Passionned Group™

Continu verbeteren

Als bestuurder, manager of consultant wil je grote en kleine verbeterslagen maken in jouw team of organisatie. Je wilt nieuwe doelen sneller bereiken, processen en producten continu verbeteren. En jouw collega’s daarin meekrijgen en enthousiast maken. In dit artikel gaan we in op de rol van data bij het continu verbeteren en optimaliseren van je processen, onze aanpak, de voordelen daarvan en ons complete boekenpakket voor het succesvol verbeteren van je organisatie. Deel je continu verbeter-doel en wij helpen je graag 4 stappen vooruit.

Ga aan de slag met continu verbeteren en start de beweging in jouw eigen team of organisatie.

Continu verbeterboek PDCA
Open inhoudsopgave

Continu verbeteren: van taaie theorie naar oogstrelende oplossingen


De belangrijkste vraagstukken voor continu verbeteren

Elke organisatie wil continu verbeteren in de praktijk brengen maar weinig bedrijven lukt dat met succes. De belangrijkste opbrengsten van continu verbeteren staan of vallen met controle, betrokkenheid, samenhang, data en veranderkunde:

Spelen dergelijke vraagstukken ook bij jouw bedrijf? Wil je continu verbeteren, dus jouw strategie steeds effectiever uitvoeren, sneller innovaties doorvoeren en je teams en organisatie verder ontwikkelen? Wij helpen je dan graag verder met hoogwaardige opleidingen, onafhankelijk organisatieadvies en praktische verbeteroplossingen. Denk dan bijvoorbeeld aan PDCA, Lean, procesmanagement en kwaliteitsmanagement.

Sneller je doelen bereiken en continu verbeteren met data

De bedrijfskundige modellen over continu verbeteren baseren zich voor 90% op hoop en theorie. Beter gezegd een hoop theorie. De modellen kwantificeren niet en staan ver af van de alledaagse praktijk. De implementatie van die modellen leidt tot een fiasco als de data (de praktijk) en kwantitatieve analyse (de interpretatie ervan) ontbreekt. Wat telt is de praktijk en de belevingswereld van jouw mensen en klanten. Onze datagedreven verbeteraanpak leidt wel tot resultaten wanneer je:

Data die wakker maakt

Onze aanpak voor continu verbeteren voorziet in een reeks gecontroleerde experimenten (iteratief) waar bewustwording cruciaal is. Data die wakker maakt en een beweging in gang zet naar informatiegestuurd werken. En zelfs het voorspellen van gedrag behoort tot de mogelijkheden. Je hoeft niet meer achter de feiten aan te lopen of om de hete brei heen te draaien. Je kunt met onze datagedreven verbeteraanpak met elkaar proactief bezig zijn om oplossingen voor echte problemen uit te vinden. Dan komt er energie vrij uit de data.

Deel je verbeterdoel en wij gaan 4 stappen verder

Continu verbeteren is te leren en dat kun je nu ook zelf ervaren. Deel jouw verbeterdoelen met ons en wij helpen je gegarandeerd vier stappen verder. Voorwaarde is wel dat je doel ambitieus en tegelijk behapbaar en organisatiegebonden is. Effectieve en doorlopende verandering begint namelijk met het laten zien van de quick wins.

Deel een doel en wij helpen je 4 stappen verder

Met dit stappenplan worden je doelen scherper en smart geformuleerd. En we ontwerpen een oplossing en een manier om daar te komen. We simuleren de oplossing met behulp van data discovery. Zo kan datagedreven werken van de grond komen en neem je betere beslissingen. Bovendien laten we op deze manier zien dat continu verbeteren gecontroleerd kan verlopen en dat het experiment werkt. Levert de laboratorium-ervaring positieve resultaten op dan gaan we de verbetering daadwerkelijk invoeren.

deel jouw verbeterdoel

Werkelijke doorbraak

Alleen al het met elkaar helder krijgen van je verbeterdoelen, business model en KPI’s en hiervoor draagvlak krijgen is al een flinke stap vooruit. Maar de werkelijke doorbraak naar continu verbeteren komt uit de invoering van datagedreven zelfsturing. Dit ondersteunen we met eenvoudige analysetools maar ook door simulatie en data discovery.

Continu verbetermodellen met data-analyse

Wij gebruiken natuurlijk ook modellen en verbetermethoden. Maar in tegenstelling tot andere bedrijven laten we er altijd jouw data doorheen stromen. Dan pas gaat het leven voor je mensen. Data geven bovendien richting aan de verbeterbeweging. En met data-analyse vind je nu eenmaal sneller de oorzaken van problemen en oplossingen. Door de juiste analytische modellen te gebruiken kunnen medewerkers zelfs gaan voorspellen wat er morgen staat te gebeuren.

Onze filosofie en cultuur voor continu verbeteren

Bewustwording is waar het om gaat. Hoe goed doen jouw team en organisatie het eigenlijk? Continu verbeteren is een mindset die steeds gevoed moet worden door een bewustwordingsproces:

  1. Het werk is geen opeenstapeling van taken en activiteiten maar vormt een proces.
  2. Werk is iets wat mensen ontvangen maar na “bewerking” ook weer doorgeven aan anderen.
  3. Door het meetbaar te maken (data) ontstaan waardevolle inzichten in het hart van proces.
  4. Goede gesprekken over die inzichten gaan over de vraag: “waar kunnen we het beter?”

Zijn jouw medewerkers zich hiervan bewust? Dan ga je merken dat continu verbeteren makkelijker landt. En dat in jouw organisatie iedereen bezig is om de gemeenschappelijke en eigen doelen te realiseren. Dat vraagt natuurlijk om een cultuurverandering.

Informatiegestuurd werken in Rotterdam

Binnen de Gemeente Rotterdam is een beweging ontstaan die de genoemde principes succesvol toepast. Ze stelt data centraal bij het continu verbeteren. Data maken mensen wakker, bewijzen hoe iets werkt of niet werkt. De bewijslast komt op tafel, resultaten worden behaald om jongeren in probleemwijken aan het werk te krijgen. En met flink resultaat. Lees verder…

Reis naar Rotterdam

De grootste struikelblokken bij continu verbeteren

De meeste organisaties vormen geen echt coöperatief systeem. Ze zijn reactief, niet echt betrokken en de financiën domineren. En continu verbeteren, als het al leeft, gaat niet diep en breed genoeg.

Wat zeggen onze klanten?

“Mensen laten nu al ander gedrag zien. Ze gaan anders met elkaar om, benoemen verbeteringen concreter en proberen verbeteringen te kwantificeren. We gaan nu aan de slag om te kijken hoe we samen met andere teams binnen Lapperre Hearing Systems dit verder kunnen toepassen.”

Dirk Schaele
Director Operations
Lapperre Hearing Systems

Ons boekenpakket voor continu verbeteren

Wij hebben er boeken over geschreven. Ze gaan over de kern van organisaties: daar waar mensen samenwerken om doelen te realiseren. En ze gaan over data die wakker maakt en een verbeterbeweging in gang zet. Laat dit vertrekpunt nu juist geen gemeengoed zijn. Dat is de reden waarom we ons al sinds 2004 specialiseren in datagedreven verbeteren en organisatievernieuwing. Je leest er meer over in onze boeken:

Alles is erop gericht om jouw organisatie effectief in te richten. Door onder andere zelfsturing, leiderschap en wendbare medewerkers die datagedreven werken.

Wat is de oorsprong van continu verbeteren?

Continu met elkaar een stap(je) in de juiste richting zetten is geen modegril. Het is ook niet een werkwijze die zomaar uit de lucht komt vallen. We zijn er al heel lang mee bezig. Continu verbeteren zie je in de verre geschiedenis van de mensheid al veel aandacht krijgen. Maar soms lijkt het alsof we dit pad van ontwikkeling met elkaar hebben verlaten. Terwijl we veel van onze welvaart en uitvindingen juist hieraan te danken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitvinding van het wiel of de smartphone.

Doelbewuste continue verbetering is eigenlijk pas begonnen in de late middeleeuwen. En in het begin van de gouden eeuw heeft de wetenschap het omarmt. Het product dat men beoogde te verbeteren was voornamelijk kennis en niet een concreet gebruiksvoorwerp. Lees verder…

Onze aanpak voor continu verbeteren

✓ iteratief, praktisch en mensgericht maar wel datagedreven
✓ integraal met een scherp oog voor de zachte kant (cultuur)
✓ intensief zodat continu verbeteren echt beklijft
✓ KPI’s en dashboards zetten we klaar met Business Intelligence

Vijf beproefde opleidingen voor continu verbeteren

Op basis van onze jarenlange ervaring ontwikkelen we oplossingen voor situaties als de jouwe. Hier zijn vijf beproefde opleidingen die wij graag voor je verzorgen, natuurlijk ook als incompany training.

De voordelen van onze aanpak

Wat zijn de voordelen van onze aanpak bij continu verbeteren?

Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal

Onze aanpak werkt en we vertellen je daar natuurlijk graag meer over. Maar we zijn ook erg benieuwd naar jouw verhaal en beleving. Neem contact op met de specialisten die continu verbeteren met data. Maak vandaag nog de start voor de beweging in jouw eigen team of organisatie.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in continu verbeteren met dataPassionned Group is de datagedreven verbeterspecialist. Onze bevlogen en ervaren adviseurs en facilitators helpen kleinere en grotere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

neem contact met ons op

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met continu verbeteren & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
18