Wordt elke BI consultant een Data Scientist? | Opinie
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Een club rapportenbouwers

Het traditionele beeld van Business Intelligence (BI) is dat van een “club rapportenbouwers”, zoals een klant van mij dat onlangs verwoordde. Vanuit dat traditionele beeld is het profiel van de typische BI-consultant ontstaan. Een handige en bekwame rapportenbouwer die vooral veel kennis heeft van tools, methoden en technieken. Soms bemoeit hij of zij zich ook met het verzamelen van de business requirements van zijn klanten.

Uitstervend ras

Bij veel traditionele bedrijven en organisaties rapporteert de BI-afdeling dan ook nog steeds aan een hoofd IT. Dit beeld is inmiddels echter behoorlijk aan het kantelen. De ontwerpers en bouwers van (standaard) rapporten zijn een uitstervend ras, zeker als dat hun enige skill is. En de bedreiging komt van zowel buiten als binnen BI zelf. Denk dan aan self-service BI: IT-vaardige gebruikers gaan steeds meer hun eigen rapporten en dashboards bouwen, en soms ook ontwerpen. Geavanceerde tools maken dit nu mogelijk. Daarnaast is een aantal marktontwikkelingen gaande die de noodzaak en rol van BI grondig aan het veranderen zijn.

Business Intelligence in bedrijf

De verschuivingen in de markt volgen elkaar in rap tempo op. Nieuwe partijen komen op en met een innovatief businessmodel zijn ze een reële bedreiging van de traditionele spelers. Door deze snelle veranderingen hebben bedrijven nu vooral behoefte aan betrouwbare (datagedreven) inzichten die hen in staat stellen om sneller en scherper vooruit te kunnen kijken. Tegelijkertijd neemt het volume aan relevante data enorm toe.

Automatische systemen en sensoren die onvoorstelbare hoeveelheden data genereren vragen om een radicaal andere aanpak om uit die bergen data de nodige insights te halen. Het liefst natuurlijk real-time. Zie hier de opkomst van Big Data en Data Science. Succesvol inspelen hierop geeft organisaties de mogelijkheid om flexibeler te reageren op trends en ontwikkelingen in hun markten en bij hun klanten. Daarmee wordt Predictive BI een onlosmakelijk onderdeel van de slimme en wendbare organisatie.

Wat betekent dit voor de BI-adviseur nieuwe stijl?

Deze ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de BI-adviseur nieuwe stijl. Deze persoon zal een aantal vaardigheden in zich moeten verenigen. Op technisch vlak zal hij een breed palet aan methoden en technieken moeten beheersen, zoals data mining. Niet alleen rapporten ontwerpen, maar ook geavanceerde analytische modellen inzetten. Dit vormt de kern van Predictive BI. Dit zijn vaak modellen uit de hoek van Artificial Intelligence. Het vakgebied beleeft hierdoor momenteel een ware revival.

Wat betreft de adviesvaardigheden, is de BI-adviseur van de 21e eeuw een kritische sparringpartner van zijn klant. Hij zal de business requirements scherp moeten toetsen, kritisch moeten luisteren en echt begrijpen wat de achterliggende vraag van de klant is. En de vraag achter de vraag moeten begrijpen. Daar waar nodig, zal hij in staat zijn om klanten stevig uit te dagen in hun wensen. Maar dan wel op basis van een diepgaande kennis van het businessmodel van de klant. Anders zal de adviseur niet serieus worden genomen. De adviseur wordt daarmee een business partner. Natuurlijk zal hij deze nieuwe rol eerst moeten waarmaken.

Het schaap met 5 poten en de intelligente organisatie

Business intelligence 2.0 wordt een kritieke enabler: een middel dat de intelligente organisatie van de 21e eeuw niet alleen mede mogelijk maakt, maar ook werkelijk verder brengt. De rol van de BI-adviseur zal hiermee behoorlijk verschuiven. Van hulpmiddel naar kritieke succesfactor. De combinatie van vaardigheden die een succesvolle adviseur mee moet brengen is niet mals. Gevoel voor organisaties, denken in processen, adviesvaardigheden, technisch inzicht en veel bedrijfskennis. Het combineren van deze skillset in één persoon is niet eenvoudig. Veel organisaties zullen de oplossing zoeken in verdere differentiatie van de rol. Lees ook ons artikel ‘De data scientist: deze superheld bestaat niet’.

Hoe dit werkt en welke richtingen hierbij mogelijk en werkbaar zijn, kun je leren in de 3-daagse training Business Intelligence vaardigheden van de Passionned Group

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met wordt elke bi consultant een data scientist? (opinie) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST