Groothandel floreert met Business Intelligence | Analytics case
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Een wereldwijde groothandel in industriële automatisering, met ruim vijftig vestigingen en meer dan honderd agentschappen, levert duizenden producten en diensten rond het thema ‘motion en control’. De onderneming heeft diverse kwaliteitscertificaten zoals ISO 9001 en 14001 in de wacht gesleept en heeft ook de kwaliteit in de dagelijkse praktijk hoog in het vaandel staan. Rond de meest recente eeuwwisseling wordt er door de directie grondig nagedacht over een Performance Management model, om de kwaliteit en de klantgerichtheid nog verder op te voeren vanwege de steeds maar meer dynamische business-to-business markt en hevige concurrentie.

Grondig nadenken over performance management

Twee aspecten speelden in de overwegingen een grote rol:

  1. het nieuw te bouwen systeem diende van hoog tot laag gebruikt te worden, waarbij de nadruk lag op het medewerkerniveau
  2. het diende de cyclus van doelstellingen, acties, resultaten en evaluatie te ondersteunen.

Bedrijfsbrede informatieanalyse

Na enkele maanden van gedegen voorbereiding, waaronder een bedrijfsbrede informatieanalyse, maakte men een begin met de bouw van het Business Intelligence systeem, aangevuld met een uitleg over de Balanced Scorecard toepassing inclusief organisatiecockpit. De scorecards werden gevuld met onder andere financiële informatie, klant- en medewerkerstevredenheid, marktaandeel, cross-selling, aantal klachten, servicegraad en de mate waarin medewerkers en managers bijdroegen aan het realiseren van de organisatiestrategie.

Eerste op kleine schaal experimenteren

Toen de resultaten zichtbaar werden, werd op kleine schaal – binnen drie van de vijftig landen – het systeem uitgerold en getest. De doelstellingen per medewerker en de medewerkersgesprekken koppelde men aan de taken- en verantwoordelijkheden, prestatiebeloning, de doelstellingen op hogere niveaus, de missie en het voortbrengingsproces. Op hogere niveaus werd eenzelfde slag gemaakt, waardoor er een aaneengeschakelde en uniforme wijze van besturing werd gerealiseerd.

Het systeem voldeed aan de verwachtingen

Na de proefperiode in drie landen, kregen de andere vestigingen en de holdingdirectie de beschikking over het systeem. Al snel merkten de managing directors van de verschillende landen en de holdingdirectie dat het systeem voldeed aan de verwachtingen. Recente ontwikkelingen in de markt noodzaakten het bedrijf om de levertijd nog verder te versnellen en het marktaandeel te verhogen. Door de aan elkaar gekoppelde scorecards, van hoog tot laag, bleken het lagere management en de medewerkers de ‘boodschap’ snel op te pakken.

Een onmisbaar strategische instrument

Hoewel de onderneming niet direct in economische zin profiteerde van het Business Intelligence systeem – ten opzichte van de concurrenten verbeterden de resultaten niet – bleek het een onmisbaar (strategisch) instrument om snel te kunnen bijsturen en te overleven. “Zonder het Business Intelligence systeem zouden we veel marktaandeel hebben verloren, en onze complexe processen veel minder op orde hebben. Hoe de wereld eruit zou hebben gezien zonder Business Intelligence, daar staan we liever niet te lang bij stil” aldus de managing director van Nederland.

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u ook een Best Practice organisatie worden? Neem contact met ons op of schrijf u in voor de Business Intelligence Awards, een prestigieuze prijs voor de slimste organisatie van Nederland.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met groothandel floreert met business intelligence (analytics case) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST