De belangrijkste vraagstukken voor continu verbeteren
Elke organisatie wil continu verbeteren in de praktijk brengen maar weinig bedrijven lukt dat met succes. De belangrijkste opbrengsten van continu verbeteren staan of vallen met controle, betrokkenheid, samenhang, data en veranderkunde:
- Hoe ga je continu verbeteren op een gecontroleerde manier die snel en effectief is?
- Hoe krijg je jouw mensen mee in de verandering en wat komt daarbij kijken?
- Hoe integreer je KPI’s, processen, data, systemen en vaardigheden?
- Welke rol moet je data geven om een beweging en cultuuromslag te realiseren?
- Hoe vind je de juiste balans tussen de zachte en harde kant bij continu verbeteren?
Spelen dergelijke vraagstukken ook bij jouw bedrijf? Wil je continu verbeteren, dus jouw strategie steeds effectiever uitvoeren, sneller innovaties doorvoeren en je teams en organisatie verder ontwikkelen? Wij helpen je dan graag verder met hoogwaardige opleidingen, onafhankelijk organisatieadvies en praktische verbeteroplossingen. Denk dan bijvoorbeeld aan PDCA, Lean, procesmanagement en kwaliteitsmanagement.
In dit complete PDCA- & continu verbeterboek (meer dan 5.000 exemplaren verkocht) komt het hele spectrum van datacratisch werken aan bod. Dit is een splinternieuwe, veelbelovende manier van continu verbeteren. Het vergt out-of-the-box denken, volharding en gevoel voor data. Wie eenmaal de zoete smaak van datacratisch werken heeft geproefd, is direct verslaafd. Bestel het boek direct (geen verzendkosten).

Sneller je doelen bereiken en continu verbeteren met data
De bedrijfskundige modellen over continu verbeteren baseren zich voor 90% op hoop en theorie. Beter gezegd een hoop theorie. De modellen kwantificeren niet en staan ver af van de alledaagse praktijk. De implementatie van die modellen leidt tot een fiasco als de data (de praktijk) en kwantitatieve analyse (de interpretatie ervan) ontbreekt. Wat telt is de praktijk en de belevingswereld van jouw mensen en klanten. Onze datagedreven verbeteraanpak leidt wel tot resultaten wanneer je:
- In kleine stapjes of grote stappen procesverbeteringen met teams wilt doorvoeren
- Als organisatie het over een andere boeg wilt gooien en je van strategie moet veranderen
- Succesvoller wilt zijn in het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten (innovatie)
- Een flexibele organisatie wilt realiseren die snel kan inspelen op veranderingen (agile)
- Een cultuur wilt creëren waarin feedback, transparantie en leiderschap doorslaggevend is
Data die wakker maakt
Onze aanpak voor continu verbeteren voorziet in een reeks gecontroleerde experimenten (iteratief) waar bewustwording cruciaal is. Data die wakker maakt en een beweging in gang zet naar informatiegestuurd werken. En zelfs het voorspellen van gedrag behoort tot de mogelijkheden. Je hoeft niet meer achter de feiten aan te lopen of om de hete brei heen te draaien. Je kunt met onze datagedreven verbeteraanpak met elkaar proactief bezig zijn om oplossingen voor echte problemen uit te vinden. Dan komt er energie vrij uit de data.
Deel je verbeterdoel en wij gaan 4 stappen verder
Continu verbeteren is te leren en dat kun je nu ook zelf ervaren. Deel jouw verbeterdoelen met ons en wij helpen je gegarandeerd vier stappen verder. Voorwaarde is wel dat je doel ambitieus en tegelijk behapbaar en organisatiegebonden is. Effectieve en doorlopende verandering begint namelijk met het laten zien van de quick wins.
Met dit stappenplan worden je doelen scherper en smart geformuleerd. En we ontwerpen een oplossing en een manier om daar te komen. We simuleren de oplossing met behulp van data discovery. Zo kan datagedreven werken van de grond komen en neem je betere beslissingen. Bovendien laten we op deze manier zien dat continu verbeteren gecontroleerd kan verlopen en dat het experiment werkt. Levert de laboratorium-ervaring positieve resultaten op dan gaan we de verbetering daadwerkelijk invoeren.
Werkelijke doorbraak
Alleen al het met elkaar helder krijgen van je verbeterdoelen, business model en KPI’s en hiervoor draagvlak krijgen is al een flinke stap vooruit. Maar de werkelijke doorbraak naar continu verbeteren komt uit de invoering van datagedreven zelfsturing. Dit ondersteunen we met eenvoudige analysetools maar ook door simulatie en data discovery.
Continu verbetermodellen met data-analyse
Wij gebruiken natuurlijk ook modellen en verbetermethoden. Maar in tegenstelling tot andere bedrijven laten we er altijd jouw data doorheen stromen. Dan pas gaat het leven voor je mensen. Data geven bovendien richting aan de verbeterbeweging. En met data-analyse vind je nu eenmaal sneller de oorzaken van problemen en oplossingen. Door de juiste analytische modellen te gebruiken kunnen medewerkers zelfs gaan voorspellen wat er morgen staat te gebeuren.
Onze filosofie en cultuur voor continu verbeteren
Bewustwording is waar het om gaat. Hoe goed doen jouw team en organisatie het eigenlijk? Continu verbeteren is een mindset die steeds gevoed moet worden door een bewustwordingsproces:
- Het werk is geen opeenstapeling van taken en activiteiten maar vormt een proces.
- Werk is iets wat mensen ontvangen maar na “bewerking” ook weer doorgeven aan anderen.
- Door het meetbaar te maken (data) ontstaan waardevolle inzichten in het hart van proces.
- Goede gesprekken over die inzichten gaan over de vraag: “waar kunnen we het beter?”
Zijn jouw medewerkers zich hiervan bewust? Dan ga je merken dat continu verbeteren makkelijker landt. En dat in jouw organisatie iedereen bezig is om de gemeenschappelijke en eigen doelen te realiseren. Dat vraagt natuurlijk om een cultuurverandering.
Informatiegestuurd werken in Rotterdam
Binnen de Gemeente Rotterdam is een beweging ontstaan die de genoemde principes succesvol toepast. Ze stelt data centraal bij het continu verbeteren. Data maken mensen wakker, bewijzen hoe iets werkt of niet werkt. De bewijslast komt op tafel, resultaten worden behaald om jongeren in probleemwijken aan het werk te krijgen. En met flink resultaat. Lees verder…
De grootste struikelblokken bij continu verbeteren
De meeste organisaties vormen geen echt coöperatief systeem. Ze zijn reactief, niet echt betrokken en de financiën domineren. En continu verbeteren, als het al leeft, gaat niet diep en breed genoeg.
Wat zeggen onze klanten?
“Mensen laten nu al ander gedrag zien. Ze gaan anders met elkaar om, benoemen verbeteringen concreter en proberen verbeteringen te kwantificeren. We gaan nu aan de slag om te kijken hoe we samen met andere teams binnen Lapperre Hearing Systems dit verder kunnen toepassen.”
Dirk Schaele
Director Operations
Lapperre Hearing Systems
Ons boekenpakket voor continu verbeteren
Wij hebben er boeken over geschreven. Ze gaan over de kern van organisaties: daar waar mensen samenwerken om doelen te realiseren. En ze gaan over data die wakker maakt en een verbeterbeweging in gang zet. Laat dit vertrekpunt nu juist geen gemeengoed zijn. Dat is de reden waarom we ons al sinds 2004 specialiseren in datagedreven verbeteren en organisatievernieuwing. Je leest er meer over in onze boeken:
- De intelligente, datagedreven organisatie (2020): handboek voor AI, BI & Data Science
- De wendbare organisatie (2016): agility based strategy van mr. Leo Kerklaan
- Grip op processen (2e druk): het analyseren, ontwerpen en inrichten van bedrijfsprocessen
- Het PDCA-handboek ‘Datacratisch werken’ (2019)
Alles is erop gericht om jouw organisatie effectief in te richten. Door onder andere zelfsturing, leiderschap en wendbare medewerkers die datagedreven werken.
Als manager, bestuurder of consultant wil je de prestaties van jouw organisatie blijvend verbeteren. Maar je weet niet precies hoe je dat het beste kunt aanpakken. En je weet niet wat nu echt kritisch is om succes te bereiken met continu verbeteren. Samen met het topvakblad Kwaliteit in Bedrijf deden wij onderzoek naar de meest kritieke succesfactoren van continu verbeteren. Direct downloaden.

Wat is de oorsprong van continu verbeteren?
Continu met elkaar een stap(je) in de juiste richting zetten is geen modegril. Het is ook niet een werkwijze die zomaar uit de lucht komt vallen. We zijn er al heel lang mee bezig. Continu verbeteren zie je in de verre geschiedenis van de mensheid al veel aandacht krijgen. Maar soms lijkt het alsof we dit pad van ontwikkeling met elkaar hebben verlaten. Terwijl we veel van onze welvaart en uitvindingen juist hieraan te danken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitvinding van het wiel of de smartphone.
Doelbewuste continue verbetering is eigenlijk pas begonnen in de late middeleeuwen. En in het begin van de gouden eeuw heeft de wetenschap het omarmt. Het product dat men beoogde te verbeteren was voornamelijk kennis en niet een concreet gebruiksvoorwerp. Lees verder…
Onze aanpak voor continu verbeteren
✓ iteratief, praktisch en mensgericht maar wel datagedreven
✓ integraal met een scherp oog voor de zachte kant (cultuur)
✓ intensief zodat continu verbeteren echt beklijft
✓ KPI’s en dashboards zetten we klaar met Business Intelligence
Vijf beproefde opleidingen voor continu verbeteren
Op basis van onze jarenlange ervaring ontwikkelen we oplossingen voor situaties als de jouwe. Hier zijn vijf beproefde opleidingen die wij graag voor je verzorgen, natuurlijk ook als incompany training.
Deze praktijkgerichte training PDCA & kwaliteitsmanagement voorziet je van direct toe te passen continu verbeter-kennis. Zo kun je een leidende en adviserende rol pakken in verbetertrajecten in jouw bedrijf. Je leert en oefent met alle benodigde vaardigheden, technieken en kwaliteitsbouwstenen. Samen met de docent ga je oefenen met continu verbeteren met diverse casussen. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 11 t/m 13 oktober 2023.

Leer hoe je procesmanagement inzet als krachtig veranderinstrument en verbeter je bedrijfsprocessen. Vertaal alle nieuwe ontwikkelingen en trends naar een concurrerende strategie, optimale processen, een nieuwe inrichting en een flexibele procesarchitectuur. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 26 t/m 28 september 2023.

Na het volgen van deze 5-daagse Lean Opleiding Black Belt beschik je over genoeg kennis en vaardigheden om uit te groeien tot de Lean-spil in jouw organisatie. Als gecertificeerd Black Belt geef je succesvol leiding aan projecten met een verbeterpotentieel van vaak meer dan 100.000 EUR. Een investering in deze Black Belt-training verdient zich daarom al heel snel terug. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 28 september t/m 13 oktober 2023.

Leer hoe je de prestaties van je bedrijf kunt meten en hoe je je processen continu kan verbeteren en optimaliseren. Inhoud: principes van performance management, strategy dynamics, strategiekaarten, balanced scorecard, KPI's en implementatie. Volg het pad naar succesvolle verandering en duurzame prestatieverbetering. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 20 t/m 22 september 2023.

Het uiteindelijke doel van deze Power BI cursus is om jou op een laagdrempelige manier te leren om datagedreven te werken en continu te verbeteren en om de principes uit deze opleiding ook over te kunnen brengen op je collega’s. Je slaat dus twee vliegen in één klap: je wordt datageletterd en je ontwikkelt je tot een Power BI data analist. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 4 t/m 6 oktober 2023.

De voordelen van onze aanpak
Wat zijn de voordelen van onze aanpak bij continu verbeteren?
- Er komt een positieve beweging tot stand. Continu verbeteren gaat het gesprek van de dag zijn. Niet meer de taak staat centraal maar het verbeterproces. En de mens zetten we centraal als belangrijkste aanjager van verbetering.
- Gecontroleerd en experimenteel: je loopt geen risico’s omdat de experimenten datagedreven zijn. Ze komen pas in het proces nadat bewezen is dat de oplossing beter uitpakt dan voorheen.
- Nieuwe energie en elan komt naar boven door enthousiasme en gedrevenheid, juist ook door data. Zelfs van medewerkers waar je dat niet van zou verwachten.
- Dit alles gaat leiden tot betere financiële resultaten, meer tevreden klanten en medewerkers. We werken samen toe naar een intelligente, datagedreven organisatie.
Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal
Onze aanpak werkt en we vertellen je daar natuurlijk graag meer over. Maar we zijn ook erg benieuwd naar jouw verhaal en beleving. Neem contact op met de specialisten die continu verbeteren met data. Maak vandaag nog de start voor de beweging in jouw eigen team of organisatie.
Over Passionned Group
