IMWR cyclus | Inspireren, Mobiliseren, Waarderen & Reflecteren
Die 4 werkwoorden in de IMWR cyclus staan voor de aandacht die managers moeten geven aan elke stap in de PDCA cyclus.

naar de kennisbank

De IMWR cyclus laat PDCA draaien

Je hebt een IMWR cyclus altijd nodig om de PDCA cyclus draaiend te krijgen. Deze cyclus is als de zon die opkomt, licht en warmte geeft en weer ondergaat. Zonder die zon komt continu verbeteren niet echt tot leven. Elke stap uit de PDCA cyclus koppelen we aan een werkwoord. Die 4 werkwoorden weerspiegelen de aandacht die met name teamleiders en manager moeten geven aan elke stap in de PDCA cyclus.

  • Inspireren & plan: om veranderingen te kunnen laten landen bij je collega’s zal je elkaar en zal jouw management gaan inspireren. De gewenste plannen hebben nu eenmaal een vonk nodig. De grootste belemmeringen voor continu verbeteren zitten hier in het ontbreken van een verbetervisie en bezieling voor elke dag een beetje beter.
  • Mobiliseren & do: zonder mensen te mobiliseren en te motiveren komt de uitvoering niet van de grond. Je plan komt niet los van papier. Of je medewerkers zetten wel een eerste stapje maar haken dan toch uiteindelijk af. Zo blijven de effecten van continu verbeteren uit.

De IMWR cyclus: inspireren, mobiliseren, waarderen en reflecteren

De twee cycli synchroon laten lopen

“De PDCA cyclus draait om de IMWR cyclus heen of vice versa. Het is de kunst om dat duo tijdens elke stap synchroon te laten lopen. Je hebt dan een combinatie van competenties nodig die zeer schaars is. Alleen de echt grote leiders zijn inspirerend, kunnen daarnaast de zaak mobiliseren, spreken vaak hun waardering of kritiek uit en zijn ook nog in staat tot reflectie. Het zijn mensen met hart voor de zaak.”

mr. Leo Kerklaan
PDCA-specialist

De essentie van PDCA in IMWR afgekort

De context waarbinnen de PDCA cyclus effectief kan zijn, breng je in de vier letters IMWR samen. De IMWR cyclus geeft aan dat de PDCA-motor uitsluitend succesvol kan zijn als de organisatie:

  • mensen inspireert (I)
  • mensen mobiliseert (M)
  • mensen waardeert (W)
  • op gedrag reflecteert (R)

Pas dan kan de PDCA cyclus echt goed gaan draaien en op volle toeren komen.

Wederzijdse aantrekkingskracht

De PDCA cirkel draait om de IMWR cyclus als de aarde om de zon. Bij stralend weer besteedt het management doelbewust aandacht aan IMWR. Bij bewolking mag de medewerker zijn ‘eigen’ gang gaan. Toch is er steeds die wederzijdse aantrekkingskracht.

Maar deze chemie werkt niet altijd. Je hebt altijd medewerkers die zich, ook bij herhaling, niet herkennen in de plannen. Of ze weten echt niet hoe ze de vertaalslag kunnen maken. Of ze schieten in de weerstand. Kortom zij kunnen of willen de aantrekkingskracht niet voelen. Ze zijn dan mogelijk beter af op een andere plaats, binnen of buiten het bedrijf.

Toepasbaar in elk type organisatie

Juist vanwege de combinatie Plan Do Check Act met IMWR is het PDCA-principe in elk type organisatie goed toepasbaar:

  • In commerciële organisaties of organisatieonderdelen: hier tellen vooral de harde resultaten en meetbare prestaties. Er zal meer nadruk liggen op verticale sturing, waar nodig aangevuld met horizontale coöperatie. De sturing richt zich dan vooral op beheersing en het in control blijven van processen en het verbeteren van de resultaten. PDCA staat dan voorop. Maar juist dan is het essentieel dat je het samen laat gaan met een IMWR cyclus.
  • In ontwikkelgerichte organisaties of organisatieonderdelen: hier voeren vooral zachtere waarden zoals creativiteit en mensgerichtheid de boventoon. De nadruk ligt hier op IMWR. Maar juist de combinatie met PDCA zorgt bij deze organisaties voor innovatie en groei.

In alle situaties moet je zien te voorkomen dat je PDCA als een rigide regelsysteem gaat opleggen. Anders loop je het gevaar dat alle creativiteit en innovatie jouw organisatie verlaat.

PDCA alleen succesvol in IMWR context

“Het PDCA-onderzoek van de Passionned Group bevestigt dat de PDCA cyclus alleen succesvol is in een context van de IMWR cyclus: een context vol Inspireren, Motiveren, Waarderen en Reflecteren.”

Sjaak Evers
Managersonline.nl

Aan de slag met PDCA & IMWR

Een belangrijke stap in de PDCA cyclus is do. In de IMWR cyclus ga je dan mobiliseren. Onze verbeterspecialisten hebben veel praktijkkennis over het toepassen van diverse verbetermethoden.

En we helpen je graag met het mobiliseren van draagvlak, advies en trainingen. Wil je weten welke methode het beste bij jouw bedrijf past? Of wil je meer informatie over het implementeren van continu verbeteren? Neem voor meer informatie gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.

neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met imwr cyclus (inspireren, mobiliseren, waarderen & reflecteren) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST