WebFOCUS | Information Builders | iWay | 100% neutrale BI studie
Onze experts beoordelen WebFOCUS. Klik hier voor onze onafhankelijke, online BI-gids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Vergelijk WebFOCUS op 1.000+ criteria
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
 • Voor- en nadelen WebFOCUS
Naar de BI-gids

WebFOCUS: de grote onbekende

WebFOCUS is de BI-oplossing van Information Builders. Het is een product dat wordt gebruikt binnen zeer grote organisaties, maar het is in de BI-markt relatief onbekend. En dat is jammer.

Information Builders claimt met WebFOCUS één oplossing te hebben voor je gehele organisatie. Het bedrijf richt zich op selfservice BI met een zeer schaalbaar product. Er is volgens Information Builders een diepe integratie met Microsoft Office en andere Office-achtige pakketten mogelijk.

WebFOCUS dicht het gat tussen BI en gebruikers

WebFOCUS dicht volgens eigen zeggen zelfs het gat tussen gebruikers die tools voorgeschoteld krijgen en apps die ze eigenlijk gewend zijn te gebruiken. Dit is uniek in de markt. De vraag is alleen of de claims van de leverancier in de onderzoeken ook zo bevestigd worden. Het antwoord hierop is: gedeeltelijk.

De WebFOCUS BI-omgeving bestaat uit verschillende producten

Information Builders is oorspronkelijk een softwarebedrijf met een achtergrond in database-omgevingen. Dit is goed te merken in het WebFOCUS productaanbod dat ze nu nog aanbieden. Ze zijn erg sterk als het gaat om het koppelen van verschillende platformen, databases en applicatieomgevingen. Zeker ook legacy-omgevingen zijn met deze oplossing goed te ontsluiten. Hier is Information Builders uniek in.

Information Builders onderscheidt 2 doelgroepen

iWay: de oplossing om alle omgevingen te koppelen

De oplossing die alle omgevingen aan elkaar koppelt heet iWay. Dit product ligt ten grondslag aan het WebFOCUS-product en zorgt ervoor dat alle platformen, datawarehouses en applicaties met elkaar integreren.

Master data Management is zeer goed ontwikkeld

Als Master Data Management (MDM) voor jouw organisatie belangrijk is, dan is dit product zeker het overwegen waard. Op het vakgebied MDM wordt de oplossing gezien als één van de leidende producten. Door gebruik te maken van iWay en WebFOCUS worden eigenlijk bijna automatisch al grote delen van de metadata gevuld en opgeslagen. Het is dus een prima oplossing als je nog gebruikmaakt van veel legacy-systemen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van WebFOCUS BI?

De meest genoemde voordelen van WebFOCUS en iWay zijn:

 • Ze kunnen koppelen met zeer veel platformen, databases en applicatieomgevingen, ook met legacy-systemen.
 • Ze hebben in bepaalde markten sterke oplossingen die daar ook veel worden toegepast.
 • Information Builders zet sterk in op haar nieuwe product InfoApps. Deze moderne tool zet je in voor ‘data discovery’ en dashboard-creatie.
 • Met iWay hebben ze een vooraanstaande oplossing als het gaat om Master Data Management.
 • WebFOCUS is sterk aanwezig bij organisaties met meer dan 100.000 medewerkers.

Meer weten over de voordelen van WebFOCUS? Bekijk dan snel de Business Intelligence & Analytics gids van Passionned Group.

Waar moet je op letten als je WebFOCUS BI aanschaft?

Ook de beste oplossingen kennen minpunten. De belangrijkste zijn:

 • De omgeving is alleen geschikt voor grote organisaties met (veel) legacy-systemen.
 • Het nieuwe product InfoApps staat volledig los van WebFOCUS en dat is eigenaardig. De verkoop van het nieuwe product richt zich vooral op de bestaande klanten.
 • Information Builders claimt één oplossing te hebben met een zeer goede selfservice BI-oplossing. Ten opzichte van andere spelers in de markt kunnen ze die claim maar gedeeltelijk waarmaken.
 • Op het gebied van selfservice BI en gebruiksvriendelijkheid scoren ze relatief laag met hun oplossingen. Terwijl ze dit aspect, vanuit hun achtergrond en eigen perspectief, juist benadrukken als onderscheidend.
 • Er is vanuit Information Builders te weinig aandacht voor de promotie van hun producten. Hierdoor is het bedrijf relatief onbekend bij de gemiddelde gebruiker.

Als je alles wilt weten over de plus- en minpunten van WebFOCUS, biedt de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group uitkomst. We vergelijken 20 BI tools op 1.000+ criteria. Volledig onafhankelijk.

De leverancier Information Builders

Information Builders is in 1975 opgericht als een leverancier van databases voor de mainframe-omgeving. De database stond bekend onder de naam FOCUS. Met de overgang naar een client-server architectuur misten ze eigenlijk volledig de boot. Ze hebben toen als één van de eersten gefocust op het internet. Dit bleek een gouden greep te zijn. Met de verschillende BI-producten zijn ze nu weer terug aan de top van de markt.

Information Builders is één van de grootste BI-organisaties die nog niet beursgenoteerd zijn. Ze richten zich nu volledig op het leveren van Enterprise BI-oplossingen binnen zeer grote organisaties, vaak ook met legacy-omgevingen. Om die reden zijn ze sterk vertegenwoordigd binnen de finance- en telecommarkt.

WebFOCUS is relatief onbekend

Doordat ze alleen zeer grote ondernemingen als klant hebben, zijn ze relatief onbekend in de markt. Het productaanbod en de klanten sluiten overigens goed aan bij andere grote leveranciers, zoals IBM, SAS Institute, SAP BusinessObjects en Oracle. Wil je meer weten over hoe Information Builders zich verhoudt tot andere leveranciers? Kijk dan eens naar de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 waar je in één oogopslag kunt zien waar Information Builders staat.

Bekijk marktpositie

Dit BI-platform aanschaffen of nog beter inzetten?

WebFOCUS aanschaffen of nog beter inzettenMet WebFOCUS heb je een brede Enterprise BI-tool beschikbaar die veel verschillende platformen, databases en applicaties kan ontsluiten. Het wordt steeds belangrijker om snel de juiste informatie te ontsluiten en de datadefinities op een juiste manier vast te leggen in een Master Data Management oplossing.

Heb je het voornemen om grote stappen te zetten met WebFOCUS of grote hoeveelheden licenties aan te schaffen? En wil je hierin de juiste beslissing nemen, neem dan contact op met één van onze WebFOCUS-specialisten. Ze adviseren je graag over wat in jouw situatie de beste keuze is.

Information Builders vergelijken met andere BI tools

Als je overweegt WebFOCUS of één of meer andere producten aan te schaffen, dan is het wenselijk een afgewogen oordeel te vormen. Passionned Group doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar de BI markt en heeft een online gids ontwikkelt die alle BI tools voor jou evalueert: Business Intelligence & Analytics Guide. Deze online gids vergelijkt de verschillende oplossingen op meer dan duizend aspecten. Deze gids kun je nu direct online raadplegen.

Bekijk de online gids

WebFOCUS en iWay expertise

Ben je van plan om diverse nieuwe bronnen te ontsluiten, meer InfoApps te vervaardigen of nieuwe tooling uit te rollen, dan is het misschien verstandig om extra expertise in te huren. Een WebFOCUS expert die met de juiste kennis je project versnelt en valkuilen voorkomt. Of een expert die je helpt om Master Data Management op een juiste manier voor je organisatie in te richten. De WebFOCUS en iWay experts staan voor je klaar om samen met jou je BI-oplossing nog effectiever in te zetten.

Kijk ook bij de andere BI oplossingen

Als je nog niet zeker bent van WebFOCUS, kijk dan ook eens bij andere Business Intelligence leveranciers. De belangrijkste leveranciers zijn door ons geanalyseerd. Laat je inspireren door datgene wat zij voor je kunnen betekenen.

Andere BI Tools

Meer weten over Information Builders of Business Analytics?

Onze uitgebreide kennisbank, algemene Business Intelligence-opleidingen, advisering en implementatie zijn enige diensten waarmee wij al sinds 2004 voor je klaar staan. Wij zijn de onafhankelijke partij, als het gaat om Business Analytics. Neem contact met ons op als je denkt dat je een volgende stap moet maken op het gebied van BI of Master Data Management.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in WebFOCUSPassionned Group is een volledig onafhankelijke adviesbureau, gespecialiseerd in Analytics & Data Science advisering. Onze specialisten helpen organisaties om meer en meer ‘datagedreven’ te worden zodat ze veel beter kunnen sturen.

Neem contact met ons op

WebFOCUS adviseurs

Daan van Beek, WebFOCUS adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

CEO en BI adviseur

Dick Pouw, Adviseur WebFOCUS oplossingen

DICK POUW MBA

Senior BI adviseur

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met webfocus (information builders) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Dick Pouw, Adviseur WebFOCUS oplossingen

DICK POUW MBA

Senior BI adviseur

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST