De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Rick van der Linden: ervaren product owner, solution architect & BI consultant

10 / 10

Rick van der Linden, senior BI consultantNa zijn opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente heeft Rick van der Linden inmiddels ruim twintig jaar werkervaring opgedaan in verschillende functies en uiteenlopende sectoren, zoals het bank- en verzekeringswezen, de zorg, gemeenten, de semi-overheid en de IT-sector. Hierbij kwam hij in aanraking met nagenoeg alle aspecten van Business Intelligence, Analytics en tal van aanpalende vakgebieden. De verdieping zocht hij met name in solution architectuur en stakeholder management.

Down-to-earth mentaliteit

Rick is een praktisch ingestelde IT-professional met een brede scope en een down-to-earth mentaliteit. Zo heeft hij onder meer hands-on ervaring opgedaan als dashboard-ontwikkelaar, datawarehouse-developer, business analist, datawarehouse-architect en product owner binnen het kader van de scrum-methodiek. Bovendien heeft hij een ruime ervaring met stakeholder management, met name bij enkele grote banken.

Scherpe focus op waardecreatie

De primaire focus en drive van Rick zijn altijd gericht op het realiseren van waarde, of het nu gaat om een Business Intelligence-implementatie, het integreren van een bedrijfsovername, het opzetten van een datawarehouse en/of datamart, of het bewaken van een solution architectuur of productvisie. Voor elk project kan hij beschikken over een breed scala aan tools, methodieken en specifieke domeinkennis.

Ideale sparringpartner

Rick is een toegankelijke, prettige persoon in de omgang. Hij is analytisch, creatief, snel, zorgvuldig, besluitvaardig, enthousiast, communicatief en organisatie- en omgevingssensitief. Dit maakt hem de ideale sparringpartner voor directies, enterprise architecten, maar ook voor developers en business- en data-analisten.

Specialisaties

Rick van der Linden is specialist op het gebied van:

  • Datagedreven werken
  • Data Warehousing & Analytics
  • Model-driven data warehouse development
  • BI (Solution) Architecture
  • Scrum, Agile (met name als product owner)
  • Business analyse en Informatieanalyse
  • Finance (business lending, bedrijfsovernames en securitisatie)
  • Stakeholder management

Technologieën

Naast deze hoofdspecialisaties heeft Rick in de sectoren Finance, (semi-) overheid, zorg, FMCG en IT uitgebreide ervaring opgedaan met een groot aantal leveranciers, technologieën, programmeertalen, platforms en tools zoals:

Oog voor data én mensen

Rick is een warm pleitbezorger van intern ondernemerschap en handelt hier ook naar. In de wisselwerking tussen mensen en inzichten wordt volgens Rick uiteindelijk de echte waarde gecreëerd. Hij is ervan overtuigd dat betere en snellere inzichten leiden tot een betere bedrijfsvoering.

Het ‘hoe en wat’ is vergelijkbaar met een ontdekkingsreis, waarbij hij graag de route uitstippelt. Wie zijn de afnemers, waar lopen zij tegen aan, wat hebben ze nodig om verder te komen? Willen ze pasklare oplossingen of liever zelf experimenteren? Hoe blijven we continu in dialoog met de afnemers? Wordt de gerealiseerde waarde ook zo gepercipieerd? Hoe blijven we continu werken aan draagvlak?

Balanceren tussen lange en korte termijn

Rick realiseert zich dat er in elke organisatie een spanningsveld bestaat tussen waardecreatie op korte en op lange termijn. Hij heeft in diverse functies aangetoond dat hij hiertussen behendig kan balanceren. Hij houdt hierbij altijd goed rekening met de prioriteiten van de organisatie en de belangen van alle stakeholders.

Door nú waarde te leveren ontstaat maximale zichtbaarheid, relevantie, draagvlak en enthousiasme. Dat is de kracht van de ‘snelle’ oplossing, zoals prototyping en een zogenoemd minimal viable product (MVP). De uitdaging is om de lange termijn die snelheid en leverbetrouwbaarheid ook op een hoog niveau te houden, zonder dat de kosten de pan uit rijzen en er zogenoemde technical debt ontstaat.

Voorvechter van een stevig datafundament

Op technical debt zit niemand te wachten. Daarom is volgens Rick met name een stevig data-fundament van essentieel belang voor elke organisatie. Dit betekent een toekomstvaste data-architectuur, gestoeld op gezonde architectuur-principes, met toepassing van moderne (ontwikkel-)technieken en het voorkomen van de genoemde technical debt.

Snel switchen tussen macro en micro

Een van de sterke punten van Rick van der Linden is dat hij snel mentaal kan switchen van macroniveau naar microniveau en vice versa. Een goede architectuur en ontwikkelmethodiek bepalen in grote mate vooraf het succes van een BI-implementatie. De rest van het succes zit hem vaak in de details. The devil is in the detail!

Betrouwbare leverancier van interim-advies

In de twintig jaar dat Rick in de IT actief is, is de omgeving waarbinnen Business Intelligence (BI) wordt toegepast ingrijpend veranderd. Organisaties worden geconfronteerd met steeds meer datapunten en worstelen met de digitale transformatie. De behoefte aan een objectief extern advies neemt hierdoor toe. Dankzij zijn consistente aanpak heeft Rick de bestaande verwachtingen bij opdrachtgevers altijd kunnen waarmaken. Haal Rick binnen en hij zorgt allereerst voor een stevig technisch fundament, zoals een toekomstbestendige architectuur en een state-of-the-art dataplatform.

Weg met de keuzestress

Rick realiseert zich als geen ander dat de waaier aan Business Analytics toepassingen alleen maar toeneemt. Ook organisaties hebben last van keuzestress. Het effectief inzetten van Artificial Intelligence (AI) in het algemeen en Machine Learning (algoritmes) in het bijzonder liggen nu ook voor veel organisaties binnen handbereik. Realtime BI, interactieve dashboards en self-service BI zijn de nieuwste trends. Werknemers zouden voortaan zelf patronen in de data kunnen herkennen. BI krijgt gezelschap van AI. Rick helpt om het IT-landschap te ordenen en de juiste keuzes te maken.

Benut alle mogelijkheden van BI en AI

Een computer is tegenwoordig inderdaad een stuk beter in het herkennen van patronen dan mensen, zo erkent Rick. Dat maakt volgens hem het vak van Business Intelligence & Analytics extra interessant. Tegelijkertijd zal door deze nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld AI, de behoefte aan interim-advies en coaching alleen maar toenemen, doordat er nieuwe vraagstukken opborrelen, zoals hoe train je een algoritme, hoe staat het met de datageletterdheid van je medewerkers? En is de (data) ethiek wel voldoende gewaarborgd?

Rick heeft in ieder geval aangetoond over de juiste competenties en werkervaring te beschikken om ook jouw organisatie en individuele werknemers hierbij optimaal te ondersteunen. Schakel hem nu in.

neem contact met mij op

Reviews over Rick van der Linden

Aantal reviews: 1Gemiddelde score: 10 / 10
10 / 10
J.W. van Tongeren | Rabo Real Estate Finance | 30 juli 2018

Rick is een gedreven BI consultant die snel nieuwe materie/business doorleeft en weet door te vertalen in goed toepasbare BI voor zijn opdrachtgever. Rick werkt op een prettige manier samen en weet anderen goed te enthousiasmeren. Daarnaast is hij proactief, positief kritisch en altijd op zoek naar het creëren van nog meer business value.

neem contact met ons op
Plaats een review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Waardering
Dit veld is verplicht!
Naam Dit veld is verplicht!optioneel
E-mail Dit veld is verplicht!optioneel
Organisatie Dit veld is verplicht!optioneel
Je mening in enkele zinnen Dit veld is verplicht!
Review verzenden
Het formulier bevat fouten.

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Whitepaper 'Grijp in voor het te laat is'
Whitepaper 'Grijp in voor het te laat is'
Uitgelichte afbeelding Data mesh zet het mes in centrale BI-club en datawarehouse
Data mesh zet het mes in centrale BI-club en datawarehouse
Uitgelichte afbeelding De whitepaper 'De disharmonische ontwikkeling van BI'
De whitepaper 'De disharmonische ontwikkeling van BI'

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Rick Van der Linden - Senior BI-consultantir. RICK VAN DER LINDENSenior BI-consultant

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring