Passionned Group™

Scrum

De toegenomen dynamiek en groeiende databerg heeft impact op de manier waarop intelligente organisaties haar producten en diensten en IT verder ontwikkelt. Haar wendbaarheid stokt wanneer ze niet kortcyclisch denkt en werkt: agile werken volgens scrum. Traditioneel projectmanagement en productontwikkeling volgens de watervalaanpak heeft zijn tijd gehad. Het is in veel gevallen te sloom en te stroperig. Het valt goed te vergelijken met kleding repareren met naald en draad in plaats van met een naaimachine. Onze scrum masters helpen je graag op weg.

Wat is scrum, wat maakt het zo populair en wat levert het jouw organisatie op?

naar de kennisbank
Open inhoudsopgave

Waarom scrum?

huur een scrum master in

Wanneer scrum toepassen?

Kortom: je organisatie is niet wendbaar genoeg. Bovendien: wie wil (straks) nog werken in suffe, ouderwetse en logge organisaties waar het werk totaal geen uitdaging meer biedt? Onze scrumspecialisten helpen je graag verder om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Wat is de scrumaanpak precies?

De scrumaanpak gaat uit van dynamiek, korte lijnen, scherpe prioritering en iteratief samen met de (interne) klant ontwikkelen. Binnen enkele weken – de sprint – moet er een gereed tussen- of eindproduct liggen. Conform de requirements, de backlog, en de Definition of Done, de kwaliteitseisen. De aanpak vindt zijn oorsprong in het IT domein maar wordt nu ook steeds vaker ook ingezet in het business domein. Dit aangewakkerd doordat steeds meer producten een steeds grotere IT component bevatten. Met scrum vindt vrijwel dagelijks een standup meeting plaats. Daar bespreekt het scrumteam steeds drie zaken:

Daarnaast geven teamleden aan hoe blij en gelukkig ze zijn (krachtige KPI’s) en wat eraan gedaan kan worden om dat te verbeteren.

De scrum master: van roadmap tot sprint

Onze scrum masters coachen het scrumteam in het totale ontwikkelproces. De productowners behartigen de belangen van de klant en ze geven richting en bepalen de prioriteiten. Natuurlijk samen met de klant. De scrumaanpak draagt bij aan het verhogen van de wendbaarheid van een organisatie. Van groot belang is dat de grote lijnen eerst helder zijn: de roadmap, de corporate backlog waarin de gewenste functionaliteit staat beschreven en de projectstartarchitectuur. Dat ga je vervolgens correcten doorvertalen naar portfolio, product en sprint backlogs. Onze scrum masters dragen die kennis en ervaring over aan je collega’s die vervolgens ook scrum master worden.

Wat bepaalt het succes van deze aanpak?

De scrumaanpak maakt alles veel eenvoudiger. Hierdoor kun je complexe projecten sneller tot een goed einde brengen. De sleutel vormt continue communicatie met en regie door de klant en de productowner. Verder blijkt het iteratief ontwikkelen van producten, plannen en projectresultaten velen malen beter uit te pakken dan op de traditionele manier. Het past perfect bij het adagium van de slimme, lean organisatie: think big, start small and improve.

Hoe ziet het scrumproces eruit?

De organisatie moet vernieuwen en veranderen. In een corporate backlog specificeer je welke veranderingen de organisatie moet doorvoeren in het productportfolio. Zodat de nieuwe functionaliteit meer waarde toevoegt voor je klanten. Dit leg je vast in een roadmap en smeer je zo in de tijd uit. Je verdeelt het in kleinere porties over de productbacklogs die de verschillende scrumteams gaan realiseren.

Hoe ziet het scrumproces eruit?
Figuur 1: het scrumproces met de verschillende backlogs

De verschillende scrumteams gaan aan de slag en maken samen een zogenaamde poker planning. Dat resulteert in een sprint: binnen een vast ritme van 2 à 4 weken gaat het team een stukje werkende functionaliteit opleveren. Steeds weer prioriteren de productowners de backlogs: van corporate backlog tot sprintbacklogs. Dit is een continu proces van afstemming tussen het management, klanten en het scrumteam.

De vaste ceremonies bij scrummen

Het scrumproces kent een aantal vaste ceremonies:

  1. De intake met de productowner (PO)
  2. De projectstart
  3. De springplanning
  4. De standups
  5. Review door de productowner (PO)
  6. Evaluatie

Wat zijn de voordelen van scrum?

Ook gaan werken met de scrumaanpak?

Zie je ook de voordelen in van scrum voor jouw organisatie? Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie of een intakegesprek met één van onze scrumspecialisten.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in ScrumPassionned Group (sinds 2004) is dé specialist in datagedreven werken, scrum en het implementeren van intelligente, datagedreven organisaties. Onze adviseurs en scrum masters helpen bedrijven bij de implementatie van scrummen en snelle projectresultaten.

neem contact met ons op

Onze Masters in Scrum

Wouter Huisman - Scrum master & interim BI manager

drs. WOUTER HUISMAN

Scrum master & interim BI manager

Alex Beishuizen - Verandermanager scrum

drs. ALEX BEISHUIZEN

Verandermanager scrum

Caroline Raaijmaakers - Scrum master & projectmanager

drs. CAROLINE RAAIJMAAKERS

Scrum master & projectmanager

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met scrum & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Wouter Huisman - Scrum master & interim BI manager

drs. WOUTER HUISMAN

Scrum master & interim BI manager

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
18