Zorgsector meet veel, maar weet weinig | KPI's in de zorg

Zorgsector meet veel, maar weet weinig

Geschreven door

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Vooral externe verantwoording

De zorgsector legt te veel vast in protocollen, zorgplannen en richtlijnen zonder rekening te houden met de praktische toepasbaarheid door zorgverleners. Daarbij worden deze instrumenten vooral gebruikt voor interne en externe verantwoording, terwijl ze juist een bijdrage zouden moeten leveren aan de verbetering van het zorgproces. Dit stelt oud-Agis-topman Rob Adolfsen.

Lees ook het artikel: Diakonessenhuis stopt met ruim 100 KPI’s

Bruikbaarheid

“Er wordt veel vastgelegd zonder naar een slimme bruikbaarheid te kijken”, zegt Adolfsen, die sinds eind vorig jaar verbonden is aan adviesbureau Passionned Group. “In de zorg wordt volop gewerkt aan en met protocollen, zorgplannen en zorgzwaartepakketten, maar er is weinig aandacht voor de vraag hoe je deze gigantische hoeveelheid richtlijnen en werkinstructies ook daadwerkelijk op een toepasselijke wijze beschikbaar krijgt voor de zorgverleners.”

Verbetering

Adolfsen vindt daarnaast dat zorgaanbieders te weinig doen met de uitkomsten van de vele managementinstrumenten. Als voorbeeld noemt hij de Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI”s) en de balanced scorecard.

“De Business Balanced Scorecard wordt meer als verantwoordingsinstrument gebruikt dan als hulpmiddel voor de verbetering van processen. KPI”s zouden niet alleen invloed moeten hebben op de verantwoording richting intern en extern toezicht, maar vooral moeten dienen om inzicht te krijgen in mogelijke verbeteringen van het primaire proces. Benchmarken heeft pas echt zin als je in staat bent om je eigen prestaties te besturen.”

Toekomst

Volgens Adolfsen is een effectieve inzet van managementtools met het oog op de vergrijzing hard nodig. “Veel instellingen hebben onvoldoende zicht op wat zij nu echt presteren en waardoor dit komt. Door deze inzichten te confronteren met toekomstscenario’s als vergrijzing, weet je precies waar iets moet veranderen en waar creativiteit, inventiviteit, investeringen en innovaties nodig zijn. Door op een slimme wijze de gegevens over de gerealiseerde prestaties te koppelen aan gegevens over de toekomst kun je een gericht anticiperend en toekomstbestendig beleid opzetten voor een instelling.” Adolfsen licht zijn verhaal toe tijdens de management update over slimmere zorg, die Passionned Group op 3 maart houdt.

Bron: Skipr

Reageer op dit artikel van Daan van Beek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met zorgsector meet veel, maar weet weinig (kpi's in de zorg) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15