Kwaliteitsmanagement is (g)een verplicht nummertje

Kwaliteitsmanagement is het vakgebied dat de kwaliteit van producten of dienstverlening op een gestructureerde manier wil verhogen of borgen. In andere woorden: kwaliteit doelbewust managen. Maar kwaliteit is een containerbegrip en de interpretatie is sterk afhankelijk aan wie je het vraagt. Voor de een betekent kwaliteit dat een product lang meegaat, voor een ander betekent het dat een product conform specificaties en op tijd wordt geleverd. Kwaliteit is in elk geval ‘zeg wat je doet’ en ‘doe wat je zegt’. Kwaliteitsmanagement en kwaliteitszorg worden vaak in één adem genoemd maar deze termen betekenen toch iets anders. Kwaliteitszorg houdt zich bezig met het borgen van een minimum kwaliteitsniveau of het behalen van een norm. Vaak is dat vastgelegd in specificaties of ISO normering. Kwaliteitszorg is een essentieel onderdeel van kwaliteitsmanagement, dat veel breder naar kwaliteit en continu verbeteren kijkt. Laat het geen verplicht nummertje worden en maak je mensen bewust van het grote belang van kwaliteit en wat het allemaal oplevert. In dit artikel verkennen we alle relevante aspecten van kwaliteitsmanagement, kwaliteitszorg en het opzetten van een goed kwaliteitsmanagementsysteem.

Wat is kwaliteitsmanagement?

Kwaliteitsmanagement heeft diepere impact dan menig manager denkt. Het grijpt diep in op je processen en wijze van werken omdat je kwaliteitsmanagement, kwaliteitszorg en inspectie een prominente plek gaat geven in elke relevante stap van het proces. Het moet diep integreren in het dagelijks denken en handelen. Zodat je met grote zekerheid weet dat het eindproduct precies voldoet aan de gestelde specificaties of verwachtingen van de klant. We geven kwaliteitsmanagement betekenis met de volgende definitie:

Kwaliteitsmanagement is het vakgebied dat de kwaliteit van producten of dienstverlening op systematische wijze wil verhogen of borgen.

In veel organisaties is kwaliteitsmanagement nog een ondergeschoven kindje of een verplicht nummertje, want het ontbreekt aan kwaliteitsbewustzijn en prioriteit. Niet alleen de kwaliteit van je producten, diensten, processen en systemen staat dan op het spel. Ook je reputatie. Want kwaliteitsmanagement is ‘zeg wat je doet’, ‘doe wat je zegt’, ‘bewijs het’ en ‘verbeter het’. Met Zwitserse precisie.

Een raamwerk voor kwaliteitsmanagement
Figuur 1: Het huis van kwaliteitsmanagement met Plan Do Check Act. De dragers onder de vier pijlers bestaan uit een kwaliteitsmanagementsysteem en een sterk kwaliteitsbewustzijn.

Kwaliteitsmanagement is dus ook: bewijs dat je kwaliteit kunt leveren en het nog veel beter wilt gaan doen. Tot slot: een veelheid aan verspilling en rework maakt klanten, medewerkers én de boekhouder ontevreden. En dat is wel het laatste wat je zou willen. En hiermee komen we meteen aan bij het waarom van kwaliteitsmanagement.

Waarom kwaliteitsmanagement?

Icon met 3 personen op podiumDoor onze jarenlange ervaring met het implementeren van (integraal) kwaliteitsmanagement bij tal van organisaties weten we waarom kwaliteitsmanagement van groot belang is voor elke organisatie. Dit zijn de 5 belangrijkste redenen waarom organisaties kiezen voor kwaliteitsmanagement:

  1. Intrinsieke motivatie om gewoon topkwaliteit te leveren. Je wilt de allerbeste op jouw domein worden en dit streven veranker je in de strategie en het beleid.
  2. Kosten besparen. Ga je sturen op kosten dan gaat de kwaliteit vaak naar beneden. Stuur je op kwaliteit dan ga je kosten besparen want er is veel minder rework en verspilling.
  3. Eenvoudiger personeel aantrekken. Is jouw organisatie doordrenkt met een hoog kwaliteitsbewustzijn en staat kwaliteit hoog in het vaandel? Dat werkt als een magneet op nieuw personeel.
  4. Klanten lopen weg. Het kost je (goede) klanten wanneer je organisatie slecht werk aflevert. Andere organisaties bieden voor hetzelfde geld meer kwaliteit, service en gemak.
  5. Wetgeving of certificering. De wet, een keurmerk of een certificering zoals ISO 9001 schrijven voor dat je producten of processen aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Ook opdrachtgevers vragen steeds vaker om een kwaliteitsmanagementsysteem.

Al met al genoeg redenen om kwaliteitsmanagement te omarmen. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Doe dan nu een beroep op onze consultants kwaliteitsmanagement en plan meteen een afspraak in. Of volg onze 3-daagse opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCA.

Wat is kwaliteitszorg?

Icon met schrijvende vulpenKwaliteitszorg maakt onderdeel uit van het veel bredere kwaliteitsmanagement. Het houdt zich puur bezig met het in stand houden en borgen van een minimum kwaliteitsniveau. We definiëren kwaliteitszorg als volgt:

Kwaliteitszorg verzekert de kwaliteit van het eindproduct door te produceren volgens vooraf gestelde specificaties of normeringen.

Het gaat hier dus om dat je een constante kwaliteit kunt garanderen in voorziene en onvoorziene omstandigheden. Preventie speelt bij kwaliteitszorg een zeer belangrijke rol, een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen. Maar naast preventie moet je natuurlijk ook een proces van kwaliteitscontrole inrichten.

Wil je steeds maar weer goede financiële resultaten behalen? Veranker kwaliteitszorg dan diep in je organisatie, strategie en bedrijfsprocessen. Dit kun je nalezen in ons onderzoeksrapport ‘De kracht van continu verbeteren’ wat voor iedereen beschikbaar is. Bespreek de belangrijkste punten met jouw management en team. Vervolgens kijk je hoe je kwaliteitszorg in jouw organisatie het beste kan vormgeven. Zo laat je op een snelle en toegankelijke manier (online) kwaliteitszorg betekenis in jouw organisatie krijgen.

Huur een kwaliteitsmanager in

Wat is een kwaliteitsmanagementsysteem?

Database iconIn een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) of Quality Management System (QMS) leg je op systematische wijze vast aan welke kwaliteitsniveaus producten, diensten, processen en systemen moeten voldoen en hoe je dat gaat afdwingen. Dat klinkt heel rigide en dat is precies ook de bedoeling. Je wilt immers zekerstellen dat je resultaat of output altijd voldoet aan een bepaald kwaliteitsniveau.

Een kwaliteitsmanagementsysteem beschrijft de principes, standaarden, processen, verantwoordelijkheden en middelen waarmee een organisatie haar kwaliteitsbeleid vastlegt, uitvoert, monitort, controleert en verbetert.

In een kwaliteitsmanagementsysteem leg je dus niet alleen vast welk kwaliteitsniveau minimaal nodig is maar ook hoe je steeds een hoger niveau kunt bereiken en wat daar allemaal voor nodig is. Een goed kwaliteitsmanagementsysteem kenmerkt zich door:

  • een systematische manier van werken, dus niet ad hoc
  • een sterke focus op kwaliteitsborging en -verbetering
  • het vastleggen van kwaliteitsindicatoren, SMART doelen, beleid en processen
  • een certificering of auditmogelijkheden

Tegenwoordig kun je kwaliteitsmanagement niet meer los zien van een datagedreven manier van werken en verbeteren. En ook AI wordt steeds vaker ingezet voor inspectie en keuringen. Modern kwaliteitsmanagement kijkt ook doelbewust naar de inzet van nieuwe technologie. Zie ook ons PDCA-handboek ‘Datacratisch werken’.
De opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCA Afbeelding van De opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCADeze 3-daagse opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCA stoomt je klaar om modern kwaliteitsmanagement in jouw organisatie op te zetten en te implementeren. Je krijgt les van Leo Kerklaan, internationaal expert kwaliteit en auteur van verschillende bestsellers. Modern kwaliteitsmanagement betekent volgens hem: een methodische aanpak, continu verbeteren met PDCA-cirkels, KPI’s, data-analyse, AI-gedreven inspecties en de ontwikkeling van hoogpresterende teams.bekijk de opleiding

Onderdelen kwaliteitsmanagementsysteem

Een goed kwaliteitsmanagementsysteem dekt alle aspecten van kwaliteitsmanagement af en bestaat uit de volgende 8 onderdelen:

  1. Principes: je beschrijft hier de uitgangspunten en fundamentele principes die je wilt hanteren. Je haakt hier ook in op de manier waarop kwaliteitsmanagement de strategie en doelstellingen van de organisatie of afdeling kan ondersteunen. Je formuleert hier kort en bondig het kwaliteitsbeleid.
  2. Standaarden: de principes vertaal je door naar concrete standaarden en normen welke je moet gaan implementeren. Je richt je op standaarden die zorgen voor uniformiteit in klantbejegening en procesafhandeling. Idealiter zijn de standaarden eenvoudig afdwingbaar en werken ze preventief. Dat wil zeggen dat je met de standaard voorkomt dat er überhaupt fouten gemaakt kunnen worden.
  3. Procesbeschrijving: daar waar kwaliteit een cruciale rol speelt maak je een heldere procesbeschrijving. Dan weet iedereen waar die aan toe is en welke stappen bijdragen aan het borgen of verhogen van de kwaliteit.

Een kwaliteitsmanagementsysteem bestaat uit een aantal onderdelen
Figuur 2: De onderdelen van een kwaliteitsmanagementsysteem

  1. Procedures en werkinstructies: van elke stap in een procesbeschrijving maak je waar nodig een werkinstructie. Daarin beschrijf je welke stappen in welke volgorde uitgevoerd worden en wie daartoe bevoegd is. Je geeft meteen ook de uitzonderingen aan wanneer je mag of kan afwijken van de norm.
  2. Indicatoren: om kwaliteit te meten moet je weten welke indicatoren de kwaliteit zichtbaar kunnen maken. Immers, kwaliteit kun je niet rechtstreeks meten, alleen indirect via indicatoren zoals doorlooptijd, afval, uitval, uitstoot, et cetera. Deze indicatoren definieer je eenduidig, monitor en analyseer je en bespreek je regelmatig met het team. Op de indicatoren plaats je normen en targets. Dit zijn de streefwaarden die de standaarden (zie 2) moeten waarborgen.
  3. Dashboard: de kwaliteitsindicatoren plaats je op een rapport of dashboard zodat iedereen kan zien hoe het er voor staat en waar je zou moeten ingrijpen of kunnen bijsturen. Het dashboard ververs je doorgaans elke dag.
  4. Verbeterbord: met een (digitaal) verbeterbord geef je medewerkers de ruimte om zelf knelpunten en oplossingen aan te reiken die de kwaliteit kunnen laten toenemen. Vaak integreer je het verbeterbord in het dashboard.
  5. Kwaliteitsmanagementsoftware: je schaft software aan die (alle) onderdelen van een kwaliteitsmanagementsysteem goed ondersteunen. Er is echter weinig software beschikbaar die alle onderdelen in één pakket goed kan ondersteunen.

Hoewel dit stuk voor stuk essentiële onderdelen zijn van een kwaliteitsmanagementsysteem ligt de crux voor het succes van kwaliteitsmanagement niet in een systeem of model maar in de betrokkenheid van medewerkers bij de kwaliteit. Je kunt veel geld investeren in een systeem of software maar dat is weggegooid geld als je geen rekening houdt met de veranderkundige kant.

Kwaliteitsmanagementsysteem voorbeeld

Icon met vergrootglas en pulsEen voorbeeld van kwaliteitsmanagement in de praktijk. Hiermee laten we zien hoe we vrij eenvoudig een kwaliteitsmanagementsysteem hebben ‘geïnstalleerd’ in onze organisatie. We vertellen hier de hoofdlijnen en niet alle details. Het doel is om met dit kwaliteitsmanagementsysteem voorbeeld te laten zien dat het niet vreselijk moeilijk hoeft te zijn en eigenlijk allemaal heel logisch in elkaar steekt.

Onze opleidingentak verzorgt een flink aantal trainingen en opleidingen en wij vinden het erg belangrijk dat onze trainingen praktijkgericht zijn en van hoge kwaliteit zijn. We beogen een snel en effectief leerproces en streven naar een topervaring voor onze deelnemers. Dit zijn onze principes (1) die we vervolgens vertaald hebben naar een aantal standaarden (2):

  • Docenten uit de praktijk die expert zijn in hun vakgebied
  • Docenten weten altijd wat er speelt bij deelnemers en hun organisaties
  • Docenten hebben ook een rol als gastheer

Deze standaarden vertalen we naar procesbeschrijvingen (3), we geven hier enkele voorbeelden:

  • Werving- en selectie van docenten, we beoordelen ze op hun praktische kennis
  • Eén week voor de training vragen we de leerdoelen uit bij de deelnemers
  • Bij de start van de training vragen we nog eens de leerdoelen uit
  • De leerdoelen vatten we nog eens bondig samen voor de hele groep
  • We zorgen voor een veilige leeromgeving met diverse tools en technieken
  • Aan het einde van de training evalueren we de cursus met de deelnemers
  • We geven nog een paar laatste praktische tips mee
  • Evaluatiebespreking met de docent (indien nodig)

Voor een aantal van deze processen of stappen zijn er procedures of werkinstructies (4) gemaakt. Deze worden met medewerker(s) en / of docenten doorgesproken en waar relevant voor aanvang van de training nog eens toegestuurd aan de docent.

Bij de kwaliteitsindicatoren (5) sturen we vooral op de praktijkgerichtheid van de docent gemeten als de verhouding tussen het aantal uren lesgeven en het aantal uren werken als consultant (streven is tussen de 0,25 en 0,50), het percentage ingevulde leerdoelen door de deelnemers (streven is 80%) en de evaluatiescores van de deelnemers als het gaat om de opzet & structuur van de training, de inhoud, de presentatie en de persoonlijke feedback. Het streven is een 4,5 uit 5. Zie onze klantreviews.

De indicatoren zijn beschikbaar op ons dashboard (6) die per training, per maand, per jaar en per docent geanalyseerd kunnen worden. In plaats van een verbeterbord (7) werken wij met vaste evaluatiemomenten om bij de trainer op te halen wat er nog beter zou kunnen. De software (8) die hiervoor benodigd is hebben we zelf ontwikkeld, waar mogelijk gebruik gemaakt van standaard componenten.

Dit alles staat in het teken van het organiseren van een snel en effectief leerproces voor onze klanten en het leveren van een topervaring voor onze deelnemers. Alle onderdelen van een kwaliteitsmanagementsysteem mogen dus niet een eigen leven gaan leiden en zelf tot doel worden verheven. Want daar gaat het vaak mis. Wil je meer weten over onze expertise en ervaring met het implementeren van kwaliteitsmanagementsystemen? Neem dan direct contact met ons op.

Overzicht kwaliteitsmanagementsystemen

Er is ruime keuze in kwaliteitsmanagementsystemen. Zowel internationaal als nationaal. We sommen hier de meest populaire systemen op:

  • ISO 9001: Dit is verreweg het meest bekende kwaliteitsmanagementsysteem van dit moment. Het wordt gezien als dé wereldwijde norm voor kwaliteitsmanagement en kwaliteitszorg maar je kunt het ook prima toepassen voor het stroomlijnen en optimaliseren van processen. Lees meer over ISO 9001.
  • EFQM-model: Dit model is ontwikkeld door de European Foundation for Quality Management en is een raamwerk voor kwaliteitsmanagement en het continu verbeteren van de prestaties. Het is gebaseerd op TQM. Meer over het EFQM-model.
  • INK-model: dit model vormt de Nederlandse vertaling van het EFQM-model en is vooral bekend geworden door de INK-Positie en Ambitiebepaling. Meer over het INK-model.
  • Total Quality Management (TQM): dit is een kwaliteitsmanagementsysteem dat gebaseerd op één centrale gedachte: kwaliteit is in één keer goed. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet kan experimenteren. Daarnaast bepaalt de klant de kwaliteit en ga je op een datagedreven manier continu bewegen naar betere kwaliteit. Meer over TQM.
  • IATF 16949: dit kwaliteitsmanagementsysteem is ontwikkeld door de International Automotive Task Force en inmiddels heeft de 6e editie het licht gezien. Het systeem richt zich voornamelijk op standaardisatie van halffabricaten en producten in de keten en de veiligheid van voertuigen. Meer over IATF 16949.
  • Good Manufacturing Practices (GMP): dit systeem is vooral in gebruik bij medicijnfabrikanten voor kwaliteitszorg. Het doel is het ontwikkelen en produceren van medicijnen conform kwaliteitsstandaarden en richtlijnen zodat ze geschikt zijn voor beoogd gebruik. Lees meer over GMP.
  • Baldrige Performance Excellence Program: dit programma hanteert een raamwerk voor het verbeteren van de prestaties en het bereiken van duurzame resultaten in tal van sectoren. Het is een initiatief van het National Institute Of Standards And Technology (NIST) van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Lees meer over Baldrige.
  • Lean Six Sigma: is mondiaal bekend als verbetermethode én kwaliteitsmanagementsysteem. Waar Lean zich vooral richt op het elimineren van verspillingen en het verhogen van de klantwaarde richt Six Sigma zich primair op kwaliteitszorg door het verminderen van variaties in de output van een proces. Lees meer over Lean Six Sigma.

Vaak komen deze kwaliteitsmanagementsystemen met eigen frameworks, audits, certificeringen en onderscheidingen. Welke systeem je ook kiest, wees je je ervan bewust dat kwaliteitsbewustzijn (noodzaak, urgentie, motivatie, et cetera) dé basis vormt van elk kwaliteitsmanagementsysteem. Een systeem invoeren zonder het bewustzijn bij je medewerkers aan te wakkeren is vergelijkbaar met een motor laten draaien zonder olie. Je krijgt al snel een vastloper.

Kwaliteitsmanagement tools, modellen of methoden

Icon met 3 verbonden kubussen in 3dEr zijn talrijke kwaliteitsmanagement tools, modellen of methoden. Deze maken vaak deel uit van een kwaliteitsmanagementsysteem. We hebben ze op onze pagina ‘Een overzicht van 15 verbetermethoden’ allemaal opgesomd en toegelicht.

15 verbetermethoden

Kwaliteitsmanagementsysteem zorg

Icon met 2 kaarten met een hartje en 2 personenKwaliteitsmanagement in de zorg is nodig om de kwaliteit van de producten en diensten te controleren, borgen en verbeteren. Zodat cliënten de beste kwaliteit ontvangen, idealiter tegen de meest gunstige prijs. Kwaliteitszorg is essentieel in de zorgsector, het gaat immers om welzijn, kwaliteit van leven en patiëntveiligheid. Geen wonder dat de Inspectie Gezondheidszorg en de NZa harde kaders zetten en strenge normen stellen aan de dienstverlening van ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg, farmacie, GGZ, artsenpraktijken, et cetera. De overheid wil gewoon dat iedereen goede zorg krijgt. Vandaar dat de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) in het leven is geroepen. Veel zorgorganisaties laten zich mede daarom certificeren met een HKZ-keurmerk of certificeren zich voor ISO 9001 en NEN 15224. Ook al is certificering niet bij wet verplicht, er geldt een indirecte verplichting. Geldschieters binnen de zorg zoals verzekeraars en gemeenten eisen dat je als zorgaanbieder een kwaliteitsmanagementsysteem gebruikt dat gecertificeerd is door een onafhankelijke instantie.

Kwaliteitssprongen: iteratief verbeteren

Een bekende spreuk is: kwaliteit is in één keer goed. Toch blijkt dat in één keer een forse kwaliteitsverbetering doorvoeren vaak geen haalbare kaart is. De reden hiervoor? Een kwaliteitssprong (continu verbeteren) ontwikkelt zich vaak stapsgewijs.

Je beseft pas echt bij de 2e stap wat de 1e stap heeft opgeleverd en waar je de 3e stap kunt zetten.

Hierbij kan je de tweede stap in de sprong pas zetten wanneer je de resultaten van de eerste stap onder ogen ziet. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ zei Johan Cruijff. En dat is bij kwaliteitsmanagement niet anders. Leg de lat in eerste instantie dus niet te hoog.

Integraal Kwaliteitsmanagement implementeren

Icon met 4 puzzelstukjesIn deze paragraaf duiken we dieper in op Integraal Kwaliteitsmanagement (IKM). Wat is het, wat zijn de raakvlakken en verschillen met andere disciplines en waarom zou je kwaliteitsmanagement integraal willen implementeren? We geven eerst een definitie van Integraal Kwaliteitsmanagement, want daarmee komen we meteen tot de kern.

Integraal Kwaliteitsmanagement voegt een holistisch perspectief op kwaliteitsmanagement toe waardoor iedereen betrokken wordt én verantwoordelijkheid draagt voor kwaliteit en continu verbeteren.

Daar waar ‘normaal’ kwaliteitsmanagement zich vooral richt op wat ‘moet’ vanuit de certificering, focust Integraal Kwaliteitsmanagement zich vooral op de intrinsieke motivatie van management en medewerkers om hoge kwaliteit te leveren. Kwaliteit is vanzelfsprekend. Het gaat bij IKM dus vooral om het stimuleren van het kwaliteitsbewustzijn zodat kwaliteitsmanagement zich verankert in het DNA van de organisatie, de wijze van werken, doelstellingen en processen.

Kwaliteitsmanagement vertoont veel raakvlakken met Performance Management. Het managen en continu verbeteren van de prestaties met behulp van KPI’s, dashboards en SMART doelen is ook een vast onderdeel van kwaliteitsmanagement, maar richt je dan specifiek in voor kwaliteit. Als je kijkt naar de onderdelen van een kwaliteitsmanagementsysteem dan zijn volgens de theorie eigenlijk maar twee onderdelen die je niet aanraakt bij performance management: procesbeschrijvingen en procedures. Maar voor hetzelfde geld doe je dat wel en heb je een kwaliteitsmanagementsysteem én performance management systeem in één.

Het PDCA-handboek 'Datacratisch werken' Afbeelding van Het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'Dit complete PDCA-handboek is doordrenkt met kwaliteitsmanagement. Hoe kun je zaken structuureel beter doen. Het gehele spectrum van datacratisch werken, PDCA en continu verbeteren komt aan bod. Het is een nieuwe, veelbelovende manier van werken. Wie eenmaal de zoete smaak van datacratisch werken heeft geproefd, laat integraal kwaliteitsmanagement niet meer los. Iteratief verbeteren met data, dashboards en KPI's.Kwaliteitshandboek 'Datacratisch werken'

Kwaliteitsmanagement implementeren gaat natuurlijk veel verder dan wat KPI’s op een dashboard plaatsen of zorgen dat je een norm haalt. Of het nu gaat om doorlooptijden, levertijden, First Time Right, het aantal complicaties na een operatie of om andere KPI’s, alle prestaties hebben uiteindelijk te maken met kwaliteit. En daarmee kun je stellen dat kwaliteitsmanagement de meest pure vorm van performance management is, mits er sprake is van een integrale insteek. Download direct ons artikel ‘Kwaliteit en performance vanuit strategisch perspectief’. Hoe goed is jouw organisatie eigenlijk in wat ze doet? En hoe ga je dat verbeteren en hoe snel kun je dat? Hoe goed ken je je business model? Hoe goed zijn jouw mensen uitgelijnd op de missie en strategie?

Door onze jarenlange ervaring met Integraal Kwaliteitsmanagement, kwaliteitszorg, Performance Management, datagedreven werken, KPI’s, dashboards, procesmanagement, Balanced Scorecards, strategie, klantreizen, Artificial Intelligence en Lean Six Sigma, kunnen we met recht stellen dat we een holistische aanpak hanteren. Onze aanpak ‘De Datagedreven Groeiversnellers’ vertelt je er alles over.

Acht praktische tips

Icon met persoon met denkwolkje met lampje erinKwaliteitsmanagement en kwaliteitszorg leveren vaak niet de gewenste resultaten op. Onze 8 praktische tips helpen je om wel succes te boeken.

  1. Zorg voor een helder begrippenkader, duidelijke definities en begrip
  2. Presenteer de voordelen van kwaliteitsmanagement, maar ook de nadelen
  3. Toon de noodzaak en urgentie van kwaliteitsmanagement voor jouw bedrijf
  4. Probeer het eerst langs de lijn van instrinsieke motivatie
  5. Zet in op technologie om de administratieve last te verminderen
  6. Kwaliteit is in één keer goed, houd alles zo simpel mogelijk
  7. Betrek iedereen in de organisatie, van directie tot werkvloer
  8. Veranker kwaliteitszorg in je strategie en borg het in je processen

Wie het beste wil, kan ook het beste krijgen. Maar daar moet je wel wat voor doen.

Duik dieper in kwaliteitsmanagement

Icon met opengeslagen boek dat straaltWil je je verder verdiepen in kwaliteitszorg, kwaliteitsmanagement of bijbehorende systemen? We geven hier een overzicht met onderwerpen voor verdere verdieping.

Boek succes met kwaliteitszorg en kwaliteitsmanagement

Wil je meer tevreden klanten, duurzaam groeien en een slanke en gezonde organisatie waar kwaliteit hoog in het vaandel staat? Wil je ook je groei versnellen maar niet ten koste van kwaliteit? Neem dan meteen contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Over Passionned Group

Passionned Group, de specialist in kwaliteitsmanagement & kwaliteitszorgPassionned Group is dé specialist in kwaliteitsmanagement implementeren, kwaliteitszorg, kwaliteitsmanagementsystemen en continu verbeteren. Onze ervaren en gepassioneerde consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie, waar kwaliteit, data en werkplezier samenkomen.

Plan een afspraak in

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen kwaliteitsmanagement en kwaliteitszorg?



Kwaliteitsmanagement kijkt vrij breed naar kwaliteit en continu verbeteren en ontwikkelt daarvoor beleid. Kwaliteitszorg richt zich specifiek op het borgen van een minimum niveau van kwaliteit en kan in die zin aanvoelen als een ‘verplicht nummertje’.



Hoe verhoog ik het kwaliteitsbewustzijn in mijn organisatie?



Als kwaliteit echt er toe doet dan geef je het een prominente plek in je strategie en je ontwikkelt beleid. Maar dan zijn je mensen nog niet bewust. Daarvoor moet een directie (vaker) op de zeepkist gaan staan en vertellen waarom het zo belangrijk is en wat dit betekent voor de wijze van werken. Je gaat misschien iets vragen waarvoor ze (nog) niet klaar zijn, ook dat aspect adresseer je. Trainingen en opleidingen vormen een noodzakelijk aspect bij implementatie.



Wat is kwaliteit eigenlijk?



Het is een lastig vast te pakken containerbegrip en daarnaast heeft kwaliteit voor iedereen weer een andere betekenis. Je leest het allemaal in ons artikel ‘Wat is kwaliteit, hoe maak je kwaliteit meetbaar en verhoog je die?’



Wat levert kwaliteitsmanagement op?



Eigenlijk te veel om op te noemen: meer tevreden klanten, hogere medewerkertevredenheid, meer werkplezier, een professionele organisatie, aantrekkelijk werkgeverschap, krachtiger leiderschap, een betere margestructuur en een hoger marktaandeel. Inderdaad, je laat ontzettend veel kansen liggen wanneer je kwaliteitsmanagement verwaarloost.



Wie is verantwoordelijk voor kwaliteitsmanagement?



Dat hangt van je insteek af. Kies je voor kwaliteitsmanagement omdat het moet? Dan richt je een stafafdeling kwaliteitsmanagement op en stelt een kwaliteitsmanager aan. Dan ga je vanaf de zijlijn sturen en duwen op kwaliteit, wat overigens vaak niet goed uitpakt. Kies je voor integraal kwaliteitsmanagement dan betrek je iedereen bij kwaliteit en maak je het management van het primaire proces hoofdverantwoordelijk.



Zijn er ook trainingen voor kwaliteitsmanagement?



Ja, je kunt bij ons terecht voor een 3-daagse opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCA. Er zijn ook andere aanbieders, maar veelal richten die zich voornamelijk op de techniek, systemen en modellen (certificering) en schenken ze weinig aandacht aan de implementatieaspecten, de data en de veranderkundige kant.



Reviews over Kwaliteitsmanagement

Vesna Drobnjak | Kwaliteitsfunctionaris Subsidies | Provincie Noord-Holland: Ik vond de samenwerking met Leo Kerklaan van Passionned Group bij het ontwerpen van een kwaliteitsmanagementsysteem heel prettig. Hij begreep meteen waar het bij subsidieprocessen - voor veel mensen een niet makkelijk onderwerp - om draait. We kunnen nu verder met de implementatie.

Onze kwaliteitsmanagement experts

» Bekijk alle experts