Passionned Group™

Agile werken: de managementuitdaging van de 21e eeuw

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit en als organisatie moet je je daarop goed aanpassen: agile werken. Maar de wendbaarheid (agility) van veel organisaties laat helaas te wensen over. In China knutselen ze sneller een nieuwe auto in elkaar dan hier een PowerPoint presentatie. De wendbare organisatie vereist ook wendbare medewerkers, autonome zelfsturende teams, besluitvorming laag in de organisatie en een excellente informatievoorziening. In dit artikel over agile werken geven we met duidelijke voorbeelden het waarom aan, presenteren we de oplossingen en de belangrijkste voordelen van agile werken.

De wereld en de markt veranderen sneller dan ooit. Om daarop in te kunnen spelen moet de organisatie agile werken omarmen.

naar de kennisbank
Open inhoudsopgave

Waarom is agile werken nu zo belangrijk?

Voorbeelden van agile werken

Een paar voorbeelden waarom agile werken nu noodzakelijk is:

Al deze punten laten zien dat verandering een constante aan het worden is. Dat wat vandaag de standaard is, is morgen misschien al weer achterhaald. Hoe zorg je voor een agile based strategy en implementeer je agile werken in jouw organisatie?

Hoe ga je als organisatie agile werken?

Wij zetten in onze aanpak van agile werken je klant, je teams en je proces centraal:

Technologie ontwikkelt zich exponentieel, organisaties lineair

Een belangrijk punt is het bepalen van de werkelijke noodzaak tot agile werken. Misschien is het niet voor elke organisatie even noodzakelijk? Een goed functionerende monopolist in een vrije stabiele markt – zonder zicht op echte concurrenten – zal misschien niet al te veel baat hebben bij agile werken. Zulke organisaties komen echter steeds minder voor. Los daarvan: het tempo van technologieontwikkeling verloopt exponentieel terwijl organisaties zich logaritmisch ontwikkelen (De wet van Martec). Een spanning die ook bij de meest verstokte monopolist voelbaar moet zijn.

De wet van Martec
Figuur 1: De wet van Martec legt een belangrijke managementuitdaging van de 21e eeuw bloot. Hoe zit dat in jouw organisatie?

Boekenpakket voor 100% agility

Met ons boekenpakket voor agility, agile werken en agile managen zet je direct een eerste stap naar een wendbare organisatie. De eerst klap is een daalder waard.

Wanneer is agile werken het meest effectief?

Agile werken kan alleen echt effectief zijn wanneer de strategie en koers van je organisatie toekomstbestendig is. En wanneer de werkvloer deze effectief kan uitvoeren. Alle neuzen staan min of meer dezelfde kant op: alignment. Daarnaast hebben je managers en teams waardevolle inzichten, KPI’s en analytische modellen nodig. Zodat ze de juiste beweegrichting op het juiste moment in gang kunnen zetten door grondige kenniscirculatie en hoge datakwaliteit. Agile zijn terwijl de organisatie niet (meer) de juiste dingen doet is net als een auto die uit de bocht is gevlogen en dan nog probeert bij te sturen.

Wij pakken agile werken grondig aan

Wij baseren onze adviezen en implementaties op wetenschappelijk onderzoek en specialisten die directies en teams met succes adviseren over het thema agility and agile werken:

Domme logge organisaties

Doen domme organisaties (die zeker niet agile werken) precies het tegenovergestelde als intelligente, datagedreven organisaties? Uit ons onderzoek blijkt van niet. Domme organisaties doen niet alleen andere dingen ze zijn ook echt dom: onverantwoordelijk, onverschillig, reactief, kortzichtig, nalatig en log. Lees meer in het artikel ‘Wat domme organisaties ons kunnen leren’ en zet een eerst stap naar agile werken.

naar het artikel

Wat zijn voor jou precies de voordelen?

Ook interesse om je organisatie agile te laten werken?

Neem gerust een contact met ons op voor een gesprek met één van onze specialisten. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Of volg een managementopleiding voor agile werken.

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met agile werken & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
18