Scrum | Korte lijnen & iteratief ontwikkelen | 100% scrummen

Scrum

Slim, samen werken aan de échte prioriteiten
Wat is scrum, wat maakt het zo populair en wat levert het jouw organisatie op?

Naar de kennisbank

Waarom scrum?

De toegenomen dynamiek en groeiende databerg heeft impact op de manier waarop intelligente organisaties haar producten en diensten en IT verder ontwikkelt. Haar wendbaarheid stokt wanneer ze niet kortcyclisch denkt en werkt: agile werken volgens scrum.

Traditioneel projectmanagement en productontwikkeling volgens de watervalaanpak heeft zijn tijd gehad. Het is in veel gevallen te sloom en te stroperig. Het valt goed te vergelijken met kleding repareren met naald en draad in plaats van met een naaimachine.

Wanneer scrum toepassen?

  • Het gat tussen de behoeften van je klanten en wat je organisatie kan bieden wordt niet kleiner. Organisaties worden na verloop van tijd steeds slechter in het bevredigen van de behoeften. De klantgerichtheid ontbreekt en vanzelfsprekend daalt de klantwaarde.
  • Productlevenscycli duren langer dan die van je best presterende of meest winstgevende rivaal.
  • Bedrijfsprocessen kun je niet snel genoeg aanpassen aan de behoeften van je klanten, vooral in vergelijking met je concurrent.

Kortom: je organisatie is niet wendbaar genoeg. Bovendien: wie wil (straks) nog werken in suffe, ouderwetse en logge organisaties waar het werk totaal geen uitdaging meer biedt? Onze scrumspecialisten helpen je graag verder om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Wat is de scrumaanpak precies?

De scrumaanpak gaat uit van dynamiek, korte lijnen, scherpe prioritering en iteratief samen met de (interne) klant ontwikkelen. Binnen enkele weken – de sprint – moet er een gereed tussen- of eindproduct liggen. Conform de requirements, de backlog, en de Definition of Done, de kwaliteitseisen. De aanpak vindt zijn oorsprong in het IT domein maar wordt nu ook steeds vaker ook ingezet in het business domein. Dit aangewakkerd doordat steeds meer producten een steeds grotere IT component bevatten. Met scrum vindt vrijwel dagelijks een standup meeting plaats. Daar bespreekt het scrumteam steeds drie zaken:

Daarnaast geven teamleden aan hoe blij en gelukkig ze zijn (krachtige KPI’s) en wat eraan gedaan kan worden om dat te verbeteren.

De scrum master: van roadmap tot sprint

Onze scrum masters coachen het scrumteam in het totale ontwikkelproces. De productowners behartigen de belangen van de klant en ze geven richting en bepalen de prioriteiten. Natuurlijk samen met de klant. De scrumaanpak draagt bij aan het verhogen van de wendbaarheid van een organisatie. Van groot belang is dat de grote lijnen eerst helder zijn: de roadmap, de corporate backlog waarin de gewenste functionaliteit staat beschreven en de projectstartarchitectuur. Dat ga je vervolgens correcten doorvertalen naar portfolio, product en sprint backlogs. Onze scrum masters dragen die kennis en ervaring over aan je collega’s die vervolgens ook scrum master worden.

Wat bepaalt het succes van deze aanpak?

De scrumaanpak maakt alles veel eenvoudiger. Hierdoor kun je complexe projecten sneller tot een goed einde brengen. De sleutel vormt continue communicatie met en regie door de klant en de productowner. Verder blijkt het iteratief ontwikkelen van producten, plannen en projectresultaten velen malen beter uit te pakken dan op de traditionele manier. Het past perfect bij het adagium van de slimme, lean organisatie: think big, start small and improve.

Hoe ziet het scrumproces eruit?

De organisatie moet vernieuwen en veranderen. In een corporate backlog specificeer je welke veranderingen de organisatie moet doorvoeren in het productportfolio. Zodat de nieuwe functionaliteit meer waarde toevoegt voor je klanten. Dit leg je vast in een roadmap en smeer je zo in de tijd uit. Je verdeelt het in kleinere porties over de productbacklogs die de verschillende scrumteams gaan realiseren.

Hoe ziet het scrumproces eruit?
Afbeelding 1: het scrumproces met de verschillende backlogs

De verschillende scrumteams gaan aan de slag en maken samen een zogenaamde poker planning. Dat resulteert in een sprint: binnen een vast ritme van 2 à 4 weken gaat het team een stukje werkende functionaliteit opleveren. Steeds weer prioriteren de productowners de backlogs: van corporate backlog tot sprintbacklogs. Dit is een continu proces van afstemming tussen het management, klanten en het scrumteam.

De vaste ceremonies bij scrummen

Het scrumproces kent een aantal vaste ceremonies:

  1. De intake met de productowner (PO)
  2. De projectstart
  3. De springplanning
  4. De standups
  5. Review door de productowner (PO)
  6. Evaluatie

Wat zijn de voordelen van scrum?

Ook gaan werken met de scrumaanpak?

Zie je ook de voordelen in van scrum voor jouw organisatie? Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie of een intakegesprek met één van onze scrumspecialisten.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in ScrumPassionned Group (sinds 2004) is dé specialist in datagedrevem werken, scrum en het implementeren van intelligente organisaties. Onze adviseurs en scrum masters helpen bedrijven bij de implementatie van scrummen en snelle projectresultaten.

Neem contact met ons op

Onze scrumdeskundigen

Daan van Beek, Senior consultant verbetermethoden

DAAN VAN BEEK MSc

Senior consultant verbetermethoden & auteur van 'Datacratisch werken'

Leo Kerklaan, Auteur van De cockpit van de organisatie (5e druk)

mr. LEO KERKLAAN

Auteur van De cockpit van de organisatie (5e druk)

Dick Pouw, Senior consultant procesmanagement, ICT en klantgerichtheid

DICK POUW MBA

Senior consultant procesmanagement, ICT en klantgerichtheid

Ko Achterberg, Auteur van 'Grip op processen in organisaties' (2e druk)

dr. KO ACHTERBERG

Auteur van 'Grip op processen in organisaties' (2e druk)

Willem van der Does, Senior Programmamanager & CFO

WILLEM VAN DER DOES MBA

Senior Programmamanager & interim CFO

Scrum ✦ Korte lijnen & iteratief ontwikkelen ✦ 100% scrummen
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met scrum (korte lijnen & iteratief ontwikkelen) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST