De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

In de onderwijssector onderscheiden wij wetenschap (te weten universiteiten en onderzoeksinstituten), beroepsonderwijs (MBO en HBO) en lager onderwijs (basisscholen en middelbare scholen). De tijd is voorbij dat deze branche niet vergeleken kon worden met commerciële organisaties. Inmiddels bestaat hevige concurrentie tussen zowel scholen als tussen faculteiten. In dit artikel gaan we in op de trends en ontwikkelingen in de onderwijsmarkt en onze dienstverlening zoals datagedreven onderwijs en performance management.

Universiteiten en hogescholen werden vaak niet als volwaardige bedrijven gezien. Gebrek aan werktempo, efficiency en effectiviteit waren hier vaak debet aan. Door de invoering van de bachelor-master structuur is de internationale herkenbaarheid van het wetenschappelijk onderwijs toegenomen. Ook de regelmatige controles van visitatiecommissies dragen eraan bij dat de de onderwijssector nu meer dan ooit de hete adem van (buitenlandse) concurrentie in hun nek voelt. Dit dwingt de sector om met nieuwe onderwijsproducten te komen die voldoen aan de eisen van een studentenpopulatie die steeds diverser, internationaler en mondiger wordt.

Afrekenen op prestaties

Sector onderwijsOnderwijsinstellingen worden meer en meer afgerekend op hun prestaties. Om voldoende inkomsten te genereren en veelbelovende onderzoekers te kunnen aantrekken is het nodig dat er veel wordt samengewerkt met het bedrijfsleven. Ook wordt het onderwijs informatie-intensiever van karakter en is er meer behoefte aan het ontsluiten en combineren van meerdere informatiebronnen.

Tekort aan leraren

De onderwijssector kampt verder met een substantieel tekort aan leraren, en ook de vergrijzing speelt een belangrijke rol voor onderwijsinstellingen.

Inspelen op bovenstaande ontwikkelingen

Om in te kunnen spelen op bovenstaande trends en ontwikkelingen is het van belang dat de onderwijssector voldoende innoveert en zich kan gaan gedragen als een intelligente, datagedreven organisatie. Marktkennis, het aantrekken van toptalent en een internationale focus zijn cruciaal om een onderwijsinstelling van formaat te blijven of te worden.

De whitepaper 'De datagedreven onderwijsinstelling' Afbeelding van De whitepaper 'De datagedreven onderwijsinstelling'Ook in de onderwijssector wordt datagedreven verbeteren steeds belangrijker. Deze gloednieuwe whitepaper leert ambitieuze schooldirecteuren, clusterhoofden, schoolbestuurders, faculteitsmanagers en onderwijsmanagers kritisch te kijken naar hun eigen processen, resultaten en data. Bereidt jouw school voor op een datagedreven toekomst waar leerlingen topprestaties halen en docenten nooit meer weg willen.bekijk de whitepaper 'De datagedreven onderwijsinstelling'

Onze dienstverlening binnen de onderwijssector

Wij werken voor diverse opdrachtgevers binnen het onderwijs. Deze organisaties brengen hun administratieve- en kernprocessen, strategie en met name klantgerichtheid (CRM) met succes op orde door implementatie van performance management, workflow management en Business Intelligence.

Duurzaamheid en winstgevendheid combineren

Hierbij zijn strategiekaarten richtinggevend en helpen om in een zeer dynamische markt effectief te opereren en te sturen op wat echt kritisch is. Het behouden en aantrekken van klanten (scholieren / studenten) met een zo hoog mogelijke kwaliteit van onderwijs, zijn daarbij bepalend. Lees hier het artikel over schooluitval en KPI’s. Het meten van de effectiviteit van reclame-uitingen en andere activiteiten ter verbetering van het imago van onderwijsorganisaties, maken onderdeel uit van de dienstverlening.

Slimmer samenwerken in de sector onderwijs

Een betere alignment tussen processen en IT zorgt ervoor dat medewerkers en klanten (studenten / scholieren) slimmer kunnen samenwerken in een digitale omgeving met Enterprise Portals. Vaak kan met relatief kleine investeringen een effectieve integratie binnen het IT landschap plaatsvinden. Zoals bij veel voormalige overheidsbedrijven, is er een “oude garde” en zijn er de “nieuwe commerciële” mensen. Zij kunnen elkaar beter gaan begrijpen en slimmer werken aan dezelfde doelen, met respect voor elkaars achtergronden, belangen en krachten.

Wat zeggen onze opdrachtgevers?

Onderstaand vind je een aantal van onze referenties in de onderwijssector:

Neem nu contact met ons op voor een goed gesprek

Er is ontzettend veel data in het onderwijs beschikbaar maar er wordt nog veel te aarzelend werk gemaakt van datagedreven werken & data science. Wil je hier eens op een rustig moment over doorpraten met één van onze onderwijsexperts? Aarzel niet, neem de proef op de som en neem nu contact met ons op.

Over Passionned Group

logo van Passionned Group, de specialist in datagedreven onderwijsPassionned Group is dé specialist in het adviseren over en het implementeren van BI & Data Analytics binnen het onderwijs. Onze ervaren en gedreven BI-adviseurs helpen grotere en kleinere universiteiten en scholen bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de Dutch BI & Data Science Award samen met Menno Lanting.

neem nu contact met ons op

Onze onderwijsconsultants

» Bekijk alle experts

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Financiële sector
Financiële sector
Uitgelichte afbeelding Data science in het onderwijs
Data science in het onderwijs
Uitgelichte afbeelding Passionned Publishers ontzorgt docenten in het hoger onderwijs
Passionned Publishers ontzorgt docenten in het hoger onderwijs

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven onderwijs & Kunstmatige Intelligentie of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Andries Bottema - Associate Partner onderwijssectordrs. ANDRIES BOTTEMAAssociate Partner onderwijssector

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring