De black box als procestool | Cockpit stappen
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

De grenzen van het te bestuderen systeem zijn in de vorige stap bepaald. Je kiest bewust om het primaire proces, of een onderdeel daarvan te onderzoeken. Of dat een of meer ondersteunende processen het voorwerp van je studie vormen.

Inzicht in de black box

De black box als procestoolIn deze stap maak je van het geselecteerde proces een eenvoudig model. De systeembenadering helpt daarbij. Een onderdeel van die benadering is het black box-denken. Een proces dat voor je doel niet belangrijk is, geef je simpelweg weer als zwarte doos.

Trainen van soldaten is een black box

In het model is dat een rechthoek met de naam van het proces. Bijvoorbeeld ‘productieproces’. Het productieproces van een fabriek heeft grondstoffen en arbeid als input, terwijl de producten de output vormen. Ook het trainen van soldaten is een proces en kan je zien als een zwarte doos.

De input bestaat uit ‘geselecteerde rekruten’ en ‘opleidingsspecificaties’ en de output uit getrainde militairen. Het werk doen ze door de militaire instructeurs die de rekruten transformeren (omzetten) in getrainde militairen met gespecificeerde kennis, vaardigheden en attitude.

Input en output

De black box toont beperkte, maar belangrijke informatie over het proces. De input, de output en de naam van de transformatie, ofwel de aanduiding van de activiteiten in de black box. Als blijkt dat het voor ons doel nodig is om meer te weten, dan pas open je een black box.

De black box openen

Is de black box open dan zie je in meer detail welke processen nodig zijn om de input om te zetten in de uiteindelijk gewenste output. Het black box-denken helpt je om de focus te richten op die processen die speciaal jouw belangstelling genieten. Alleen boxen waarin die processen staan maak je open, de andere niet.

Het is dus een bewuste keuze of je een box openmaakt of hem gesloten houdt. In de volgende stap ga je de opengemaakte boxen herinrichten met de bedoeling het proces te optimaliseren. Zo modelleer je de gewenste situatie.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met de black box als procestool (cockpit stappen) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST