Passionned Group™

Slimmer werken: de drie belangrijkste principes en de meest opvallende succesverhalen

Auteur De intelligente, datagedreven organisatie
Door: Daan van Beek MSc
Auteur De intelligente, datagedreven organisatie
Inhoudsopgave
9,7 op basis van 15 reviews

Ben je op zoek naar nieuwe werkmethoden en een effectieve aanpak om veel slimmer te gaan werken? En wil je je totale organisatie intelligenter, meer datagedreven laten werken? Bij veel grote en kleinere bedrijven en andere organisaties sluiten doelen, werkprocessen, systemen en databestanden vaak onvoldoende op elkaar aan. Hierdoor kan je natuurlijk niet efficiënt en plezierig werken. Laat staan slimmer. Steeds loop je tegen dezelfde zaken aan. Ook is er dikwijls sprake van onvoldoende slagvaardigheid. De financiële resultaten en de tevredenheid van je collega’s en klanten laten dan te wensen over. Vaak zie je dat deze problemen hand in hand gaan.

Doorbreek de impasse

Organisaties kunnen veel slimmer werken en hierdoor efficiënter en slagvaardiger zijn. Hoe? Dat lees je op deze pagina. De consultants en doorgewinterde docenten van Passionned Group helpen je graag met objectief organisatieadvies, slim management, management opleidingen en bewezen oplossingen om slimmer werken volgens een uitgekiend recept met succes in te voeren.

5 symptomen van stupide organisaties

 1. De besluitvorming gaat traag of de besluiten zijn niet objectief: de agility ontbreekt.
 2. Het gedrag van medewerkers staat haaks op de strategie: er is geen alignment.
 3. De processen duren te lang of leveren teveel fouten op: geen continu verbeterproces.
 4. De juiste managementinformatie is niet altijd direct voorhanden: analytics is ver weg.
 5. Er is een kloof tussen IT en andere afdelingen: agility en alignment zijn een brug te ver.

Met als gevolg: de uiteindelijke resultaten vallen tegen. Dit kun je nu een halt toeroepen door vandaag nog contact op te nemen met een van onze slimmer werken-adviseurs. Kijk ook bij onze interim-dienstverlening.

Maak nu kennis met ons “slimmer werken”-concept

Ons concept van slimmer werken staat uitgebreid beschreven in het boek De intelligente, datagedreven organisatie (compleet herziene druk). Het is een bewezen, succesvol en praktisch managementconcept. Een organisatie die slim werkt en ook zo is ingericht, kan op elk moment betere resultaten behalen. Ze is sensitief, slim, snel, vernieuwend en uitermate wendbaar.

Lees ook het boek ‘Datacratisch werken’

Wat is een intelligente, datagedreven organisatie?

Een organisatie die slimmer werkt, is intelligent in al haar facetten. Ze vertaalt haar strategie en visie naar de praktijk van alledag en neemt beslissingen gebaseerd op betrouwbare data & analyses. Het management en de teams gebruiken dynamische dashboards en slimme tools om continu te verbeteren en te innoveren. Tot slot: er is zowel sprake van soepel lopende processen als van een wendbare organisatie. Dit zijn de hoofdlijnen hoe jouw bedrijf slimmer kan werken.

Door slimmer te werken, behaal je de gewenste resultaten makkelijker. Maar dan moet je de 3 belangrijkste principes van een slimmer werkende organisatie wel implementeren.

De drie belangrijkste principes van slimmer werken

Een slimmer werkende organisatie is doordrenkt van een aantal cruciale principes. Aan drie principes moet een organisatie absoluut voldoen. Wanneer je inzet op de implementatie en naleving van deze principes, wordt je organisatie op korte termijn gegarandeerd intelligenter.

 1. Maak je bedrijf sensitief en kies voor een heldere strategie
 2. Maak je organisatie slim met geavanceerde, datagedreven technologie (BI & analytics)
 3. Start met datagedreven, continu verbeteren & vernieuwen

Laat je inspireren door intelligente, datagedreven organisaties

Inspiratie door intelligente organisatiesUit onderzoek blijkt dat hooguit 20% van de organisaties echt intelligent is. De volgende intelligente, datagedreven organisaties brengen op strategisch, tactisch en operationeel niveau het slimmer werken in de dagelijkse praktijk:

 • Pon: Het management van Pon is niet in de valkuil gestapt om topdown en organisatiebreed een digitale transformatie en slimmer werken door te drukken. Zonder koudwatervrees is het Datalab pragmatisch aan de slag gegaan met de ontwikkeling van geavanceerde algoritmes vanuit de cloud. Lees verder…
 • Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord: lees hier meer over hoe data levensreddend kan zijn en de gehele acute hartzorgketen op zijn kop zette. Ze stellen het belang van cliënten zelfs de boven de wet- en regelgeving. Lees verder…
 • Brandweer Amsterdam-Amstelland: het lijkt wel science fiction wat zij met Business Intelligence & Analytics doen. Ze voorspellen branden nog voordat ze plaatsvinden en kantelen hun business model. Lees verder…
 • Coolblue: deze sterk groeiende (online) retailer verklaren een hoge klanttevredenheid en sublieme klantervaring tot topprioriteit 1 bij iedereen in het bedrijf. Lees verder…
 • Gemeente Rotterdam & NPRZ: van heel veel platte data naar inzicht en werk. Lees hier hoe Marco Pastors (directeur NPRZ) en zijn team helpen om de jongerenproblematiek in Rotterdam-Zuid het hoofd te bieden met data en slimme acties. Lees verder…
 • Albert Heijn: deze organisatie heeft slimmer werken daadwerkelijk in de genen. Ze blijven op de kleintjes letten maar denken groot in informatiegestuurd werken en geavanceerde analytics. Wat dit hen allemaal heeft opgeleverd, dat hangen ze logischerwijs liever niet aan de grote klok, maar de opbrengsten zijn substantieel, zo weten wij uit betrouwbare bron.

Lees hier meer succesverhalen over slimmer werken.

Raadpleeg hier twee relevante artikelen

Download kosteloos twee relevante artikelen over slimmer werken: ‘Intelligente organisatie presteren beter’ & ‘Wat domme organisaties ons kunnen leren’. Je leert direct wat de succesfactoren zijn van slimmer werken op persoonlijk vlak en op het niveau van de organisatie.

Vermijd de verborgen kosten van niet slim werken

Organisaties die nog niet slimmer werken, hebben te maken met veel verborgen kosten. Een greep hieruit:

 • Veel mensen houden zich her en der in de organisatie bezig met het maken van rapporten, statistieken en overzichten. Deze versnippering is niet alleen heel inefficiënt, maar zorgt ook voor verwarring (er zijn geen eenduidige definities) en een gebrek aan doeltreffendheid.
 • Domme organisaties moeten steeds maar weer vergaderen. Hoe dat komt? Onder andere doordat ze onvoldoende in staat blijken om de strategische speerpunten tussen de oren te krijgen van de (project)medewerkers.
 • Er vinden te vaak escalaties plaats omdat ‘macht’ en invloed de boventoon voeren en niet het belang van de klant voorop staat. Lees ook het artikel over klantgericht werken.
 • Medewerkers lopen de gaten in de processen dicht. Dit terwijl afspraken, principes, cultuurwaarden en slimme (gekoppelde) systemen dat volstrekt overbodig zouden kunnen maken.

Dit is allemaal oplosbaar. Maar dan zal het management wel een ommezwaai moeten maken naar effectief leiderschap en een cultuur van gezamenlijkheid, datagedreven werken en transparantie.

Wil je ook slimmer werken invoeren in jouw bedrijf?

Wij realiseren al meer dan 15 jaar intelligente, datagedreven organisaties in verschillende sectoren. Snel en met praktische oplossingen helpen we je jouw organisatie slimmer en datagedreven te maken. Het resultaat is dat je op verschillende niveaus meer rendement gaat halen uit je medewerkers, middelen, klanten en data. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een verkennend gesprek.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in slimmer werkenPassionned Group is dé specialist op het gebied van slimmer werken. Onze doorgewinterde adviseurs helpen grotere en kleinere organisaties bij de ontwikkeling van hun organisatie, gericht op het halen van de langetermijndoelstellingen. Om het jaar organiseert de Passionned Group de verkiezing van de Slimste organisatie van Nederland.

neem contact met ons op

Reviews over Slimmer werken

Gijs den Hartog | Groep ondernemers | 10 juli 2023

Daan heeft voor onze ondernemersgroep een dagtraining AI - basis verzorgd. Bijzonder hoe Daan in staat is om iedereen bij de les te houden en de les op de kern van het vakgebied te houden. Een verademing ten opzichte van alle hype verhalen. Review over Daan van Beek.

neem contact met ons op
Robin Costers | 113 Zelfmoordpreventie. | 25 januari 2023

Ondersteuning op het vlak van BI is voor 113 zeer waardevol gebleken. Zin van onzin onderscheiden en hulp in het ontginnen van data t.b.v. onze bedrijfsvoering is zeer waardevol. Review over Business Intelligence consultant.

neem contact met ons op
Vesna Drobnjak | Kwaliteitsfunctionaris Subsidies | Provincie Noord-Holland | 11 mei 2022

Ik vond de samenwerking met Leo Kerklaan van Passionned Group bij het ontwerpen van een kwaliteitsmanagementsysteem heel prettig. Hij begreep meteen waar het bij subsidie-processen - voor veel mensen een niet makkelijk onderwerp - om draait. We kunnen nu verder met de implementatie. Review over Kwaliteitsmanagementsysteem.

neem contact met ons op
Fons Catau | De Woonplaats | 20 januari 2022

De adviseurs van Passionned Group dagen je organisatie uit. Ze zijn niet snel tevreden met een oplossing en weten daardoor te bereiken dat daadwerkelijk resultaten worden geboekt. Review over Organisatieadvies.

neem contact met ons op
Gerard Palma | VeiligheidsRegio Midden- en West-Brabant | 27 januari 2021

Informatie Gestuurd Werken is een prioritair thema binnen de Veiligheids Regio Midden- en West- Brabant. In een inspirerende en hoog gewaardeerde workshop zijn we samen met Daan aan de slag gegaan met een "roadmap voor data gedreven werken". Daan weet op basis van actuele casuïstiek de juiste balans te vinden tussen theorie en praktijk.

De inzichten van Daan gaan ons helpen bij het "slimmer samenwerken met data" om zo incidenten eerder aan te zien komen, risico’s beter in te schatten en sneller en adequater op te kunnen treden. Review over Daan van Beek.

neem contact met ons op
Toon alle reviews Plaats een review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Onze Slimmer werken-adviseurs

Daan van Beek - Auteur De intelligente, datagedreven organisatie

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur De intelligente, datagedreven organisatie

Dick Pouw - Senior adviseur Slimmer werken

DICK POUW MBA

Senior adviseur Slimmer werken

Gijs Eerdmans - Senior Consultant Slimmer werken

GIJS EERDMANS

Senior Consultant Slimmer werken

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Slimmer werken & datagedreven sturen of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Auteur De intelligente, datagedreven organisatie

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur De intelligente, datagedreven organisatie

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen ___
Trainingen & workshops ___
Deelnemers opgeleid ___
Beoordeling klanten 8,9
Consultants & docenten ___
Kantoren 3
Jaar ervaring 18