De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Merel Visser: enthousiaste manager Business Intelligence & IT

Afbeelding van Merel VisserMerel is een ervaren manager en adviseur op gebied van datagedreven werken en de digitale transformatie. Begonnen in het veld als softwareconsultant, projectmanager en business intelligence specialist, heeft zij goed begrip van de belangrijkheid van processen en systemen die bijdragen aan goed datagebruik. Na ruim tien jaar ervaring is zij doorgegroeid naar het leiding geven aan Business Intelligence & Analytics en IT teams. Merel studeerde HBO informatica en heeft nadien tal van opleidingen gevolgd om haar kennis bij te spijkeren. Zo volgde zij een pre-master Managementwetenschappen, behaalde zij de titel Master Business Process Management & IT en bekwaamde ze zich in Financieel Management. Merel is altijd in beweging richting verbeterdoelen en ze groeit moeiteloos mee met alle ontwikkelingen in de tijd. Sinds 2024 is zij partner bij Passionned Group binnen de domeinen datagedreven werken, AI en informatietechnologie.

Haar loopbaan: van gezondheidszorg tot luchtvaart

Na haar HBO-studie startte Merel in de gezondheidszorg als consultant bij Chipsoft en heeft ze aan de wieg gestaan van één van de bekendste ziekenhuisinformatiesystemen (EPD). Ze was daar onder andere verantwoordelijk voor ontwikkeling van een deel van het datawarehouse en van dashboards voor Value Based Healthcare (VBHC) voor managers en medische specialisten. Ook heeft ze een paar uitstapjes gemaakt naar Centraal Boekhuis en DHL om logistieke kennis en ervaring op te doen. Die ze vervolgens weer goed kon gebruiken in de zorg. Merel is ook actief geweest in de gezondheidszorg in België.

In 2017 startte Merel als Hoofd Business Intelligence bij het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Daar was ze verantwoordelijk voor de vernieuwing en het beheer van alle Business Intelligence en AI producten en diensten, inclusief de architectuur en governance. Met een Agile transitie en het opzetten van structuur en samenwerking binnen de organisatie werd vanaf de medische werkvloer tot aan Raad van Bestuur naar dezelfde informatie gekeken.

In 2021 maakte Merel de overstap naar Transavia waar ze als MT-lid verantwoordelijk was voor het leveren van IT en data voor bedrijfsdomeinen die de vluchtschema’s en de crew optimaliseren, tot 48 uur voor vertrek. Vanuit het IT-domein was zij zijdelings betrokken bij de opstart van het Data Management Office en verantwoordelijk voor de pilaar van een datagedreven IT-afdeling.

Sinds begin 2024 werkt zij als interimmer en is zij SMART Partner bij Passionned Group. Merel is in te huren als interim BI manager of BI consultant. Maar zij pakt met het grootse gemak ook uitdagend advieswerk aan, begeleidt met plezier een transformatie of stort zich met bezieling op het herstructureren van een BI-afdeling.

Merel transformeert data naar begrijpelijke eindproducten

Kwaliteit staat bij Merel hoog in het vaandel en ze denkt graag door over de waarde van ‘deliverables’, de eindproducten waar de gebruiker mee gaat werken. Ze mag met recht inmiddels een expert worden genoemd bij transformeren van data naar “tastbare” en begrijpelijke eindproducten zoals rapporten, dashboards, data-analyses of.

Die transformatie naar informatie en inzicht volgt niet altijd een soepel proces. Merel krijgt energie van het boeken van de kleine successen om uiteindelijk dat grote einddoel te bereiken en te zien hoe inzichten mensen helpen in hun dagelijkse beslissingen. Zij vindt het waardevol om hiermee een steentje bij te dragen vanuit een data & IT rol.

Merel loopt graag op de troepen vooruit en neemt iedereen op sleeptouw

Het bijzondere van Merel is dat ze graag in de frontlinie opereert en voor de troepen uit loopt. En dat betekent zeker niet dat ze mensen achter laat, met haar enthousiasme neemt ze iedereen op sleeptouw. Vroeg of laat raak je besmet door haar positieve attitude. Merel is:

  • initiatiefrijk en daadkrachtig
  • sterk omgevingsbewust en analytisch
  • aandacht voor mensen

Met deze “sensoren” vormt zij een helder beeld van wat er is én wat naar de toekomst nodig is, met haar sensitieve communicatie legt zij haar vinger respectvol op de zere plek. Risico’s weet ze om te zetten in kansen, legacy kan ze vertalen naar een transformatie. Merel is dapper.

Van structuur naar inspiratie voor innovatie

Merel is goed in het aanbrengen van structuur om vervolgens langs deze structuur innovatie door te voeren. Zij geeft aandacht aan mensen met wie zij werkt, zowel teams als collega’s. Enthousiast geeft zij richting en maakt de weg vrij voor betekenisvolle verandering. Haar motto is: de springplank van een solide structuur geeft inspiratie voor innovatie.

Merel de energieke vogel

De Latijnse naam voor de Merel is Turdus Merula, waar voelt deze vogel zich vooral thuis? In dynamische omgevingen van betekenis. Haar nieuwsgierigheid vraagt om een organisatie waar “iets gebeurt” en waar met elkaar sparren een dagelijkse gewoonte is geworden om scherp te blijven. Zij motiveert mensen graag om samen te werken aan duurzame resultaten waar klanten, patiënten of burgers blij van worden. De gezondheidszorg is voor haar waardevol en bekend terrein en ook staat zij open voor andere omgevingen die het maatschappelijke belang dienen.

In haar vrije tijd fotografeert ze, leert ze het Spaans nog beter onder de knie te krijgen, beoefent ze de kunst van salsa & bachata en roetsjt ze op haar snowboard tussen de besneeuwde bergtoppen, genietend van het uitzicht. De merel houdt van afwisseling zoals je ziet.

Leg contact met Merel Visser

Merel gaat graag het gesprek met je aan om te kijken hoe zij jou en jouw (zorg)organisatie verder kan helpen met uitdagende datavraagstukken. Gooi nu je hengel uit en neem hier vrijblijvend contact op met Merel Visser.

neem contact met mij op

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Groothandel floreert dankzij Business Intelligence
Groothandel floreert dankzij Business Intelligence
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence moet flexibeler, sneller en goedkoper
Business Intelligence moet flexibeler, sneller en goedkoper
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence opleiding
Business Intelligence opleiding

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Merel Visser - SMART PartnerMEREL VISSERSMART Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring