De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Thomas Abramse: trainer Datagedreven werken met focus op datageletterdheid

Thomas AbramseOrganisaties die nu eindelijk wel eens willen doorpakken en het maximale uit hun IT-investeringen willen halen zijn bij Thomas Abramse aan het juiste adres. Binnen Passionned Group geldt hij als dé ideale coach, trainer en sparring partner als het gaat om het bevorderen van datageletterdheid en datagedreven werken binnen organisaties. Vanuit zijn solide basis als full stack BI specialist en als ervaren manager slaagt Thomas erin om de fijne kneepjes van data-analyse over te brengen aan managers en medewerkers op de werkvloer. Naast de technische kant heeft hij ook altijd oog voor de menselijke kant.

Haal nu samen met Thomas het maximale uit je KPI’s, data en dashboards

Na een propaedeuse Informatica, een bachelor Elektrotechniek en een master Beleid, communicatie en organisatie aan de Amsterdamse VU heeft Thomas zich ontwikkeld tot een gedreven data professional. Kies je voor hem, dan zorgt hij ervoor dat jouw organisatie het maximale rendement uit KPI’s, data en dashboards gaat halen. Klanten als ING, RTL Nederland, Dunea, Reggefiber, Amgen, AutoBinck en Athlon Car Lease gingen je voor en profiteerden al van zijn datagedreven aanpak.

Specialisaties

Binnen het brede business intelligence domein heeft Thomas als full-stack BI-specialist oorspronkelijk een aantal praktische specialisaties ontwikkeld die hij door jarenlange werkervaring tot in de puntjes beheerst:

 1. Databronnen analyseren en ontsluiten
 2. Datamodellen maken
 3. Datasets creëren als basis voor rapportages
 4. Dashboards maken
 5. Governance-processen inrichten

Altijd zoeken naar de vraag achter de vraag

Hoewel Thomas vaker met het bijltje heeft gehakt en inmiddels vele databronnen heeft ontsloten en honderden rapporten heeft gemaakt, weet hij als geen ander hoe lastig het telkens weer is om de juiste specificaties boven tafel te krijgen. Het achterhalen van “de vraag achter de vraag” is voor hem dan ook bijna een sport op zich. Daarna helpt hij organisaties met het beschikbaar stellen van de data, waarna de medewerkers vervolgens zelf de analyses kunnen maken. Zo bereik je volgens hem een maximaal leereffect.

Praktijkvoorbeeld: BI-omgeving van scratch af aan

Voor een toonaangevend platform in de automobielindustrie heeft Thomas bijvoorbeeld de volledige BI-omgeving van scratch af aan opgebouwd. Het doel was om van een enkele Excel-rapportage naar een professionele BI-omgeving te gaan. Hij heeft dit iteratief, in kleine resultaatgerichte stappen aangepakt. De omgeving draait nu volledig in Google Cloud. Het resultaat is een supersnelle BI-omgeving die altijd beschikbaar is tegen extreem lage kosten.

Laat je datagedreven teams coachen door Thomas

Thomas is een ervaren manager. Het proces van leidinggeven, trainen, coachen en beoordelen is uitgegroeid tot zijn tweede natuur. Hij wordt er enthousiast van en raakt hierdoor geïnspireerd. Hij heeft inmiddels meer dan vijf jaar (interim)ervaring met het aansturen van teams en het leidinggegeven in een snel veranderende omgeving. Hij weet hoe je tactisch veranderingen kunt doorvoeren in organisaties zonder dat je de mensen onderweg kwijt raakt.

Gun jezelf voldoende tijd

Thomas weet uit ervaring dat managers en mensen op de werkvloer worstelen met hun analytische vaardigheden. Ze missen soms nog een aantal praktische basisvaardigheden. Vaak gunnen zij zichzelf ook niet voldoende tijd om zelfstandig analyses te doen of hun beslissingen te toetsen. Of ze leunen te zwaar op de schaarse specialisten.

Als je een idee niet kunt onderbouwen met data, ben je gewoon een persoon met een mening.

Het reageren vanuit de onderbuik, een slechte onderbouwing van een idee of het introduceren van een probleem dat helemaal geen probleem is, zijn volgens Thomas enkele symptomen dat er iets schort aan de datageletterdheid binnen organisaties. Een probleem dat hij samen met collega’s van Passionned Group graag structureel wil gaan aanpakken bij organisaties die hiervoor uiteraard open staan.

Sla nooit de analyse-fase over

Thomas breekt graag een lans voor de data-analyse. Zonder data-analyse gaat het feestje wat hem betreft niet door. In de praktijk zie je volgens Thomas vaak dat beslissers de noodzakelijke analysefase gemakshalve maar overslaan. Op die manier gooien ze het kind met het badwater weg. Je kunt zelfs stellen dat zonder degelijke data-analyses alle voorgaande BI-investeringen zinloos zijn. Vanuit Passionned Academy wil hij die high potentials en andere cursisten graag ondersteunen met relevante opleidingen, instrumenten en trainingen.

Datagedreven werken: kies voor een bewezen aanpak

Thomas heeft samen met klanten van Passionned Group goede ervaringen opgedaan met een bewezen aanpak die hij heeft ontwikkeld om organisaties meer datagedreven te laten werken. Hierbij gaat hij uit van een optimale inzet van het huidige personeel. Informeer naar de details en de mogelijkheden.

Data-analyse in 5 stappen

Vijf stappen die je kunt zetten om data-analyse in te zetten om je meest belangrijke proces te gaan optimaliseren

 1. Bepaal welke KPI de hoogste prioriteit heeft
 2. Onderzoek welke data er beschikbaar is en welke data benodigd is
 3. Ontsluit nieuwe data waar nodig
 4. Voer data-analyses uit en genereer ideeën
 5. Voer experimenten uit om te testen of de ideeën een KPI ook daadwerkelijk beter maakt

Focus je samen met Thomas op continue verbetering

Door zijn jarenlange ervaring met BI weet Thomas hoe je data het beste kan gebruiken om analyses te doen. En door zijn managementervaring weet hij hoe hij processen kan optimaliseren en hoe hij mensen kan laten groeien op het vlak van data-analyse. Als je eenmaal de juiste processen optimaliseert met de juiste mensen die over de juiste skills set beschikken, ben je goed bezig. Koppel je continu verbeteren ook nog eens aan de PDCA-cyclus, dan gaat het vliegwiel pas echt draaien. Kortom: hij is de juiste coach om je daarbij te helpen.

Kies voor de benadering die jou het beste ligt

Er zijn volgens Thomas altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Het hangt van de organisatiecultuur, de BI-volwassenheid en het ambitieniveau van de organisatie af welke roadmap het meest voor de hand ligt. Het verbeteren van je organisatie kun je grofweg vanuit twee invalshoeken benaderen:

 1. Maak een inventarisatie van de mate van datageletterdheid van je medewerkers. Bepaal vervolgens welk niveau van data literacy je minimaal nodig hebt om je doelen te realiseren. Ga vervolgens je medewerkers trainen/coachen om het gewenste niveau te halen.
 2. Verbeter je processen met data-analyse door eerst op zoek te gaan naar het bedrijfsproces dat het meest kritisch is of waar de meeste winst te behalen valt. Onderzoek welke data er beschikbaar is en benodigd is. Voer data-analyses uit om verbeteringen te vinden. Experimenteer met deze verbetering en bekijk of dit het proces ook echt verbetert.

Thomas heeft zich als associate partner bij Passionned Group aangesloten omdat er sprake is van een gezamenlijke missie en gedeelde visie: het stimuleren van datagedreven werken met als doel het nemen van beter onderbouwde beslissingen. Ben je geïnteresseerd in een van beide benaderingen of heb je zelf al een plan van aanpak ontwikkeld dat je wilt laten toetsen, of heb je suggesties, neem dan nu contact op met Thomas.

Als specialist, adviseur, interim-manager en als leidinggevende van operationele teams is Thomas multi-inzetbaar op diverse fronten. Thomas kan door zijn specifieke BI-kennis en ruime managementervaring direct hands-on meewerken aan BI-trajecten, trainingen en/of interim-management opdrachten. Informeer nu naar zijn beschikbaarheid. Hij is altijd bereid het voortouw te nemen en voor jou of jouw mensen de kastanjes uit het vuur te halen. Schakel hem nu in.

Wil je ook betere beslissingen nemen, heb je ook liever een makkelijk te begrijpen dan een complex dashboard, wil je je medewerkers laten groeien op het gebied van data-analyse of heb je behoefte aan interim-ondersteuning? Neem nu contact op met Thomas.

neem contact met mij op

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Een SWOT analyse en een PEST analyse maken
Een SWOT analyse en een PEST analyse maken
Uitgelichte afbeelding Zonder data-analyse is BI een zinloze zaak
Zonder data-analyse is BI een zinloze zaak
Uitgelichte afbeelding Data analyse
Data analyse

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met data analyse & BI of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Thomas Abramse - Associate Partner Data AnalyseTHOMAS ABRAMSE MScAssociate Partner Data Analyse

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring