Verbeter je organisatie met een dashboard

Als manager of staflid investeer je natuurlijk de nodige tijd, geld en energie in het ontwikkelen van je organisatie, mensen en het beleid. Maar hoe weet je daarna of je nog op koers ligt en hoe zie je waar de knelpunten optreden?

Wat is een KPI dashboard?

Een goed ingericht managementdashboard is een strategisch performance management-instrument waarmee je snel kunt beoordelen of jouw organisatie nog op koers ligt. Ook kun je hiermee in één oogopslag zien of er zich problemen in je bedrijfsprocessen voordoen en waar. Zo kun je ook zien of het een nieuw of bekend probleem is en zo ja, welke acties door welke medewerker zijn uitgezet om het op te lossen.

In één oogopslag heb je het overzicht

Een managementdashboard is bijzonder overzichtelijk en eenvoudig te bedienen omdat snelle interpretatie noodzakelijk is. De gebruiker moet in één oogopslag het overzicht én het inzicht kunnen krijgen. En hij moet daarnaast snel kunnen schakelen tussen diverse invalshoeken. Bijvoorbeeld van de ene naar de andere periode, tussen business units, product- of klantgroepen. Of de gebruiker wil juist op één cluster data of KPI’s inzoomen. Dat kan allemaal met een goed KPI dashboard. Wij hebben alvast een aantal KPI voorbeelden voor zorg, banken, verkoop, kwaliteit en productie voor je klaargezet.

Blijf je in het donker ronddwalen onwetend dat je kunt beschikken over een perfect meetinstrumentarium? Dat is niet nodig want al die mooie verbeterkansen hoef je met één overzichtelijk dashboard niet te laten schieten!

De SMART KPI-bepaler is een complete en praktische bron voor KPI-management, dashboarding en het scherp krijgen van je doelen. Meer dan 350 voorbeelden uit maar liefst 15 branches illustreren de praktijk. In een apart hoofdstuk wordt in deze handleiding het belang van een heldere datavisualisatie en overzichtelijke dashboards nog eens extra benadrukt.

Het uiterlijk van een dashboard

In veel gevallen bestaat een dashboardscherm uit meters of stoplichten met de kleuren groen, geel en rood, en eenvoudige grafieken en andere visualisaties. Soms verschijnen er ook notificaties op het scherm. Alle nog niet opgeloste (potentiële) knelpunten staan daar bijvoorbeeld als tekstregel met link vermeld. Zodat je die gemakkelijk kunt volgen en opvolgen.

Een voorbeeld van een integraal bedrijfsdashboard

Voorbeeld van een dashboard
De belangrijkste KRI’s en KPI’s in één overzichtelijk managementdashboard.

Waar helpt een goed KPI-dashboard je bij?

Een goed dashboard laat je teams en de managers in jouw organisatie snel zien wat er aan de hand is. Zelfs wanneer ze door omstandigheden of drukke werkzaamheden elders zijn, moeten ze blindelings kunnen vertrouwen op de dashboardcijfers. De stuurinformatie die je via het dashboard aanbiedt moet dus erg betrouwbaar, overal toegankelijk en eenduidig zijn.

De belangrijkste kenmerken van een dashboard

 • Het is zeer overzichtelijk met doorgaans een beperkte mate van interactiviteit
 • De informatiebehoefte staat van te voren vast in de vorm van KPI’s en procesindicatoren
 • Het toont verbanden in de bedrijfsvoering (je strategie) en is als zodanig overkoepelend
 • Standaard vormgeving die gebruikers zoveel mogelijk zelf kunnen aanpassen
 • Een dashboard ververst zich automatisch, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks
 • Het maakt gebruik van tal van business intelligence bronnen (kubussen, datamarts)

Direct aan de slag met je dashboard?

Al 15 jaar helpen onze specialisten uiteenlopende organisaties met het intelligenter maken van de bedrijfsvoering. Overzichtelijke dashboards blijken hierbij een effectief middel te zijn. Wil je vandaag beginnen met slimmer sturen? Neem contact met ons op voor advies.

neem nu contact op

Maak de verbanden in je businessmodel inzichtelijk

Steeds vaker zetten we dashboards ook in om de (causale) verbanden in het business model van je bedrijf inzichtelijk te maken. Hierdoor kan iedereen op elk niveau in de organisatie de intuïtie aanscherpen. Maar niet alleen dat, de intuïtie kunnen ze nu combineren met feiten uit een diversiteit aan databronnen. Hierdoor kan je besluitvorming natuurlijk sterk verbeteren. In plaats van een bron, kun je nu veel meer bronnen raadplegen. Allerlei besturingsmodellen zoals een Balanced Scorecard (uitleg) en het INK-model kun je met een dashboard goed visualiseren.

Wat levert een goed ingericht dashboard je op?

 1. In één oogopslag overzicht op je organisatie en inzicht in de knelpunten
 2. Betere en snellere sturing op knelpunten en problemen (opvolging)
 3. Inzicht in de verschillende verbanden in je organisatie (Balanced Scorecard)
 4. Een slimmer werkende en strategisch ingerichte organisatie
 5. Meer omzet en betere marges en resultaten omdat tijdige sturing mogelijk is

Waarom zijn we succesvol?

Integrale aanpak
Dienstverlening van a tot z
Focus op intelligente organisatie
Werken vanuit strategische doelen
Kennis van jouw sector
100% toolonafhankelijk

Wil je ook blind kunnen varen op een betrouwbaar dashboard?

De specialisten van Passionned Group hebben al meer dan 15 jaar ervaring bij het intelligenter maken van organisaties met behulp van dashboards. Wil je ook betere prestaties en dieper inzicht in jouw bedrijf en business model? Neem gerust contact met ons op voor begeleiding bij het ontwikkelen en bouwen van dashboards.

neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met dashboard (in 5 stappen een winnend dashboard) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Specialist in dashboard management

DAAN VAN BEEK MSc

Specialist in dashboard management

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST