Passionned Group™

Alteryx BI & Analytics

In dit stuk presenteren we een bondige samenvatting van ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek naar de softwareleverancier Alteryx en zijn productportfolio (zoals Alteryx Designer, Alteryx Server en Alteryx Connect). Alteryx BI & Analytics scoort in ons uitgebreide onderzoek beter dan MicroStrategy maar veel slechter dan TIBCO. Alteryx is kwalitatief het beste in dataconnectiviteit en komt het minst sterk uit de bus wat betreft mobile business intelligence. De belangrijkste voor- en nadelen van Alteryx Analytics, binnen de context van BI & Analytics, hebben we per onderwerp (Business Intelligence, big data, data analytics, AI en datascience) voor je klaargezet. Ook benoemen we de features van het productportfolio zoals Alteryx Designer, Alteryx Server en Alteryx Connect et cetera.

Onafhankelijke informatie en advies over Alteryx BI & Analytics. Klik hier voor ons BI & Analytics-onderzoek 2023.

naar de BI-gids
Open inhoudsopgave

Maak kennis met Alteryx Designer, Alteryx Server en Alteryx Connect


Hoe scoort Alteryx BI & Analytics op bepaalde onderdelen?

Score van Alteryx Analytics software.
Figuur 1: Sterkte-zwakte analyse van de leverancier Alteryx BI & Analytics. Je kunt maximaal 100% behalen. Bron: de BI & Analytics Guide 2023. Heb je meer duiding nodig over ons onderzoek? Klik hier om deze kopersgids te downloaden.

In ons onderzoek beoordeelden we tevens de diverse tools van Alteryx software. Meer dan 710 beoordelingscriteria zijn onderzocht. Het onderzoek is verricht vanuit een 100% onafhankelijke grondhouding (we zijn niet gebonden aan enige leverancier) en onze jarenlange ervaring in de BI-markt. Onderstaande scorekaart geeft goed inzicht in de sterke en minder sterke aspecten van Alteryx Analytics op hoofdlijnen.

De Alteryx-analyse is tot stand gekomen door heel veel openbare big data af te tappen en die vervolgens diepgaand te analyseren. Meer dan 3.766 documenten hebben we van Alteryx geanalyseerd sinds die is opgenomen in ons onderzoek. In dit analyseproces hebben zowel algoritmes als de kritische blik van een ervaren en onafhankelijke specialist op het terrein van BI & Analytics een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van de finale resultaten.

Alteryx en het complete BI & Analytics productportfolio

De softwareonderneming Alteryx voert (minimaal) 7 producten in de sfeer van BI & Analytics. Op basis van de relevantie zetten we de producten hieronder op een rij:

Wat is Alteryx Analytics?

In deze paragraaf rapporteren we de belangrijkste kenmerken van Alteryx Analytics, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Deze productgroep bestaat uit Alteryx Designer, Alteryx Server, Alteryx Connect, Alteryx Intelligence Suite, Alteryx APA Platform en Alteryx Promote. Dit product / deze groep producten kenmerkt zich onder andere door de volgende eigenschappen:

Wil je alles weten over alle features (100+) van Alteryx Analytics? Download hier direct onze BI & Analytics Guide™ 2023.

Wil je een Alteryx Analytics specialist inhuren?

Wil je een interim Alteryx Analytics consultant inhuren die materiedeskundig is en een Alteryx Analytics-applicatie kan implementeren? Of wil je een implementatietraject opstarten voor één van de gerelateerde producten zoals Alteryx Designer, Alteryx APA Platform, Alteryx Intelligence Suite en Alteryx Server? Je kunt altijd een beroep doen op de Alteryx Analytics-specialisten van Passionned Group. Alteryx Analytics ontwikkelaars in dienst nemen is namelijk niet altijd nodig en soms zelfs onhandig. Laat hier een bericht achter en we gaan met plezier voor je aan de slag.

Screenshot van Alteryx Analytics software.
Afbeelding van Alteryx Analytics tools.
Schema van Alteryx Analytics.
Figuur 2, 3 en 4: Deze drie afbeeldingen geven een eerste indruk van Alteryx Analytics. Klik op een afbeelding om die groter te maken.

Wat is Alteryx Designer?

Hieronder portretteren we Alteryx Designer, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Dit product / deze groep producten kenmerkt zich onder andere door de volgende eigenschappen:

Wil je het fijne weten van alle eigenschappen (100+) van Alteryx Designer? Download dan hier onze BI & Analytics Guide™ 2023.

Screenshot van Alteryx Designer software.
Afbeelding van Alteryx Designer tools.
Schema van Alteryx Designer.
Figuur 5, 6 en 7: Deze drie afbeeldingen geven een eerste indruk van Alteryx Designer. Klik op een afbeelding om die groter te maken.

Wat is Alteryx Server?

Hieronder rapporteren we de belangrijkste kenmerken van Alteryx Server, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. De Alteryx Server-software kenmerkt zich onder andere door de volgende features:

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar alle kenmerken (100+) van Alteryx Server? Bestel dan hier de BI & Analytics Guide™ 2023.

Screenshot van Alteryx Server software.
Afbeelding van Alteryx Server tools.
Schema van Alteryx Server.
Figuur 8, 9 en 10: Bovenstaande afbeeldingen illustreren de functionaliteit van Alteryx Server. Klik op een afbeelding om die uit te vergroten.

Wat is Alteryx Connect?

Hieronder beschrijven we de belangrijkste features van Alteryx Connect, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Alteryx Connect kenmerkt zich onder andere door de volgende functionaliteiten:

Ben je nieuwsgierig naar alle functionaliteiten (100+) van Alteryx Connect? Open dan hier de BI & Analytics Guide™ 2023.

Screenshot van Alteryx Connect software.
Afbeelding van Alteryx Connect tools.
Schema van Alteryx Connect.
Figuur 11, 12 en 13: Bovenstaande afbeeldingen illustreren de functionaliteit van Alteryx Connect. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Wat is Alteryx Intelligence Suite?

Onder deze kop beschrijven we Alteryx Intelligence Suite, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Dit product / deze groep producten kenmerkt zich onder andere door de volgende kenmerken:

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar alle features (100+) van Alteryx Intelligence Suite? Open dan hier de BI & Analytics Guide™ 2023.

Screenshot van Alteryx Intelligence Suite software.
Afbeelding van Alteryx Intelligence Suite tools.
Schema van Alteryx Intelligence Suite.
Figuur 14, 15 en 16: Deze drie afbeeldingen geven een eerste indruk van Alteryx Intelligence Suite. Klik op een afbeelding om die uit te vergroten.

Wat is Alteryx APA Platform?

Andere namen waaronder dit softwareproduct bekend staat: Alteryx Analytic Process Automation

In deze sectie geven we een beschrijving van Alteryx APA Platform, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Het product Alteryx APA Platform kenmerkt zich onder andere door de volgende kenmerken:

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar alle karakteristieken (100+) van Alteryx APA Platform? Open dan hier de BI & Analytics Guide™ 2023.

Screenshot van Alteryx APA Platform software.
Afbeelding van Alteryx APA Platform tools.
Schema van Alteryx APA Platform.
Figuur 17, 18 en 19: Diverse figuren laten de werking zien van Alteryx APA Platform. Klik op de afbeelding om die uit te vergroten.

Wat is Alteryx Promote?

In deze paragraaf beschrijven we de belangrijkste features van Alteryx Promote, inclusief de kenmerken en eventuele gerelateerde producten. Het product Alteryx Promote kenmerkt zich onder andere door de volgende kenmerken:

Wil je alles weten over alle kenmerken (100+) van Alteryx Promote? Download dan hier onze BI & Analytics Guide™ 2023.

Screenshot van Alteryx Promote software.
Afbeelding van Alteryx Promote tools.
Schema van Alteryx Promote.
Figuur 20, 21 en 22: Bovenstaande afbeeldingen illustreren de functionaliteit van Alteryx Promote. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Recente innovaties van Alteryx Analytics-tools en de versiehistorie

De afgelopen tijd zien we bij Alteryx een stabiele trend wat betreft BI & Analytics-functionaliteit en support voor dataconnecties en besturingssystemen. De laatste innovaties liggen op het terrein van data governance > gegevensversleuteling, data discovery > analyse > winkelanalyse en BI infrastructuur > authenticatie > CAS.

Van Alteryx BI & Analytics hebben we de meest recente releases beoordeeld van het productenpakket. Hieronder geven we een overzicht van de diverse releases van de BI & Analytics-producten van Alteryx:

Achter elk product tonen we de versienummers, de meest recente versies staan vooraan.

Wat zijn de licentiekosten van Alteryx Designer, Alteryx Server en Alteryx Connect?

Het is lastig om precies te bepalen wat een licentie van Alteryx Designer, Alteryx Server en Alteryx Connect kost omdat dit afhankelijk is van het land, het aantal gebruikers (en/of het aantal cores wanneer je het op een server wil draaien), de connectoren naar databronnen en op welke moment in het jaar je een offerte aanvraagt. En voor het einde van een fiscaal kwartaal van Alteryx kun je mogelijk een behoorlijke korting tegemoet zien. Overigens adviseren wij om de software in de cloud te draaien, je betaalt voor het grootste deel dan alleen voor je verbruik. De aanschafkosten van Alteryx Designer, Alteryx Server en Alteryx Connect zijn misschien niet de grootste bedragen, maar de onderhoudskosten en support beperken natuurlijk wel je toekomstige investeringsruimte.

Wat maakt Alteryx BI & Analytics uniek?

In onze studie zien we dat Alteryx op het terrein van BI & Analytics software een aantal specifieke eigenschappen kent en zich zo onderscheidt van de concurrentie. Dit maakt Alteryx Analytics min of meer uniek: self-service data analytics, analytics hub, clusteranalyse en gegevensopschoning.

De voor- en nadelen van Alteryx Analytics

Tag cloud van Alteryx Analytics tools.Figuur 23: Word cloud met de sterkte-zwakte-analyse van Alteryx BI & Analytics

Per onderzoeksthema (Business Intelligence, big data, data analytics, AI en datascience) benoemen we alle voor- en nadelen van Alteryx BI & Analytics, Alteryx Designer, Alteryx Server en Alteryx Connect, et cetera. Deze zijn niet in beton gegoten, dat wil zeggen: Alteryx wil natuurlijk in de markt een betere positie verwerven en werkt natuurlijk voortdurend aan het ontwikkelen van functionaliteit die de hiaten in het productportfolio dicht (zoals ondersteuning voor kubernetes, IIS, AIX, Unix, API management, datavirtualisatie, trechtergrafiek en mobile analytics).

Deel je mening over Alteryx hier

Laat hier een beoordeling achter over Alteryx BI & Analytics. Jouw ervaringen kunnen dan gaan meewegen en bijdragen aan een betere, evenwichtige beoordeling van Alteryx Analytics.

1. Alteryx Dataconnectiviteit

60%

Alteryx doet het in ons onderzoek goed op het thema ‘Dataconnectiviteit’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 60%. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: CSV en connectiviteit. In totaal onderzochten we 91 aspecten in deze categorie. Ben je enthousiast over het onderwerp Dataconnectiviteit? Download dan hier onze BI & Analytics Studie 2023.

2. Alteryx Analytics

52%

De leverancier Alteryx doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek goed op het onderdeel ‘Analytics’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 52%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: advanced analytics, collaborative analytics en pervasive analytics. We hebben daarbij de volgende vijf producten bestudeerd: Alteryx Designer, Alteryx Analytics, Alteryx Intelligence Suite, Alteryx APA Platform en Alteryx Server. In totaal onderzochten we 130 criteria binnen deze sectie. Wil je de diepte in met het onderwerp Analytics? Download dan hier onze BI & Analytics Guide. Of zoek de verdieping in de volgende content:

3. Alteryx BI Infrastructuur

49%

Het bedrijf doet het in ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek matig op het onderwerp ‘BI Infrastructuur’, gegeven dat ze hierop 49% scoren. De volgende criteria zijn gehanteerd: repository, embedded analytics, schaalbaarheid, high availability, hybride cloud en besturingssystemen. In totaal onderzochten we 162 features binnen deze discipline. Ben je enthousiast over het onderwerp BI Infrastructuur? Download dan hier onze BI & Analytics Gids 2023.

4. Alteryx Performance Optimalisatie

48%

Alteryx doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek matig op het thema ‘Performance Optimalisatie’. De score bedraagt 48%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: caching, parallel processing, datapijplijnen, materialized views, quantum computing, cached data en cache settings. In totaal onderzochten we 29 criteria binnen deze sectie. Wil je meer te weten komen over het onderwerp Performance Optimalisatie? Download dan hier onze BI & Analytics Studie.

5. Alteryx Data Governance

46%

De leverancier Alteryx scoort in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek matig op het onderdeel ‘Data Governance’, gegeven dat ze hierop 46% scoren. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: datamanagement, datakwaliteit, datacatalogus, gegevensversleuteling, data lineage en data acquisitie laag. In totaal onderzochten we 91 criteria in deze categorie. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Data Governance? Download dan hier onze BI & Analytics Gids.

6. Alteryx Self-service BI

46%

Het bedrijf scoort in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek matig op het thema ‘Self-service BI’ met een score van 46%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: self-service data preparation en self-service reporting. In totaal onderzochten we 14 criteria binnen deze sectie. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Self-service BI? Download dan hier onze BI & Analytics Studie.

7. Alteryx Business Intelligence

45%

De leverancier Alteryx doet het in ons objectieve BI & Analytics-onderzoek matig op het onderdeel ‘Business Intelligence’, gegeven dat ze hierop 45% scoren. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: reporting, enterprise business intelligence, embedded business intelligence en business process monitoring. We hebben daarbij de volgende drie producten onderzocht: Alteryx Analytics, Alteryx APA Platform en Alteryx Connect. In totaal onderzochten we 73 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Business Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Guide 2023.

8. Alteryx Artificial Intelligence

41%

Het bedrijf doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek matig op het onderwerp ‘Artificial Intelligence’ met een score van 41%. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: Python, augmented reality, naive bayes, Bayesiaanse netwerken en gespreksanalyse. We hebben daarbij het volgende product beoordeeld: Alteryx APA Platform. In totaal onderzochten we 164 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Wil je de diepte in met het onderwerp Artificial Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Guide. Of zoek de verdieping in de volgende content:

9. Alteryx Data Discovery

40%

Alteryx doet het, in vergelijking met andere leveranciers, in onze recent geactualiseerde, onafhankelijke BI & Analytics studie matig op het onderwerp ‘Data Discovery’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 40%. De volgende criteria zijn gehanteerd: datavisualisatie en standaarddeviatie. We hebben daarbij het volgende product beoordeeld: Alteryx Connect. In totaal onderzochten we 400 features binnen deze discipline. Ben je van plan om je verder te specialiseren in het onderwerp Data Discovery? Download dan hier onze BI & Analytics Gids.

10. Alteryx Big Data

32%

Alteryx scoort in ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek matig op het thema ‘Big Data’. De score bedraagt 32%. De volgende criteria zijn gehanteerd: big data analytics, IoT analytics, big data analyse en in-chip big data analytics. In totaal onderzochten we 59 criteria binnen deze sectie. Ben je enthousiast over het onderwerp Big Data? Download dan hier onze BI & Analytics Studie. Of zoek de verdieping in de volgende content:

11. Alteryx Data-integratie

31%

De leverancier Alteryx scoort in ons objectieve BI & Analytics-onderzoek matig op het onderdeel ‘Data-integratie’. De score bedraagt 31%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: datawarehousing, datahub, datavirtualisatie, data-integratieplatform, data wrangling en database-overschrijdende joins. In totaal onderzochten we 76 criteria binnen deze sectie. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Data-integratie? Download dan hier onze BI & Analytics Studie 2023.

12. Alteryx Real-time Analytics

20%

Het bedrijf scoort in ons objectieve BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderdeel ‘Real-time Analytics’, gegeven dat ze hierop 20% scoren. We hebben de volgende selectiecriteria gehanteerd: real-time, real-time data, data ingestion, near real-time, real-time insights, real-time big data en real-time datawarehousing. In totaal onderzochten we 19 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Wil je de diepte in met het onderwerp Real-time Analytics? Download dan hier onze BI & Analytics Guide 2023. Of zoek de verdieping in de volgende content:

13. Alteryx Multidimensionale Modellen

15%

Het bedrijf doet het in ons onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Multidimensionale Modellen’. Het bedrijf scoort op dit onderwerp 15%. De volgende factoren hebben we laten meewegen: OLAP, DAX, ROLAP en MOLAP. In totaal onderzochten we 14 features binnen deze discipline. Wil je de diepte in met het onderwerp Multidimensionale Modellen? Download dan hier onze BI & Analytics Guide.

14. Alteryx Decision Management

15%

Alteryx scoort in ons onafhankelijke BI & Analytics-onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Decision Management’, gegeven dat ze hierop 15% scoren. De volgende criteria zijn gehanteerd: performance management, decision-making platform, decision optimization, real-time decisioning, automated decision-making en decision planning. In totaal onderzochten we 30 features binnen deze discipline. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp Decision Management? Download dan hier onze BI & Analytics Guide. Of zoek de verdieping in de volgende content:

15. Alteryx Mobile Business Intelligence

7%

Alteryx doet het in ons 100% leveranciersonafhankelijke BI & Analytics onderzoek niet goed op het onderwerp ‘Mobile Business Intelligence’. De score bedraagt 7%. We hebben onder andere gekeken naar de volgende criteria: Android, iPad en iPhone. In totaal onderzochten we 10 selectiecriteria binnen dit hoofdthema. Wil je je verder bekwamen in het onderwerp Mobile Business Intelligence? Download dan hier onze BI & Analytics Gids.

In welke sectoren is Alteryx BI & Analytics het meest actief?

In ons onderzoek hebben we ook gekeken in welke sectoren een leverancier een trackrecord heeft. Dit zijn de sectoren waar Alteryx frequent wordt gebruikt: banken, energie, gezondheidszorg, publieke sector, retail en universiteiten.

Alteryx software wordt het meest gebruikt door…

De BI & Analytics-software van Alteryx wordt het vaakst genoemd in combinatie met de volgende functies: data analisten, data scientists en marketeers.

Huur een Alteryx expert in

Opleidingen en trainingen Alteryx BI & Analytics

Wij faciliteren diverse opleidingen en cursussen op het gebied van BI & Analytics maar kunnen ook specifieke Alteryx trainingen verzorgen, bijvoorbeeld als incompany. Denk dan aan de volgende software: Alteryx Designer, Alteryx Server en Alteryx Connect. Natuurlijk kleuren we zo’n opleiding in met het gedachtegoed van de intelligente, datagedreven organisatie.

Tot slot: Alteryx Analytics scoort redelijk

Alteryx heeft een minimaal productportfolio waarmee het redelijk scoort in ons BI & Analytics-onderzoek. Alteryx BI & Analytics innoveert (bij benadering) met een gemiddeld tempo van meer dan 15 features per jaar, is (vooralsnog) actief in veel verschillende sectoren en gooit hoge ogen op het gebied van dataconnectiviteit.

Over Passionned Group

logo van Passionned Group, de Alteryx BI & Analytics specialistPassionned Group heeft zich gespecialiseerd in 100% onafhankelijk BI & Analytics advies en de implementatie van BI & Analytics oplossingen. Wij helpen grote & kleine organisaties verder te gaan als intelligente, datagedreven organisatie.

Neem contact met ons op

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met BI & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
18