Business Intelligence roadmap maken: nulmeting, uitgangspunten en de 5 stappen

Foto Dick Pouw MBA
Auteur: Dick Pouw MBA
Senior consultant / CIO
Inhoudsopgave

Als Business Intelligence manager, adviseur of BI consultant wil je een heldere route uitstippelen voor Business Intelligence & Analytics die jouw organisatie werkelijk slimmer maakt. Een route en een stip op de horizon die gedragen en gedeeld wordt en iedereen begrijpt. Maar je weet ook dat het maken van een Business Intelligence roadmap geen eenvoudige opgave is. Want waar sta je nu? In dit artikel geven we je 5 overwegingen die pleiten voor een BI roadmap, we benadrukken het belang van een BI visie en benoemen we de 5 stappen om tot een integrale roadmap te komen.

Vijf overwegingen bij een BI-roadmap

Bij het overwegen van een BI-roadmap doemen direct een aantal praktische vragen op:

  • Wie ga je allemaal bij het BI-roadmap traject betrekken en wie niet?
  • Welke uitgangspunten gebruik je voor de Business Intelligence roadmap?
  • Is er al een heldere visie geformuleerd voor Business Analytics?
  • Hoe ga je om met de verscheidenheid aan tooling en BI-software?
  • Hoe zit het met de funding vanuit de business voor de komende tijd?

Bovendien kan geen enkele organisatie er meer aan ontkomen om na te denken over de invalshoeken vanuit Data Science. De ervaren Business Intelligence-specialisten van de Passionned Group helpen je graag verder met het maken van de perfecte Business Intelligence roadmap, 100% onafhankelijk BI-advies en opleidingen in Business Intelligence.

Vraag een BI roadmap aan

Zonder een visie op Business Intelligence verdwaal je

Een goede Business Intelligence roadmap kun je niet maken zonder een gedegen visie op Business Intelligence. Maar wat houdt dat precies in? En waarom zou je niet direct starten met QlikView of Tableau dashboards? Dat zit zo. De kern van de visie op BI gaat over het op de juiste plek krijgen van data en informatie in een specifiek bedrijfsproces. Zodat het direct toegevoegde waarde gaat opleveren voor de beslissers in jouw bedrijf. Strategisch, tactisch en operationeel.

Zonder deze visie kan een BI-roadmap nog zo mooi zijn vormgegeven, maar zal je niet op de juiste bestemming aankomen. Je verdwaalt. Je mist feitelijk de stip op de horizon. Een voorbeeld van een scherpe visie op BI is: “Wij willen in 2023 bedrijfsbreed datagedreven werken en beslissingen nemen. In elke processtap gebruiken we een data & analyse om continu te verbeteren.” De directie en alle teams zullen deze visie natuurlijk moeten onderschrijven en omarmen.

Nulmeting onmisbaar voor Business Analytics roadmap

De roadmap voor Business Analytics kan niet zonder een precieze nulmeting. Waar sta je nu als het gaat om volwassenheid in Business Intelligence? Ons bewezen BI-model kun je niet alleen gebruiken om je huidige positie (nulmeting) te bepalen. Je gaat ook een stip op de horizon zetten en de gewenste situatie bepalen.

Business Intelligence Roadmap met de volwassenheidsniveausFiguur 1: volwassenheidsniveaus van Business Analytics. Zo bepaal je de huidige en gewenste situatie van jouw organisatie. Bron: De intelligente, datagedreven organisatie.

Het is belangrijk om te realiseren dat er een zeer sterke correlatie bestaat tussen de volwassenheidsniveaus en het succes van Business Analytics. Onze 3-daagse BI-opleiding is met deze invalshoek doorspekt.

Vijf uitgangspunten bij een Business Intelligence roadmap

Het succesvol maken van een roadmap vereist het werken conform bepaalde uitgangspunten. De volgende zijn van belang:

  1. Er is een breed gedragen visie op Business Intelligence & Data Science
  2. Er is een duidelijke link met de bedrijfsstrategie en je IT-strategie
  3. Over de huidige situatie (IST) is geen discussie meer.
  4. De gewenste situatie is ambitieus, maar ook realistisch.
  5. De roadmap vormt de route van de huidige naar de gewenste situatie.

Ondanks deze stevige uitgangspunten blijft het zaak om continu bij te kunnen sturen. De wendbaarheid van Business Intelligence-teams en informatieproducten laten nogal eens te wensen over, zo is onze ervaring. En in het huidige agile tijdperk moet BI zelf ook uiteraard wendbaar zijn.
De opleiding Data Science Afbeelding van De opleiding Data ScienceTijdens onze 10-daagse Master of Data Science leer je alle facetten van Business Analytics, AI & Data Science te begrijpen en in jouw organisatie met succes toe te passen. De eindopdracht tijdens deze unieke opleiding staat in het teken van het maken van een Business Analytics roadmap voor je eigen organisatie. Deze training biedt een ideaal scharnier tussen het ontwikkelen van een BI strategie en de operaties, tussen het denken en het doen.Volg onze 10-daagse training Data Science & BI

Stel in 5 stappen een roadmap samen

Een Business Intelligence roadmap komt tot stand door consequent de volgende stappen te doorlopen:

  • Stap 1: inventariseer de huidige situatie. Op basis van interviews, geautomatiseerde enquêtes en analyse van documentatie en systemen brengen wij de huidige situatie voor je in kaart.
  • Stap 2: ontwikkel een visie. Onze BI-consultants gaan samen met jou een visie voor Business Analytics opstellen en toetsen. Hierbij nemen we niet alleen de bedrijfsstrategie en de IT-strategie mee. We zoomen juist ook in op de verschillende bedrijfsprocessen, je producten en je klanten.
  • Stap 3: plaats een stip op de horizon. Tijdens een of meer workshops gaan we samen met het BI-team, de informatiemanagers, data architecten en de directie en eventueel andere stakeholders de stip op de horizon plaatsen.
  • Stap 4: benoem de op te leveren producten en diensten. De gewenste situatie werken we verder uit in een presentatie waarin de te leveren BI-producten en diensten worden benoemd, inclusief de BI governance met de benodigde capaciteit & gewenste competenties van het BI-team en de noodzakelijke data-infrastructuur zoals een datawarehouse en/of een data lake.
  • Stap 5: start de programma’s op. Op basis van de uitkomsten van de voorgaande stappen worden een of meer BI-programma’s opgestart. Die worden vervolgens onderverdeeld in een aantal projecten met een (resource)planning. Zie verder Business Intelligence projectmanagement.

Het totale traject om te komen tot een goede roadmap neemt afhankelijk van de omvang van je organisatie en complexiteit van je businessmodel enkele weken tot maanden in beslag.

Business Analytics roadmap kan niet zonder verandermanagement

Wanneer je succesvol stappen wilt zetten in het verhogen van de volwassenheid van Business Analytics, ontkom je er niet aan om aandacht te schenken aan de veranderkundige kant. Het is namelijk te gemakkelijk om te denken dat technologie zaligmakend is. Onze organisatieadviseurs en consultants hebben naast inhoudelijke BI-kennis veel ervaring met verandermanagement. Ze kennen zowel de procesmatige als organisatorische kant van Business Analytics en hebben veel ervaring met het opstellen van road maps.

Zonder gedragsverandering blijkt BI roadmap een wassen neus

Business Intelligence zorgt dat de juiste informatie bij de juiste persoon in de juiste vorm op het juiste moment terecht komt. Althans, dat beoogt het vakgebied te bieden. Als dat lukt, dan is er al heel veel gewonnen. De formule van een roadmap is weliswaar simpel maar de implementatie ervan buitengewoon complex. Echter, het echte werk moet ook dan nog beginnen: de beïnvloeding van het gedrag van klanten, managers en medewerkers op basis van essentiële informatie en inzichten. Alleen als dat lukt, mogen we spreken van succesvolle Business Intelligence.

Waarom is een focus op gedrag zo belangrijk?

Onderstaande grafiek van een speelgoedgroothandel laat het percentage van bestellingen buiten de standaardverpakkingseenheid zien van een specifieke winkel van de afgelopen dertien maanden. De speelgoedauto’s liggen per tien stuks verpakt in het magazijn en de winkel bestelt elke maand negen stuks. Dergelijke bestellingen buiten die standaardverpakkingseenheid kosten de organisatie veel geld; magazijnmedewerkers moeten herverpakken. Wat de groothandel wil, is dat de winkelmanager niet tien maanden achtereen negen stuks per keer zou bestellen, maar negen keer tien stuks over een periode van tien maanden.

Percentage van bestellingen buiten de standaard verpakkingseenheid
Figuur 1: Percentage van bestellingen buiten de standaard verpakkingseenheid

Een ander voorbeeld. Een autoschadeverzekeraar is gebaat bij klanten die zo min mogelijk schade aan hun auto’s veroorzaken. Om hier inzicht in te verkrijgen is een indicator ‘( schadebedrag per klant – eigen risico ) / contractpremie’ door de desbetreffende verantwoordelijken ontwikkeld. Wanneer deze indicator boven de 100% uitkomt, draait de verzekeraar verlies op het contract en zullen maatregelen dienen te worden overwogen.

Boven de 100% draait de verzekeraar verlies op een contract
Figuur 2: Boven de 100% draait de verzekeraar verlies op een contract

Competenties van managers, relatie met de klant

Bovenstaande voorbeelden maken heel duidelijk dat business intelligence en gedrag veel met elkaar te maken hebben. Bij de implementatie van business intelligence wordt deze koppeling zelden besproken, terwijl dit eigenlijk wel nodig is. Uiteindelijk wil je een gedragsverandering bewerkstelligen bij jouw klanten om de prestaties te verbeteren, liefst blijvend. Slimme managers zorgen daarom dat dit soort indicatoren standaard op hun dashboard staan met als doel deze managementinformatie waar nodig te analyseren en te gebruiken om met medewerkers en klanten het gesprek aan te gaan (relatiemanagement).

Vragen die je hierbij kunt stellen

In dat licht is het misschien geen slecht idee om de vaardigheden & competenties binnen jouw organisatie eens tegen het licht te houden. Want als er ’tekorten’ op dat vlak zijn, is een gerichte BI training een eenvoudig maar uiterst effectief middel om snel meer rendement te behalen op de huidige en toekomstige investeringen in Business Intelligence. Laat dit geen sluitpost zijn van je BI agenda (en begroting). Een gerichte training of workshop volgen op dit vlak? Klik hier voor meer informatie over PDCA.

Waarom kiezen voor Passionned Group?

Ga voor kwaliteit en neem contact met ons op

Nieuwsgierig naar hoe wij je kunnen helpen bij het samenstellen van een Business Intelligence roadmap en visie? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en maak een afspraak. We verrassen je graag met onze Business Intelligence aanpak en expertise.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business Intelligence roadmapsDe adviseurs en BI-specialisten van de Passionned Group zijn gepokt en gemazeld in het op een hoger plan brengen van Business Intelligence & Data Science. Om het jaar organiseren we de verkiezing tot de Slimste organisatie van Nederland en reiken de Dutch BI & Data Science Award™ uit.

neem contact met ons op

Specialisten BI-roadmap

» Bekijk alle experts

Bekijk het handboek Artificial Intelligence

Productafbeelding van het handboek Artificial Intelligence

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Business Intelligence
Business Intelligence
Uitgelichte afbeelding SAP BI & Analytics
SAP BI & Analytics
Uitgelichte afbeelding Oracle BI & Analytics
Oracle BI & Analytics

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met BI, data analytics & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Dick Pouw - Senior consultant / CIODICK POUW MBASenior consultant / CIO

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
4,4
sterren klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring