Passionned Group™
+31 33 888 7010

IMWR cyclus

Je hebt een IMWR cyclus altijd nodig om de PDCA cirkel draaiend te krijgen. Deze cyclus is als de zon die opkomt, licht en warmte geeft en weer ondergaat. Zonder die zon komt continu verbeteren niet echt tot leven. Elke stap uit PDCA koppelen we aan een werkwoord. Die 4 werkwoorden weerspiegelen de aandacht die met name teamleiders en manager moeten geven aan elke stap in de PDCA cyclus. De harde kant verenig je zo met de zachte kant. In dit artikel lichten we alle facetten toe die van belang zijn om de IMWR cirkel goed zijn werk te kunnen laten doen.

De IMWR cyclus laat PDCA draaien

Die 4 werkwoorden in de IMWR cyclus staan voor de aandacht die managers moeten geven aan elke stap in de PDCA cyclus.

Naar de kennisbank
Open de inhoudsopgave

Uitleg: Inspireren, Mobiliseren, Reflecteren & Waarderen

Zo koppel je de IMWR cyclus met de PDCA cirkel:

De IMWR cyclus: inspireren, mobiliseren, waarderen en reflecteren
Figuur 1: De IMWR cirkel: inspireren, mobiliseren, waarderen en reflecteren

De twee cycli synchroon laten lopen

Leo Kerklaan over IMWR“De PDCA cirkel draait om de IMWR cirkel heen of vice versa. Het is de kunst om dat duo tijdens elke stap synchroon te laten lopen. Je hebt dan een combinatie van competenties nodig die zeer schaars is. Alleen de echt grote leiders zijn inspirerend, kunnen daarnaast de zaak mobiliseren, spreken vaak hun waardering of kritiek uit en zijn ook nog in staat tot reflectie. Het zijn mensen met hart voor de zaak.”

mr. Leo Kerklaan
PDCA-specialist

De essentie van PDCA in IMWR afgekort

De context waarbinnen de PDCA cyclus effectief kan zijn, breng je in de vier letters IMWR samen. De IMWR cyclus geeft aan dat de PDCA-motor uitsluitend succesvol kan zijn als de organisatie:

Pas dan kan de PDCA cyclus echt goed gaan draaien en op volle toeren komen. Onderstaand boek geeft goed inzicht in deze PDCA-motor en het belang van data analyse en KPI’s voor het komen in een hogere versnelling van continu verbeteren.

Wederzijdse aantrekkingskracht

De PDCA cirkel draait om de IMWR cyclus als de aarde om de zon. Bij stralend weer besteedt het management doelbewust aandacht aan IMWR. Bij bewolking mag de medewerker zijn ‘eigen’ gang gaan. Toch is er steeds die wederzijdse aantrekkingskracht.

Het PDCA-onderzoek van de Passionned Group bevestigt dat de PDCA cyclus alleen succesvol is in een context van de IMWR cyclus: een context vol Inspireren, Motiveren, Waarderen en Reflecteren – Sjaak Evers van managersonline.nl

Maar deze chemie werkt niet altijd. Je hebt altijd medewerkers die zich, ook bij herhaling, niet herkennen in de plannen. Of ze weten echt niet hoe ze de vertaalslag kunnen maken. Of ze schieten in de weerstand. Kortom zij kunnen of willen de aantrekkingskracht niet voelen. Ze zijn dan mogelijk beter af op een andere plaats, binnen of buiten het bedrijf.

IMWR cirkel toepasbaar in elk type organisatie

Juist vanwege de combinatie Plan Do Check Act met IMWR is het PDCA-principe in elk type organisatie goed toepasbaar:

In alle situaties moet je zien te voorkomen dat je PDCA als een rigide regelsysteem gaat opleggen. Anders loop je het gevaar dat alle creativiteit en innovatie jouw organisatie verlaat.

Aan de slag met PDCA & de IMWR cyclus

Een belangrijke stap in de PDCA cyclus is do. In de IMWR cyclus ga je dan mobiliseren. Onze verbeterspecialisten hebben veel praktijkkennis over het toepassen van diverse verbetermethoden.

En we helpen je graag met het mobiliseren van draagvlak, advies en trainingen. Wil je weten welke methode het beste bij jouw bedrijf past? Of wil je meer informatie over het implementeren van continu verbeteren? Neem voor meer informatie gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.

neem contact met ons op