Freelance business consultant: wat is een goede business consultant, inclusief vereiste vaardigheden

Foto Jan Bond MSc
Auteur: Jan Bond MSc
Senior Business Consultant
Inhoudsopgave

Traditioneel zijn business consultants onderverdeeld in strategie-, management-, proces-, finance-, HR- en ICT-consultants. Deze traditionele verdeling staat echter zwaar onder druk. Met de huidige, snelle (digitale) ontwikkelingen moeten de business consultants in deze vakgebieden ‘samen optrekken’ om het gewenste resultaat voor een opdrachtgever te realiseren. Maar de digitale transformatie vraagt veel van organisaties en ook van de business consultant. De moderne business consultant beheerst daarom alle takken van sport en heeft procesdenken en integraal management als een tweede natuur ontwikkelt.

Klant vaker betrokken bij nieuwe producten

Door deze snelle ontwikkelingen in de markt, worden (toekomstige) klanten steeds vaker betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, waardoor er dan onvoldoende tijd is om uitgebreid analyse en onderzoek te (laten) doen door business consultants. De traditionele business consultant, die sterk is in analyse, wordt vervangen door de ondernemende business consultant, die direct met oplossingen zoals een overzichtelijk dashboard of machine learning model komt. Deze nieuwe aanpak wordt wel ‘instant consulting’ genoemd.

huur een business consultant in

De ontwikkeling van nieuwe businessmodellen

Data en analyse zijn en blijven zeer belangrijk voor een business consultant. Meer en meer zullen (nieuwe) verdienmodellen geïnitieerd en ontwikkeld worden op basis van (big) data. Business consultants moeten daarom niet alleen de data kunnen analyseren en interpreteren, maar vooral deze ‘instant’ kunnen vertalen naar direct implementeerbare oplossingen voor de opdrachtgever.

Wat speelt er allemaal bij business consultancy?

Er spelen vele onderwerpen, als het gaat om het inhuren van business consultants of het verder ontwikkelen van business consultancy skills. Denk daarbij aan:

 • Welke vaardigheden worden verwacht van een ondernemende business consultant?
 • Hoe ziet zijn nieuwe profiel eruit en hoe laat hij succes zien?
 • Welke stappen kun je zetten om een ondernemende business consultant te worden?
 • Waar moet je op letten als je een business consultant wilt inhuren?
 • Welke veranderingen en trends zijn er om rekening mee te houden?

Business consultancy zoekt het ‘nieuwe normaal’

Lange tijd was business consultancy verdeeld in finance-, strategie-, ICT-, management- en, procesconsultants. Veel grote partijen hadden verschillende afdelingen die gespecialiseerd waren in één of meer van deze onderdelen. De opdrachten waren vaak lang en analyse en onderzoek stonden voorop.

De trends die elke business consultant moet kennenDe ontwikkelingen op het vakgebied gaan snel. Trends volgen elkaar in hoog tempo op. De belangrijke trends zijn:

 • Specialisatie: Alhoewel de verschillende typen business consultants in elkaar schuiven wordt verwacht dat je ervaring hebt binnen een bepaalde (deel) markt.
 • Informatie voor iedereen: Informatie is nu toegankelijk voor iedereen en afscherming van kennis is verleden tijd. Business consultants moeten daar rekening mee houden.
 • Individu in plaats van team: Waar er tot voor kort gewerkt werd in teams van business consultants, wordt er nu veel meer gewerkt op individuele basis. Het individu bepaalt de toegevoegde waarde.
 • Zzp’er vervangt het Bureau: De zelfstandig business consultant komt in de plaats van de consultancybureaus. Dit heeft grote gevolgen voor hoe de markt nu georganiseerd is.
 • Nieuwe businessmodellen: Door de verandering in de markt komen er nieuwe businessmodellen op. Het is niet meer ‘uurtje factuurtje’, maar contracten op basis van resultaatverplichting of een abonnementsvorm.
 • Interne business consultants: Steeds meer (grote) organisaties hebben eigen afdelingen waar business consultants werkzaam zijn.

Dit zijn natuurlijk niet alle trends. Werken met grote hoeveelheden data, deze analyseren en op basis daarvan simpele oplossingen ontwikkelen is de manier voor de ondernemende business consultant om zijn toegevoegde waarde laten zien.

Nieuwe business consultants in de markt

Deze shift in de markt heeft veel (grote) consultancy firma’s geraakt en verschillende bekende namen zijn verdwenen. Gelijktijdig kwam er een nieuwe groep gespecialiseerde business consultants op, de zzp’er. Opdrachten veranderen en worden meer en meer gedaan met de eindklant van de opdrachtgever als uitgangspunt. Technieken als Service Design Thinking en klantgericht ondernemen zijn het vertrekpunt bij deze nieuwe opdrachten.

Nieuwe vorm van opdrachten

Ook de vorm van de opdrachten verandert. Was het voorheen op basis van ‘uurtje factuurtje’, nu worden ze aangenomen op basis van meetbare eindresultaten. Ook is er een ontwikkeling gaande naar abonnement gedreven advies. Het leveren van direct toepasbare resultaten voor de opdrachtgever is het ‘nieuwe normaal’ geworden en het beschikken over steeds meer (big) data analytics helpt bij het meetbaar maken van die resultaten. Dit alles vraagt om andere business consultants met nieuwe vaardigheden.

Een ondernemende business consultant inhuren?

Business consultants zijn overal in te huren. Maar de ondernemende business consultant die zowel de gebieden datagedreven strategie, datagedreven technologie en datagedreven continu verbeteren afdekt is schaars in de markt. Bij de Passionned Group werken alleen zeer ervaren consultants die deze gebieden wel af kunnen dekken en tevens hun sporen in de praktijk hebben verdiend.

Continu verbeteren & helderheid

Het zijn consultants die gewend zijn om met data en verandermethodieken als ‘continu verbeteren‘ te werken en resultaten daadwerkelijk neer te zetten. Wij zijn dus in staat om snel de juiste kandidaat aan je voor te stellen. Onze procesmatige aanpak houdt in dat we binnen 24 uur contact met je opnemen om een helder beeld te krijgen van wat je precies zoekt. Hierna stellen we de juiste kandidaat aan je voor, liefst meer dan een, zodat je kunt kiezen. Nadat je de keuze heb gemaakt voor één van onze kandidaten, wordt het proces vaak binnen 48 uur afgerond en kan de business consultant bij jouw bedrijf aan de slag.

Waarom een business consultant van Passionned inhuren?

Onze business consultants zijn niet alleen zeer ervaren, maar werken allemaal op het snijvlak van klantgericht ondernemen, datagedreven werken, continu verbeteren en performance management. Passionned Group heeft aantoonbare ervaring op dit gebied, niet alleen als het om analyse gaat maar zeker ook als het op implementatie aankomt.

Consultant en docent

Verschillende van onze consultants schrijven niet alleen regelmatig over deze onderwerpen, maar geven ook les aan de Passionned Academy. Zo ontstaat de ideale wisselwerking tussen theorie en praktijk.

Passionned Group beschikt over een uitgebreide kennisbank en tooling die de business consultant kan gebruiken bij zijn opdrachten. Deze kennisbank wordt ook opengesteld voor medewerkers van jouw eigen organisatie.

Welke vaardigheden worden er van de business consultant verwacht?

De praktische vaardigheden (skills) van een ondernemende business consultant verschuiven naar:

 • een ondernemende adviseur die ‘zelfstartend’ is. De business consultant neemt zelf initiatief en breng hiermee veranderingen op gang;
 • een ‘onderzoekende geest’, die simpele oplossingen kan vinden voor complexe problemen;
 • sterke analytische skills op basis van data, die de business consultant vaak zelf verzamelt, analyseert en interpreteert;
 • goede communicatie skills om medewerkers in een organisatie mee te krijgen. Hij schetst hoe de wereld er na de verandering uitziet en weet iedereen hiervan te overtuigen;
 • gestructureerd, planmatig werken en transparantie over noodzakelijke acties naar zijn omgeving toe;
 • het hebben van kennis van alle deelgebieden. Van strategieontwikkeling en procesdenken tot aan inzet van ICT-middelen om de verandering te kunnen realiseren.

Gedegen analyse, en deze goed onderbouwd kunnen presenteren, blijft wel de hoeksteen van een goede business consultant. De hierboven genoemde skills komen erbij en zijn de sleutel tot succes voor een ondernemende business consultant.

Hoe kun je jezelf ontwikkelen tot een (nog betere) business consultant?

Aan de business consultant worden andere eisen gesteld dan voorheen. Natuurlijk lees je vakliteratuur en haal je overal informatie vandaan. Maar is dat genoeg? Passionned Group heeft een kennisbank waarin diepgaande informatie beschikbaar is als het om Business Intelligence, Big Data, klantgericht ondernemen en veranderaanpakken als continu verbeteren en procesmanagement gaat.

Zakelijke literatuur voor business consultants

Om jou te kunnen ondersteunen hebben wij een aantal boeken die wij aanraden voor de business consultants:

Boek 'De intelligente, datagedreven organisatie' Afbeelding van Boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'Dit standaardwerk (meer dan 25.000 exemplaren verkocht) plaatst AI, BI & Data Science in de juiste context. Gewapend met deze kennis kun je een professioneel Business Intelligence Competency Center (BICC) inrichten waarbinnen alle disciplines, waaronder business consultants, gefocust samenwerken aan een intelligente, datagedreven organisatie. Dit unieke boek geeft de moderne business consultant een stevig houvast bij het succesvol uitvoeren van opdrachten en transities.bekijk het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'Bestel het boek 'De wendbare organisatie' Afbeelding van Bestel het boek 'De wendbare organisatie'Het boek 'De wendbare organisatie' (al meer dan 5.000 exemplaren verkocht) is een geschikt boek voor alle business consultants die te maken hebben met strategische beslissingen. De kwaliteit daarvan bepaalt of een bedrijf zal overleven. De auteur mr. Leo Kerklaan neemt je als consultant mee in de wereld van strategievorming, strategie executie en de realisatie van nieuwe business modellen.bekijk het boek 'De wendbare organisatie'het PDCA-handboek 'Datacratisch werken' Afbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'Dit complete PDCA-boek (meer dan 5.000 exemplaren verkocht) neemt je als business consultant mee in alle facetten van datacratisch werken. Dit is een veelbelovende, nieuwe wijze van werken waar data de dienst uitmaakt en niet de directie. Bestseller auteur Daan van Beek gaat uitgebreid in op de basisprincipes van datagedreven werken, PDCA, continu verbeteren, data science, innovatie en leerprocessen in organisaties.bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Passionned Academy: keur aan opleidingen

Wil je echt stappen zetten op één van deze gebieden, dan is misschien een opleiding aan te bevelen. De Passionned Academy heeft een uitgebreid assortiment aan opleidingen variërend van een 1-daagse incompany training en inspiratiesessie tot een ‘state-of-the-art’ 10-daagse Master of Data Science opleiding. Ook beschikken wij over opleidingen voor continu verbeteren en klantgericht ondernemen. De opleiding Performance management leert jou hoe je prestaties en gedrag van organisaties kunt managen op basis van KPI’s en dashboards. In de Passionned Academy zijn nog veel meer opleidingen beschikbaar die interessant voor je kunnen zijn.

Passionned Group kan je dus genoeg manieren bieden om jezelf te ontwikkelen. Wil je meer weten of een persoonlijk advies hebben over wat het best bij jou past, neem dan contact met ons op.

Ben jij een ondernemende business consultant?

Vacature business consultantWij zijn regelmatig op zoek naar ervaren business consultants voor onze opdrachtgevers. Herken je jezelf in dit profiel en wil je eens met ons doorpraten over hoe Passionned Group naar dit vakgebied kijkt, laat dan een bericht achter.

Wat als je meer wilt weten?

Heb je interesse in een opleiding, wil je eens verder praten over het vakgebied of ben je op zoek naar zo’n ondernemende business consultant, wij praten graag met je door. Neem gerust contact met ons op en laat je verrassen door onze visie en aanpak.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Business consultantsPassionned Group ondersteunt organisaties bij strategie- en implementatieadvies. Onze business consultants hebben zowel ervaring met strategie(implementatie), data science en machine learning als met het continu verbeteren van organisaties op basis van de door jou geformuleerde strategie.

Neem contact met ons op

Onze business consultants helpen je graag verder

» Bekijk alle experts

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Lean Consultant
Lean Consultant
Uitgelichte afbeelding CRM consultant
CRM consultant
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence
Business Intelligence

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met ervaren business consultants & data science of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Jan Bond - Senior Business ConsultantJAN BOND MScSenior Business Consultant

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring