Freelance Lean Consultant inhuren: denk in toegevoegde waarde

Foto drs. Caroline Raaijmaakers
Auteur: drs. Caroline Raaijmaakers
Associate Partner Lean Consultancy
Inhoudsopgave

De aanpak van de Lean consultant en ook die van de Lean manager was er altijd op gericht om, op basis van een project, een afdeling of proces te verbeteren. Er zijn vaak zelfs speciale werkgroepen en afdelingen binnen organisaties opgericht om dit proces te ondersteunen. Veel tijd is besteed aan het opleiden van medewerkers in het denken in Lean. Meer en meer werd dit een continu proces. In dit artikel presenteren we wat een Lean consultant voor jouw organisatie kan betekenen, de trends en waar je allemaal op bedacht moet zijn om Lean succesvol te implementeren.

Lean als integraal onderdeel

Door de crisis, maar ook doordat veranderingen in organisaties blijvend zijn, zijn deze afdelingen onder druk komen te staan. En daarmee ook de door hen gebruikte projectmatige benadering. In toenemende mate wordt het denken en werken in Lean een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. En ook dit is een continu proces geworden. Organisaties die Lean op deze manier inbedden in hun bedrijfsvoering blijken veel succesvoller te zijn.

huur een lean consultant in

De andere rol van de Lean Manager

Dit vraagt om een andere rol en taakinvulling van de Lean manager en van de Lean consultant. Waar ze voorheen gericht waren op het uitvoeren van (grote) Lean projecten is het nu zo dat ze veel meer een coach en adviseur zijn. Ze stimuleren het denken in Lean en zijn een integraal onderdeel geworden van alle (digitale) veranderingen die organisaties doorvoeren. Waar voorheen de competenties voor projectmanagement centraal stonden zijn dat nu competenties voor verandermanagement die de doorslag geven.

Aandachtspunten voor een Lean consultant

De belangrijkste aandachtspunten bij het worden of vinden van een goede Lean Consultant zijn:

 • Welke vaardigheden mag je verwachten van een moderne Lean consultant?
 • Welke werkzaamheden en verantwoordelijkheden horen bij dit profiel?
 • Hoe meet je nu het succes van een Lean consultant in een bedrijf?
 • Welke stappen kun je zetten om de juiste Lean manager of consultant te vinden?
 • Waarom een Lean consultant of Lean manager inhuren via de Passionned Group?

Al deze vragen komen hieronder aan bod.

De praktische vaardigheden voor de Lean manager?

De rol verandert en het wordt meer en meer een rol die binnen alle geledingen van de organisatie wordt ingevuld. Dit vraagt om andere vaardigheden van de Lean consultant en ook van de Lean manager.

Beiden waren ze in het verleden veel meer op uitvoerend niveau in projecten bezig. Nu zijn ze erop gericht om, als expert of coach, samen met de rest van de organisatie, organisaties en hun processen constant agile en Lean te houden. Dit vraagt om vaardigheden als:

 • Lean en agile veranderingen en methoden echt kunnen implementeren in organisaties.
 • Lean als integrale werkwijze praktisch kunnen invoeren in organisaties. En natuurlijk zonder dat dat als ballast wordt gezien.
 • Goede relaties kunnen opbouwen en onderhouden met alle stakeholders in de organisatie.
 • Data-analyses van processen kunnen uitvoeren. En op basis daarvan kunnen aantonen waar teams de toegevoegde waarde voor klanten kunnen vergroten. Of waar organisaties de grootste verspilling in processen kunnen verminderen.
 • Digitale veranderingen en introductie van nieuwe producten vanuit een Lean perspectief kunnen begeleiden.
 • Lean processen op een juiste manier kunnen beheersen. De Lean consultant moet daarbij wel onafhankelijk kunnen blijven.

De vakinhoudelijke kant blijft belangrijk. Mee kunnen praten over de laatste ontwikkelingen op het vakgebied en dit in de organisatie ‘laten landen’ blijft een belangrijke competentie. De Lean consultant en Lean manager zullen meer dan voorheen aan de stakeholders in de organisatie duidelijk moeten kunnen maken wat hun toegevoegde waarde is in de praktijk van alle dag.

Hoe word je een (nog betere) Lean manager of consultant?

Ontwikkelingen op het gebied van Lean en agile werken zitten in een stroomversnelling. Lean wordt steeds meer een integraal onderdeel van de werkwijze van organisaties. Deze verandering is op zich goed, maar hoe ontwikkel je jezelf naar deze nieuwe rol?

Bijblijven door het lezen van vakliteratuur is natuurlijk goed. De Passionned Group heeft een uitgebreide kennisbank met veel artikelen over dit onderwerp. Ook door het lezen van diverse boeken kun je nieuwe inzichten verkrijgen.

Maar wil je echt stappen zetten en je bekwamen in je nieuwe rol, dan kan de Passionned Academy een oplossing zijn. We hebben een uitgebreid palet aan opleidingen voor je klaar staan. Van Lean trainingen tot zelfs een masterclass PDCA & Kwaliteitsmanagement. Wil je jouw eigen effectiviteit vergroten en de organisatie nog beter in beweging krijgen bestel dan gratis de opleidingenkalender.
Volg de Lean Opleiding Black Belt Afbeelding van Volg de Lean Opleiding Black Belt Tijdens deze 5-daagse Lean Opleiding Black Belt behandelt onze zeer ervaren docent alle principes uit de Lean filosofie, inclusief alle ondersteunende tools en methodieken. Met deze bagage kun je als Lean consultant snel meters maken. Verbeter en optimaliseer je processen en maak korte metten met alle bronnen van verspilling in jouw organisatie. Word nu die veteraan die verspillingen met wortel en tak weet uit te roeien.bekijk de Lean Training Black Belt

Als je een Lean manager of Lean consultant wilt inhuren?

Je kunt bij verschillende bedrijven interim Lean managers en Lean consultants inhuren, natuurlijk ook bij de Passionned Group. Onze Lean managers en consultants kenmerken zich doordat zij tijdens de implementatie jouw organisatie op Lean gebied in haar kracht zetten. Tot slot zijn zij zeer ervaren en gebrand op keiharde resultaten.

Als je een vraag bij ons neerlegt dan nemen we vaak binnen 24 uur contact met je op. Samen scherpen we het profiel aan en gaan we op zoek naar de juiste kandidaat. Is de keuze op een van onze kandidaten gevallen dan ronden wij dit proces vaak binnen twee dagen af. Deze werkwijze is mogelijk omdat wij beschikken over een uitgebreid netwerk van Lean consultants en Lean managers.

stuur je interim aanvraag hier in

Welke extra’s levert een interimmer van de Passionned Group

Natuurlijk hebben onze Lean consultants en Lean managers zeer ruime ervaring op dit gebied, maar er is meer. Ze richten zich niet alleen op de strategische- en tactische visie van kwaliteitsmanagement. Juist ook op de implementatie van Lean als integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.

Diverse van onze Lean managers en consultants geven zelf les aan de Passionned Academy. Hierdoor ontstaat een perfecte mix van enerzijds theorie en anderzijds de dagelijkse praktijk.

De Lean functionarissen kunnen beschikken over een zeer uitgebreide kennisbank en toolkit. Deze zijn tevens beschikbaar voor de medewerkers van jouw organisatie. Hiermee kun je nog sneller stappen zetten op het gebied van Lean en agile werken binnen je bedrijf.

De trends op Lean gebiedEr is veel gaande op het gebied van Lean en Agile werken. De Lean consultant en Lean manager zijn vaak degene die die trends vertalen naar de rest van de organisatie. De belangrijkste trends die te onderkennen zijn:

 • Lean en agile werken worden gemeengoed. Lean was oorspronkelijk iets vanuit de automotive industrie. Steeds meer organisaties in zeer verschillende branches organiseren zich echter volgens de Lean principes. Denk aan zorg, overheid, et cetera
 • Lean en agile werken maken nu integraal onderdeel uit van de bedrijfsvoering. Waar Lean vaak tot voor kort als project werd aangevlogen is het nu een vast onderdeel bij iedereen in de organisatie. Iedereen vraagt zich nu af hoe kan ik zoveel mogelijk waarde toevoegen voor de klant, zonder verspilling in de processen.
 • Organisaties worden steeds wendbaarder. Door de vele veranderingen, die ook een constante zijn geworden, is Lean en Agile werken een integraal onderdeel geworden bij alle (digitale) veranderprojecten die er binnen organisaties lopen.
 • Denken in toegevoegde waarde voor de klant. Modellen en technieken die de toegevoegde waarde in kaart brengen of toetsen worden steeds belangrijker. Denk aan Value stream thinking en concepten als Minimal Viable Product (MVP). Daarin kijk je steeds naar de echte toegevoegde waarde voor je klanten van het nieuw te ontwikkelen product of dienst.
 • Data is tegenwoordig leidend. Organisaties bezitten steeds meer data en het wordt steeds eenvoudiger om deze te ontsluiten. Besluiten in organisaties worden meer en meer genomen op basis van diezelfde data. Dit geldt ook voor Lean trajecten en vraagstukken als wat de toegevoegde waarde voor een klant is en hoeveel verspilling een proces genereert.

Dit zijn bij lange na niet alle trends. De aanpak van Lean verandert door de tijd. En dus ook de manier waarop organisaties daarmee om gaan. De Lean consultant en Lean manager spelen een cruciale rol om de organisaties naar de toekomst toe agile te houden. Lees hier meer over de belangrijkste Lean Trends.

Vacature Lean consultant en Lean manager

Vacature Lean consultant & managerWij zijn regelmatig op zoek naar zeer ervaren Lean consultants en managers voor opdrachten bij onze opdrachtgevers. Herken je jezelf in de hier beschreven rol en wil je nader kennismaken, neem dan contact met ons op.

Heb je interesse of wil je meer weten?

Wil je meer weten over inhuur van een Lean consultant of Lean manager, heb je vragen over een specifieke opleiding of heb je andere vragen. Neem dan contact met ons op.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Lean ConsultancyPassionned Group is de datagedreven, toolonafhankelijke Lean Specialist en verzorgt Lean-implementaties vanuit de filosofie dat organisaties steeds slimmer kunnen worden. Onze bevlogen Lean Consultants, data-analisten en programmamanagers helpen je graag de intelligente organisatie te implementeren.

Neem contact met ons op

Onze Lean Consultants

» Bekijk alle experts

Bekijk hier het PDCA-boek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Lean
Lean
Uitgelichte afbeelding Lean Opleiding Black Belt
Lean Opleiding Black Belt
Uitgelichte afbeelding Interim manager
Interim manager

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Lean Consultancy, procesoptimalisaties & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Caroline Raaijmaakers - Associate Partner Lean Consultancydrs. CAROLINE RAAIJMAAKERSAssociate Partner Lean Consultancy

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring