & Analytics-onderzoek matig op het onderwerp ‘Data Discovery’, gegeven dat ze hierop 37% scoren. De volgende factoren hebben we laten meewegen: analyse, tijdreeks, datavisualisatie, notificaties en standaarddeviatie. In totaal onderzochten we 398 aspecten in deze categorie. Ben je enthousiast over het onderwerp Data Discovery? Download dan hier onze BI & Analytics Guide.

4. Dundas Dataconnectiviteit

37%

Dundas scoort in ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek matig op het onderwerp ‘Dataconnectiviteit’, gegeven dat ze hierop 37% scoren. De volgende factoren hebben we laten meewegen: JSON, Sharepoint, CSV, Salesforce, Google Analytics en Amazon Redshift. In totaal onderzochten we 91 criteria binnen deze sectie. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Dataconnectiviteit? Download dan hier onze BI & Analytics Gids 2024.

5. Dundas Performance Optimalisatie

34%

Dundas scoort in ons actuele BI & Analytics-onderzoek matig op het thema ‘Performance Optimalisatie’, gegeven dat ze hierop 34% scoren. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: parallel processing, datapijplijnen, materialized views en cache settings. In totaal onderzochten we 29 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Performance Optimalisatie? Download dan hier onze BI & Analytics Studie 2024.

6. Dundas BI Infrastructuur

28%

De leverancier Dundas scoort in ons objectieve BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderdeel ‘BI Infrastructuur’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 28%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: infrastructuur, SDK, repository, embedded analytics, open source, web services en SaaS. In totaal onderzochten we 162 criteria in deze categorie. Wil je de diepte in met het onderwerp BI Infrastructuur? Download dan hier onze BI & Analytics Guide.

7. Dundas Real-time Analytics

25%

Het bedrijf scoort in ons onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Real-time Analytics’, gegeven dat ze hierop 25% scoren. De volgende criteria zijn gehanteerd: data ingestion, real-time insights, real-time datawarehousing, real-time streaming data en real time dashboard. In totaal onderzochten we 19 features binnen deze discipline. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Real-time Analytics? Download dan hier onze BI & Analytics Guide.

8. Dundas Self-service BI

24%

Dundas doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons actuele BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Self-service BI’. De score bedraagt 24%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: self-service data preparation, self-service reporting, self-service analyse, self-service data discovery en self-service data analytics. In totaal onderzochten we 14 aspecten in deze categorie. Ben je enthousiast over het onderwerp Self-service BI? Download dan hier onze BI & Analytics Guide.

9. Dundas Data-integratie

22%

Dundas doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Data-integratie’ met een score van 22%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: datawarehousing, datahub en datavirtualisatie. In totaal onderzochten we 76 criteria binnen deze sectie. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Data-integratie? Download dan hier onze BI & Analytics Guide.

10. Dundas Data Governance

22%

Dundas doet het in ons onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Data Governance’, gegeven dat ze hierop 22% scoren. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: datamanagement, datakwaliteit, datacatalogus en gegevensversleuteling. In totaal onderzochten we 91 criteria binnen deze sectie. Ben je enthousiast over het onderwerp Data Governance? Download dan hier onze BI & Analytics Studie 2024. Of zoek de verdieping in de volgende content:

11. Dundas Mobile Business Intelligence

18%

Dundas scoort in onze recent geactualiseerde, onafhankelijke BI & Analytics studie niet goed op het onderdeel ‘Mobile Business Intelligence’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 18%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: Android, iPad en iPhone. In totaal onderzochten we 10 criteria binnen deze sectie. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Mobile Business Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Studie.

12. Dundas Analytics

16%

Het bedrijf doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderdeel ‘Analytics’, gegeven dat ze hierop 16% scoren. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: quality analytics en field quality analytics. We hebben daarbij de volgende vier producten onder de loep genomen: Dundas BI, Dundas Data Visualization, Dundas BI Data Flow en Dundas Dashboard. In totaal onderzochten we 130 criteria in deze categorie. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Analytics? Download dan hier onze BI & Analytics Gids. Of zoek de verdieping in de volgende content:

13. Dundas Decision Management

13%

Het bedrijf scoort in ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek niet goed op het thema ‘Decision Management’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 13%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: decision support, decision intelligence, decision-making platform, decision optimization en decision flow. In totaal onderzochten we 30 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Decision Management? Download dan hier onze BI & Analytics Guide 2024.

14. Dundas Artificial Intelligence

11%

De leverancier Dundas doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons objectieve BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Artificial Intelligence’, gegeven dat ze hierop 11% scoren. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: data science, algoritmes, natural language processing, lineaire regressie, bedrijfsregels en cognitive services. In totaal onderzochten we 181 aspecten in deze categorie. Wil je de diepte in met het onderwerp Artificial Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Studie 2024. Of zoek de verdieping in de volgende content:

15. Dundas Big Data

11%

Dundas doet het in ons onderzoek niet goed op het onderdeel ‘Big Data’ met een score van 11%. De volgende criteria zijn gehanteerd: streaming, big data analytics, ongestructureerde data, sensors en data lakes. In totaal onderzochten we 59 features binnen deze discipline. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Big Data? Download dan hier onze BI & Analytics Guide 2024.

Meer weten? Bestel dan hier de BI & Analytics Guide™ 2024

In welke sectoren is Dundas BI & Analytics het meest actief?

In ons actuele BI & Analytics-onderzoek hebben we ook gekeken in welke sectoren een softwareleverancier zich specialiseert. Dit is de sector waar Dundas (zeer) populair is: gezondheidszorg.

Dundas software wordt het meest gebruikt door…

De BI & Analytics-software van Dundas wordt het vaakst genoemd in combinatie met de volgende functies: business analisten en data scientists.

Huur een Dundas expert in

Trainingen & opleidingen Dundas BI & Analytics

Wij verzorgen diverse opleidingen en cursussen op het gebied van BI & Analytics maar kunnen ook specifieke Dundas trainingen verzorgen, bijvoorbeeld als incompany. Bijvoorbeeld kun je denken aan de volgende software: Dundas Data Visualization, Dundas Dashboard en Dundas BI Data Flow. Vanzelfsprekend maak je ook kennis met het gedachtegoed van de intelligente, datagedreven organisatie.

Eindbeoordeling: Dundas BI scoort redelijk

Dundas heeft een minimaal productportfolio waarmee het redelijk scoort in ons BI & Analytics-onderzoek. Dundas BI & Analytics innoveert (bij benadering) met een gemiddeld tempo van meer dan 15 features per jaar, is (vooralsnog) actief in niet heel veel sectoren en gooit hoge ogen op het gebied van multidimensionale modellen.

Over Passionned Group

logo van Passionned Group, de Dundas BI & Analytics specialistPassionned Group heeft zich gespecialiseerd in 100% onafhankelijk BI & Analytics advies en de implementatie van BI & Analytics oplossingen. Onze gedreven en bevlogen consultants helpen bedrijven en overheden verder te gaan als intelligente, datagedreven organisatie.

Neem contact met ons op

Bekijk het handboek Artificial Intelligence

Productafbeelding van het handboek Artificial Intelligence

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Freshworks CRM & Klantinteractie
Freshworks CRM & Klantinteractie
Uitgelichte afbeelding CRMNEXT CRM & Klantinteractie
CRMNEXT CRM & Klantinteractie
Uitgelichte afbeelding Snowflake ETL & Data Integratie
Snowflake ETL & Data Integratie

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Dundas BI, KPI's & dashboarding of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring