De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Business Intelligence strategie: stel een doordachte data strategie op, inclusief 5 tips

Foto Dick Pouw MBA
Auteur: Dick Pouw MBA
senior BI consultant & CIO
Inhoudsopgave

Als bestuurder, BI manager of consultant wil je een Business Intelligence strategie (of ook: Data Strategie of Business Intelligence beleid) uitstippelen voor de komende jaren. Een die recht doet aan de ambities van de organisatie, de nieuwste technologische ontwikkelingen en de (open) datamogelijkheden. Maar je weet ook dat een BI strategie wendbaar moet zijn want de ontwikkelingen gaan snel. Hoe formuleer je een uitgekiende BI strategie en tegen welke uitdagingen loop je allemaal aan? De BI consultants van Passionned Group helpen je graag een paar stappen verder met een doordachte data strategie.

Uitdaging bij het formuleren van een Business Intelligence strategie

Tegen welke uitdagingen kan je zoal aanlopen bij het formuleren van een Business Intelligence strategie:

 • Het BI-team is kundig met rapportages en dashboards maar heeft niet de vaardigheden om met Predictive Analytics, Big Data en machine learning modellen aan de slag te gaan.
 • Het BI-team heeft zich verschanst in het datawarehouse en heeft onvoldoende business affiniteit om een nieuwe BI strategie te laten landen, laat staan uit te voeren.
 • De eindgebruikers gaan sneller (BI-selfservice) dan het BI-team en gaan min of meer hun eigen gang. Ze downloaden zonder blikken of blozen QlikView, R of Power BI en gaan ongebreideld analyseren zonder goede kaders.
 • Er is geen eenduidige visie op Business Intelligence geformuleerd, laat staan dat die gedragen wordt door de gehele organisatie.
 • Er is geen eenduidig beeld van de betekenis van BI, Analytics & Big Data, er heerst spraakverwarring. Een data engineer wordt een data scientist genoemd, in een data lake hoeft geen data te zitten en BI gaat toch over IT?

Deze uitdagingen zijn schering en inslag, je staat hierin niet alleen. Onze BI-adviseurs helpen je graag om deze vraagstukken het hoofd te bieden om te komen tot een gedragen en uitvoerbare Business Intelligence strategie die wél werkt.

Data Strategie of Business Intelligence strategie?

Data Strategie of Business Intelligence strategie?Sommige organisaties gebruiken de term ‘Data Strategie’ wanneer ze eigenlijk een Business Intelligence strategie beschrijven of bedoelen. Deze termen zijn min of meer uitwisselbaar, hoewel een data strategie wellicht meer de focus legt op het beheer van bruikbare data en het ontwikkelen van een robuust data platform. Een BI strategie schenkt dan weer meer aandacht aan de gebruikerskant, performance management en de beslissingen die ondersteund moeten gaan worden.

vraag een Data Strategie aan

Strategie-ontwikkeling vanuit meerdere perspectieven

In onze visie gaat Business Intelligence niet alleen over techniek; de experts begrijpen die wel. Juist de businesskant van BI behoort een vaste component te zijn van jouw Business Intelligence strategie. Bij het opstellen van een data strategie geven meerdere perspectieven direct helderheid:

 • De waaromvraag: waarom zou de organisatie Business Intelligence op een hoger plan moeten brengen? Wat is het haakje naar de bedrijfsstrategie en het verdienmodel?
 • Beslissingen: welke beslissingen moet BI & AI kunnen gaan ondersteunen en welke data, dashboards, inzichten en/of algoritmes kunnen daarbij helpen?
 • Techniek versus organisatie: de BI strategie adresseert zowel de technologie die nodig is om de strategie uit te voeren alsook de data, inzichten, vaardigheden, processen en rollen.
 • Interne versus externe data: BI zonder open data of externe data kan niet lang of sterk genoeg renderen. Een BI strategie zal daarom het aankoopbeleid voor data moet adresseren.
 • Cloud versus on premise: hoewel Business Intelligence in de cloud nog lang geen gemeengoed is en er nog tal van haken en ogen zijn, benoemt een strategie voor Business Analytics of en op welke wijze cloudoplossingen gaan helpen.
 • Datakwaliteit: hoe om te gaan met slechte datakwaliteit en hoe hou je er in jouw Business Intelligence strategie rekening mee?
 • KPI’s versus meetwaarden: de kunst van Business Analytics is om te focussen op datgene wat er werkelijk toe doet, dat wat essentieel is. Een goede BI strategie vindt een evenwicht tussen het sturen op onvervalste KPI’s voor procesverbetering en beleidsinformatie op basis van meetwaarden.
 • BI selfservice versus standaard rapporten: welke ruimte geeft de organisatie aan eindgebruikers om zelf (complexe) analyses en rapporten te maken? En hoe zit het dan met één versie van de waarheid? De BI strategie heeft hierop een visie en antwoord.

Zomaar een greep uit enkele perspectieven. Onze aanpak voorziet erin dat slechts die perspectieven worden benoemd die voor jouw organisatie echt van belang zijn. Maatwerk dus.

De route naar Business Intelligence succes

De route naar Business Intelligence succesOp basis van de geformuleerde Business Intelligence strategie (de visie op hoofdlijnen) wordt een BI roadmap gemaakt (alle details). Deze roadmap beschrijft de huidige en toekomstige situatie en de weg er naar toe. Deze vormt de complete uitwerking van de BI strategie. Verder lezen…

naar BI roadmap

5 tips voor een succesvolle Data Strategie

Op basis van onze langjarige ervaring en eigen onderzoek weten we als geen ander waarom sommige Business Intelligence trajecten succesvol zijn en waarom andere falen. We bieden vijf gratis tips aan voor een succesvolle Data Strategie:

 1. Doe het niet in een hok maar doe het gezamenlijk: business en IT.
 2. Voor optimaal resultaat: verweef de BI strategie met je bedrijfsstrategie.
 3. Kijk niet verder dan 3 jaar, jouw wereld kan er dan compleet anders uit zien.
 4. Gebruik een volwassenheidsmodel zodat de fundering staat.
 5. Kijk af bij de succesvollste BI bedrijven (zie ook succesverhalen).

Instrumenten die je Business Intelligence strategie versnellen

Wij hebben een aantal standaardinstrumenten ontwikkeld. Hierdoor ga je ongetwijfeld een versnelling realiseren in het formuleren en uitvoeren van jouw Business Intelligence strategie. Een greep hieruit:

Naast deze instrumenten kan je ook bij ons terecht voor 100% onafhankelijk Business Intelligence advies.

Wat zeggen onze klanten?

“De opdracht is uitstekend uitgevoerd, scherpe adviezen en een prima samenwerking.”

Eric Ossel
directeur Middelen
Gemeente Delft

Kiezen voor Passionned Group is kiezen voor kwaliteit

Onze BI-specialisten zijn gepokt en gemazeld in Business Intelligence strategie & Data Science. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak bij jou op kantoor en laat je verrassen door onze frisse blik, unieke aanpak en praktische kennis. Onze Business Intelligence aanpak is agile en doordrenkt met elementen uit datagedreven werken, design thinking en system thinking. Het motto daarbij is: think big, talk little en start small. Gaandeweg bouwen we samen aan een intelligente, datagedreven organisatie. Al meer dan 1.000 tevreden opdrachtgevers gingen je voor.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business Intelligence strategiePassionned Group (sinds 2004) is de specialist in Business Analytics & intelligente, datagedreven organisaties. Onze consultants zijn zeer bedreven in het ondersteunen van organisaties bij het formuleren en uitvoeren van een slimme BI strategie en datagedreven werken. Om het jaar organiseren wij de Dutch BI & Data Science Award™.

Neem contact met ons op

Onze BI-specialisten

» Bekijk alle experts

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Strategie moet een voortdurende stroom zijn van doordachte beslissingen
Strategie moet een voortdurende stroom zijn van doordachte beslissingen
Uitgelichte afbeelding Managers ontwikkelen de strategie
Managers ontwikkelen de strategie
Uitgelichte afbeelding IT-strategie NVM staat als een huis
IT-strategie NVM staat als een huis

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met BI of Data Strategie of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Dick Pouw - senior BI consultant & CIODICK POUW MBAsenior BI consultant & CIO

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring