PDCA cyclus laat bedrijfsresultaten stijgen | Onderzoek PDCA
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Het fundament onder BI en performance management blootgelegd

Onderzoek onder bijna vierhonderd organisaties laat zien dat de alom bekende PDCA cyclus (plan-do-check-act voorbeeld) cruciaal is om betere bedrijfsresultaten te boeken. Niet alleen kunnen hierdoor de winstmarges van jouw organisatie verbeteren en je werkvoorraden drastisch verminderen, ook neemt de klanttevredenheid toe. Deze kwaliteitscirkel van dr. Deming blijkt nu het fundament te zijn om met stuurinformatie en de verbetermethode KPI (afkorting) groot succes te kunnen boeken.

Kwaliteitskundige Deming

“Verbetering van kwaliteit zal leiden tot een vermindering van uitgaven en tot een vermeerdering van productiviteit en marktaandeel”, aldus Deming toen hij in de jaren ’50 van de vorige eeuw een zaal met Oosterse Chief Executives toesprak. Deze uitspraak van Deming is klaarblijkelijk niet ver bezijden de waarheid gebleken.

De PDCA cyclus

Uit onderzoek blijkt dat niet de stuurinformatie zelf, hoe hoog van kwaliteit deze ook is, zorgt voor succes en een betere performance. De bepalende indicatoren voor succes blijken hoe we in de cirkel van de PDCA cyclus omgaan met die informatie in relatie tot de bedrijfsdoelen en de organisatiestrategie, of we de informatie daadwerkelijk gebruiken, met welk doel en of we met elkaar praten over de score op de prestatie-indicatoren.

“Iedereen heeft wel van de PDCA cyclus gehoord, maar er zijn weinig mensen die deze in een organisatie goed aan de praat kunnen krijgen, misschien ook omdat PDCA doet denken aan een klinisch kwaliteitssysteem en harnas waar niemand aan wil”, zegt Daan van Beek, managing director van Passionned Group en auteur van diverse managementboeken waaronder ‘De intelligente organisatie’ en ‘Sturen naar een intelligente overheid’.

Implementatie van de PDCA cyclus

Het onderzoek toont echter aan dat betere bedrijfsresultaten geen heel grote uitdaging zouden moeten vormen en praktisch gezien is de implementatie van de PDCA cyclus zeker niet onhaalbaar:

  1. Bepaal normen en targets, evalueer deze regelmatig en stel ze bij (plan, act)
  2. Gebruik een managementinformatiesysteem voor analyse en actie
  3. Gebruik informatie om te verbeteren en te innoveren (do)
  4. Praat over de cijfers en spreek elkaar aan op negatieve en positieve prestaties (check).

“Uiteindelijk zijn bij deze factoren een zekere discipline, een analytische bedrijfscultuur en sociale vaardigheden van met name de leidinggevenden van doorslaggevend belang”, aldus Van Beek.

Vier factoren voor betere organisatieresultaten

De vier eerder genoemde factoren kunnen gezien worden als de turbomotor onder de motorkap van een snelle en wendbare bolide. Van alle factoren die in het onderzoek zijn meegenomen, kunnen deze vier factoren voor ruim een derde verantwoordelijk worden gehouden voor betere bedrijfsresultaten bij performance management modellen en business intelligence (zie betekenis). Goede implementatie van de PDCA cyclus en kwaliteitsmanagement in alle lagen en disciplines van een organisatie kan dus degelijk het verschil maken!

Benchmark jouw organisatie op intelligentie

Het PDCA onderzoek van Passionned Group is opgestart om meer inzicht te verkrijgen in de mate waarin slimme organisaties een substantieel betere performance laten zien. Bestuurders en managers worden opgeroepen om hun organisatie te benchmarken op intelligentie en om te zien of de PDCA cyclus bij hen goed draait. Zij ontvangen direct via internet een vergelijking met hun branchegenoten. Via de website www.biaward.nl kan de benchmark worden opgestart waarna deelnemers tevens managementadvies op maat krijgen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met Daan van Beek.

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met pdca cyclus laat bedrijfsresultaten stijgen (onderzoek pdca) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST