Business Intelligence | Wat is BI & Business Analytics? | 12 tips

Business Intelligence

Verzamel data, verrijk die tot informatie, combineer kennis en neem wijze beslissingen

Business Analytics voor datagedreven organisaties

Als moderne manager, databewuste bestuurder of vooruitstrevend consultant wil je Business Intelligence & Analytics niet alleen op de kaart zetten. Je wilt BI ook op een hoger plan brengen en toewerken naar een professionele, datagedreven organisatie. Zodat elk team, elke medewerker en alle managers met behulp van BI een belangrijke bijdrage gaan leveren aan betere prestaties van de totale organisatie.

Behaal concrete resultaten met Business Intelligence

Door Business Intelligence verbeteren je financiële resultaten, klanttevredenheid en kwaliteit. En uit onderzoek blijkt ook nog eens dat je concurrentiekracht toeneemt. Wat wil je nog meer? Alleen succes bereiken met BI & Analytics is niet zo gemakkelijk, want:

Herken je een of meer van deze vraagstukken, of wil je je verder verdiepen in het vakgebied BI & Analytics, neem dan gerust contact op met de Business Intelligence-specialisten van Passionned Group.

Profiteer van onze praktische Business Intelligence kennis

Op basis van onze jarenlange Business Intelligence-ervaring ontwikkelden we voor jou een aantal kennisproducten vol met praktische voorbeelden en tips. Deze kun je direct downloaden, boeken of heb je de volgende dag al in huis. Je maakt direct een behoorlijke sprong in kennis en je verkrijgt de laatste inzichten.

Gepokt en gemazeld in Business Analytics

Onze Business Intelligence adviseurs zijn gepokt en gemazeld in eenvoudige en complexere Business Intelligence-vraagstukken en -implementaties. In onze uitgebreide Analytics-kennisbank vind je precies wat je nodig hebt om te starten met BI & Analytics, maar ook hulpmiddelen om door te pakken. Wij leveren 100% onafhankelijke business analytics expertise die volledig los staat van de BI-leveranciers.

BI kan goedkoper en flexibeler

Gaat het over agile BI, dan gaat het vaak over scrum-gewijs ontwikkelen. Of over het idee dat BI de organisatie meer agile kan maken. Weinig aandacht is er nog om het BI proces zelf meer agile en goedkoper te maken. Vandaag de dag kan dat vrij eenvoudig! Lees verder…

De 7 belangrijkste BI, AI & Big Data trends in 2021

Data is de wereld constant aan het veranderen, en de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken wordt voor organisaties steeds groter. Op welke BI & Big Data trends moeten we ons voorbereiden? Lees verder…

naar de BI-trends

Business Analytics: kies voor een multidisciplinaire aanpak

Business Intelligence kent een multidisciplinair karakterBusiness Analytics is een multidisciplinair specialisme en dat maakt het tot een uitdaging. Techniek, organisatie, strategie, processen, innovatie en gedrag kun je namelijk niet los van elkaar zien. Deze mix van factoren maakt het succesvol implementeren niet altijd eenvoudig. Soms is de techniek erg belangrijk, soms ligt de nadruk op innovatie, bijvoorbeeld met Big Data. Andere keren is juist de gedragskant de doorslaggevende factor om te kunnen slagen.

Wat ga je bereiken met BI?

Business Intelligence zorgt voor helder inzicht in je prestaties. En het geeft je geavanceerde analyses van al je data, ook de gegevens die je nog niet scherp in beeld hebt. En zo maakt BI krachtige beslissingen én datagedreven acties mogelijk tegen lagere kosten. Hierdoor gaat je concurrentievoordeel toenemen en je medewerkers zullen veel productiever zijn. Want je stelt de informatie voor de juiste mensen beschikbaar op het juiste moment. Iedereen krijgt precies die informatie die nodig is om de juiste beslissing te kunnen nemen en processen te optimaliseren. Kortom: samen met Passionned Group ga je je organisatie in al haar opzichten intelligenter maken.

Organisaties zetten Business Intelligence nog veel te eenzijdig in

Vaak ligt de focus alleen op de techniek, of op eenvoudige reporting, of op de interne organisatie. En dat is jammer. Want Business Intelligence kan veel bijdragen op allerlei fronten: alignment met en beïnvloeding van de omgeving, het optimaliseren van de processen van de organisatie, het verhogen van de productiviteit van de mens en tot slot het beter benutten van technologie en het bedwingen van de gigantische databerg. De business case van Business Intelligence is omvangrijk en rijkgeschakeerd:

De 4 perspectieven van Business Intelligence

Bron: Boek Business Intelligence: De intelligente, datagedreven organisatie, 2020

De vier perspectieven van Business Analytics

  • Het omgevingsperspectief duidt de externe trends die Business Intelligence noodzakelijk maken om als organisatie te overleven. Het schetst de enorme druk en dynamiek waarmee organisaties op dit moment te maken hebben. Hier ligt de nadruk vooral op het indammen van de (potentiële) risico’s die zich voordoen wanneer een organisatie zijn omgeving niet goed in de gaten houdt en zich tijdig aanpast.
  • Het organisatieperspectief belicht vooral de kansen die Business Intelligence met zich meebrengt zoals ”betere klantkennis en meer verkopen” en “stimulans voor het effectiever uitvoeren van de strategie”, onder meer door gebruik te maken van ondubbelzinnige definities, KPI’s die veel betekenen en eenduidige integrale klantinformatie.
  • Het mensperspectief gaat in op de mens als informatieverwerker en beslisser, die steeds kennisintensievere taken moet uitvoeren, meer dient samen te werken en dat in steeds kortere tijd. Met Business Intelligence kan de productiviteit van de kenniswerker stijgen en kan er een betere balans komen tussen het gebruik van intuïtie en feiten bij het nemen van beslissingen.
  • Het technologieperspectief benadrukt de voordelen van Business Intelligence op het gebied van informatietechnologie. Zo kan door Business Intelligence de ICT-organisatie worden ontlast en kan het voorkomen dat de explosieve groei van gegevens leidt tot informatieoverbelasting. Organisaties dienen tevens optimaal gebruik te maken van de nieuwste (mobile) Business Intelligence tools.

Een overvloed aan data, maar gebrek aan informatie?

In de meeste organisaties zijn vaak voldoende databronnen (databases) aanwezig. Maar ook daarbuiten, denk bijvoorbeeld aan alle open data die tegenwoordig beschikbaar is. Het ontsluiten van deze data en die als integrale informatie beschikbaar stellen aan gebruikers is in de praktijk voor organisaties al een behoorlijke klus als gevolg van de zogenoemde informatie-paradox.

Maak korte metten met de informatie-paradox

Hoewel er meer dan voldoende informatie beschikbaar lijkt te zijn, is er tegelijkertijd sprake van een ernstig tekort aan informatie. Deze informatie vervolgens zó weten te gebruiken dat beslissers op alle niveaus de juiste keuzes maken, vergt nog eens een extra krachtsinspanning. En beslissingen nemen in lijn met de doelstellingen en strategie, afgestemd op de organisatiecultuur, dat is voor heel veel organisaties gewoon nog een brug te ver.  De consultants van Passionned Group helpen je graag bij elke cruciale stap om van data tot informatie te komen met onze data & analytics oplossingen.

Kies voor maatwerk: business intelligence met standaard tools

Business Analytics (BA) vraagt om een specifieke aanpak op maat. In onze visie is echte intelligentie bedrijfsspecifiek, anders gaat je concurrentievoordeel snel verloren. Maar werk wel met standaard tools, anders is het de vraag of je je investeringen in BI gaat terugverdienen. Zeker bij Big Data-toepassingen zul je daar alert op moeten zijn.

Maar voordat je over tools gaat nadenken, zorg dat je eerst inzicht krijgt in de informatiebehoefte en de toepassingsmogelijkheden. Wat is daarbij wijsheid, handig of gewoon slim? Wat is idealiter de scope van je (eerste) BI-project? Hoe maak je een businesscase en wie betrek je bij het traject? Passionned Group biedt jou hierbij graag de benodigde begeleiding.

Voordelen van onze BI-aanpak

✓ Integrale aanpak waar data, informatie en tools aanzetten tot continu verbeteren
✓ Dienstverlening van a tot z: van BI-opleidingen en advies tot complete implementaties
✓ Werken vanuit strategische doelen, zodat de managementinformatie ergens over gaat
✓ Focus op het stapsgewijs realiseren van een intelligente organisatie
✓ 100% onafhankelijk: je hoeft je nooit af te vragen wiens belang we dienen

Uniek Business Intelligence onderzoek

Passionned Group voert sinds 2006 een jaarlijkse BI-survey uit die de ‘intelligentie’ van organisaties meet. Daarin zijn we uniek. We onderzochten ruim 80 factoren voor BI-succes. Inmiddels kunnen we putten uit een database met meer dan 800 organisaties uit de meest uiteenlopende sectoren. Het voordeel voor jou is dat wij op basis van deze inzichten altijd met een gedegen en actueel advies komen. Het blijkt dat de BI-implementaties waarbij wij betrokken zijn een veel hogere kans van slagen kennen. Zie ook ons onderzoeksrapport: ‘De grootste valkuilen in BI’.

5 voordelen van Business Intelligence & Analytics

  1. Je neemt veel sneller de juiste beslissingen op elk niveau in je organisatie
  2. Je komt tot één versie van de waarheid en eenduidige definities
  3. Je winstgevendheid en klanttevredenheid stijgen door optimale dienstverlening
  4. Je werkt altijd met echte, onvervalste KPI’s en zeilt zo altijd scherp aan de wind
  5. Je organisatie wordt wendbaarder en je realiseert besparingen op vele terreinen

Wil je ook Business Intelligence die succesvol en rendabel is?

Neem gerust contact met ons op voor een afspraak over de mogelijkheden van Business Analytics en Big Data-toepassingen voor jouw organisatie.

neem nu contact met ons op

Reviews over "Business Intelligence"

Jack van Mechelen | Bravis | 24 augustus 2020

Binnen Bravis is het project datagedreven sturen opgestart. Binnen het project waren we op zoek naar een kapstok om al onze uitgangspunten aan op te hangen. Passionned Group heeft ons middels een aantal inspiratiesessies geholpen om te komen tot een visie op datagedreven sturen. Dit door actuele thema’s binnen BI te belichten en te spiegelen aan de praktijk van Bravis. De workshops waren praktisch, laagdrempelig en inspirerend en hebben duidelijk bijgedragen aan een kwaliteitsverbetering van het project. Review over Business Intelligence Advies.

Arnoud Meeder | Amaris Zorggroep | 9 maart 2020

Bij de keuze voor een nieuw datawarehouse en BI-leverancier zochten wij een specialist die onze zorggroep zou helpen de juiste keuzes te maken. Kunstmatige intelligentie, self-service BI en hoe borg je dat data beheersbaar blijven en waarde gaan creëren; om maar enkele uitdagingen te benoemen. Passionned heeft ons snel op het juiste spoor gezet en de consultant was een uitermate kundige expert (of beter gezegd data-filosoof) die ook de gave heeft om complexe dilemma’s tot de kern terug te brengen. Niet de leverancier maar Amaris heeft nu de regie bij de oplossing en het ontwerp van ons datawarehouse en de informatie-architectuur. Review over Business Intelligence Advies.

Gertjan Voorzee | Coördinator BI Team | Lentis | 23 december 2019

Lentis heeft in co-creatie met Passionned Group onlangs de BI advies opdracht met succes aan directie, management, het BI team en een aantal andere stakeholders gepresenteerd. Terugkijkend naar deze opdracht en het traject dat we samen hebben gelopen kan ik concluderen dat dit aan alle kanten een zeer waardevolle bijdrage aan Lentis heeft geleverd. Dick Pouw heeft namens Passioned dit traject begeleid waarbij hij goed heeft geluisterd naar het verhaal van Lentis en zich heeft aangepast naar de cadans/tempo en de dynamiek van de lentis organisatie. Hiermee heeft Passionned Group, in co-creatie, ervoor gezorgd dat het BI advies niet alleen een theoretisch verhaal geworden is maar dat het gedachtengoed past bij de Lentis organisatie, begrepen en gevoeld wordt én het belangrijkste, dat het geaccepteerd is. Review over Business Intelligence Advies.

Hanneke Gelissen | Project Coördinator P&O | Achmea | 5 juli 2019

Jullie BI gaat gelukkig veel verder dan rapportages.

Jan Maarten van der Meulen | PwC Nederland | 29 juni 2019

Dankzij de kennis en expertise van de mensen van Passionned Group is ons Business Intelligence-traject snel en soepel verlopen.

Toon alle reviews Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence (wat is bi & business analytics?) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Caroline Raaijmaakers, Business Intelligence programmamanager

CAROLINE RAAIJMAAKERS

Business Intelligence programmamanager

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST