Zorgsector | Gezondheidszorg | Care & Cure | Zorgbranche
Passionned Group weet uit ervaring hoe de zorgsector Nederland waardegedreven zorg kan leveren en slimmer kan werken. Leer hoe je smart zorg levert:

Opleiding PDCA & zorg

In de zorgsector schept elk aanbod zijn eigen vraag

De zorgsector zet regelmatig de toon in het maatschappelijke debat. Discussies in de verschillende zorgsectoren gaan steevast over uitdagingen, zoals het aandeel dat de zorgsector Nederland opslokt van het bruto binnenlands product, de financierbaarheid van de gezondheidszorg, de oplopende zorgpremies, big data in de zorg, privacy en de toegankelijkheid van de zorgsector. Voer voor politici. Maar hoe kunnen bestuurders in directiekamers, zorgprofessionals aan het bed en casemanagers binnen de ggz alert reageren op de trends in de zorg? En hoe kunnen ze concepten als datagedreven werken, kunstmatige intelligentie en smart zorg met succes implementeren?

Wat is de zorgsector?

De zorgsector is een arbeidsintensieve sector die aan meer dan een miljoen mensen in Nederland werkgelegenheid biedt. De verschillende zorgsectoren zijn direct en indirect verantwoordelijk voor de (geestelijke) gezondheid van de Nederlandse burgers. Werknemers in de zorgbranche zijn werkzaam in de eerstelijns, tweedelijns of derdelijnszorg. Ze houden zich bezig met care (zorg) en cure (genezing) en geven de zorgsector betekenis en inhoud.

Betrokken, gemotiveerde en cultuurbewuste medewerkers zijn cruciaal voor het goed functioneren van de zorgsector. Mensen die voor een beroep in de zorgsector kiezen doen dat meestal zeer bewust en vanuit een bepaalde levensfilosofie, persoonlijke betrokkenheid of affiniteit. Globaal kun je de volgende zorgsectoren onderscheiden:

Twee kanttekeningen zijn hier op hun plaats. Hoewel mensen ook vandaag nog zoeken naar het onderscheid tussen care en cure, zijn de definities al langer voor discussie vatbaar. De indeling is vanuit patiëntenperspectief zelfs kunstmatig en ongewenst, zo constateerde de toenmalige Raad voor de Volksgezondheid en Zorg ooit. Ook houdt deze indeling geen rekening met preventie. De zorgsector komt meestal pas in actie als het te laat is.

Trends in de zorgsector

Trends in de zorg zijn er legio. Soms zijn deze algemeen en sectoroverstijgend zoals globalisering, conjunctuurschommelingen en demografische ontwikkelingen (gevolgen vergrijzing gezondheidszorg). Maar er zijn ook meer specifieke trends in de zorgbranche:

Toezicht op de sector

In ons land houdt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) toezicht op de diverse sectoren in de zorg. Iedere burger in Nederland moet erop kunnen vertrouwen dat er op tijd goede en betaalbare zorg beschikbaar is. Hiervoor bestaan regels en de Nza houdt toezicht op zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Voor bepaalde behandelingen in de zorgsector gelden maximumtarieven. De Nza stelt deze vast op basis van periodiek kostenonderzoek.

De toezichthouder controleert ook of zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich aan de regels houden. Zo is het belangrijk dat zorgverzekeraars iedereen accepteren voor de basisverzekering. Leeftijd, inkomen, leefstijl of gezondheid mogen niets uitmaken. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars in de zorgsector moeten ook bewaken dat de zorgnota klopt. Ze moeten vooraf goede informatie geven over de zorg. Informatie over de inhoud en wachttijden van de behandelingen bijvoorbeeld, maar ook wat de zorg patiënten gaat kosten.

Kansen en bedreigingen zorgsector

De zorgsector staat ook bekend om het innovatieve vermogen en het ondernemerschap. Elk aanbod in de zorgsector schept zijn eigen vraag (wet van Say). Het inspelen op kansen, zoals waardegedreven zorg (value based health care), marktwerking in de zorgsector, smart zorg, het verzilveren van de voordelen van business intelligence voor de zorg, big data in de zorg en thuiszorg planning software, zijn hiervan sprekende voorbeelden.

De zorgsector staat bekend om het innovatieve vermogen en het ondernemerschap: elk aanbod in de zorgsector schept zijn eigen vraag.

De sector gezondheidszorg wordt daarnaast regelmatig geconfronteerd met externe bedreigingen die een onvoorspelbaar karakter hebben. Een regionale of landelijke uitbraak van een virusinfectie zet de discussies over integrale zorg en personeelsschaarste voor diverse zorgsector beroepen nog eens extra op scherp.

Onze dienstverlening in de zorgsector

Hieronder geven we een globaal beeld van de drie belangrijkste beleidsterreinen waarop onze (interim) consultants, docenten, trainers, coaches en auteurs jou en je collega’s in de zorgsector optimaal kunnen ondersteunen. Neem voor de details contact met ons op. Leer hoe je proactief kunt inspelen op de hierboven beschreven trends in de zorg.

Waardegedreven zorg op basis van smart doelen zorg

Neem contact met ons op

Datagedreven technologie in dienst van datagedreven zorg

 • De voordelen van business intelligence voor de zorg (smart zorg) liggen bij wijze van spreken voor het opscheppen. Datagedreven technologie, zoals een toekomstbestendige BI architectuur, Data Science, machine learning, IoT en AI, kan de effectiviteit en efficiency in de zorgsector aanzienlijk verbeteren. Hetzelfde geldt voor business intelligence-software voor de zorg. Zorgprocessen raken hierdoor in een stroomversnelling en geven een boost aan integraal capaciteitsmanagement. Heb je hierbij ondersteuning nodig, schakel dan een van onze interim managers business analytics in voor het ontwikkelen van een visie op datamanagement en de implementatie ervan. Boek een incompany training Big Data Analytics of maak op interim-basis gebruik van onze zorgsector business intelligence consultant.
 • In onze Analytics kennisbank tref je tal van artikelen en whitepapers aan met concrete voorbeelden van business intelligence in de gezondheidszorg.
 • Artificial intelligence (AI) en robottechnologie zijn veelbelovende technologieën in de gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat regelmatig onderzoek doen naar de stand van zaken. De medisch-specialistische sector is koploper wat betreft het aantal AI-toepassingen in de pilotfase of in de daarop volgende fasen. Het gaat hierbij vooral om diagnostiek (het automatisch analyseren van beelden). Passionned Group wil graag haar steentje bijdragen aan deze ontwikkelingen en projecten. In het boek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’ presenteert de auteur Daan van Beek AI als een sleuteltechnologie. De verschillende soorten en smaken van algoritmes worden hierin helder uitgelegd en in de juiste context geplaatst. Daarnaast helpen we bij het ontwikkelen van AI-producten met name binnen ziekenhuizen en de GGZ.

Continu verbeteren op basis van zelfsturende teams in de zorg

Wat zeggen onze opdrachtgevers?

Hieronder staan enkele van onze referenties in de zorgsector. We hebben onder meer ervaring met het toepassen van value based healthcare, business intelligence consultancy in de zorgsector, artificial intelligence in de zorg en incompany trainingen. Hier vind je onze referenties voor de sector gezondheidszorg en de sector zorg en welzijn:

 • 113 Stichting Zelfmoordpreventie
 • Achmea
 • Amaris Zorggroep
 • Bravis ziekenhuis
 • Carante Groep – ASVZ
 • Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)
 • CZ
 • Fletcher Allen Health Care
 • Gemiva SVG
 • Isala
 • Mijn Thuiszorg
 • Noorderbreedte (Friesland)
 • ONZV
 • Personal Care for You
 • Seven Ground Trading
 • Sorgente
 • Stichting Philadelphia Zorg
 • UMCU (Utrecht)
 • Zaans Medisch Centrum
 • De Zorggroep (Limburg)

Best practices in de zorg:

Neemt contact op met onze consultant zorgsector

Ben je geïnteresseerd in de duiding van de trends in de zorg en de relevantie voor jouw zorgorganisatie? Wil je weten wat datagedreven zorg of informatiegestuurd werken precies inhoudt? Of wil je ervaring opdoen met value based healthcare in de sectoren care en cure? Zoek je invulling voor een vacature interim manager zorg, of ben je op zoek naar een freelance manager business analytics? Neem dan nu contact op met een van onze adviseurs gezondheidszorg of onze accountmanager Zorg.

Neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met zorgsector (gezondheidszorg) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST