Stel de Deming cirkel goed af en ga datagedreven leren en continu verbeteren
De Deming cirkel is een krachtige verbetermethode om de kwaliteit en de prestaties van jouw organisatie te verbeteren. Gecontroleerd, plezierig en datagedreven. Doorloop de cirkel regelmatig en consequent met de juiste data en KPI’s en borg de resultaten. Je bent dan al een heel eind op weg naar een intelligente, lerende organisatie. Maar hoe maak je steeds weer de Deming cirkel rond? “Plan” en “Do” lukken nog wel, maar dan? En hoe ga je structureel leren van je fouten, continu verbeteren en innoveren. Hoe blijf je overeind in de dagelijkse hectiek? Wij helpen je als datagedreven verbeterspecialist graag bij de invoering ervan.
Zo oud als de weg naar Rome
De kwaliteitscirkel van Deming is inmiddels zo oud als de weg naar Rome. Maar actueler dan ooit. Sterker nog: de PDCA is springlevend. Dr. Deming bracht het magische verbeterwiel met de vier stappen plan do check act in de jaren vijftig van de vorige eeuw tot leven. Sindsdien kan PDCA rekenen op een grote bekendheid. Maar de rol van data en statistiek bij deze verbetercirkel is nog steeds sterk onderbelicht. Zonder feiten, KPI’s en analyse probeert men rond te cirkelen, maar vastlopers zijn het gevolg. Want meningen voeren de boventoon.
Kwaliteitscirkel van Deming: 4 stappen
De kwaliteitscirkel van Deming bestaat uit vier opeenvolgende stappen: plan do check act. Je maakt een plan, voert dit uit, checkt of het plan goed is uitgevoerd en stelt je ambities of uitvoering bij.
Figuur 1: De Deming-cirkel. Klik op de afbeelding voor meer uitleg over de vier stappen van PDCA.
Er is een grote en een kleine PDCA cirkel. Volgens dr. Deming kun je daarmee jouw organisatie steeds weer op koers houden: de grote cirkel. En kun je continu de kwaliteit van je producten verbeteren en je processen optimaliseren: de kleine cirkel. Met als resultaat:
- je bedient ‘altijd’ de juiste klanten met de juiste producten
- je kunt een hogere kwaliteit leveren tegen dezelfde of een hogere prijs
- jouw organisatie realiseert meer omzet en behaalt een groter marktaandeel
Deze logica valt eenvoudig te begrijpen, maar deze resultaten komen natuurlijk niet vanzelf. Je moet daarvoor het een en ander doen en zeer waarschijnlijk zelfs dingen nalaten.
Benut de enorme kracht van de Deming cirkel
Die grote bekendheid van de Deming cirkel staat in schril contrast met de karige of kille toepassing ervan in organisaties. Nog veel bedrijven benutten de enorme kracht van dit oermodel niet of onvoldoende. Zeker wanneer het gaat om datagedreven beslissingen en continu verbeteren met KPI’s. Met alle nare gevolgen van dien, omdat de organisatie niet goed kan leren terwijl je concurrent intussen verder gaat met continu verbeteren en innoveren.
Boek sterkere financiële resultaten met PDCA
Inmiddels maakten wij al veel bedrijven PDCA-proof. Zij hebben nu veel slankere en meer flexibele processen en realiseren sterke financiële resultaten. De kracht van de Deming cirkel komt ook naar voren in onze PDCA-studie. Regelmatig en zorgvuldig PDCA-en leidt tot een prestatiedoorbraak. Lees meer in ons onderzoeksrapport ‘De kracht van continu verbeteren’.
Echte PDCA-bedrijven zijn toppers
Uit de studie blijkt ook dat slechts enkele organisaties de vier stappen helemaal doorlopen. Zij passen de Deming cirkel integraal en consequent toe. Die organisaties behoren tot de top van hun sector gemeten naar winstgevendheid, klanttevredenheid en innovatie. Zij hanteren een integrale aanpak waarbij gedrag, KPI’s (uitleg: wat is een KPI?), lean processen, data en systemen naadloos op elkaar aansluiten. Omdat ze echt begrijpen wat ze doen. Je gaat dat ook ervaren in onze 3-daagse PDCA-opleiding.
PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

In dit complete PDCA-boek komt het hele spectrum van datacratisch werken aan bod. Dit is een splinternieuwe, veelbelovende manier van werken. De auteur gaat uitgebreid in op de basisprincipes van PDCA, continu verbeteren en leerprocessen in organisaties. Bestel het boek direct (geen verzendkosten).
Please don’t change anything?
Een gesloten, niet-prestatiegedreven cultuur kan invoering van PDCA bemoeilijken. Gekscherend wordt er weleens gesproken over PDCA als een afkorting voor Please Don’t Change Anything. Maar met wat goede wil en de juiste tools, zoals KPI dashboards, is PDCA relatief eenvoudig in te voeren. Blijf doen wat je deed, en je krijgt wat je kreeg. Tijd om het roer om te gooien en integraal te gaan PDCA-en. Dan komen ook andere aspecten om de hoek kijken zoals kwaliteitsmanagement, lean en vernieuwing.
Welke stappen moet je zetten voor PDCA-verbeteringen?
Tijdens de opleiding PDCA & continu verbeteren lichten we de volgende cruciale stappen voor PDCA-verbeteringen met praktijkvoorbeelden en ervaringen toe:
- stel SMART doelen, onvervalste KPI’s, normen en targets vast (plan).
- modelleer je processen inclusief overdrachtsmomenten (do).
- gebruik data consequent voor analyse, actie, verbetering en innovatie (do).
- leer elkaar aanspreken op positieve en negatieve prestaties, geef feedback (check).
- evalueer je normen en targets en stel ze waar nodig bij (actualiseren plannen).
Verbind de 4 stappen met elkaar
Veel organisaties houden slechts rekening met een of twee van de vier stappen. De eerste stappen “plan” en “do” lukken vaak wel, maar dan? En als de verbeterplannen zijn uitgevoerd, is het nog maar de vraag of ze leiden tot het gewenste effect. Klinkt dit herkenbaar? Download dan ons gratis artikel: ‘4 factoren die elke manager moet kennen’.
Training PDCA & kwaliteitsmanagement

Deze praktijkgerichte training PDCA & kwaliteitsmanagement voorziet je van direct toe te passen continu verbeter-kennis. Zo kun je een leidende en adviserende rol pakken in verbetertrajecten in jouw bedrijf. Je leert en oefent met alle benodigde vaardigheden, technieken en kwaliteitsbouwstenen. Meld je hier direct aan voor de eerstvolgende sessie van 18 t/m 20 mei 2022
Complete PDCA fungeert als turbomotor
Dat bedrijven een of twee stappen goed invullen, is natuurlijk op zichzelf niet slecht. Maar om echt een prestatiedoorbraak te kunnen realiseren moet je de vier stappen met elkaar verbinden. Door betrouwbare data en KPI’s, en dit alles ingebed in een analytische bedrijfscultuur. De Deming cirkel functioneert dan als een turbomotor. Hoe dat in zijn werk gaat? Dat leer je in de interactieve masterclass PDCA of lees je in ons Deming cirkel boek.
Verdiep je direct in de kwaliteitscirkel van Deming
Profiteer van het krachtige verbeterplatform
Doorloop met elkaar steeds maar weer de grote en kleine cirkels. Leer ervan en borg de resultaten. En vergeet de IMWR-cirkel niet: je moet ook inspireren, mobiliseren, waarderen en reflecteren. Zo creëer je een krachtig verbeterplatform.
Je krijgt een krachtig wapen in handen wanneer iedereen in jouw organisatie volgens het PDCA-principe van Deming werkt. De wil is er dan om elke dag een beetje beter te presteren. Onder andere het kunnen geven en ontvangen van feedback en datagedreven werken is daarbij cruciaal.
Toepassingen van de kwaliteitscirkel van Deming
Ben je ook nieuwsgierig hoe jij de kwaliteitscirkel van Deming op verschillende manieren kunt toepassen in jouw organisatie? Open dan één of meer van de volgende items:
- Kwaliteitszorg en kwaliteitsmanagementsysteem
- Onderzoek: de kracht van continu verbeteren
- Opleiding PDCA: processen, KPI’s, strategie en gedrag
Overtuig jezelf van de kracht van kwaliteit. Maak vandaag nog een begin met continue kwaliteitsverbetering, realiseer betere marges en maak je klanten meer tevreden.
Ga direct aan de slag met de datagedreven Deming cirkel?
Liever direct aan de slag met een van onze praktijkgerichte verbeterconsultants? Maak dan nu een afspraak om kennis te maken met onze datagedreven Deming-aanpak.
Over Passionned Group
Passionned Group is dé datagedreven Deming-cirkelspecialist. Onze ervaren en bevlogen consultants helpen kleinere en grotere organisaties bij de kanteling naar een intelligent bedrijf. Dan is je organisatie ook gelijk 100% PDCA-proof. Om het jaar organiseren we samen met een onafhankelijke jury de verkiezing van de ‘Slimste organisatie van Nederland’.