GoodData BI & Analytics

Managing Director
Auteur: Daan van Beek MSc
Managing Director
Inhoudsopgave

Hieronder tonen we een samenvatting van ons recent geactualiseerde, onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek naar de softwareleverancier GoodData en zijn productenpakket (zoals GoodData Platform). GoodData BI & Analytics scoort in onze onafhankelijke studie beter dan Hitachi Vantara maar iets slechter dan DataRobot. GoodData is kwalitatief het beste in self-service BI en komt het minst sterk uit de bus wat betreft multidimensionale modellen. De belangrijkste voor- en nadelen van GoodData Platform, binnen de context van BI & Analytics, hebben we per onderdeel (BI, big data, data analytics, AI en datascience) voor je klaargezet. Ook benoemen we de highlights van de belangrijkste producten zoals GoodData Platform et cetera.

Hoe scoort GoodData BI & Analytics op bepaalde onderdelen?

In ons onderzoek keken we ook naar alle relevante producten van GoodData software. Meer dan 720 beoordelingscriteria zijn onderzocht. Het onderzoek is gerealiseerd vanuit een 100% onafhankelijke grondhouding (we zijn niet gebonden aan enige leverancier) en onze jarenlange ervaring in de BI-markt. De hieronder getoonde weergave geeft goed inzicht in de sterke en minder sterke aspecten van GoodData Platform vergeleken met andere BI & Analytics-tools.

Score van GoodData Platform software.
Figuur 1: Scorekaart van de BI-aanbieder GoodData. Je kunt maximaal 100% behalen. Bron: de BI & Analytics Guide 2024. Heb je behoefte aan extra informatie over de surveyopbouw? Klik hier om deze kopersgids te downloaden.

De GoodData-analyse is tot stand gekomen door big data te onderscheppen en die vervolgens diepgaand te analyseren. Meer dan 3.490 documenten hebben we (sinds de start van dit onderzoek) van deze leverancier tegen het licht gehouden. Bij deze analyse hebben zowel algoritmes als de kritische blik van een senior expert op het vlak van BI & Analytics een voorname rol gespeeld bij het finaliseren van het validatieproces.De BI & Analytics Guide™ De BI & Analytics Guide™In onze 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics Guide hebben we alle ins en outs van GoodData BI & Analytics voor je verzameld. Je krijgt toegang tot honderden (kortere) trainingen, tech talks, colleges, demo’s, tutorials, enzovoorts en beschikt altijd over het laatste BI- & AI-nieuws. Deze minicursus assisteert je ook in het grondig verbeteren van je kennis over BI & Analytics.GoodData in onze BI & Analytics Guide 2024

GoodData en het complete BI & Analytics productportfolio

De leverancier GoodData kent (minimaal) 1 product in de sfeer van BI & Analytics. Op volgorde van relevantie rangschikken en beschrijven we de producten hieronder:

Wat is GoodData Platform?

In deze paragraaf tonen we een detaillering van GoodData Platform, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. De GoodData Platform-software kenmerkt zich onder andere door de volgende kenmerken:

  • analytics
  • analytics platform
  • cloud analytics
  • CSV
  • dashboards
  • datavisualisatie
  • java
  • schaalbaarheid
  • SDK
  • Slack

Wil je het fijne weten van alle eigenschappen (100+) van GoodData Platform? Download hier direct onze BI & Analytics Guide™ 2024.

Wil je een GoodData Platform specialist inhuren?

Wil je een GoodData Platform ontwikkelaar inhuren die je op weg kan helpen en een GoodData Platform-applicatie kan implementeren? Onze interim-specialisten helpen je graag verder. GoodData Platform ontwikkelaars in dienst nemen heeft niet altijd de voorkeur. Laat hier een bericht achter en we gaan met plezier voor je aan de slag.

Screenshot van GoodData Platform software.
Afbeelding van GoodData Platform tools.
Schema van GoodData Platform.
Figuur 2, 3 en 4: Bovenstaande figuren laten de werking zien van GoodData Platform. Klik op een afbeelding om die uit te vergroten. Credits: GoodData & partners.

Recente innovaties van GoodData Platform-tools en de versiehistorie

Recent zien we bij GoodData een positieve lijn wat betreft BI & Analytics-functionaliteit en support voor besturingssystemen, cloudplatforms en connectiviteit. De laatste innovaties liggen op het terrein van data governance > datakwaliteit > dataprofilering, analytics > web analytics en data discovery > datavisualisatie > watervalgrafiek.

Van GoodData BI & Analytics hebben we de meest actuele versies beoordeeld van haar complete BI & Analytics-propositie. Voor zover wij kunnen beoordelen werkt GoodData niet met een herkenbare versienummering.

Wat zijn de licentiekosten van GoodData Platform?

Het is lastig om precies te bepalen wat een licentie van GoodData Platform kost omdat dit afhankelijk is van het land, het aantal gebruikers (denk ook aan de hoeveelheid CPU’s bij serverversies), de connectoren naar databronnen en op welke moment in het jaar je een offerte aanvraagt. Doe je dit enige weken voor het einde van het fiscaal kwartaal van GoodData dan kun je mogelijk een behoorlijke korting tegemoet zien. Daarnaast raden we aan om de software in de cloud te draaien, je betaalt dan alleen voor het daadwerkelijke gebruik. De aanschafkosten van GoodData Platform zijn misschien niet de meest belangrijke kosten, maar de onderhoudskosten en support beperken natuurlijk wel je toekomstige investeringsruimte.

Wat maakt GoodData BI & Analytics het bekijken waard

In onze studie zien we dat GoodData op het terrein van BI & Analytics software een aantal specifieke eigenschappen kent die de doorslag kunnen geven bij aanschaf. Dit maakt GoodData Platform min of meer uniek: datawarehouse API, usage analytics, cloud-native analytics, snowflake schema en ecommerce analytics.

De voor- en nadelen van GoodData Platform

Tag cloud van GoodData Platform tools.Figuur 5: Word cloud van de sterke en minder sterke kanten van GoodData BI & Analytics

Lees verder in de volgende themaparagrafen, daar benoemen we alle voor- en nadelen van GoodData BI & Analytics, GoodData Platform, et cetera. Deze zijn niet per se definitief want: GoodData kan op dit moment werken aan het ontwikkelen van features die tegemoetkomen aan specifieke klantwensen (zoals ondersteuning voor OLAP, ODBC, ad hoc reporting, Impala, ADFS, IBM Db2, Sharepoint, streaming, Informix en marketing analytics). Het kan ook zijn dat een feature nog onvoldoende is beschreven.

Deel hier je ervaring met GoodData BI & Analytics

Laat hier een review achter over GoodData BI & Analytics. Jouw mening kan dan mogelijk meegerekend gaan worden bij een nog objectievere beoordeling van de scores van GoodData Platform.

1. GoodData Self-service BI

41%

GoodData scoort in ons actuele BI & Analytics-onderzoek matig op het onderwerp ‘Self-service BI’, gegeven dat ze hierop 41% scoren. Maar dit is wel één van de best uitgewerkte onderdelen van GoodData. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: self-service data preparation, self-service analyse, self-service data discovery en self-service data analytics. In totaal onderzochten we 14 features binnen deze discipline. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Self-service BI? Download dan hier onze BI & Analytics Guide.

2. GoodData Business Intelligence

40%

GoodData doet het in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek matig op het onderwerp ‘Business Intelligence’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 40%. De volgende criteria zijn gehanteerd: reporting, enterprise business intelligence, embedded business intelligence en business process monitoring. In totaal onderzochten we 73 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Business Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Studie. Of zoek de verdieping in de volgende content:

3. GoodData Data Discovery

38%

GoodData doet het in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek matig op het onderdeel ‘Data Discovery’. De score bedraagt 38%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: analyse en datastorytelling. In totaal onderzochten we 398 criteria binnen deze sectie. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Data Discovery? Download dan hier onze BI & Analytics Guide 2024.

4. GoodData BI Infrastructuur

38%

Het bedrijf doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek matig op het onderwerp ‘BI Infrastructuur’ met een score van 38%. De volgende criteria zijn gehanteerd: repository, embedded analytics en schaalbaarheid. In totaal onderzochten we 162 aspecten in deze categorie. Wil je meer te weten komen over het onderwerp BI Infrastructuur? Download dan hier onze BI & Analytics Gids 2024.

5. GoodData Decision Management

38%

GoodData doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons objectieve BI & Analytics-onderzoek matig op het thema ‘Decision Management’. De score bedraagt 38%. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: performance management, decision-making platform, decision optimization, real-time decisioning, automated decision-making en decision planning. In totaal onderzochten we 30 criteria in deze categorie. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Decision Management? Download dan hier onze BI & Analytics Gids.

6. GoodData Real-time Analytics

38%

De leverancier GoodData scoort in ons actuele BI & Analytics-onderzoek matig op het thema ‘Real-time Analytics’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 38%. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: real-time, real-time data, data ingestion, near real-time, real-time insights, real-time big data en real-time datawarehousing. In totaal onderzochten we 19 criteria in deze categorie. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Real-time Analytics? Download dan hier onze BI & Analytics Studie 2024. Of zoek de verdieping in de volgende content:

7. GoodData Data-integratie

37%

De leverancier GoodData doet het in ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek matig op het onderdeel ‘Data-integratie’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 37%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: datawarehousing, datahub, datavirtualisatie, data-integratieplatform en data wrangling. In totaal onderzochten we 76 aspecten in deze categorie. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Data-integratie? Download dan hier onze BI & Analytics Studie.

8. GoodData Performance Optimalisatie

34%

Het bedrijf scoort in ons onderzoek matig op het onderdeel ‘Performance Optimalisatie’ met een score van 34%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: caching, parallel processing, datapijplijnen, materialized views, quantum computing en cached data. In totaal onderzochten we 29 criteria in deze categorie. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Performance Optimalisatie? Download dan hier onze BI & Analytics Guide 2024.

9. GoodData Data Governance

28%

Het bedrijf doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Data Governance’ met een score van 28%. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: datamanagement, datakwaliteit, datacatalogus, gegevensversleuteling, data lineage en data acquisitie laag. In totaal onderzochten we 91 aspecten in deze categorie. Wil je de diepte in met het onderwerp Data Governance? Download dan hier onze BI & Analytics Gids.

10. GoodData Big Data

26%

GoodData doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons objectieve BI & Analytics-onderzoek niet goed op het thema ‘Big Data’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 26%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: streaming, big data analytics, ongestructureerde data, complexe data, data lakes en big data appliance. In totaal onderzochten we 59 features binnen deze discipline. Wil je je verder bekwamen in het onderwerp Big Data? Download dan hier onze BI & Analytics Guide. Of zoek de verdieping in de volgende content:

11. GoodData Dataconnectiviteit

24%

De leverancier GoodData scoort in ons actuele BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Dataconnectiviteit’ met een score van 24%. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: connectiviteit, Google Analytics en Google BigQuery. In totaal onderzochten we 91 aspecten in deze categorie. Wil je je verder bekwamen in het onderwerp Dataconnectiviteit? Download dan hier onze BI & Analytics Studie 2024.

12. GoodData Analytics

23%

GoodData doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons objectieve BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderdeel ‘Analytics’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 23%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: analytics platform, advanced analytics, retail analytics, marketing analytics en sales analytics. We hebben daarbij het volgende product bestudeerd: GoodData Platform. In totaal onderzochten we 130 aspecten in deze categorie. Wil je de diepte in met het onderwerp Analytics? Download dan hier onze BI & Analytics Studie 2024. Of zoek de verdieping in de volgende content:

13. GoodData Artificial Intelligence

16%

Het bedrijf doet het in ons actuele BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderdeel ‘Artificial Intelligence’ met een score van 16%. De volgende criteria zijn gehanteerd: Python en augmented reality. In totaal onderzochten we 181 features binnen deze discipline. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Artificial Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Guide 2024.

14. GoodData Mobile Business Intelligence

6%

Het bedrijf doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Mobile Business Intelligence’. De score bedraagt 6%. De volgende criteria zijn gehanteerd: Android, iPad, pushberichten, mobile analytics, mobile dashboards en mobiele push-notificaties. In totaal onderzochten we 10 criteria in deze categorie. Wil je de diepte in met het onderwerp Mobile Business Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Studie.

15. GoodData Multidimensionale Modellen

2%

GoodData doet het in ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderdeel ‘Multidimensionale Modellen’. De score bedraagt 2%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: OLAP, DAX, ROLAP, MOLAP en gegevensmodellen in tabelvorm. In totaal onderzochten we 14 features binnen deze discipline. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Multidimensionale Modellen? Download dan hier onze BI & Analytics Gids 2024.

Meer weten? Bestel dan hier de BI & Analytics Guide™ 2024

In welke sectoren is GoodData BI & Analytics het meest actief?

In ons actuele BI & Analytics-onderzoek hebben we ook gekeken in welke sectoren een softwareleverancier zich specialiseert. Dit zijn de sectoren waar GoodData aan de weg timmert: luchtvaart, banken, hotels en horeca, verzekeringen, restaurants en nutsbedrijven.

GoodData software wordt het meest gebruikt door…

De BI & Analytics-software van GoodData wordt het vaakst genoemd in combinatie met de volgende functies: productmanager, productmarketing en productmarketingmanager.

Huur een GoodData expert in

Opleidingen en trainingen GoodData BI & Analytics

Wij verzorgen diverse opleidingen en cursussen op het gebied van BI & Analytics maar kunnen ook specifieke GoodData trainingen verzorgen, bijvoorbeeld als incompany. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende software: GoodData Platform. Uiteraard wordt zo’n training omlijst met het gedachtegoed van de intelligente, datagedreven organisatie.

Finaal oordeel: GoodData Platform scoort redelijk

GoodData heeft een minimaal productportfolio waarmee het redelijk scoort in ons BI & Analytics-onderzoek. GoodData BI & Analytics innoveert (bij benadering) met een gemiddeld tempo van meer dan 15 features per jaar, is (vooralsnog) actief in veel verschillende sectoren en specialiseert zich in self-service BI.

Over Passionned Group

logo van Passionned Group, de GoodData BI & Analytics specialistPassionned Group specialiseert zich in 100% onafhankelijk BI & Analytics advies en de implementatie van BI & Analytics oplossingen. Wij helpen grote & kleine organisaties verder te gaan als intelligente, datagedreven organisatie.

Neem contact met ons op

Bekijk het handboek Artificial Intelligence

het handboek Artificial Intelligence

Dit vind je misschien ook interessant

Zoho BI & Analytics
Zoho BI & Analytics
datapine BI & Analytics
datapine BI & Analytics
Microsoft BI & Analytics
Microsoft BI & Analytics

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met GoodData en Business Analytics of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
4,4
sterren klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring