Business Intelligence in de zorg | De zorg & Business Analytics

Best Practice: Business Intelligence in de zorg

Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

De zorgsector is sterk aan het veranderen

Een grote landelijke zorggroep van 16.000 medewerkers verleent zorgdiensten aan mensen met een (verstandelijke) handicap, de psychiatrie en de welzijnssector. De zorg- en welzijnssector is de afgelopen jaar sterk aan het veranderen. De marktwerking neemt toe en de transparantie op de prestaties wordt zowel van overheidswege als door klanten (dikwijls ook de familie van patiënten) steeds vaker afgedwongen.

Een flinke mate van autonomie

De groep bestaat uit een kleine tiental zorginstellingen, die allemaal een flinke mate van autonomie hebben, maar steeds meer zorgprocessen dienen te standaardiseren. De groep zag zich enkele jaren geleden genoodzaakt tot het implementeren van Business Intelligence toepassing. Ze verbeterden daarmee haar sensitiviteit op strategisch als operationeel niveau sterk.

Steeds nieuwe combinaties van gegevens

Het BI-team ontwikkelde in nauw overleg met de gebruikers steeds nieuwe combinaties van gegevens. Hierdoor kunnen ze de modernisering van de groep als geheel en de zorgprocessen in het bijzonder snel analyseren. Onder andere kostprijsberekeningen, ziekteverzuimpercentages, in- en uitstroom van cliënten, medicijngebruik, incidenten en benchmark-cijfers zijn voor zo’n 1.700 gebruikers beschikbaar in dashboards, kant-en-klare rapportages en analyses.

Organisatiecockpit met scorecards

Deze gegevens staan niet op zichzelf. Ze worden aangeboden vanuit een organisatiecockpit met scorecards die een set van samenhangende prestatie-indicatoren bevatten. Door de voortdurende focus op kwaliteit, prestatieverbetering en de cliënt, heeft de zorggroep waargemaakt dat Business Intelligence een bijzondere rol kan spelen. De groep heeft kans gezien om BI diep in de organisatie te laten doordringen. Ze zetten het ook in als strategisch ‘verkoop’instrument om nieuwe instellingen aan zich te binden.

Opleidingen voor BI & Analytics in de zorg

Het ontwikkelen van competenties voor managers

“Het succes van deze Business Intelligence toepassing is niet zozeer te danken aan geavanceerde techniek en Business Intelligence tools. Met name het ontwikkelen van competenties voor slimme managers en door verwachtingen en resultaten dicht bij verantwoordelijken neer te leggen was doorslaggevend. Maar ook doordat het Business Intelligence systeem rond het daadwerkelijk verlenen van de zorg is opgebouwd mag tot een zeer belangrijke succesfactor worden gerekend” aldus de directeur Operations.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook een Best Practice organisatie worden? Neem contact met ons op of schrijf je in voor de Dutch BI & Data Science Award, een prestigieuze prijs voor de slimste organisatie van Nederland.

Business Intelligence in de zorg ✦ De zorg & Business Analytics
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence in de zorg (de zorg & business analytics) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST