Besluitvorming laag in de organisatie | Platte organisatie
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken, dashboards, KPI's, continu verbeteren, algoritmes, Artificial Intelligence en BI. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie.

Kenniswerkers worden beslissers die samen met collega’s, afnemers en leveranciers de organisatie draaiende kunnen houden en verbeteren. Peter Drucker (2007) zegt hierover dat “besluitvorming op het laagst mogelijke niveau moet plaatsvinden en zo dicht mogelijk daar waar het resultaat wordt gerealiseerd.” Het middenmanagement kan hierdoor een andere – minder controlerende en meer coachende – rol krijgen.

Resultaten Nationaal BI Survey

Besluitvorming laag in de organisatieHoe belangrijk is het beleggen van de besluitvorming zo laag mogelijk in de organisatie voor het succes van business intelligence? Niet belangrijk, zo blijkt uit de Nationaal BI Survey en het onderzoeksrapport ‘De 7 grootste valkuilen in Business Intelligence’. Door besluitvorming laag in de organisatie te beleggen, worden managers en medewerkers in staat gesteld om sneller en beter te anticiperen op nieuwe kansen en bedreigingen. Hierdoor kan de strategie – in een aantal één-tweetjes tussen markt en organisatie – effectief worden uitgevoerd. Dit kan door gebruik te maken van de juiste informatie.

Transparantie kan weerstand oproepen

Een nieuwe vorm van organiseren dient zich aan: een succesvolle op informatie gebaseerde organisatie heeft nauwelijks meer middenmanagement nodig (Drucker, 1988). Managers stoppen met ‘de baas spelen’ en kunnen zich meer gaan gedragen als coaches (Hammer, 2001).

Uiteraard kan de toename van transparantie de nodige weerstand oproepen: “Middle managers fear that standardised Business Intelligence data and analysis will expose or threaten their power as they can’t hide behind their own data and analysis. This often leads to covert and overt sabotage of BI initiatives.” (CRM Today, 2004).

Platte organisatie

Platte organisatieDe organisatie zal afplatten onder meer door informatie ook laag in de organisatie aan te bieden. Dan kunnen veel besluiten ook op dat niveau worden genomen. Tenminste als de bevoegdheden zijn geregeld en de juiste vaardigheden en gedragscompetenties aanwezig zijn. Is de afstand tussen sturing en uitvoering klein, dan vermeerdert het adaptieve vermogen met sprongen (Tideman, 1993). Goede coördinatie van de top van de organisatie naar beneden is niet langer goed mogelijk.

Strategische plannen sijpelen moeizaam naar beneden

Immers, de veranderingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Strategische plannen van de top van vooral  grote organisaties sijpelen doorgaans vrij moeizaam – en met de nodige vertroebelingen – door tot de uitvoerende laag. Laat staan dat deze op basis daarvan nog gerichte acties kunnen ondernemen in lijn met de strategie. Als ook het voorspellen van de veranderingen lastig is, dan moet een organisatie zorgen voor ingebouwde flexibiliteit, om de kansen te pakken als die zich voordoen (Davis en Meijer, 1998).

Neem contact met ons op

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met besluitvorming laag in de organisatie (platte organisatie) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas & specialist in continu verbeteren

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST