contact

De 7 Business Intelligence trends van 2016

Steeds meer organisaties zien de voordelen van goede Business Intelligence en Analytics. Dankzij voortdurende innovatie is er met steeds meer data steeds meer mogelijk. Dat leidt tot nuttige en verrassende inzichten in zowel de particuliere als de publieke sector, die de verworven informatie steeds slimmer gaan gebruiken. Passionned Group ziet in de praktijk de volgende zeven Business Intelligence trends voor 2016.

1. Data Ethiek wordt cruciaal

Data Ethiek wordt cruciaalOnlangs onthulde Zembla dat datahandelaren het niet zo nauw nemen met ethiek. Veel van ons online surfgedrag en smartphonegebruik komt – vaak volledig ongemerkt – vroeg of laat in een database terecht, al dan niet gekoppeld aan je IP-adres of zelfs identiteit. Een nauwkeurig profiel kan al binnen enkele weken worden opgebouwd. Ook Nederlandse bedrijven gebruiken die profielen met onrechtmatig verkregen data om hun klanten en prospects beter te profileren.

Maar ook op andere wijze vergaarde data kan niet altijd de toetssteen der kritiek doorstaan. Al met al veel reden om – nog meer dan voorheen – als organisatie ethische richtlijnen te ontwikkelen voor het gebruik van (extern) verkregen data (is de data legaal tot stand gekomen) en de risico’s van eigen datalekken te minimaliseren. Zodat malafide handelaren geen kans krijgen.

“De snelheid waarmee criminelen data negatief exploiteren is gigantisch: we zijn nog helemaal niet voorbereid op grootschalig misbruik. Het zou me niet verbazen als mensen terughoudender worden met het afstaan van data, wat wel eens voor een rem op Business Analytics zou kunnen gaan zorgen.”

Mr. Leo Kerklaan
Associate Partner
Passionned Group

2. Big Data in de publieke sector gaat doorbreken

Big Data in de publieke sector gaat doorbrekenIn de publieke sector is nog veel winst te behalen als het gaat om Big Data. Deze sector kent subtiele doelstellingen, en daarvoor is goede informatie nodig, met meer detail en schakering dan er nu uit traditionele BI-omgevingen komt. In de particuliere sector is de aanjager vaak winst en omzetverbetering. Wanneer de non-profitsector deze focus weet te vertalen naar haar eigen situatie, staan er succesvolle Big Data-initiatieven om de hoek. Initiatieven die de dienstverlening naar de burger substantieel weten te verbeteren. De huidige economische waarde van Big Data in de publieke sector (wereldwijd) wordt geschat op een slordige 4,2 triljoen euro, veel meer dan toepassingen in andere domeinen (bron: Cisco).

“Er is dankzij voortschrijdende techniek als slimme stoeptegels, camerasystemen en intelligente lantaarnpalen, de zogeheten Smart Cities, zo veel meer data voorhanden. Organisaties in de publieke ruimte zijn ervan doordrongen dat ze het samen moeten oppakken, en dat gaat in 2016 echt doorbreken.”

drs. Minne van der Sluis
Data Scientist
Passionned Group

3. Internet of Everything

Internet of EverythingOm deze Big Data te kunnen opvangen, is er een enabler nodig: het Internet of Things (IoT). Neem bijvoorbeeld een stuk snelweg: het verschil met 10 jaar geleden is groot. De auto’s zijn intelligent en verbonden, net als de bestuurders via hun smartphone of wearables. Maar daar stopt het niet: wegvakken liggen vol met meet- en regeltechniek en camera’s analyseren weggebruikers en weggebruik. Steden en publieke buitenruimten staan straks vol met slimme sensoren. Een koe produceert nu meer data (200MB per jaar) dan melk. Al deze sensoren verzamelen data die, mits met de nodige waarborgen omkleed en goed met elkaar geïntegreerd, slimmer werken mogelijk maken en de intelligente overheid op een hoger plan gaan tillen.

“Alles wordt digitaal en verbonden; meer nog dan dat we ons zelfs korte tijd geleden konden voorstellen. De verdere ontwikkeling en toepassing van Data Science zal daarom een nog grotere vlucht nemen.”

drs. Minne van der Sluis
Passionned Group

4. Eindelijk een gezamenlijke versie van de waarheid

Eindelijk een gezamenlijke versie van de waarheidBusiness Intelligence werd in 2015 meer gedemocratiseerd en voor steeds meer mensen beschikbaar gemaakt o.a. door de gestage adoptie van cloud, mobile en self service BI. Dat gebruikers veel meer hun eigen gang kunnen gaan is een groot verschil met vroeger: definities werden in die tijd strakgetrokken en we probeerden een versie van de waarheid af te dwingen onder andere met een dichtgetimmerd datawarehouse. Weinig organisaties is dat echt gelukt en ze waren niet altijd succesvol.

Het komende jaar krijgen bij nog veel meer bedrijven gebruikers toegang tot BI, die bovendien gemakkelijker inzichtelijk wordt gemaakt: via selfservice Business Intelligence komen medewerkers tot eigen inzichten en hanteren ze eigen definities. Dit bezorgt de traditionele BI-manager hoofdbrekens, want de cijfers moeten immers onderling kloppen. Gelukkig komt er hulp uit onverwacht hoek:

“Met nog meer self service BI kunnen eindgebruikers nog meer onzin produceren dan voorheen. Gelukkig zien we tegelijkertijd dat de sociale component van BI een hoge vlucht heeft genomen. Via LinkedIn-achtige elementen kunnen gebruikers onderling de dialoog starten over de cijfers, discussies starten en elkaar scherp houden. De combinatie van self service BI en social BI kan wel eens de missing link zijn naar de langverwachte heilige graal: de gezamenlijke versie van de waarheid en tegelijkertijd succesvol zijn met BI & Analytics.”

Daan van Beek
Managing Director
Passionned Group

5. Performance blijft een probleem

Performance blijft een probleemComputers worden steeds krachtiger en bevatten steeds meer geheugen, en dankzij innovatie op het gebied van cloudoplossingen ook steeds makkelijker met elkaar te verbinden. Het verwerken van grote hoeveelheden data wordt daardoor ook steeds gemakkelijker. Tegelijkertijd komt er echter ook steeds meer data beschikbaar, die bovendien complexer is dan voorheen: omdat bedrijven steeds meer waarde uit data kunnen en daarom willen halen, blijft performance nog steeds een groot probleem. Intel ontwikkelt een veel snellere processor en Microsoft benut die tot het uiterste. De BI-omgeving draait op supercomputers in de cloud en de business wil steeds grotere en complexere problemen laten analyseren die nog grotere computers vereisen.

“Bijna elke week hoor ik wel iemand verzuchten dat de Business Intelligence bij zijn of haar bedrijf niet vooruit te branden is. Meer ambitie op het gebied van BI, zorgt – ondanks de hoge vlucht van in-memory analytics en grotere rekenkracht – voor aanhoudende performance-problemen. Een race om rekenkracht die steeds maar zal voortduren.”

Daan van Beek
Passionned Group

6. Data lakes slurpen datawarehouses leeg

Data lakes slurpen datawarehouses leegDe traditionele datawarehouses zullen in 2016 steeds verder opgeslurpt worden door data lakes, grote opslagplaatsen voor big data. Een logische trend, want data lakes bieden veel voordelen in vergelijking met traditionelere vormen van dataopslag. Een mooie vergelijking is die tussen een fles gefilterd water en een meer. Het fleswater is bedoeld voor maar één toepassing, met meerwater kun je alle kanten op, omdat het nog niet gefilterd is. In de huidige turbulente tijd kan dat een groot concurrentievoordeel opleveren omdat de organisatie veel meer agility kan vertonen. Daarbij zijn data lakes ook minder gevoelig voor hardware falen, omdat oplossingen zoals Apache Spark en Hadoop daar al rekening mee houden.

“Maar pas op. Het meer kan bevriezen of in een datamoeras veranderen. Er zijn naast datakwaliteit nog wel een aantal uitdagingen te overwinnen bij data lakes. Onder andere security en integratie is een uitdaging. Toch zie je dat veel bedrijven bezig zijn om veel van hun data weg te halen uit traditionele datawarehouses en onderbrengen in data lakes. Alleen data die nodig is voor compliance, consolidatie en rapportage, blijft over. De rest wordt overgezet naar oplossingen als Hadoop en Spark.”

Daan van Beek
Passionned Group

7. Algoritmes gaan het verschil maken

Algoritmes gaan het verschil makenData is in overvloed voorhanden, of heel snel en gemakkelijk toegankelijk te maken. Het verschil wordt het komende jaar niet meer met meer of betere data gemaakt, maar met de algoritmes en technieken die erop worden losgelaten. Daarom zal de roep om goede data scientists, die in staat zijn deze algoritmes te bouwen of de juiste technieken te kiezen, alleen maar toenemen.

Op hogescholen en universiteiten worden in hoog tempo mensen klaargestoomd, maar de verwachting is dat er in 2016 nog steeds een flink tekort zal zijn.

“Voor de echt grote bedrijven is het geen probleem om iemand te vinden die fulltime interessante dingen met data gaat doen. Maar (grotere) mkb-bedrijven moeten daarvoor echt de handen ineenslaan en de klant of andere geïnteresseerden hierbij betrekken. Samen kan vervolgens nagedacht worden over crowdsourcing en hoe je kennis, kunde en data slim inzet.”

drs. Minne van der Sluis
Passionned Group

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST