Strategiekaart | Visualiseer strategie | Kritieke succesfactoren

Hoe verbeter je jouw bedrijf met een strategiekaart?

Iedere manager, bestuurder of consultant ziet het belang van een goed doordachte en doorgevoerde strategie. Jij natuurlijk ook. Maar uit de praktijk blijkt dat de gewenste effectiviteit en hogere marges achterblijven. Hoe kan het anders? Begin met het visualiseren van je strategie met behulp van een strategiekaart.

Wat is een strategiekaart?

Een strategiekaart is je bedrijfsstrategie in blokjes. Het is een belangrijk instrument dat helpt de strategie te vertalen naar actie. Ook is het een handig hulpmiddel bij het analyseren van belangrijke informatie.

De onderdelen van een strategiekaart: een voorbeeld

  1. De missie: wat wil je organisatie zijn en voor wie?
  2. De blokjes: geef de meest kritieke processen van je organisatie weer.
  3. De pijlen: geef de afhankelijkheden tussen de verschillende blokjes weer.

Voorbeeld van een strategy map voor een vliegmaatschappij
Met de missie “Zoveel mogelijk vliegen voor zoveel mogelijk mensen” heeft deze vliegmaatschappij een strategiekaart ontwikkeld die de strategie op krachtige wijze communiceert

De kracht van een strategiekaart

Alle blokjes en pijlen uit de strategiekaart vormen samen de organisatiestrategie. Door op visuele wijze de verschillende blokjes met elkaar in evenwicht te brengen, krijg je snel zicht op de meest kritieke processen en hun onderlinge samenhang. Zo krijg je inzicht in wat hun invloed is op de te realiseren doelstellingen. En zo krijg je ook inzicht in je business model.

Waar kan een strategiekaart bij helpen?

Deze kaart is uitermate geschikt om in tijden van noodzakelijke verandering van strategie te kunnen veranderen. Bij scenarioplanning ga je in de strategiemap uit van alternatieve strategieën. Door goed naar de kritieke processen in de blokjes te kijken, krijg je een duidelijk beeld van de Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s).

Waar kun je de strategiekaart nog meer bij gebruiken?

De strategiekaart kan ook goed worden gebruikt als hulpmiddel bij de informatieanalyse voor de ontwikkeling van een performance management systeem of de realisatie van een Business Intelligence oplossing.

Wat kan een strategiekaart voor je betekenen?

Wat kan een strategiekaart voor je medewerkers betekenen?

Als de verschillende blokjes in de strategie herkenbaar zijn en je medewerkers aanspreken, begrijpen zij beter wat hun bijdrage aan de strategie is. Door daarnaast voor ieder blokje een PDCA-cyclus in te richten, en deze te borgen in het reguliere managementproces, ontstaat een krachtige impuls voor hogere prestaties.

Wat zeggen onze klanten?

“De masterclass Scenarioplanning & Business Dynamics heeft ons enorm geholpen bij het resultaatgericht sturen en strategische performance management. Iedere deelnemer sprak over de kern van de organisatie en dat iedereen die kern ook hetzelfde zag!”

Vera Jonkers
Verkoopdirecteur

Wil je ook aan de slag met strategiekaarten?

De specialisten van Passionned Group hebben al meer dan 15 jaar ervaring bij het intelligenter maken van organisaties. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het visualiseren van de strategie in een overzichtelijke strategiemap. Neem gerust contact met ons op voor strategisch advies of meer informatie.

Over Passionned Group

logo van Passionned GroupDe Passionned Group heeft jarenlange ervaring op het gebied van strategiekaarten. Onze gedreven consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de ontwikkeling van hun strategiekaart. Het doel is om de strategie in alle haarvaten van jouw organisatie aanwezig te laten zijn.

Neem contact met ons op

Onze strategiekaart-consultants

Leo Kerklaan, Strategisch expert

mr. LEO KERKLAAN

Strategische expert

Mark de Kort, Senior strategie consultant

drs. MARK DE KORT

Associate Partner

Caroline Raaijmaakers, Associate partner strategiekaart

CAROLINE RAAIJMAAKERS

Associate partner Strategiekaart

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met strategiekaart (visualiseer strategie) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Mark de Kort, Senior strategie consultant

drs. MARK DE KORT

Associate Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST