Passionned Group™

De whitepaper 'Visie op processen'

De opgave lijkt zo simpel. Zorg dat al je processen altijd op orde zijn. Of zorg in ieder geval dat je altijd een logische verklaring en een goed verhaal hebt waarom je (tijdelijk) ‘out of control’ bent. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Processen inrichten en een procesarchitectuur bouwen vraagt om een andere manier van denken in de hele organisatie, van de ceo tot en met de callcentermedewerker. In deze whitepaper ontdek je de kracht van het procesdenken. Heldere definities zijn hierbij onmisbaar. Download deze whitepaper hier.

De kwaliteit van de procesarchitectuur bepaalt mede de prestaties van een organisatie. Verdiep je daarom in de:

Procesketens, subsystemen en proceseigenaren
5 bouwstenen voor een proces architectuur model
4 symptomen van een falende procesarchitectuur
3 kerncompetenties van de procesarchitect
2 procesarchitectuur praktijkvoorbeelden

gratis downloaden

Zijn jouw processen al helemaal spic & span?

Wat is het nut van een procesarchitectuur?

Als de procesarchitectuur (of: processtructuur) in een bedrijf of instelling niet op orde is, dan komt dat vroeg of laat vanzelf als een boemerang terug. Klanten gaan klagen in consumentenprogramma’s over hun hypotheekverstrekker, telecom- of energieprovider, pakketjesbezorger of leverancier van zonnepanelen. Of ze stellen de lange reparatietijden van hun elektrische fiets, computer of Tesla aan de kaak. Tegelijkertijd proberen consumenten hun gram te halen op social media, waar ze het bedrijf of de overheidsdienst aan de schandpaal nagelen. De afdeling klantenservice en de social media teams maken dan inmiddels al overuren. Zorg daarom voor een logische verklaring waarom je (tijdelijk) niet in control bent en communiceer deze helder.

Een procesarchitectuur bouwen vraagt om een andere manier van denken in de hele organisatie

Je kunt je natuurlijk afvragen waar een procesarchitectuur eigenlijk voor nodig is. Wat is het praktische nut? Duidelijk is dat procesarchitectuur een rol speelt bij het inrichten van organisaties binnen het kader van de missie, strategie en doelen van de organisatie. Maar dat is redelijk vaag. Het nut van een heldere procesarchitectuur wordt in deze whitepaper aangetoond aan de hand van drie observaties uit de praktijk. Deze unieke whitepaper, geschreven door dr. Ko Achterberg, bestaat uit 24 pagina’s en bevat een aantal heldere illustraties. Direct downloaden.

Holistische benadering

De auteur van deze whitepaper beschrijft welke factoren in de procesinrichting van cruciaal belang zijn om in te kunnen en spelen op zowel externe ontwikkelingen als interne knelpunten. De voorgestelde holistische aanpak leidt uiteindelijk tot kortere doorlooptijden, kwaliteitsverbeteringen, grotere doelmatigheid en hogere succesratio’s bij de introductie van nieuwe producten en diensten. Maar ook tot heldere informatievoorziening en beter gestructureerde acties op basis van een totaalbeeld van een intelligente, procesgedreven organisatie.

nu downloaden

Over de auteur: dr. Ko Achterberg

foto Ko AchterbergKo Achterberg is docent en organisatieadviseur bij Passionned Group. Hij schrijft daarnaast boeken waaronder het bekende managementboek ‘Grip op processen in organisaties’. Daar is inmiddels al een 2e druk van verschenen. Ko is ook verbonden als hoogleraar aan de VU en doceert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor hem is werk verbonden met zelfverwerkelijking en een levenslang leerproces dat helpt bezieling te vinden in je werk en leven.