Open source Business Intelligence in trek | Open source BI
Onze BI & Analytics Guide™ bespaart veel kostbare tijd in geld in het (open source) BI tool selectieproces.

20+ tools vergeleken
1.000+ beoordelingscriteria
Leveranciersonafhankelijk
Gebruikt in 100+ landen


Naar de BI & Analytics Guide™

Overnames van 3 grote BI-suites

Opnieuw maakt de BI-markt een opmerkelijke fase mee, door de overnames van drie grote BI-suites. Dat is op zich niet zo bijzonder in een markt die al jarenlang aan het consolideren is, maar in dit geval gaat het om open source software. Dat maakt het opmerkelijk.

Het hoe en waarom

De eerst opwellende vraag is er een van algemene aard: hoe kun je een product overnemen dat bestaat uit open broncode en een losse, alternatieve community? Dat kan door de support te vercommercialiseren en onder te brengen in een onderneming, die zorgt voor continuïteit.

De tweede vraag is: waarom zou een bestaand bedrijf een open source BI-suite willen overnemen? Het antwoord op die vraag is tweeledig. Aan de ene kant vraagt een open source product per definitie geen duur ontwikkelteam – dat ontwikkelen is immers in handen van de community. Alleen het supportbedrijf moet worden gekocht. Dat maakt het financieel aantrekkelijk.

De keus in de markt is beperkt

Aan de andere kant is de behoefte aan software om data te integreren en te analyseren nog nooit zo groot geweest. Datatechnologiebedrijven, zoals storageleverancier Hitachi Data Systems (HDS) en integrator TIBCO, zien bij hun klanten die behoefte, maar kunnen die zelf niet of niet volledig invullen.

Kijkend naar partijen die een complete suite bieden met optimale connectiviteit en diepgaande analysemogelijkheden, partijen die kunnen omgaan met enorme hoeveelheden data, en ook nog eens betaalbaar zijn, dan is de keus in de markt beperkt. Jaspersoft en Pentaho voldoen aan die criteria, en zijn beide dan ook overgenomen door respectievelijk TIBCO (al in 2014) en HDS. R is een geval apart; daarover later meer.

Belangstelling voor open source groeit

Vrijwel alle grotere vendors bezitten een BI-omgeving, meestal geacquireerd. IBM heeft Cognos, SAP BusinessObjects en Oracle Hyperion. Van de BI-marktpartijen van het eerste uur zijn alleen SAS en Information Builders (beide in particuliere handen) en MicroStrategy (beursgenoteerd) nog over, grote complexe bedrijven die niet eenvoudig te acquireren zijn – als ze dat al zouden willen. Belangrijkste nieuwkomers in de markt zijn Qlik (het voormalige QlikTech) en het zeer succesvolle Tableau. Daarbij zit niet één open source product.

Open source BI heeft lang moeten vechten voor erkenning

Lang hebben open source BI-suites moeten vechten voor erkenning. In marktonderzoeken en rankings kwamen ze lange tijd niet voor. Dat is op zich niet typerend voor de BI-markt; open source is in het algemeen lang afgedaan als iets voor liefhebbers en bleke geeks op schemerige zolderkamers. Maar ook open source producten worden volwassen en hebben in de afgelopen jaren een hoog en stabiel kwaliteitsniveau bereikt. Het licentiemodel is vriendelijk van prijs. Door de kostendruk waar IT-afdelingen mee te maken hebben, kunnen open source producten zich in een hernieuwde belangstelling verheugen. Zeker ook op het gebied van Business Intelligence.

TIBCO en Jaspersoft

Jaspersoft is een van de oudere open source BI-suites, als rapportagetool ontwikkeld in het begin van deze eeuw in San Fransisco. In de loop der tijd groeide Jaspersoft uit tot een zeer complete suite, met – naast de genoemde reporting – tooling voor ETL en een ontwikkelomgeving. Het platform kan data uit een veelheid aan bronnen halen, waaronder ook diverse NoSQL-databases, zoals Hadoop. Meest bekende product is JasperReporting Server. Jaspersoft hanteert zowel open source als commerciële licentiemodellen. Naar verluidt is de software miljoenen keren gedownload. Overigens zijn niet alle componenten van de suite door Jaspersoft ontwikkeld. De ETL-tool, bijvoorbeeld, is van Talend en de analyse-engine (Mondrian) komt nota bene uit het Pentaho-kamp.

TIBCO heeft nu een compleet arsenaal aan BI-tooling

Begin vorig jaar is Jaspersoft aangekocht door TIBCO, leverancier van infrastructuur en BI-producten waaronder de datadiscovery- en visualisatiesoftware Spotfire. TIBCO krijgt zo de beschikking over een compleet arsenaal aan BI-tooling.

Niet iedereen is even tevreden is over de prestaties van Spotfire, met de marketing waarvan TIBCO veel problemen heeft ondervonden. TIBCO is bij zijn klanten vooral populair vanwege de goede integratie van de verschillende componenten – maar Jaspersoft en Spotfire zijn dat voorlopig nog lang niet. Dan is er nog een hindernis die het succes in de weg zou kunnen staan: TIBCO zelf werd eind 2014 overgenomen door een investeringsmaatschappij. Dat maakt de toekomst van het bedrijf onzeker.

HDS en Pentaho

In 2004 werd Pentaho in Florida ontwikkeld door vijf heren die overtuigd waren van het open source concept. Penta verwijst naar 5, en met ‘ho’ erachter klinkt het als een oude Indianenstam. De complete suite bestaat uit het Pentaho BI-platform (met dataintegratie en het analysetool Weka), de analyse-engine Mondrian, en meerdere tools voor analytics, datamining en interactieve rapportages. Pentaho heeft een grote installed base, in zowel embedded BI als klassieke tools, en ontwikkelde als een van de eerste tools voor self service BI.

Niet iedereen enthousiast

Niet iedereen is even enthousiast over de kwaliteit van de door de community ontwikkelde software. En hoewel de oprichters zich graag profileren als innovatief, lijkt de markt Pentaho toch vooral als klassieke BI-suite –zij het open source- te beschouwen. Toch heeft Pentaho de focus de afgelopen jaren verlegd van BI naar big data en analytics.

Hitachi Data Systems (HDS) is als leverancier van storagesystemen een reus, met directe en indirecte verkoopkanalen in 170 landen. Het in 1989 samen met EDS opgerichte bedrijf maakt onderdeel uit van mutinational Hitachi Ltd. HDS richtte zich in eerste instantie op mainframes, maar in 2000 werd geheel gefocust op datastoragesystemen. Een groot deel van de topbedrijven in de wereld heeft data – ook via de cloud – opgeslagen op systemen van HDS.

De vleugels wereldwijde kunnen uitslaan

In deze tijden van big data zal HDS Pentaho vooral gaan inzetten waar het sterk in is: het integreren van grote hoeveelheden data uit een scala aan bronsystemen en daar analytics op loslaten. Op die manier krijgt de voormalige hardwareleverancier greep op de hele keten. Het solide wereldwijde netwerk van HDS is voor Pentaho, dat naar verluidt als zelfstandige onderneming binnen het concern zal worden voortgezet, de manier bij uitstek om de vleugels wereldwijd uit te kunnen slaan. De combinatie van big data en analytics heeft grote potentie.

De zaak R

De statistische programmeertaal R werd eind jaren 90 ontwikkeld aan de universiteit van Auckland (Nieuw Zeeland). De open source basis en de vrijwel onbeperkte mogelijkheden hebben R populair gemaakt bij miljoenen programmeurs, statistici, data analisten en wetenschappers over de hele wereld. En die populariteit groeit nog steeds. Vrijwel alle BI-leveranciers maken op een of andere manier gebruik van R in hun productportfolio’s, of bieden zelfs een speciale R-variant. R werkt goed samen met verschillende platforms, zoals bijvoorbeeld Hadoop.

Wat beweegt Microsoft?

Rond 2007 werd Revolution Analytics opgericht voor de commerciële support van R en aan het begin van 2015 werd bekend dat Microsoft dat bedrijf overnam. Op zich is het niets nieuws dat de Reus uit Redmond bedrijven acquireert, maar meestal betreft dat nieuwe technologie. In dit geval dus juist oude technologie. Wat beweegt Microsoft? R is vooral geschikt voor de ontwikkeling van statistische modellen en voorspellende analyses, en kan grote hoeveelheden data aan. Daaraan bestaat grote behoefte in het bedrijfsleven – en dus onder Microsoft-gebruikers.

R is een beproefde programmeertaal

De vendor gebruikt R al in het eigen Azure-platform en naar verluidt wordt de programmeertaal ook toegepast voor machine learning van data uit verschillende bronnen, waaronder Bing. R is een beproefde en flink doorontwikkelde programmeertaal, die feitelijk zijn gelijke niet kent – of het moet SAS zijn. De ontwikkelaars bij Microsoft zijn ervan overtuigd dat R nog lang niet aan het eind van de mogelijkheden en evolutiepad staat. Dat blijkt uit de belofte om R door blijven ontwikkelen, niet alleen voor Windows, maar ook voor Linux en Mac.

Conclusie

Met de overnames van Jaspersoft, Pentaho en R zijn de drie grote open source BI-tools niet langer onafhankelijk. Het is maar helemaal de vraag hoe de bijbehorende community’s daarmee zullen omgaan en in hoeverre de respectievelijke supportbedrijven in staat zullen zijn de continuïteit te borgen. De toekomst van TIBCO, zelf overgenomen door een investeringsmaatschappij, is onduidelijk. HDS is een hard core hardwareleverancier. Maar met de evolutie van IBM en HP in gedachten hoeft dat geen beletsel te zijn om de gang naar de softwaremarkt tot een succes te maken. De combinatie HDS (big data) en Pentaho (analytics) is in potentie een succesmodel.

Wat R betreft: de liefde van de gebruikers voor de programmeertaal is groot. Daar zal de overname door Microsoft geen verandering in brengen.

100% onafhankelijke studie

Meer informatie over de verschillende BI-oplossingen vind je in ons 100% leveranciersonafhankelijke Business Intelligence & Analytics Guide™

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met open source business intelligence in trek (open source bi) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST