Passionned Group™

Crash course 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Met deze crash course van auteur Daan van Beek kom je snel op vlieghoogte om de belangrijkste begrippen en uitgangspunten van intelligente, datagedreven organisaties te begrijpen.

Het bijbehorende unieke handboek voor Artificial Intelligence, BI en Data Science reikt je een compleet recept aan om jouw organisatie in 10 stappen intelligenter en meer datagedreven te maken. Maak nu gebruik van deze beknopte handleiding om beter voorbereid de volgende stap te nemen.

Open inhoudsopgave

Maak jouw organisatie in 10 stappen intelligenter

De essentie

De intelligente, datagedreven organisatie kent drie processen: registreren, verwerken en reageren. Iedereen van hoog tot laag doorloopt die. De cycli moeten idealiter synchroon lopen. Voor elk proces kan het tempo verschillen.

De intelligente organisatie kent drie processen: registreren, verwerken en reageren
Figuur 1: De grote BI-cyclus bestaat uit drie stappen; registreren, verwerken en reageren

1. Het nut en de noodzaak van Business Intelligence

De databerg groeit enorm onder andere door Internet of Things en social media. Tegelijkertijd neemt de dynamiek toe, terwijl de tijd om goede beslissingen te nemen afneemt. Dat probleem wil BI oplossen.

Het nut en de noodzaak
Figuur 2: De BI-kloof, de hoeveelheid data neemt exponentieel toe en de tijd om te beslissen neemt drastisch af

2. De intelligente organisatie is sensitief, slim en snel

De intelligente organisatie is sensitief, slim en snel. Die termen koppelen met de drie processen reageren, verwerken en reageren, en met sensoren, processoren en effectoren.

BI kent vier volwassenheidsniveausFiguur 3: De vier volwassenheidsniveaus van BI en de relatie met BI-succes

3. De sensitiviteit van de organisatie

De sensitiviteit van de organisatie ga je verbeteren door het bepalen van onvervalste KPI’s, waardevolle inzichten en het ontwikkelen van analytische modellen. Dit bepaalt de content van het BI-systeem. Het is een zeer essentiële stap. Gaat het hier al mis, dan kun je verderop grote problemen verwachten.

Er zijn drie varianten analytische modellen
Figuur 4: De intelligente organisatie en de verschillende smaken machine learning modellen

4. Slimmer werken

Het verwerkingsproces van de intelligente organisatie bestaat uit 15 stappen. De eerste vier kun je volledig automatiseren met BI-tools. De overige stappen zetten de BI-gebruikers. Daarbij spelen veel cognitieve en psychologische aspecten een rol.

Business Intelligence cyclus | 15 stappen
Figuur 5: Het verwerkingsproces van de grote BI-cyclus bestaat uit vijftien processtappen waar je data gaat “opwerken” tot informatie en kennis

5. Het adaptieve vermogen

Het intrinsieke vermogen tot adaptiviteit en agility zijn nodig om als organisatie tegenwoordig te overleven. Hiertoe onderzoekt de intelligente, datagedreven organisatie eerst de mate waarin dat nodig is. De omgeving en ambities zijn daarbij leidend. En ze verbetert en vermeerdert haar kennis van zaken, versimpelt de organisatiestructuur en legt een sociale infrastructuur aan.

De kanteling technologie
Figuur 6: Moderne IT ondersteunt het principe van een front- en backoffice

6. De architectuur van de intelligente organisatie

De intelligente organisatie hanteert een architectuur die zorgt voor alignment, schaalbaarheid en betrouwbaarheid op tal van vlakken.

Business Intelligence Architectuur
Figuur 7: De hoofdcomponenten van de architectuur van de intelligente organisatie

7. De instrumenten van de intelligente organisatie

Er zijn diverse soorten BI-instrumenten: dashboards, rapportages, visual data discovery, ad hoc query, analytische modellen, what-if en forecasting (simulatie). Ze hebben elk een specifieke functie in het totale besluitvormingsproces.

De instrumenten
Figuur 8: De belangrijkste BI-instrumenten en de vijf fasen van het besluitvormingsproces

8. Projectaanpak, rollen & skills

Om de architectuur in te richten hanteert de intelligente organisatie een projectaanpak die recht doet aan de complexiteit van multidisciplinaire BI-trajecten. Deels waterval, deels scrum.

De BI-projectcyclus start met bewustwording en visievorming
Figuur 9: De BI-projectcyclus bestaat uit vier fasen en twaalf stappen (FO = Functioneel Ontwerp)

9. BI-roadmap: volwassenheidsniveaus

Om BI tot grotere wasdom te laten komen, is governance noodzakelijk. Iemand moet het grotere geheel bewaken, verantwoordelijkheid nemen en bijsturen waar nodig. Die persoon zal in de groei naar het hoogste volwassenheidsniveau steeds meer bruggen moeten bouwen. En natuurlijk ook steeds meer bevoegdheden en budget moeten krijgen.

De roadmap
Figuur 10: De “landkaart” met de volwassenheidsniveaus van BI

10. Toekomstperspectieven

Big Data en analytische modellen staan in de belangstelling. Sommige (maatschappelijke) toepassingen weten zelfs de BBC of het 8 uurjournaal te halen. De toekomst van BI ligt in datagedreven processen en innovaties op basis van Big Data. Het privacyvraagstuk zal terecht of onterecht in steeds meer gevallen een heet hangijzer blijken.

Wil je meer weten over de intelligente, datagedreven organisatie? Bestel dan nu de compleet herziene druk of neem deel aan een van onze Business Intelligence-opleidingen.