De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Wat doet een Tableau specialist: de ontwikkelaar die zich richt op storytelling & analytics

Foto Thomas Abramse MSc
Auteur: Thomas Abramse MSc
Senior Tableau specialist
Inhoudsopgave

De hoeveelheid beschikbare data neemt jaarlijks exponentieel toe. Hierdoor stijgt de vraag naar datavaardigheden en competenties in het bedrijfsleven. En zo ontstaan nieuwe rollen zoals de Tableau Specialist en de Tableau ontwikkelaar. Passionned Group is een expert op het gebied van BI Tools, en onze interim specialisten zijn bij uitstek geschikt om bij jouw bedrijf Tableau te implementeren. Vanwege nieuwe tools en programmeertalen, zoals R, Python en Knime zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden op gebied van data-analyse. Deze tools zijn echter minder flexibel op gebied van datavisualisatie. Welke tools hier beter voor geschikt zijn vind je in de Business Intelligence & Analytics Guide™2024.

De Tableau specialist & data analytics

Een van de leaders in ons onafhankelijke onderzoek is Tableau. Het succes achter Tableau is toe te wijzen aan de user interface die gericht is op selfservice data analytics. De focus ligt daarbij op klantgericht denken: laat de eindgebruiker zelf aan de slag gaan met het analyseren en visualiseren van data. Met Tableau is het relatief eenvoudig om makkelijke maar ook hele complexe datavisualisaties creëren. De belangrijke vraag is: hoe richt je dat zo effectief en efficiënt mogelijk in? De Tableau specialist begeleidt organisaties en teams bij het inrichten van selfservice analytics.

Huur een Tableau specialist in

Datagedreven ondernemen

Voor veel bedrijven is het lastig om inzichten te genereren op basis van data. Zonder deze inzichten is het lastig, zo niet onmogelijk om als bedrijf verbeteringen door te voeren die onderbouwd zijn met data. Toch zijn er bedrijven die wel actief sturen met behulp van data. We noemen dit datagedreven werken (of ondernemen). Bij Passionned Group geloven wij erin dat datagedreven werken samenhangt met het creëren van een intelligente organisatie.

De Tableau ontwikkelaar richt zich op storytelling

Om datagedreven te kunnen ondernemen heb je een aantal zaken nodig: kennis, competenties, tools en data. De Tableau specialist richt zich op gebied van datagedreven ondernemen op:

 • het effectief visualiseren van data
 • het toepassen van data storytelling
 • het onafhankelijk adviseren van de stakeholders

De Tableau ontwikkelaar werkt hierbij nauw samen met de BI manager, BI consultant, Data Scientist, Data Architect, Business Analist en natuurlijk de stakeholders.

Rollen verwant aan de Tableau Specialist

Data analist
Business Analist
BI consultant
Data scientist

Waardevolle inzichten met Tableau ontwikkelaars

Zodra er data aanwezig is kan de Tableau ontwikkelaar beginnen met het visualiseren ervan. Echter de kwaliteit van deze data is doorslaggevend voor de waarde van de visualisatie. Hierbij geldt garbage in, is garbage out. Daarom is het van belang de kwaliteit van de data te waarborgen. In de praktijk wordt dit gedaan door de data architect of data steward. Zodra de Tableau specialist data heeft gevisualiseerd die foutief lijkt of blijkt te zijn wordt dit gecommuniceerd naar de bijbehorende verantwoordelijke.

Datavisualisatie op een schoolbord

Het visualiseren van data kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een rapport, grafiek, landkaart of tijdlijn. Het is mogelijk om dit te doen op papier, schoolbord, in Excel, in een presentatie, via een animatie of met een dashboard. Naast het type visualisatie en wijze van presentatie zijn er nog veel meer mogelijkheden op gebied van visualisatie. Denk bijvoorbeeld aan kleur, formaat en vorm. Kortom er komt meer kijken bij het creëren van een kwalitatief goede datavisualisatie. Onze Tableau specialisten kennen als geen ander de kneepjes van het vak.

Regel selfservice analytics met een Tableau ontwikkelaar

Een onderdeel van Business Intelligence is selfservice analytics. Het doel van selfservice analytics is ervoor zorgen dat medewerkers en teams zelfstandig rapportages en visualisaties genereren. Doordat ze zelf aan de slag gaan met data creëer je een datagedreven cultuur. Die zorgt er onder andere voor dat je als organisatie bewuster, flexibeler en slimmer gaat werken.

Het toepassen van selfservice analytics gaat regelmatig gepaard met gebruiksvriendelijke tools die geschikt zijn voor de basisanalyses. Ze geven relatief eenvoudig inzicht in de achterliggende data en trends. Met andere woorden: een dergelijke tool is gericht op de gemiddelde gebruiker en niet op de ervaren data scientist of programmeur. Tableau is te scharen onder de marktleiders in dit segment.

De Tableau specialist kent de voor- en nadelen

Het is hierboven al een aantal keer beschreven, Tableau is een datavisualisatie tool gericht op selfservice analytics. Maar wat maakt Tableau nu Tableau? Wat zijn de redenen om wel of nou juist niet te werken met Tableau? De Tableau specialist weet als geen ander om te gaan met de voor- en nadelen van deze tool:

De voordelen van Tableau:

 • De user interface van Tableau is erg gebruiksvriendelijk. Hierdoor kunnen business users zelf makkelijk aan de slag met het analyseren en visualiseren van de data.
 • De licentiestructuur van Tableau is eenvoudig en open. Er is een personal of professional edition. Het verschil zit hem in de hoeveelheid te koppelen databronnen. Met de personal of professional edition kun je al je rapportages en dashboards maken. Daarnaast is het mogelijk om deze visualisaties te delen op de server of in de cloud via een Tableau Server of Tableau Online. Daar zijn wel aanvullende kosten aan verbonden.
 • Doordat Tableau zo snel groeit worden ze gezien als een concurrent van de gevestigde orde op gebied van BI software.
 • Tableau heeft in de afgelopen jaren een actieve community gebouwd. Hierdoor is het mogelijk om extra ondersteuning te zoeken via hun forums, Tableau Public of hun instructievideo’s.

De nadelen van Tableau:

 • Tableau is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Bij sterke groei komen vaak groeistuipen voor. In het geval van Tableau is dit niet anders. De bijbehorende uitdagingen zijn zichtbaar in de markt.
 • De tool is gericht op de business users. Dit heeft als nadeel dat niet iedere functionaliteit op gebied van datavisualisatie aanwezig is. Hierdoor kan het gebeuren dat organisaties meerdere BI-producten aanschaffen.
 • De toepassing van selfservice analytics stimuleert de gebruikers om datagedreven te werken. Dit heeft als gevaar dat ze een onbeheersbare hoeveelheid aan rapportages en visualisaties ontwikkelen. Het is daarom van belang dat er bij de implementatie van Tableau rekening wordt gehouden met een governance model en architectuur.
 • Het is mogelijk om Tableau te koppelen aan verschillende databronnen. Zo kan je een connectie opzetten met Excel, JSON, Odata, Hadoop, mySQL, Salesforce, Microsoft SQL Server en nog veel meer. Dit heeft als nadeel dat niet alle koppelingen hetzelfde functioneren. Hierdoor zijn er ook koppelingen die slecht werken.

Wil je een Tableau specialist inhuren?

Het is mogelijk om via diverse partijen een Tableau specialist in te huren. Echter via Passionned Group werken wij alleen met ervaren datavisualisten. Specialisten die communicatief sterk zijn en 100% gespecialiseerd in de tooling van Tableau. Wanneer je je aanvraag bij ons neerlegt, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Vragen over onze Tableau ontwikkelaars & specialisten?

Heb je nog vragen rondom inhuur van een Tableau Specialist of Tableau ontwikkelaar? Of wil je jouw kennis vergroten, maar weet je nog niet hoe? Of heb je misschien een meer generieke vraag over Business Analytics, neem dan nu contact met ons op.

Over Passionned Group

logo van Passionned GroupPassionned Group levert 100% leveranciersonafhankelijke Data Analytics & Business Intelligence consultancy. Onze ervaren Tableau specialisten helpen tal van organisaties om slimmer te werk te gaan met data.

neem contact met ons op

Onze Tableau specialisten

» Bekijk alle experts

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Tableau BI & Analytics
Tableau BI & Analytics
Uitgelichte afbeelding SAS BI & Analytics
SAS BI & Analytics
Uitgelichte afbeelding Business model
Business model

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Tableau specialisten & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Thomas Abramse - Senior Tableau specialistTHOMAS ABRAMSE MScSenior Tableau specialist

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring