Business Intelligence projectmanagement: vaker succes bereiken met BI projecten

Foto drs. Caroline Raaijmaakers
Auteur: drs. Caroline Raaijmaakers
Business Intelligence projectmanager
Inhoudsopgave

Business Intelligence biedt elke organisatie werkzaam in het bedrijfsleven of de overheid in potentie fantastische resultaten en enorme groeimogelijkheden. Denk alleen maar aan concrete resultaten in de vorm van eenduidige, eenvoudige en betrouwbare managementinformatie. Maar ook aan betere analyses en rapporten, beter onderbouwde (management)beslissingen van hoge kwaliteit en last but not least concurrentievoordelen die het verschil maken. Deze resultaten komen echter niet zomaar aanwaaien. Ook BI-projecten moeten net als andere organisatieprojecten gedisciplineerd, strak worden gemanaged. Anders dreigt er wildgroei en chaos te ontstaan in je organisatie. Door onze jarenlange ervaring en BI onderzoekskennis zijn wij in staat om Business Intelligence projecten snel en professioneel te begeleiden en tot een goed einde te brengen.

Verschil met traditionele systeemontwikkeling

Business Intelligence (BI) projecten onderscheiden zich op een aantal belangrijke punten van de “traditionele” systeemontwikkelingsprojecten:

  • de projecten zijn vaak afdelings-, proces- en business unit overschrijdend.
  • de projecten bevatten een mix van strategie, IT & processen en gedrag en kennen vaak een hoog intern politiek gehalte.
  • de gebruikers- en IT-organisatie dienen nauw samen te werken.
  • Business Intelligence heeft niet alleen betrekking op het operationele niveau, maar ook op het tactische en strategische niveau binnen organisaties.
  • er is een combinatie nodig van twee methodieken: de traditionele ‘waterval’ en de ‘moderne’ iteratieve waarbij er incrementeel wordt ontwikkeld volgens de agile & scrum methodiek. De eerste methodiek is nodig voor de informatieanalyse en het komen tot een uitgebalanceerde architectuur, waarna de laatste methodiek de verschillende increments realiseert.
  • er is een multidisciplinair projectteam nodig.

Selectie van BI tools

Verantwoordelijken voor Business Intelligence projectmanagement worden vaak geconfronteerd met toolkeuzes. Er moet een (nieuw) BI platform worden gekozen. Dit gaat eerder gepaard met emoties dan met ratio.

Wij hebben een 100% onafhankelijk onderzoeksplatform ontwikkeld: de Business Intelligence & Analytics Guide™. Dit digitale platform helpt je op weloverwogen wijze te komen tot een shortlist van BI-tools die het beste bij je BI-vraagstukken passen. Gebaseerd op meer dan 250 criteria.

naar Business Intelligence & Analytics Guide

Standaard projectmanagement voldoet niet

De punten die hierboven besproken genoemd worden eisen veel van de projectmanager en het projectteam. Dit is voor Passionned Group de aanleiding geweest om een methodologie (scrum, agile) te ontwikkelen die specifiek rekening houdt met bovengenoemde kenmerken: de Business Intelligence projectcyclus. Deze aanpak is bij diverse (grotere) organisaties bijzonder succesvol gebleken. Hoewel daarin elementen uit bestaande projectmanagementmethodieken worden gebruikt – zoals het werken met business cases uit Prince II en DSDM Agile framework – gaat de Business Intelligence projectcyclus vooral in op de specifieke activiteiten en producten van Business Intelligence projecten.

BI Projecten hoeven niet te falen

Helaas mislukken nog veel van de Business Intelligence en datawarehouse projecten, onder andere vanwege bovengenoemde kenmerken die het risico verhogen op falen. En het komt ook doordat het moeilijk wordt gevonden om een goede business case op te stellen, ondanks dat deze er – na enig speurwerk – vaak wel is. Maar de belangrijkste faalfactor is, zo blijkt ook uit onderzoek onder bijna 390 organisaties, dat er nog te weinig aandacht wordt besteed aan de bedrijfscultuur en de gedragskant van Business Intelligence.

Standaard producten voor BI projectmanagement

Door onze langjarige ervaring in Business Analytics projectmanagement, onderzoek en organisatieadvies weten we als geen ander waarom BI-projecten kunnen falen en wat de succesfactoren zijn. Wij hebben daarom voor (aankomend) projectmanagers en business managers verantwoordelijk voor Business Intelligence aan aantal producten ontwikkeld:

Het Business Intelligence boek voor projectmanagers Afbeelding van Het Business Intelligence boek voor projectmanagersAls (aankomend) BI-projectmanager dien je naast de techniek ook de organisatorische kant van AI en BI te begrijpen en te managen. In dit messcherpe boek (meer dan 25.000 exemplaren verkocht) lees je hier alles over. Een apart hoofdstuk gaat over BI-projectmanagement en beschrijft de rollen die je nodig hebt in je BI-team.bekijk het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'3-daagse Masterclass BI voor projectmanagers Afbeelding van 3-daagse Masterclass BI voor projectmanagersDeze opleiding BI & Analytics is speciaal ontwikkeld voor (aankomend) BI projectmanagers en business managers. We stomen je klaar om een leidende positie in te nemen in Business Analytics-trajecten.bekijk de opleiding Business Intelligencede SMART KPI-bepaler 2024 Afbeelding van de SMART KPI-bepaler 2024De SMART KPI-bepaler is een uitgebreide en praktijkgerichte methodiek om de juiste set KPI's en prestatie-indicatoren, en 1 miljoen euro inzichten te definiëren. Al meer dan 2.000 organisaties gebruiken de SMART KPI-bepaler als handleiding voor prestatiemanagement. Meer dan 350 KPI voorbeelden uit maar liefst 24 verschillende sectoren illustreren de kracht van onvervalste KPI's.bekijk de SMART KPI-bepaler

Maak een keuze voor kwaliteit

Het is zaak om Business Intelligence projecten goed in te steken, een goede methodologie te gebruiken, de risico’s te onderkennen en een evenwichtig en deskundig projectteam samen te stellen. Onze door de wol geverfde BI-projectmanagers en adviseurs zijn je daarbij graag van dienst.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business Intelligence ProjectmanagementAl sinds 2004 zijn de projectmanagers en adviseurs van de Passionned Group gespecialiseeerd in Business Intelligence projecten & Big Data. Om het jaar organiseren we met geselecteerde partners de Dutch BI & Data Science Award.

Neem contact met ons op

Onze BI-projectmanagers

» Bekijk alle experts

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Groothandel floreert dankzij Business Intelligence
Groothandel floreert dankzij Business Intelligence
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence opleiding
Business Intelligence opleiding
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence moet flexibeler, sneller en goedkoper
Business Intelligence moet flexibeler, sneller en goedkoper

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Caroline Raaijmaakers - Business Intelligence projectmanagerdrs. CAROLINE RAAIJMAAKERSBusiness Intelligence projectmanager

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring