De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Willem van der Does: interim-manager en sparringpartner voor CFO’s, CIO’s en CEO’s

Willem van der DoesWillem van der Does is een zeer ervaren, veelzijdige, betrouwbare en benaderbare interim-manager, docent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen. Na het voltooien van zijn financiële- en administratieve HBO-opleiding (SPD 1 en 2) ging Willem werken in het bedrijfsleven. Zo werkte hij ooit bij het toenmalige Pink Elephant, waar hij zijn Master of Business Administration haalde. Na een aantal jaren werkervaring te hebben opgedaan, nam hij een kloek, weloverwogen besluit en zette hij zijn carrière voort als interim-manager.

Boardroom-fähig

Gestaag bouwde Willem een excellent trackrecord op, waardoor hij thans multi-inzetbaar is, bij zowel beursgenoteerde ondernemingen als (grotere) MKB-bedrijven. Hij staat te boek als een nuchtere, stevige en communicatief sterke persoonlijkheid. Willem voelt zich prima thuis in veeleisende, kritische en/of complexe bedrijfsomgevingen. Hij beweegt zich soepel in de boardroom, waar hij afwisselend gesprekspartner is van de CFO, CIO (Chief Information Officer) of CEO.

Warm pleitbezorger en beoefenaar van LEAN-filosofie

Rode draad in Willem’s carrière is het LEAN Six Sigma gedachtegoed, dat hij niet alleen koestert (‘een prachtfilosofie’) en uitdraagt als docent, maar ook daadwerkelijk succesvol heeft toegepast in complexe werksituaties. Willem beschikt al jaren over zowel de Black als de Master Black Belt LEAN Six Sigma. Het optimaliseren van processen en het minimaliseren van verspillingen op basis van een quick scan is een van zijn specialisaties. Het dragen van financiële verantwoordelijkheid gaat bij hem bijna altijd gepaard met het nemen van ICT-verantwoordelijkheid.

Ervaringsdeskundige op gebied van Robotic Process Automation

Willem is ook inzetbaar in een traditionele rol, als de betrouwbare bewaker van de planning & control cyclus, en alles wat daarmee samenhangt (financiële rapportages, fast closing, shared services, et cetera). Hij is een erkend expert op het gebied van ERP, Dutch GAAP, risk & compliance en administratieve organisatie en interne controle (inclusief de zogenoemde R2R, P2P en L2C cycli). Zijn brede interesse blijkt onder meer uit het feit dat hij zich inmiddels ook heeft verdiept in Master Data Management omgevingen, BI tooling, dashboarding en de KPI-problematiek.

Bijzonder waardevol voor (potentiële) opdrachtgevers is de specifieke ervaring die hij inmiddels heeft opgedaan met het relatief nieuwe, veelbelovende concept van Robotic Process Automation (RPA) dat hij toepast op financiële – en bedrijfsprocessen. “In control zijn” (en blijven) is voor hem een belangrijke drijfveer.

Ruime ervaring met “household names”

De lijst met succesvol uitgevoerde interim-opdrachten bij bedrijven en “household names” is indrukwekkend. Zo vervulde Willem belangrijke financiële sleutelposities in bijna alle belangrijke sectoren van het bedrijfsleven. Zo werkte hij onder meer bij toonaangevende bouw- en ingenieursbureaus, in de engineering, bij een energiebedrijf, een technische installatie dienstverlener en een verzekeraar. Ook was hij werkzaam in de retail (waaronder een vermaard modehuis). Tevens vervulde hij opdrachten bij de grootste reisorganisatie in Nederland en bij verschillende (thuis)zorgorganisaties.

Met veel enthousiasme vervulde Willem op ad-interim basis diverse functies, variërend van CFO, financieel directeur, finance manager, manager Finance & Control en senior business controller. Specifieke ervaring deed hij op met de problematiek die speelt rondom fusies en overnames.

“Strakke” regisseur van veranderingsprocessen en procesverbeteringen

Hoewel Willem gewend is te sturen op cijfers (met een focus op cashflow, liquiditeit, risico’s en solvabiliteit), zorgt hij er wel voor dat hij met een helikopterview altijd het overzicht behoudt. Hoewel rationeel ingesteld, verliest hij de “factor mens” daarbij nooit uit het oog. Omdat hij als interim-manager regelmatig werd geconfronteerd met weerstand tegen verandering, besloot Willem de Master of Change Management aan de Radboud Universiteit in Nijmegen te volgen, die hij ook succesvol afrondde.

De theorie van verandermanagement is inmiddels verankerd in zijn werkwijze, die wordt gekenmerkt door het stimuleren van proactief handelen, het nemen van verantwoordelijkheid en het initiëren van veranderingen. Willem maakt zich graag sterk voor een goede werksfeer die in het teken staat van teamwork.

Passie voor cijfers, mensen én data

Willem heeft een passie voor cijfers, mensen en data. ‘Processen genereren data en die data moet je als financial rapporteren, analyseren en dus ook begrijpen. Zodra processen foutloos verlopen en je de processen ook daadwerkelijk begrijpt, kan je op basis van de data simpel, snel en foutloos rapporteren’, zo vat hij zijn praktische aanpak, die sterk geënt is op de Lean-filosofie, in een notendop samen.

Zijn belangrijkste specialisaties

Organisaties die ook maximaal willen profiteren van Willem’s expertise en jarenlange interim-ervaring schakelen hem vooral in bij het invullen van een vacante sleutelpositie, een uitdagend veranderproces of bedrijfskritisch project. Denk hierbij aan de begeleiding van kostenreductie- en efficiencyverbeteringsprogramma’s, outsourcingtrajecten, herstructureringen en/of sluiting van faciliteiten. Willem excelleert in de volgende rollen:

  • Het als financieel eindverantwoordelijke managen van een middelgroot of groot (familie)bedrijf, een bedrijfscluster of het leidinggeven aan een omvangrijke businessunit binnen een beursgenoteerde onderneming.
  • Het vanuit zijn expertise op het gebied van Master Data Management verbeteren van de werkwijze van (project)teams (inclusief de datakwaliteit) en de teams begeleiden in de richting van meer datagedreven werken.
  • Het als projectmanager begeleiden en opzetten van een managementinformatiesysteem (inclusief KPI’s bepalen, opstellen van (financiële) rapportages en het ontwikkelen en uitrollen van dashboards en BI-Tooling).
  • Het acteren als programmamanager LEAN Six Sigma Finance (trainen, projecten opzetten en begeleiden) met als doel het verbeteren en optimaliseren van processen.
  • Het optreden als trainer, coach en opleider van LEAN Six Sigma.

Dat Willem een bijzondere sociale kant heeft, blijkt onder meer uit het feit dat hij jonge VMBO-studenten begeleidt richting het ondernemerschap. Ook verzorgde hij met zijn vrouw jarenlang pleegkinderen. In zijn schaarse vrije tijd toert Willem met zijn cabrio en neemt hij deel aan de gezinsactiviteiten.

Wil je kennismaken met Willem van der Does?

Willem heeft een grote affiniteit met cijfers en data. In combinatie met zijn brede en diepe kennis op het gebied van financieel management en zijn praktische ervaring met verandermanagement beschikt hij over een heldere, holistische visie. Dit maakt hem bij uitstek geschikt om ook projecten op het gebied van datagedreven werken en alles wat daarmee samenhangt, te begeleiden en/of te managen.

Neem gerust contact met mij op voor een afspraak over de mogelijkheden van interim-management, adviestrajecten of (incompany) opleidingen voor jouw organisatie.

neem contact met mij op

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Lean Six Sigma
Lean Six Sigma
Uitgelichte afbeelding Lean Training Green Belt
Lean Training Green Belt
Uitgelichte afbeelding Lean coaching
Lean coaching

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Willem van der Does - Senior interim manager / CFOWILLEM VAN DER DOES MBASenior interim manager / CFO

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring