Tableau Software | 100% onafhankelijke BI-studie | Interim inhuur
Gedegen, onafhankelijk advies over Tableau. Klik hier voor ons wereldwijde BI & Analytics-onderzoek:

 • 100% onafhankelijke informatie
 • Tableau op 1.000+ criteria vergeleken
 • Gebruikt in meer dan 100 landen
 • Direct inzicht in kwaliteiten Tableau
naar het onderzoek

Wie is Tableau?

Tableau is één van de bekendste vertegenwoordigers van de trend die we “selfservice BI” noemen. Deze trend helpt eindgebruikers in organisaties zelf aan de slag te gaan met Business Intelligence oplossingen en data-analyse.

De organisatie achter Tableau is relatief jong en succesvol

Het succes van Tableau kun je verklaren door de sterke focus op selfservice BI, denken vanuit de klant en een andere manier van productontwikkeling. Nieuwe functionaliteiten komen zo veel sneller beschikbaar. Wat misschien wel het belangrijkste is: het product kenmerkt zich door een zeer gebruikersvriendelijke interface. In totaliteit kent het Tableau-platform vijf verschillende componenten:

 • Tableau desktop
 • Tableau server
 • Tableau online
 • Tableau reader
 • Tableau public

Welke componenten voorzien in jouw behoefte hangt af van je datavolume, de complexiteit van de vragen en de hoeveelheid gebruikers.

Wie is de leverancier van deze BI-oplossing?

Tableau Software is opgericht in 2001 en komt voort uit een onderzoek naar ‘data-cubes en visualisatie’ aan de gerenommeerde Stanford universiteit. De onderzoekers ontwikkelden een Visual Query Language (ViZQL). Deze taal vormt de basis van Tableau Software.

De organisatie kenmerkt zich door een sterke focus op haar (eind)klanten en op de visuele klantinteractie met data in het bijzonder. Er is een eigen methode van softwareontwikkeling aanwezig. Daarmee kan het bedrijf zeer snel functionaliteit ontwikkelen. Dit doen ze met relatief weinig medewerkers. Het bedrijf Tableau realiseert haar omzet met drie keer minder werknemers dan de traditionele leveranciers zoals SAS software en Business Objects.

Tableau was sinds 2013 aan de beurs van New York genoteerd. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een sterke groei in omzet en rendement laten zien. Nu steeds meer spelers deze lucratieve markt betreden, zien wij een uitdaging voor Tableau om deze groeicijfers te continueren.

Op 10 juni 2019 is bekendgeworden dat Tableau zal worden overgenomen door Salesforce, aanbieder van CRM-software vanuit de cloud. Via een volledige aandelentransacties zal Salesforce omgerekend ongeveer 15,7 miljard dollar neertellen voor Tableau.

Waar is Tableau Software minder goed in?

De meeste leveranciers laten de minder sterke punten liever onderbelicht. Het is van belang ook die te kennen. De belangrijkste zijn:

 • De Tableau-organisatie heeft de afgelopen jaren een zeer sterke groei doorgemaakt. Een sterke groei komt ook met uitdagingen. Deze uitdagingen zijn nu in de markt waarneembaar.
 • Het is een tool voor eindgebruikers, maar is (nog) geen compleet platform om alle BI-vraagstukken af te dekken. Het gevaar is, dat als er meerdere BI-producten in een organisatie aanwezig zijn, deze niet op elkaar aansluiten dan wel elkaar overlappen.
 • De tool geeft organisaties een push om meer datagedreven te gaan werken. Daardoor bestaat er wel een risico dat er binnen de organisatie een wildgroei in BI-rapporten ontstaat.
 • Ze beschikken over veel interfaces, zoals een koppeling naar Hadoop. Alleen is deze nog onvolwassen.
 • Tableau blijft achter in functionaliteit op gebieden als Cloud architectuur, collaborative BI en social BI. Op het gebied van performance management en planning laten ze veel liggen ten opzichte van traditionele BI-leveranciers.

Wil je meer weten over de pluspunten en minpunten van Tableau? Onze Business Intelligence & Analytics Guide™ 2021, werpt licht op de situatie. Alle belangrijke BI Tools vergeleken, volledig onafhankelijk en objectief.

Wat zijn de sterkste punten van Tableau?

De meest in het oog springende voordelen van Tableau zijn:

 • Een zeer gebruikersvriendelijke (visuele) interface. Eindgebruikers kunnen zelf overzichten realiseren en in de data ‘grasduinen’.
 • De licentiestructuur is eenvoudig. Er is een single user versie die relatief goedkoop is. De bedrijfslicenties kennen een duidelijke kortingsstructuur. Het is mogelijk om het product twee weken lang gratis uit te proberen.
 • De aangeboden functionaliteit groeit snel. De verwachting is dat Tableau binnen twee jaar kan concurreren met de traditionele Enterprise BI-leveranciers.
 • Het product kan je in elke organisatie eenvoudig implementeren. Het draait vaak naast bestaande BI-oplossingen.
 • De service en klantondersteuning is vooral digitaal ingericht. Denk hierbij aan een online helpdesk, forums en een zeer uitgebreide set van instructievideo’s.

Als je meer wilt weten over de sterke en zwakke punten van Tableau, raadpleeg dan het Business Intelligence & Analytics Guide van Passionned Group.

Waar staat Tableau in de markt?

Tableau Software heeft snel naam gemaakt in de BI-markt als aanbieder van selfservice BI-oplossingen. Zeker voor eindgebruikers bieden die de gewenste functionaliteit. Vooral kleinere en middelgrote organisaties schaffen de BI-tool aan. Ze willen voldoen aan de toenemende vraag van eindgebruikers naar simpele en gebruiksvriendelijke BI-oplossingen.

Vaak zijn er binnen dit soort organisaties meerdere Business Intelligence-oplossingen aanwezig. De vraag is dan ook hoe bedrijven beide werelden blijvend met elkaar kunnen verbinden.

Wij zien Tableau nu als een zeer goede partij om de behoefte aan ‘selfservice BI’ in te vullen. Met de komst van nieuwe releases, zal waarschijnlijk binnen enkele jaren Tableau, qua functionaliteit, niet meer onderdoen voor de traditionele spelers in de markt. Met de Business Intelligence & Analytics Guide zie je in één oogopslag waar Tableau nu staat in het BI-speelveld en welke andere spelers je ook kunt overwegen.

Bekijk marktpositie

Vergelijk Tableau Software met andere BI-tools

Als je overweegt om Tableau aan te schaffen of binnen je organisatie zijn eindgebruikers al druk in de weer met Tableau, dan is het goed dat je een gedegen afweging maakt. Het onafhankelijke onderzoeksplatform van Passionned Group en de Business Intelligence & Analytics Guide, helpen je daarbij. Als je ook nog andere BI-oplossingen in huis hebt, dan laat ons onderzoek je in één oogopslag zien waar de functionaliteit van de pakketten elkaar al dan niet overlappen. Op meer dan 1.000 aspecten zijn de verschillende tools met elkaar vergeleken. Het onderzoek kun je eenvoudig bestellen en gebruiken via onze website.

naar BI & Analytics Guide

Tableau BI expertise

Tableau BI is voor een eindgebruiker heel vriendelijk in gebruik. Waarom zou je dan nog een Tableau-expert willen inhuren? In onze visie is BI meer dan snel een rapport kunnen maken of een dashboard in elkaar klikken. BI draait met name om de vraag hoe je van data kennis kunt maken. Daarnaast moet je leren hoe je deze kennis op de juiste manier kunt interpreteren en visualiseren. Onze Tableau-experts kunnen samen met jou de brug slaan tussen de meer traditionele BI-oplossingen en Tableau. Ze zorgen voor een snelle start in jouw organisatie als het gaat om selfservice BI.

Wil je Tableau aanschaffen?

Wilt u Tableau aanschaffen?Tableau biedt een relatief transparante kostenstructuur. Maar bij aanschaf van grote hoeveelheden licenties zijn grote kortingen mogelijk. Wil je tot aanschaf overgaan of moet je de afweging maken wat je met je bestaande BI-oplossing(en) moet doen? Of wil je bepalen hoe je toekomstig BI-landschap eruit moet gaan zien? Neem dan contact op met één van onze ervaren BI-specialisten.

Andere BI tools dan Tableau software

Tableau is zeker niet de enige selfservice BI tool. Als je er over denkt om zo’n tool te implementeren, kijk dan ook eens bij de andere Business Intelligence leveranciers.

Meer BI Tools

Meer weten over Tableau Nederland of Data Analytics?

Naast Tableau-experts helpt Passionned Group je graag met tal van diensten zoals onze unieke 3-daagse Business Analytics opleiding. Onze Business Intelligence consultants geven je daarnaast graag (selectie)advies of ondersteunen je met onze goedgevulde BI-kennisbank. Een totaalpakket aan (onafhankelijke) dienstverlening dat je gaat helpen om van Business Analytics een succes te maken in jouw organisatie. Ook als er meerdere BI-oplossingen naast elkaar (moeten) draaien. Neem contact met ons op over jouw uitdagingen en wij bieden je graag een maatwerkoplossing.

Neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met tableau software (100% onafhankelijke bi-studie) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Rick van der Linden, Senior Tableau specialist

ir. RICK VAN DER LINDEN

Senior Tableau specialist

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST