Yellowfin: sterk in Social BI | interactieve dashboards | BI Tool
Gedegen review van Yellowfin BI software. Klik hier voor onze onafhankelijke BI-gids:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Yellowfin op 1.000+ criteria vergeleken
 • Direct inzicht in kwaliteiten Yellowfin
Naar de online BI-gids

Yellowfin: trendsettend in social BI

Yellowfin neemt een specifieke positie in binnen het BI-landschap. De focus ligt op het eenvoudig kunnen vervaardigen van interactieve dashboards. Daarbij focussen ze vooral op het creëren van een geïntegreerd BI-portal voor samenwerken. Hiermee kunnen al je medewerkers binnen één omgeving samenwerken om betere beslissingen te nemen. Dit noemen we social BI. Op dit vlak is Yellowfin de absolute trendsetter in BI-land.

Deze focus heeft echter ook een nadeel. Er is minder aandacht voor het uitbouwen van ‘standaard BI-functionaliteit’. Deze is naar verhouding in Yellowfin BI ook veel minder aanwezig. Dit laatste zorgt ervoor dat dit product door ons geplaatst wordt in de categorie: ‘innovative en niche players’.

Yellowfin kan ook infographics maken

Deze BI-tool schaf je vooral aan voor de uitgebreide dashboardfunctionaliteit. Yellowfin kent meer dan 50 verschillende soorten grafieken en datavisualisaties. Er zijn zelfs infographics beschikbaar, wat uniek is in deze markt. De tool kan zeer goed geografische informatie in dashboards weergeven. Op het gebied van dashboards is Yellowfin in concurrentie met producten als BOARD, QlikView en Tableau.

Samenwerken voor het nemen van betere beslissingen

De tools die gemaakt zijn voor samenwerking rondom een dashboard of onderzoek, zijn zonder meer uniek te noemen. Je kunt op allerlei manieren binnen de portal samenwerken en hierbij moderne middelen als chat en annotatie gebruiken. Deze feed is voor andere gebruikers dan ook direct zichtbaar.

Met behulp van storyboarding is het mogelijk om interactieve opmaak en overzichten te maken. Die laten zich nog het beste vergelijken met PowerPoint slides maar dan binnen de BI-tool zelf. Door deze integratie en nadruk op samenwerking is het eigenlijk niet meer nodig om een Office-product als Outlook of PowerPoint te gebruiken.

In Yellowfin kan je zelf apps bouwen

Al heel vroeg, rond 2010, heeft Yellowfin de stap naar het mobile platform gemaakt en op dit onderdeel scoren ze bovengemiddeld. De BI-tool heeft nu de mogelijkheid om de dashboards op allerlei platformen te publiceren. En met de komst van de DashXML oplossing is het nu ook mogelijk om de interactieve dashboards en key performance indicators op bijvoorbeeld de eigen website eenvoudig te publiceren. Ze hebben nu zelfs een optie om interactieve BI apps te maken.

Het softwarebedrijf heeft een moderne supportomgeving aangelegd, waarin de community centraal staat. Er is een wiki-omgeving aanwezig en door middel van video’s wordt Yellowfin nader uitgelegd. Deze support geldt voor alle producten die de BI-leverancier aanbiedt zoals dashboards, data discovery & visualisatie, storyboards, mobile BI en interactieve geografische kaarten.

Wie is de leverancier van Yellowfin?

Het gelijknamige bedrijf Yellowfin is van oorsprong een Australisch bedrijf dat in 2003 is opgericht. De focus van het bedrijf is altijd geweest om BI-software te maken, met de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en datavisualisatie. Ze heeft een uitgesproken mening over hoe organisaties beslissingen (moeten) nemen. Hieruit is voortgekomen dat ze een sterke visie op samenwerken heeft door middel van één portal waarbinnen alles kan gebeuren.

Yellowfin wordt veel in OEM geleverd door andere leveranciers

De leverancier geeft aan meer dan 3 miljoen eindgebruikers te hebben bij meer dan 27.000 klanten in meer dan 75 landen. De omzet wordt slechts voor een gedeelte onder eigen merknaam gerealiseerd, omdat Yellowfin het product ook in een OEM-versie levert aan andere leveranciers.

Yellowfin geeft aan dat ze sterk gericht is op het leveren van functionaliteiten die door eindgebruikers hoog op hun wensenlijstje staan. Ten aanzien van sales en support scoort het softwarebedrijf vaak minder goed dan vergelijkbare leveranciers. De customer service van het bedrijf heeft dus nog wat aandacht nodig.

Waar is Yellowfin minder goed in?

Yellowfin is gefocust op een aantal aspecten, waardoor ze op enkele andere gebieden steken laat vallen. De belangrijkste gebieden zijn:

 • Yellowfin ontbeert aantal essentiële BI-functies zoals predictive analytics. Andere leveranciers leveren deze functionaliteit wel standaard mee.
 • De focus ligt vooral op gebruiksvriendelijkheid, dashboarding en samenwerkingsfuncties. Hierdoor ontwikkelen ze essentiële datafuncties niet op andere terreinen.
 • Op gebieden als Cloud, performance management en ook predictive analytics is de functionaliteit van de BI-tool veel minder ontwikkeld.
 • Uit onderzoek blijkt dat (nieuwe) gebruikers vaak problemen krijgen bij of na implementatie van het product. Ons advies is dan ook om eerst een pilotproject te starten en dit goed te evalueren.

Voor een uitgebreid overzicht van de voor- en nadelen van Yellowfin BI, download de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group.

De belangrijkste pluspunten van Yellowfin

Yellowfin heeft duidelijk een aantal pluspunten. Welke dit zijn zie je hieronder:

 • Het is zeer eenvoudig in het gebruik en er zijn zeer veel grafiektypen beschikbaar, inclusief een aantal infographics.
 • De oplossing is zeer sterk als het gaat om visualisatie van data
 • Yellowfin BI gaat goed om met geografische informatie. Deze kan je dan ook eenvoudig verwerken en visualiseren.
 • De oplossing beschikt over de functionaliteit om de samenwerking tussen medewerkers rondom een dashboard te versterken. Hiervoor zijn standaard allerlei moderne tools beschikbaar zoals storyboards, chat en e-mail. Hierdoor is Microsoft Office overbodig geworden.
 • Yellowfin is in staat om zeer eenvoudig apps te maken die dynamische BI-informatie kunnen tonen.

Wil je meer weten over de sterke en zwakke punten van Yellowfin? Bekijk dan de Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 van Passionned Group.

Hoe ligt Yellowfin in de markt?

Yellowfin positioneert zichzelf als één van de Enterprise BI-leveranciers die zich onderscheidt op het gebied van samenwerking tussen medewerkers, dashboards en mobiele applicatieontwikkeling. Op het gebied van samenwerking tussen medewerkers is inderdaad het onderscheid groot, maar op de andere gebieden is deze claim maar gedeeltelijk juist. In de markt zijn andere leveranciers die (minimaal) evenveel functionaliteit en gebruikersgemak kunnen aanbieden.

Yellowfin is volgens ons een niche speler die een specifieke positie in de markt inneemt. De BI-markt is door Passionned Group in kaart gebracht door middel van een visualisatie: Intelligent Insights voor BI & Analytics. Hierin kun je in één keer zien waar Yellowfin staat ten opzichte van haar concurrenten.

Bekijk marktpositie

Overweeg je misschien toch een andere BI-tool?

Yellowfin heeft een aantal zeer sterke, maar ook een aantal zeer zwakke punten. Als je overweegt om Yellowfin aan te schaffen, dan is het een goed idee om ook eens te kijken naar een compleet onafhankelijke beoordeling. De Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021 biedt precies dat.

Al meer dan 10 jaar volgt Passionned Group de BI-markt. Onze online gids vergelijkt alle vooraanstaande tools op 1.000+ aspecten met elkaar. De gids staat vol met handige vergelijkingen waarmee je snel een overzicht krijgt van de sterke en zwakke punten van elk van de leveranciers. Wil je jouw keuzetraject bekorten en tot een afgewogen besluit komen, bestel dan deze gids direct via onze site.

Bekijk de gids

Wil je Yellowfin aanschaffen?

Wilt u Yellowfin aanschaffen?Op het gebied van usability, dashboards en samenwerking tussen medewerkers zijn in ‘BI land’ volop ontwikkelingen gaande. Waar leveranciers nu vooroplopen op een bepaald gebied worden ze links en rechts ingehaald door andere leveranciers.

Yellowfin is erg sterk op het gebied van collaborative BI, maar daar moet een organisatie wel aan toe zijn qua volwassenheid. De consultants van Passionned Group kunnen de volwassenheid van jouw organisatie in kaart brengen en je begeleiden bij de introductie van bijvoorbeeld Yellowfin in jouw bedrijf. Introductie van zo’n oplossing is veel meer dan ‘even een nieuwe tool leren’.

Neem eens contact op met één van de consultants en bespreek de BI-uitdagingen met ons. Je zult verrast zijn welke inzichten je dit op kan leveren.

Toch een andere BI oplossing selecteren?

Overweeg je een BI tool aan te schaffen, maar weet je nog niet of Yellowfin de juiste keuze is. Kijk ook eens bij andere leveranciers, die wij voor jou nader tegen het licht hebben gehouden.

Meer BI Tools

Maak gebruik van onze Yellowfin-expertise

Interactieve dashboards vervaardigen en ontwikkelen van specifieke BI-applicaties voor (mobiele) devices kan zonder meer met Yellowfin. Maar welke informatie wil je beschikbaar stellen en welke visualisaties kun je het beste gebruiken? De (Yellowfin) experts van Passionned Group hebben veel ervaring met deze vraagstukken. We zorgen samen met jou dat je snel ‘up and running’ bent.

Meer weten over Yellowfin of Business Analytics?

Passionned Group heeft een uitgebreid palet aan BI-middelen en diensten die voor jouw organisatie ter beschikking staan. Of het nu gaat om opleidingen, een passend advies voor je organisatie of een goedgevulde kennisbank waar je zelf in ‘rond kunt snuffelen’. Ze hebben allemaal tot doel om door Business Analytics jouw teams nog ‘slimmer’ samen te laten werken.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in YellowfinPassionned Group is de gespecialiseerde partij in 100% onafhankelijk Business Intelligence & Performance Management advies. Onze gedreven consultants helpen kleine en grotere bedrijven het sturingsproces te optimaliseren en organisaties intelligenter te maken.

Neem contact met ons op

Onze Yellowfin BI adviseurs

Daan van Beek, CEO en BI adviseur

DAAN VAN BEEK MSc

Business Intelligence expert

Rick van der Linden, Yellowfin Expert

ir. RICK VAN DER LINDEN

Senior BI specialist

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met yellowfin: sterk in social bi (interactieve dashboards) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Rick van der Linden, Yellowfin Expert

ir. RICK VAN DER LINDEN

Senior BI specialist

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST