contact
Stel in 5 stappen een BI roadmap & een BI visie op

Business Intelligence roadmap

Als Business Intelligence manager, adviseur of BI consultant wil je een heldere route uitstippelen voor Business Intelligence & Analytics die jouw organisatie werkelijk slimmer maakt. Een route en een stip op de horizon die gedragen en gedeeld wordt en iedereen begrijpt. Maar je weet ook dat het maken van een Business Intelligence roadmap geen eenvoudige opgave is. Want waar sta je nu? In dit artikel geven we je 5 overwegingen die pleiten voor een BI roadmap, we benadrukken het belang van een BI visie en benoemen we de 5 stappen om tot een integrale roadmap te komen.

Vijf overwegingen bij een BI-roadmap

Bij het overwegen van een BI-roadmap doemen direct een aantal praktische vragen op:

Bovendien kan geen enkele organisatie er meer aan ontkomen om na te denken over de invalshoeken vanuit Data Science. De ervaren Business Intelligence-specialisten van de Passionned Group helpen je graag verder met het maken van de perfecte Business Intelligence roadmap, 100% onafhankelijk BI-advies en opleidingen in Business Intelligence.

Zonder een visie op Business Intelligence verdwaal je

Een goede Business Intelligence roadmap kun je niet maken zonder een gedegen visie op Business Intelligence. Maar wat houdt dat precies in? En waarom zou je niet direct starten met QlikView of Tableau dashboards? Dat zit zo. De kern van de visie op BI gaat over het op de juiste plek krijgen van data en informatie in een specifiek bedrijfsproces. Zodat het direct toegevoegde waarde gaat opleveren voor de beslissers in jouw bedrijf. Strategisch, tactisch en operationeel.

Zonder deze visie kan een BI-roadmap nog zo mooi zijn vormgegeven, maar zal je niet op de juiste bestemming aankomen. Je verdwaalt. Je mist feitelijk de stip op de horizon. Een voorbeeld van een scherpe visie op BI is: “Wij willen in 2023 bedrijfsbreed datagedreven werken en beslissingen nemen. In elke processtap gebruiken we een data & analyse om continu te verbeteren.” De directie en alle teams zullen deze visie natuurlijk moeten onderschrijven en omarmen.

Nulmeting onmisbaar voor Business Analytics roadmap

De roadmap voor Business Analytics kan niet zonder een precieze nulmeting. Waar sta je nu als het gaat om volwassenheid in Business Intelligence? Ons bewezen BI-model kun je niet alleen gebruiken om je huidige positie (nulmeting) te bepalen. Je gaat ook een stip op de horizon zetten en de gewenste situatie bepalen.

Business Intelligence Roadmap met de volwassenheidsniveaus
Figuur 1: volwassenheidsniveaus van Business Analytics. Zo bepaal je de huidige en gewenste situatie van jouw organisatie. Bron: De intelligente, datagedreven organisatie.

Het is belangrijk om te realiseren dat er een zeer sterke correlatie bestaat tussen de volwassenheidsniveaus en het succes van Business Analytics. Onze 3-daagse BI-opleiding is met deze invalshoek doorspekt.

Vijf uitgangspunten bij een Business Intelligence roadmap

Het succesvol maken van een roadmap vereist het werken conform bepaalde uitgangspunten. De volgende zijn van belang:

  1. Er is een breed gedragen visie op Business Intelligence & Data Science
  2. Er is een duidelijke link met de bedrijfsstrategie en je IT-strategie
  3. Over de huidige situatie (IST) is geen discussie meer.
  4. De gewenste situatie is ambitieus, maar ook realistisch.
  5. De roadmap vormt de route van de huidige naar de gewenste situatie.

Ondanks deze stevige uitgangspunten blijft het zaak om continu bij te kunnen sturen. De wendbaarheid van Business Intelligence-teams en informatieproducten laten nogal eens te wensen over, zo is onze ervaring. En in het huidige agile tijdperk moet BI zelf ook uiteraard wendbaar zijn.

Stel in 5 stappen een roadmap samen

Een Business Intelligence roadmap komt tot stand door consequent de volgende stappen te doorlopen:

Het totale traject om te komen tot een goede roadmap neemt afhankelijk van de omvang van je organisatie en complexiteit van je businessmodel enkele weken tot maanden in beslag.

Business Analytics roadmap kan niet zonder verandermanagement

Wanneer je succesvol stappen wilt zetten in het verhogen van de volwassenheid van Business Analytics, ontkom je er niet aan om aandacht te schenken aan de veranderkundige kant. Het is namelijk te gemakkelijk om te denken dat technologie zaligmakend is. Onze organisatieadviseurs en consultants hebben naast inhoudelijke BI-kennis veel ervaring met verandermanagement. Ze kennen zowel de procesmatige als organisatorische kant van Business Analytics.

Waarom kiezen voor Passionned Group?

Ga voor kwaliteit en neem contact met ons op

Nieuwsgierig naar hoe wij je kunnen helpen bij het samenstellen van een Business Intelligence roadmap en visie? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en maak een afspraak. We verrassen je graag met onze Business Intelligence aanpak en expertise.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business Intelligence roadmapsDe adviseurs en BI-specialisten van de Passionned Group zijn gepokt en gemazeld in het op een hoger plan brengen van Business Intelligence & Data Science. Om het jaar organiseren we de verkiezing tot de Slimste organisatie van Nederland en reiken de Dutch BI & Data Science Award™ uit.

Neem contact met ons op

Specialisten BI-roadmap

Dick Pouw - Senior consultant / CIO

DICK POUW MBA

Senior consultant / CIO

Daan van Beek - Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Wouter Huisman - Management Consultant Business Intelligence Roadmaps

drs. WOUTER HUISMAN

Management Consultant Business Intelligence Roadmaps

Isaac Shawky - Senior BI programmamanager

drs. ISAAC SHAWKY

Senior BI programmamanager

Caroline Raaijmaakers - BI roadmap expert

drs. CAROLINE RAAIJMAAKERS

BI roadmap expert

» Bekijk alle experts

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met BI, data analytics & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Dick Pouw - Senior consultant / CIO

DICK POUW MBA

Senior consultant / CIO

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST