Mobile BI | Business Intelligence op zak
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Mobile BI heeft een grote vlucht genomen

Mobile Business Intelligence heeft een grote vlucht genomen. Marktonderzoeksbureaus schatten in dat in 2013 één derde van de Business Intelligence functionaliteit mobiel wordt benaderd. Uit eigen onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Business Intelligence leveranciers een app aanbiedt op de smartphone of tablet. In de nieuwe editie van de BI & Analytics Guide™ wordt ruimschoots aandacht besteedt aan de mobiele functionaliteiten van Business Intelligence tools. Maar liefst 24 nieuwe vragen zijn op het vlak van mobile Business Intelligence toegevoegd aan deze 100 procent leveranciersonafhankelijk survey.

Wordt mobile Business Intelligence ook gebruikt?

Maar hoe zit het aan de kant van de gebruiker? Gebruikt die daadwerkelijk Business Intelligence via de smartphone of tablet? Heeft die gebruiker Business Intelligence op zak en zo ja, welke functionaliteiten gebruikt hij dan vooral? Door mobile Business Intelligence komen in elk geval inzichten beschikbaar voor gebruikers die voorheen moeilijk konden worden bereikt. Dat zijn gebruikers die continu onderweg zijn, op plaatsen werken waar geen computertoegang is of die gebruikers die het teveel moeite vonden om Business Intelligence op de laptop of desktop op te starten. Met Mobile Business Intelligence kunnen we die grote groep gebruikers ook bereiken, mits de mobiele app gebruiksvriendelijk is en het snel de juiste inzichten tevoorschijn kan toveren die men op dat moment nodig heeft. De beste mobile BI vindt u bij MicroStrategy en Oracle BI.

Information at your fingertips

U kunt zich misschien wel herinneren dat Microsoft tientallen jaren terug adverteerde met de slagzin ‘Information at your fingertips’, nu ook wel afgekort als IAYF. Hebben we nu inderdaad relevante en goede stuurinformatie met één druk op de knop bij de hand? Gaan we daarin slagen met mobile Business Intelligence? Theoretisch kan het een heel positief effect hebben wanneer die grote groep gebruikers die nu geen of indirect gebruik maakt van Business Intelligence zelf direct toegang heeft tot goede informatie en deze gebruikt voor analyse, discussie, besluitvorming, procesverbetering en actie. En in dat eerste, goede informatie, en het laatste, het toepassen ervan, zit de clou natuurlijk.

Dat is essentieel om te achterhalen

Goede managementinformatie is nog steeds vrij schaars want we weten allemaal hoe moeilijk gebruikers het soms vinden om aan te geven aan welke informatie ze behoefte hebben en bovenal wanneer en op welk moment in het proces. En dat is essentieel om te achterhalen. Daarbij kan het bedrijfsproces prima als kapstok dienen. Tot slot: als de onderliggende data niet juist is, heb je niks aan mobile Business Intelligence.

Conclusie

In theorie kan mobile Business Intelligence veel betekenen omdat meer gebruikers toegang kunnen krijgen tot goede informatie. In de praktijk zien we helaas nog dat mobile Business Intelligence projecten falen omdat er nauwelijks rekening is gehouden met drie belangrijke condities:

  1. Verstrek goede informatie en inzichten;
  2. Baseer die informatie op correcte en complete data;
  3. Richt een goed managementproces in waar inzichten worden gebruikt voor analyse, discussie en actie.

Niet alleen de faalkans van mobile Business Intelligence zal dalen wanneer rekening wordt gehouden met deze condities, maar ook het succes van Business Intelligence in brede zin zal kunnen stijgen.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met mobile bi (business intelligence op zak) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST