Wat is Internet of Things: de toepassingen, techniek achter IoT en praktijkvoorbeelden

Foto Rini Van Ooijen MSc
Auteur: Rini Van Ooijen MSc
Analist IoT
Inhoudsopgave

Internet of Things (het Internet der dingen) waarbij alle apparaten online met elkaar worden verbonden, veroorzaakt een exponentiële datagroei. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor continu verbeteren, innovatie en disruptieve businessmodellen, maar er zijn ook volop risico’s. Er is een ongekende revolutie (de 4e) aan de gang waar data en kunstmatige intelligentie de boventoon gaan voeren. Als bestuurder, manager of adviseur vraag je jezelf misschien af waar IoT voor staat, hoe je bedrijf er (concurrentie)voordeel uit kan halen en welke risico’s je allemaal moet managen. De ervaren IoT-adviseurs van Passionned Group helpen je graag een paar stappen verder met advies, opleidingen en het implementeren van IoT-toepassingen die het verschil gaan maken. Verdiep je hier in het Internet of Things en wordt bewust van alle mogelijkheden die deze technologie met zich meebrengt.

Wat is het Internet of Things (IOT)?

Internet of Things: apparaten die aan de lopende band data genereren over “toestanden” en die doorspelen naar andere apparaten of krachtige computers voor analyse en reactie. Het IoT maakt continu verbeteren, innovatie en nieuwe businessmodellen mogelijk tegen een fractie van de kosten in een traditionele setting. Steeds intelligentere apparaten die met elkaar realtime data uitwisselen, vervullen zo een steeds belangrijkere rol in kantoren, fabrieken, werkplaatsen, huizen, de publieke ruimte en de totale samenleving.

De 4e industriële revolutie is een megatrend

Het Internet of Things is een groeiende trend waarvan het einde nog lang niet in zicht is. We staan aan het begin van de 4e industriële revolutie waar alle apparaten, toestellen en tools worden voorzien van een zelflerend cognitief denkraam. Hetzij lokaal ingebouwd, hetzij op afstand beschikbaar. Analisten voorspellen honderden miljarden verbonden apparaten in 2025. Ze voorzien dat IoT binnen tien jaar een marktwaarde kent van ongeveer 650 biljoen euro in 2026 (bron: MarketsandMarkets Research). De vraag is wie hiervan gaat profiteren.

IoT-showcase: Disney en de slimme polsband

Disney en de slimme polsbandDisney World werkt sinds enige tijd met de zogenoemde Magic Band, een slim polsbandje. Aan de ene kant helpt het de bezoeker om sneller het park of de hotelaccommodatie te betreden en voedsel, drinken en souvenirs aan te schaffen. Ook krijgen bezoekers sneller toegang tot attracties door met de band eenvoudig tegen een ontvanger te tikken. Daarnaast geeft deze IoT-toepassing zowel Disney als de klant toegang tot gepersonaliseerde informatie en verrassingen. Aan de andere kant onthult het aan Disney wat de bewegingspatronen en de voor- en afkeuren van haar bezoekers zijn. Welke attracties zijn op welke momenten en onder welke omstandigheden voor bepaalde bezoekersgroepen het meest in trek? En, aan welke gedeelten van het park moeten de ontwikkelaars Disney extra aandacht besteden. Wat is de invloed van amusante Disneyfiguren, acrobaten en andere interventies op de bezoekersstromen? Al met al is de toegepaste polsbandtechnologie een mooi voorbeeld van een geslaagde IoT-applicatie.

Interesse in IoT groeit gestaag

De interesse in IoT, inclusief de analyse van de daarmee gegenereerde data, groeit gestaag. Als “erkende” disruptieve technologie en in combinatie met Big Data-analytics en gebruikmakend van Data Science algoritmes is de vermoedelijke impact van IoT heel groot. Mits je het met succes kan toepassen, want er gaat ook bijzonder veel geld verloren aan Internet of Things-toepassingen die totaal niet blijken te werken.

Van IoT-apparaten naar smart cities

Verbonden en intelligente apparaten verdienen steeds vaker het predicaat “slim”. De smartwatch, de intelligente pil, de pientere thermostaat in het slimme huis en de zelfrijdende auto, maar ook de slimme lantaarnpaal of oliepomp. Het zijn allemaal voorbeelden van IoT-toepassingen. Gezamenlijk vormen zij netwerken om te komen tot smart buildings, smart cities, smart logistics, smart healthcare of smart factories. Al die data kan je analyseren met tools als SAS Analytics, Cognos of Tableau (overzicht van alle Business Analytics tools).

Inspiratie & Internet of Things

Het managementboek ‘De intelligente, datagedreven organisatie’ (geheel herziene druk) neemt je mee in de wereld van IoT, Big Data, machine learning en Business Analytics. Inspiratie, innovatie en implementatie. Alle aspecten komen aan bod.

naar het Big Data boek

Realiseer megabesparingen dankzij Internet of Things

In een rapport van General Electric (GE) over industriële toepassingen van intelligente machines geven onderzoekers aan dat een efficiencywinst voor systemen van slechts 1% in 15 jaar zou kunnen resulteren in besparing van:

  • 63 miljard dollar aan wereldwijde uitgaven in de gezondheidszorg door geoptimaliseerde behandelingen, verbeterde patiëntenstromen, en betere gebruik van apparatuur in ziekenhuizen.
  • 66 miljard dollar aan besparingen op het brandstofverbruik voor de wereldwijde vloot aan gasgestookte elektriciteitscentrales.
  • 30 miljard dollar aan kerosinekosten in de luchtvaart.

Deze voorzichtige schattingen geven de werkelijke potentie van Internet of Things meer reliëf, ook in de bestuurskamers en in de politiek.

Vijf nuttige toepassingen van Internet of Things

Hier een opsomming van mogelijke toepassingen van Internet of Things:

1. IoT in je persoonlijke leefomgeving

De impact van het Internet der dingen op het persoonlijke leven neemt een enorme vlucht. Je eigen gezondheid maar ook die van je naasten kun je constant bijhouden met activity trackers, slimme pillen en andere intelligente apparaten. Je kan niet alleen je baby, maar ook je hulpbehoevende ouders, op vitale punten volgen via je smartphone. Je huis heeft uiteraard een pientere thermostaat, je keukenapparatuur en verlichting is verbonden, de rookmelders en bewaking zijn intelligent. En je kamerplanten en tuin worden automatisch in de gaten gehouden. En dit alles natuurlijk in samenhang tot elkaar.

2. Internet der dingen in je stad

In je stad praten afvalcontainers met elkaar via krachtige computers, en met de gemeentereiniging. Zo kunnen schoonmakers de openbare ruimten goed en efficiënt schoonhouden. De straatverlichting wordt naar gebruik dynamisch geregeld. Het openbaar vervoer, het privévervoer en bijvoorbeeld ook winkelbevoorrading en pakketbezorging kun je op elkaar afstemmen. Daarmee kun je de reis- en levertijden optimaliseren en de verspilling en uitstoot van CO₂ minimaliseren. En, het elektriciteitsverbruik kun je verminderen dankzij het inzicht in het privé, publiek en industrieel gebruik.

3. IOT voor landbouw en milieubescherming

In de landbouw zijn de ontwikkelingen in het gebruik van sensors en apps ook gigantisch. Wat te denken van applicaties waarin je realtime sensordata over bodemgesteldheid, weersvoorspellingen, gebruik van (biologische) bestrijdingsmiddelen voor gewasbescherming en landbewerking en andere interventies kan combineren tot geavanceerde kaarten? Waarmee je vervolgens gewasproblemen of optimalisatiekansen op afstand kan herkennen en oppakken.

En, bij milieubescherming draait het om grip op afvalstromen, verbeterde waterbeheersing, bescherming van wilde en beschermde dieren. Maar denk ook aan bijvoorbeeld inzicht in de bijensterfte en de bestrijding van illegale houtkap. Dat laatste door een combinatie van remote sensing en een lokaal netwerk van gps/gsm-apparatuur, die beweging en temperatuursverandering in de gaten houden.

4. Internet of Things in de lucht

Bekende voorbeelden van bedrijven die in hun ecosysteem met IoT werken zijn Rolls-Royce (vliegtuigmotoren), Boeing (vliegtuigen) en vliegtuigmaatschappijen als Virgin en haar partners. Dergelijke ecosystemen versterken elkaar zodanig dat het tegelijkertijd verspillingen minimaliseert en de reis(ervaring) van passagiers optimaliseert.

5. Predictive maintenance onder water

Een relatief eenvoudig voorbeeld van een IoT-toepassing is voorspellend onderhoud (predictive maintenance). Sensoren in apparatuur zien toe of er onderdelen zijn van pompen op de zeebodem die een bepaalde drempelwaarden overschrijden. Ze verzenden in dergelijke gevallen automatisch waarschuwingsberichten aan eigenaren en fabrikanten. Het zijn drempels die eerst ‘hard’ zijn ingesteld, maar die gaandeweg in de context van het gebruik worden bijgesteld (lees: bijgeleerd). Hiermee kun je voorspellingen over mogelijke defecten doen en eventueel onderhoud automatisch, voorafgaand aan daadwerkelijk optredende defecten, inplannen.

Het Big Data boek 'De intelligente, datagedreven organisatie' Afbeelding van Het Big Data boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'Wil je nog veel meer voorbeelden van Internet of Things toepassingen als inspiratie tot je nemen? Dan is dit gloednieuwe Big Data boek (al meer dan 25.000 exemplaren verkocht) zeker een aanrader. Alle belangrijke bedrijfsmatige, organisatorische en technische facetten van machine learning, Big Data en Data Science komen aan de orde. Gebruik dit boek als betrouwbare, praktische gids en maak jouw organisatie slimmer en meer datagedreven met IoT.het Big Data boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

De techniek achter het Internet der dingen

Via het Internet kunnen apparaten communiceren. Draadloze communicatie via gsm, umts en Wi-Fi gebruikmakend van IP-adressen is daarbij cruciaal. De overgang van IPv4 naar IPv6 is nodig om te voorzien in de behoefte aan (zeer) grote aantallen IP-adressen. Passieve objecten worden middels RFID of barcodes geïdentificeerd. Sensoren verzamelen data uit de omgeving en zetten analoge signalen om in digitale. Slimme apparaten hebben een microcontroller en opslagcapaciteit voor gegevensopslag en -verwerking. Steeds vaker vindt dataopslag in de Cloud plaats. Gps en mobiele communicatietechnologie maken plaatsbepaling mogelijk.

Soms communiceren IoT-apparaten ook met mensen, indirect via bijvoorbeeld de smartphone en daarnaast direct via spraak-, beeld- of geluidsherkenning. Ook kunnen zij als een zogenoemde actuator signalen omzetten in bijvoorbeeld beweging. Drones en robots, die op voor mensen onbereikbare plaatsen kunnen opereren, zijn hier een mooi voorbeeld van. Hier refereren we niet aan de consumenten drones die je op afstand moet besturen, maar het gaat om de industriële drones die zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie.

Ethische kader voor Internet of Things ontbreekt nog

Het spreekt bijna voor zich dat je de toepassing van Internet of Things moet inkaderen in de wet- en regelgeving rondom privacy. We zien dat nu ook, weliswaar mondjesmaat, gebeuren, maar er is nog een lange weg te gaan. Veel gebeurt er nog achter de schermen en soms gaat het om zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Elke organisatie die serieus met IoT aan de slag wil gaan, zal beleid moeten ontwikkelen. Waar liggen de grenzen van het gebruik van al die gecombineerde data? Welke mechanismen moeten je allemaal toepassen om de privacy van je klanten en burgers te beschermen? Wat mogen apparaten allemaal doorgeven over personen? Tot slot is ook de openbare veiligheid in het geding. De vraag waar drones wel en niet mogen vliegen, bijvoorbeeld niet in de buurt van vliegvelden is, bijzonder actueel. Kortom: als je met het IoT aan de slag gaat, zul je nog veel zaken adequaat moeten inregelen.

Veel van ons online surfgedrag en smartphonegebruik komt – vaak volledig ongemerkt – vroeg of laat in een database terecht. Al dan niet gekoppeld aan je IP-adres of zelfs identiteit. Een nauwkeurig profiel kunnen ze al binnen enkele weken opbouwen.

Lees ook: de ethiek van Big Data & IoT

Drie evidente voordelen van IoT voor jouw organisatie

De voordelen van Internet of Things kunnen echt legio zijn. Hier de top 3 voordelen van IoT voor jouw organisatie:

  1. je krijgt zeer efficiënte en nauwkeurige feedback over toestanden
  2. je kunt direct ingrijpen en alleen dan en waar het nodig is (zeer effectief)
  3. IoT gecombineerd met big data analytics is een enabler voor precisiedienstverlening

Heb je interesse in deze technologie?

De specialisten van Passionned Group kennen als geen ander de (on)mogelijkheden van het Internet of Things. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze IoT-adviseurs en laat je verrassen wat het Internet of Things voor jouw bedrijf in petto heeft.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Internet of Things Passionned Group helpt bedrijven en overheden met het bedenken en ontwerpen van Internet of Things-toepassingen en beleid(skaders). Om het jaar organiseren wij de Dutch BI & Data Science Award™, de verkiezing van de Slimste organisatie van Nederland.

neem contact met ons op

Onze IoT-adviseurs

» Bekijk alle experts

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Big Data training
Big Data training
Uitgelichte afbeelding De top 7 BI trends, big data trends & AI trends van 2024
De top 7 BI trends, big data trends & AI trends van 2024
Uitgelichte afbeelding Big Data boek
Big Data boek

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Internet of Things, Big Data & AI of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Rini Van Ooijen - Analist IoTRINI VAN OOIJEN MScAnalist IoT

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
4,4
sterren klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring