Business Intelligence roadmap | Business Analytics Visie

Leer hoe je slimmer kunt managen met een BI-roadmap

Als Business Intelligence manager, adviseur of BI consultant wil je een heldere route uitstippelen voor Business Intelligence & Analytics die jouw organisatie werkelijk slimmer maakt. Een route en een stip op de horizon die gedragen en gedeeld wordt en iedereen begrijpt. Maar je weet ook dat het maken van een Business Intelligence roadmap geen eenvoudige opgave is.

Vijf overwegingen bij een BI-roadmap

Bij het overwegen van een BI-roadmap doemen direct een aantal praktische vragen op:

 • Wie ga je allemaal bij het BI-roadmap traject betrekken en wie niet?
 • Welke uitgangspunten gebruik je voor de Business Intelligence roadmap?
 • Is er al een heldere visie geformuleerd voor Business Analytics?
 • Hoe ga je om met de verscheidenheid aan tooling en BI-software?
 • Hoe zit het met de funding vanuit de business voor de komende tijd?

Bovendien kan geen enkele organisatie er meer aan ontkomen om na te denken over de invalshoeken vanuit Data Science. De ervaren Business Intelligence-specialisten van de Passionned Group helpen je graag verder met BI-advies en opleidingen in Business Intelligence.

Zonder een visie op Business Intelligence verdwaal je

Een goede Business Intelligence roadmap kun je niet maken zonder een gedegen visie op Business Intelligence. Maar wat houdt dat precies in? En waarom zou je niet direct starten met QlikView of Tableau dashboards? Dat zit zo. De kern van de visie op BI gaat over het op de juiste plek krijgen van data en informatie in een specifiek bedrijfsproces. Zodat het direct toegevoegde waarde gaat opleveren voor de beslissers in jouw bedrijf. Strategisch, tactisch en operationeel.

Zonder deze visie kan een BI-roadmap nog zo mooi zijn vormgegeven, maar zal je niet op de juiste bestemming aankomen. Je verdwaalt. Je mist feitelijk de stip op de horizon. Een voorbeeld van een scherpe visie op BI is: “Wij willen in 2020 bedrijfsbreed datagedreven werken en beslissingen nemen. In elke processtap gebruiken we een BI-roadmap om continu te verbeteren.” De directie en alle teams zullen deze visie natuurlijk moeten onderschrijven en omarmen.

Nulmeting onmisbaar voor Business Analytics roadmap

De roadmap voor Business Analytics kan niet zonder een precieze nulmeting. Waar sta je nu als het gaat om volwassenheid in Business Intelligence? Ons bewezen BI-model kun je niet alleen gebruiken om je huidige positie (nulmeting) te bepalen. Je gaat ook een stip op de horizon zetten en de gewenste situatie bepalen.

business-intelligence-roadmap-volwassenheidsniveaus
Figuur: volwassenheidsniveaus van Business Analytics. Zo bepaal je de huidige en gewenste situatie van jouw organisatie. Bron: De intelligente, datagedreven organisatie.

Het is belangrijk om te realiseren dat er een zeer sterke correlatie bestaat tussen de volwassenheidsniveaus en het succes van Business Analytics. Onze BI-opleiding is met deze invalshoek doorspekt.

Vijf uitgangspunten bij een Business Intelligence roadmap

Het succesvol maken van een roadmap vereist het werken conform bepaalde uitgangspunten. De volgende zijn van belang:

 1. Er is een breed gedragen visie op Business Intelligence & Data Science
 2. Er is een duidelijke link met de bedrijfsstrategie en je IT-strategie
 3. Over de huidige situatie (IST) is geen discussie meer.
 4. De gewenste situatie is ambitieus, maar ook realistisch.
 5. De roadmap vormt de route van de huidige naar de gewenste situatie.

Ondanks deze stevige uitgangspunten blijft het zaak om continu bij te kunnen sturen. De wendbaarheid van Business Intelligence-teams en informatieproducten laten nogal eens te wensen over, zo is onze ervaring. En in het huidige agile tijdperk moet BI zelf ook uiteraard wendbaar zijn.

Master of Data Science

Tijdens onze 10-daagse Master of Data Science leer je alle facetten van Business Analytics & Data Science te begrijpen en in jouw organisatie met succes toe te passen. De eindopdracht tijdens deze unieke opleiding staat in het teken van het maken van een Business Analytics roadmap voor je eigen organisatie.

naar de opleiding

Stel in 4 stappen een roadmap samen

Een Business Intelligence roadmap komt tot stand door consequent de volgende stappen te doorlopen:

 • Stap 1: inventariseer de huidige situatie. Op basis van interviews, geautomatiseerde enquêtes en analyse van documentatie en systemen brengen wij de huidige situatie voor je in kaart.
 • Stap 2: ontwikkel een visie. Onze BI-consultants gaan samen met jou een visie voor Business Analytics opstellen en toetsen. Hierbij nemen we niet alleen de bedrijfsstrategie en de IT-strategie mee. We zoomen juist ook in op de verschillende bedrijfsprocessen, je producten en je klanten.
 • Stap 3: plaats een stip op de horizon. Tijdens een of meer workshops gaan we samen met het BI-team, de informatiemanagers en de directie en eventueel andere stakeholders de stip op de horizon plaatsen. De gewenste situatie werken we verder uit in een presentatie.
 • Stap 4: start de programma’s op. Op basis van de uitkomsten van de voorgaande stappen worden een of meer BI-programma’s opgestart. Die worden vervolgens onderverdeeld in een aantal projecten met een (resource)planning. Zie verder Business Intelligence projectmanagement.

Het totale traject om te komen tot een goede roadmap neemt afhankelijk van de omvang van je organisatie en complexiteit van je businessmodel enkele weken tot maanden in beslag.

Business Analytics roadmap kan niet zonder verandermanagement

Wanneer je succesvol stappen wilt zetten in het verhogen van de volwassenheid van Business Analytics, ontkom je er niet aan om aandacht te schenken aan de veranderkundige kant. Het is namelijk te gemakkelijk om te denken dat technologie zaligmakend is. Onze organisatieadviseurs en consultants hebben naast inhoudelijke BI-kennis veel ervaring met verandermanagement. Ze kennen zowel de procesmatige als organisatorische kant van Business Analytics.

Waarom kiezen voor Passionned Group?

✓ Onze Business Intelligence specialisten kennen alle kneepjes van het vak
✓ We werken hierbij met een fixed price: zo kom je nooit voor verrassingen te staan
✓ We zijn 100% onafhankelijk van BI-leveranciers of andere partijen
✓ We zijn auteur van het BI-boek: De intelligente, datagedreven organisatie
✓ Meer dan 200 tevreden opdrachtgevers gingen je reeds voor

Ga voor kwaliteit en neem contact met ons op

Nieuwsgierig naar hoe wij je kunnen helpen bij het samenstellen van een Business Intelligence roadmap en visie? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en maak een afspraak. We verrassen je graag met onze Business Intelligence aanpak en expertise.

neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence roadmap (business analytics visie) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Dick Pouw, Chief Information Officer

DICK POUW MBA

Senior consultant / CIO

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST