De 12 belangrijkste verbetermethoden en proces verbeter modellen vergeleken. Welke proces analyse of verbetermethode past bij jouw situatie en organisatie?
Tegenwoordig zijn er gelukkig veel goede verbetermethoden en proces verbeteren modellen beschikbaar. Ze helpen je met het in de dagelijkse praktijk brengen van prestatiemanagement en continu verbeteren. Maar welke verbetermethode past nu het beste bij jouw organisatie en team? Maar liefst 12 verbetermethoden zetten we voor jou hier op een rij. De datagedreven verbeterspecialisten van de Passionned Group adviseren je graag en helpen je bij de implementatie van onderstaande proces analyse modellen.
Waarom continu verbeteren en modellen procesoptimalisatie?
Onderzoek toont aan dat intelligente organisaties verbeteren niet als een eenmalige exercitie zien maar als een continu proces. Ze doen dat datagedreven, gebaseerd op feiten en gevoel. Want ze willen hun klanten de allerbeste ervaring bieden. En ze willen de beste zijn in wat ze doen tegen zo min mogelijk kosten. Uit het onderzoek blijkt verder dat wanneer je een verbetermethode of procesanalyse model structureel toepast je prestaties blijvend toenemen. En dan maakt het niet uit welke verbetermethode of model voor procesoptimalisatie je kiest.
De ene methode is de andere niet. Voor bepaalde type processen en organisaties werkt de ene methode nu eenmaal beter dan de andere. En voor nog betere resultaten ga je waar nodig meerdere verbetermethoden en procesoptimalisatie modellen combineren. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste verbetermethoden en modellen met een beknopte beschrijving.
PDCA is het oermodel voor continu verbeteren. Je ziet deze verbetermethode vaak terug in de zorg, het onderwijs en bij gemeenten. Maar ook de industrie en banken werken met PDCA. Hoe doen ze dat? Ze doorlopen de 4 stappen consequent met data & KPI's. Ze slaan nooit een stap over in dit verbeterproces. Start vandaag nog met deze unieke, praktische verbetercirkel van dr. Deming.
Met de juiste KPI's sta je als verbetermanager veel sterker. Zonder onvervalste KPI's en duidelijke indicatoren is continu verbeteren nauwelijks mogelijk. Want dan kijk je niet naar de feiten, laat staan dat je er over praat met elkaar. Met onze KPI-methode bereik je sneller jouw doelen en komt jouw verbeterproces in een hogere versnelling.
Processen vormen de kern van elke organisatie en dat maakt dat je deze procesanalyse methode altijd en overal kunt toepassen in het verbeterproces. Zeker wanneer je ziet dat er veel zaken buiten je normale proces om gaan: de uitzonderingen. Je werkt aan procesdenken en implementeert een optimale procesinrichting voor jouw bedrijf.
Topbedrijven hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Met kwaliteitsmanagement richt je je op het continu verbeteren van de kwaliteit. Niet alleen van je producten, processen en systemen, maar juist ook van je medewerkers en managers. Je zet de juiste stappen naar een gezond bedrijf.
Ontwikkel, meet, verfijn en verbeter je strategische capaciteiten met een Balanced Scorecard en strategy maps. Vier perspectieven helpen je om continu beter presteren in de dagelijkse praktijk te brengen. Je brengt vooral samenhang aan in je besturing. Zodat jouw doelen sneller aan de horizon verschijnen.
Ononderbroken verandering en continue verbetering staan bij de Kaizen-methode centraal. Veranderen naar beter dus. De 5 pijlers van dit proces analyse model helpen je met het verhogen van teamwork, discipline en het moreel. En je maakt kennis met de kwaliteitscirkels van Kaizen.
De leanmethode helpt je bij het elimineren of reduceren van verspilling en het verhogen van de toegevoegde waarde van jouw processen. Onderzoeken, leren en kijken vanuit de ogen van de klant. Hoewel het van oorsprong uit de industrie komt, passen alle sectoren lean tegenwoordig met succes toe.
Deze variant op Lean helpt je om de winstremmers of klantvernietigers in je processen te vinden. Daarnaast biedt Lean Six Sigma je ook de tools om dit probleem structureel op te lossen. Het doel van deze methode is het aantal 'fouten' te beperken tot maximaal 3,4 per miljoen transacties. Waar dit mysterieuze getal vandaan komt lees je hier.
Feedback en feedforward is het #1 kenmerk van intelligente organisaties. Met deze verbetermethode veranker je feedback en positieve kritiek diep in je bedrijfscultuur. Zo kan je jouw organisatie en je teams duurzaam en slim blijven verbeteren. Het verankeren is echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Met Data Science werk je toe naar een datagedreven organisatie. Je gaat data consequent verzamelen, combineren, analyseren en toepassen voor procesverbetering en innovatie. Je ontwikkelt analytische modellen (machine learning, algoritmes) die zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Zo maak je jouw organisatie niet alleen intelligenter maar ga je ook het delegatiedilemma te lijf.
Met scrum ga je gecontroleerd kleine stukjes afgerond werk in je proces inplanten. Dit kan software zijn, een app of een nieuw product dat je wilt lanceren. Je werkt met scrum kortcyclisch aan het verbeteren van je dienstverlening. Je gaat hier ontdekken hoe je scrum toepast en succesvol implementeert.
Deze datagedreven, integrale verbetermethode laat je zien hoe je via datagedreven verbetercirkels de dienstverlening, innovatie en de strategie van jouw organisatie op een steeds hoger plan kunt tillen. Of je nu werkt bij een gemeente, een ziekenhuis, een bank of een online fietsenwinkel, overal ligt nog een enorm verbeterpotentieel braak.
Modellen procesoptimalisatie en proces analyse modellen
Bovenstaande procesoptimalisatie modellen en theorieën helpen je om je bedrijfsprocessen en activiteiten te analyseren en optimaliseren. De theorie bij procesoptimalisatie is dat door procesanalyse (nauwgezet onderzoek) zaken aan het licht komen die je kunt verbeteren. De praktijk leert dat je altijd wel iets vindt dat je kunt verbeteren in je proces wanneer je een procesanalyse uitvoert. Idealiter gebruik je daarbij relevante data zoals bij process mining software, hierbij gebruik je onder andere ook proces analyse modellen. Proces verbeteren modellen kennen vaak een filosofie (visie op continu verbeteren), pijlers waarop het model rust en verschillende stappen, denk aan de stappen PDCA, DMAIC bij Lean of de zes stappen van Kaizen.
Aan de slag met verbeteren, kwaliteit en processen
Een belangrijke stap bij continu verbeteren en alle procesoptimalisatie modellen is doen. Dit geldt ook voor het implementeren van een verbetermethode zodat je kwaliteit en processen op een hoger prestatieniveau kunnen functioneren. Onze specialisten hebben alle praktijkkennis in huis voor het succesvol toepassen van bovenstaande verbetermethoden en proces verbeteren modellen. Blijf niet te lang hangen in beleid, de theorie en plannenmakerij maar ga vandaag al aan de slag, bijvoorbeeld:
“Een waardevolle & krachtige Lean training van de Passionned Group. Het team gaf waardevolle feedback bij de nabespreking. Mensen laten nu al ander gedrag zien. Ze gaan anders met elkaar om, benoemen verbeteringen concreter en proberen die te kwantificeren. We gaan nu aan de slag om te kijken hoe we samen met andere teams binnen Lapperre Hearing Systems verbeterprocessen verder kunnen toepassen.”
Dirk Schaele Director Operations Lapperre Hearing Systems
Wij helpen je graag verder met het verbeterproces
Wil je weten welke verbetermethode of procesanalyse model het beste bij jouw situatie past? Of wil je meer te weten komen over het implementeren van een verbeterproces? Neem dan hier contact met ons op voor meer informatie of een afspraak. Wij helpen je graag verder met advies over modellen voor procesoptimalisatie (theorie) en de implementatie van proces analyse modellen (praktijk).
Over Passionned Group
Passionned Group is de verstandige, datagedreven verbeterspecialist. Onze ervaren en gepassioneerde adviseurs helpen jou graag met duurzaam verbeteren. En natuurlijk het liefst met data, want daar zijn we gek op. Zodat jouw bedrijf kan kantelen naar een intelligente, datagedreven organisatie.
Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met 12 verbetermethoden (procesanalyse) of andere zaken waar je slimmer van wordt.
mr. LEO KERKLAAN
Auteur van De cockpit van de organisatie (5e druk)