BI-manager: de spil waar alles om draait

Data en informatie spelen een steeds grotere rol in de dagelijkse praktijk van moderne organisaties. Beslissingen nemen we tegenwoordig op basis van data en niet meer op basis van “onderbuikgevoel”. Hierdoor verandert de functie van de Business Intelligence manager in organisaties in toenemende mate. BI managers die datagedreven werken niet omarmen zullen binnen enkele jaren worden vervangen door managers die dat wel doen.

Huur een BI Manager in

De rol van de BI manager verandert: nieuwe competenties gevraagd

De rol van de BI-manager heeft zich ontwikkeld van een afdelingsmanager die rapportages voor een organisatie maakt tot een strategische partner van de directie. En deze nieuwe rol vraagt om andere competenties.

Om die reden is het een tour de force om de juiste (interim) BI manager te vinden. Voor bestaande en toekomstige BI-managers rijst de vraag: hoe ontwikkel ik deze competenties en hoe blijf ik bij, in deze snel veranderende wereld?

Waar moet je allemaal op letten als BI-manager?

De belangrijkste aandachtspunten zijn:

 • Welke vaardigheden mag je verwachten van een goede BI-manager?
 • Welke werkzaamheden en verantwoordelijkheden behoren tot dit profiel?
 • Hoe bereik je meer succes en hoe laat je dat zien?
 • Welke stappen zijn nodig om een goede BI-manager te worden of te vinden?
 • Hoe bereik je met BI meer succes en wat zijn de criteria hiervoor?
 • Wat zijn de voordelen van inhuur van een BI-manager via Passionned Group?

Hieronder stippen we de belangrijkste aandachtspunten aan.

Welke praktische vaardigheden moet een goede BI-manager bezitten?

De praktische vaardigheden (skills) van een goede BI-manager verschuiven steeds meer van de harde naar zachte kant. De belangrijkste vaardigheden zijn:

 • Data en –(bedrijfs)processen goed kunnen modelleren om de werkzaamheden en verantwoordelijkheden op de juiste manier te kunnen afbakenen.
 • Visie en strategie kunnen ontwikkelen op het gebied van BI en die handen en voeten kunnen geven.
 • Relaties kunnen opbouwen binnen alle geledingen van de organisatie.
 • Uitkomsten van (big) data kunnen visualiseren en kunnen vertalen naar businessvoorbeelden (stories). Maar ook het succes van BI meetbaar kunnen maken.
 • Ontwikkelingen op het gebied van BI en Big Data kunnen interpreteren en vertalen naar de eigen organisatie.
 • Leiding kunnen geven aan de afdeling en de centrale rol kunnen vervullen binnen een organisatie.

Toch worden ook aan de hardere kant van de BI-manager nog steeds hoge eisen gesteld. Denk aan kennis en ervaring met BI-oplossingen, ETL-processen, data governance en datawarehousing. De zachte factoren komen erbij, maar er gaat eigenlijk niets af.

Wat brengt onze Business Intelligence manager extra mee?

Onze BI-managers hebben allemaal zeer ruime ervaring op het gebied van Business Intelligence en Big Data. Verschillende van onze managers verzorgen daarnaast opleidingen in onze Academy. Ze combineren op die manier de theoretische kennis met de praktijk van alle dag. Ze zijn als geen ander in staat om de harde en zachte factoren te verenigen in één persoon.

Passionned Group levert niet alleen zeer ervaren (interim) BI-managers, maar heeft uitgebreide kennis en ervaring met tooling en een zeer uitgebreide BI-kennisbank beschikbaar. Elke interim BI-manager kan hierover beschikken. Deze tooling en kennisbank stellen we tevens ook voor jouw organisatie beschikbaar. De combinatie van ervaring en tooling maakt de innovatieve BI-manager van Passionned Group uniek in de markt.

Hoe word je een (nog betere) manager BI & Analytics?

Ontwikkelingen op het gebied van BI gaan erg snel en de eisen die je aan een goede BI-manager moet stellen veranderen in hoog tempo. Goede BICC-managers zijn schaars en daarom ook zeer waardevol.

Wil je jezelf als BI-manager verder ontwikkelen, dan is het lezen van vakliteratuur, bijvoorbeeld uit onze kennisbank, natuurlijk altijd aan te bevelen. Ook zijn er diverse goede boeken geschreven die je verder kunnen helpen bij jouw ontwikkeling op dit vakgebied.

Maar wil je écht stappen zetten, dan heeft de Passionned Academy een uitgebreid palet aan opleidingen in de aanbieding, variërend van een 3-daagse training BI op het gebied van de belangrijkste skills tot een ‘state-of-the-art’ 10-daagse Master of Data Science opleiding. Passionned Group biedt naast opleidingen ook persoonlijke coaching en onafhankelijk Business Analytics-advies aan. Al met al zijn er voldoende hulpmiddelen om een state-of-the-art Business Intelligence manager te worden.

Wil je een BICC-manager inhuren?

Overal heb je mogelijkheden om BI-personeel in te huren. Maar bij de Passionned Group werken we alleen met zeer ervaren BI-managers en high potentials. Door onze jarenlange ervaring en onze unieke formule zijn wij in staat zeer snel de juiste kandidaat aan je voor te dragen.

Onze aanpak en voorwaarden zijn altijd transparant

Nadat je bij ons de vraag hebt neergelegd, nemen wij binnen 24 uur contact met je op om een helder beeld te vormen van wat voor soort kandidaat je precies zoekt. En ook voor welke uitdagingen jouw organisatie staat. Op basis van deze intake gaan wij op zoek naar de voor jou juiste kandidaat. Vaak binnen een week selecteren wij twee kandidaten voor je die aan het profiel voldoen. Nadat je hen hebt gesproken en je een keuze hebt gemaakt, wordt het intake-proces vaak binnen 48 uur afgerond. De (interim) BICC-manager kan dan snel binnen jouw organisatie aan de slag.

Business intelligence die voor je werkt

Business Intelligence is allang niet meer alleen een softwarepakket en een afdeling die op een ondoorgrondelijke manier allerlei overzichten vervaardigt. Het is de sleutel tot succes geworden voor steeds meer organisaties. Data en informatie zijn nu de cruciale assets voor elke organisatie. Onze BI-managers kunnen je daar uiteraard goed mee helpen.

Data en vooral informatie worden nu door iedereen in de organisatie gebruikt. Steeds meer zijn (klant)processen gedigitaliseerd. Deze processen moet je constant verbeteren om bij te blijven in de snel veranderende markt. Deze manier van organiseren en continu verbeteren staat bekend onder de noemer: de intelligente organisatie. Het motto is nu: je moet niet werken voor BI, maar BI moet werken voor jouw organisatie.

Opleidingen van Passionned Group

In de Passionned Academy verzorgen wij onder andere BI-opleidingen. Met de opleiding Master of Data Science verkrijg je de laatste inzichten op dit vakgebied. Big Data en machine learning komen hier uitgebreid aan de orde.

Vacature Business Intelligence manager

Vacature Business Intelligence managerPassionned Group is voor haar klanten regelmatig op zoek naar zeer ervaren managers Business Intelligence. Ben je zo’n kandidaat en herken je jezelf in de praktische vaardigheden, dan nodigen we je graag uit voor een oriënterend gesprek. Laat hier jouw gegevens achter en wij nemen dan snel contact met je op.

4 megatrends die elke BI-manager moet kennenOntwikkelingen gaan snel en trends komen en gaan. Maar een aantal trends is niet meer weg te denken in de huidige economie. Neem Big Data. De vraag is: is Big Data nog wel een trend, of is het eigenlijk al ingeburgerd? Natuurlijk zijn organisaties nog volop bezig om Big Data in hun bedrijfsvoering te incorporeren, maar deze trend gaat echt niet meer over. Andere belangrijke trends zijn:

 • Data-ethiek en -security. De vraag wat organisaties wél en niét met hun klantdata kunnen en mogen doen, wordt steeds belangrijker. En ook wie eigenaar is van die data en of deze wel voldoende veilig is opgeslagen volgens de laatste wettelijke normen.
 • De komst van Internet of Things. Met de komst van steeds meer sensoren die grote hoeveelheden data produceren (IoT) wordt het steeds belangrijker om data juist op te slaan en hier de juiste informatie uit te halen. Business Intelligence democratiseert: BI is niet meer van één specifieke afdeling, maar wordt in plaats daarvan steeds meer van iedereen in de organisatie. Hoe gaat een organisatie hiermee om?
 • Het aantal databronnen groeit explosief. Organisaties ontsluiten steeds meer databronnen. Waren het eerst voornamelijk interne (proces) databronnen, het is nu vanzelfsprekend dat je ook klant- en marktdata koppelt. Er komen ook steeds meer (openbare) bronnen beschikbaar die je eenvoudig kan “inladen”.
 • Slimme algoritmen maken het verschil. Data is overvloedig aanwezig en is gemakkelijk toegankelijk. Het ontwikkelen van algoritmes is een slimme manier om data snel te interpreteren. In de digitale economie zijn dit de nieuwe assets van een organisatie.

Dit zijn natuurlijk lang niet alle trends. Performance management en BI-software, die werken vanuit data lakes, zijn andere voorbeelden van relevante trends. Jaarlijks brengen wij een overzicht uit van de belangrijkste BI-trends voor dat komende jaar.

Heb je interesse of wil je meer weten?

Heb je interesse in een bepaalde opleiding of wil je meer weten over inhuur van een ervaren BICC-manager? Of ben je zelf zo’n ervaren BI-manager? Passionned Group biedt als volledig onafhankelijke partij een uitgebreid pakket aan mogelijkheden aan. Wil je meer weten of eens met ons doorpraten over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence manager (interim bicc manager) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director & BI manager

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15