Rini van Ooijen: ervaren business analist gespecialiseerd in financiële sector

Rini van OoijenRini van Ooijen studeerde HEAO Bedrijfskundige Informatica in de stad Breda. Daarna heeft hij een vervolgstudie bij de Open Universiteit voltooid: Managementwetenschappen met als richting Strategie & Organisatie. Zo behaalde Rini zijn titel Master of Science in Strategy and Organization. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring met het begeleiden en aansturen van data management implementaties zoals datawarehouse- en business intelligence omgevingen in o.a. de bankensector en bij retail- en overheidsorganisaties.

Voor SAS Institute werkte hij als project manager waar hij ervaring heeft opgedaan in het implementeren van diverse SAS Business Analytics toepassingen. Sinds 2011 werkt hij als zelfstandige en vervult rollen zoals business analist, architect, datawarehouse / business intelligence project manager en scrum master.

De brug tussen business en IT

Met zijn technische én bedrijfskundige achtergrond is hij uitstekend in staat de brug te slaan tussen de business en IT afdelingen. Door zijn analytische vaardigheden en oplossingsgerichtheid komt hij snel tot verbetervoorstellen om met data management organisaties intelligenter te maken. Zijn aanpak is gedegen en pragmatisch waar mogelijk. Hij werkte veel met multidisciplinaire teams waarbij business en IT samenwerken in het projectteam. Samenwerking tot stand brengen is dan ook zijn credo.

Datawarehouses, nieuwbouw en migratie

Rini heeft diversen rollen vervult bij het ontwerpen van nieuwe datawarehouses, onder andere als business analist, architect en BI project manager. Daarnaast heeft hij ervaring met het migreren van datawarehouses en ervaring om vastgelopen data warehouse projecten weer vlot te trekken. Zijn rol bleef daarbij niet beperkt tot het datawarehouse maar hij was ook verantwoordelijk voor de implementatie van de business intelligence en business analytics toepassingen. Rini is een groot voorstander van de Agile / Scrum aanpak, hij vervult regelmatig de rol van scrum master en is gecertificeerd scrum master.

Bedrijven kiezen er vaak voor om een deel van de ontwikkelings- of beheeractiviteiten uit te besteden. Rini heeft ervaring met aanbestedingstrajecten en aansturing van teams op offsite locaties.

Performance management

Als business analist heeft Rini opdrachten vervuld om performance management en balanced scorecards te implementeren. Zijn werkzaamheden omvatte o.a. het opstellen van kritische performance indicatoren (KPI), eenduidige definities opstellen en afstemmen met de stakeholders. Daarbij zijn door hem ook analyses opgesteld waaruit blijkt welke gegevens beschikbaar zijn in de organisatie en welke gegevens nog niet vastgelegd worden om de gewenste KPI’s te kunnen rapporteren.

De bankensector en externe regelgeving

Rini heeft zijn ervaring vooral opgedaan bij banken en verzekeraars waarbij datawarehouses zijn gerealiseerd o.a. om te voldoen aan de eisen van externe toezichthouders zoals de Europese- en Nederlandsche bank. Bij ING Bank, ABN Amro en SNS bank heeft hij meegewerkt aan regulatory reporting projecten op dit gebied.

Implementeren is in gebruik én in beheer nemen

Voor Rini is een project pas af als de systemen in gebruik én in beheer zijn genomen. Hij heeft ervaring met het schrijven van gebruikersinstructies en het geven van de gebruikerstrainingen. Ook de overdracht van de projectverantwoordelijkheid naar de beheerorganisatie heeft hij diverse keren uitgevoerd. In het geval de beheeractiviteiten en de -processen nog niet aanwezig waren ontwierp hij deze zodat de implementatie ook echt afgerond kon ronden.

Wil je ook kennismaken met Rini van Ooijen?

Neem vrijblijvend contact op met Rini van Ooijen om de mogelijkheden te bespreken hoe data management, BI projectmanagement of compliance voor externe regelgeving voor jouw organisatie ingericht of verbeterd kan worden.

neem contact met mij op

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Management
Management
Whitepaper ‘Visie op performance management’
Whitepaper ‘Visie op performance management’
Datagedreven toezicht heeft de toekomst
Datagedreven toezicht heeft de toekomst

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Rini Van Ooijen - Associate Partner Business AnalyticsRINI VAN OOIJEN MScAssociate Partner Business Analytics

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
4,4
sterren klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring